Dodaj do ulubionych

Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV

03.11.06, 15:10
Nie piszcie mi o używanych, sprowadzonych itp. Chcę nowe auto. Co mi
poradzicie. Mogę wydać do 130.000zł. Jeździłam już testowo nową Toyotą RAV4,
Suzuki Grand Vitara, Hondą CR-V i Chevroletem Captiva. Wszystkie były z
silnikiem diesla i fajnie wyposażone. Z punktu widzenia rodziny 4 osobowej i
wspólnych wyjazdów, ale także mojej wygody (duża kobitka) najbardziej mi
pasuje Chevrolet. Jeździłam jeszcze Hundayem Santa Fe, ale na kwotę 160.000
nie mam sponsora.
Obserwuj wątek
    • karajsztafoda Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 15:21
      Skoro tak to tylko auto marki SUV najlepiej model 4WD wersja 4x4.
      • karajsztafoda Re: Zapomniale dodac.. 03.11.06, 15:24
        ..najlepsza wersja to ta z chromowanym zapasem z tylu! Zawsze mozna cofajac
        "wyprostowac maske niemilemu sasiadowi":)
    • tysia152 Nie jestem blondynką, a prawo jazdy od 21 lat 03.11.06, 15:48
      To mój mąż ma kierowcę, bo sam nie prowadzi, dlatego ja z przyjemnością i bez
      żadnej stłuczki wożę jego i nasze dzieci. Dlatego proszę mnie nie obrażać. A
      tak wogóle to ma być napęd na 4 koła, ale może być dołączany, a koło zapasowe
      lepiej wygląda jak go nie widać, czyli pod podłogą, tak jak w Chevrolecie.
      • karajsztafoda Re: Nie jestem blondynką, a prawo jazdy od 21 lat 03.11.06, 16:01
        tysia152 napisała:

> To mój mąż ma kierowcę, bo sam nie prowadzi, dlatego ja z przyjemnością i bez
        > żadnej stłuczki wożę jego i nasze dzieci. Dlatego proszę mnie nie obrażać. A
        > tak wogóle to ma być napęd na 4 koła, ale może być dołączany, a koło zapasowe
        > lepiej wygląda jak go nie widać, czyli pod podłogą, tak jak w Chevrolecie.
        Aa..excusez-moi! Ca eté just un ignorance. Mais ce genre d'erreur ne se pardonne
        pas.
      • drinexile Re: Nie jestem blondynką, a prawo jazdy od 21 lat 03.11.06, 19:46
        Teraz jest fajna promocja na Land Rover Freelander, powinnaś się zmieścić w
        kosztach, autko ma rasowy wygląd a dwulitrowy TD świetnie ciągnie. Żona takim
        jeździ i sobie chwali
      • simr1979 Re: Nie jestem blondynką, a prawo jazdy od 21 lat 06.11.06, 11:37
        tysia152 napisała:

> (...)A tak wogóle to ma być napęd na 4 koła (...)

A po co ?

> (...)ale może być dołączany (...)

A dlaczego ?

;)
    • robert888 olej te pyrkawy, bierz Touarega. Koniecznie V8. 03.11.06, 16:02
    • qamillo Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 16:07
      tarpana bier/tarpany mocne są i krajowe/sama nazwa juz jest bardzo
      piękna...bardzo!
    • yahoo10 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 16:21
      Najlepszy jest RAV-4 (ale troche mniejszy) albo CRV - od stycznia 2007 bedzie
      juz nowy model wiec poczekaj! Stary model jest duzy ale 4*4 jest tylko dolaczana
      na chwile wiec troche 4*4 nieprawdziwe. Prawdziwe masz w RAV albo Subaru
      Forester (ale Subaru bez diesla).
      • tysia152 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 16:36
        Dlaczego RAV4 jest najlepszy, co w Toyocie jest najlepsze - mit bezawaryjności
        nadrabiany drogim serwisem. Miałam 4 lata Corollę - warsztat co 2 miesiące. Nie
        chcę Subaru Forestera bo nie ma diesla i to pudło. Może i nowa CRV w styczniu,
        ale pewnie zabije ją cena bo zacznie się od 130.000zł. Co do Toaurega to
        napisałam -żadnych walonych złomów a poza tym to wozidło dla "mocnych" facetów
        a ja jestem tylko dużą kobitką.
        • chickenbaby Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 17:53
          X Trail
          • cc_2004 Re: dla kobiety tylko Rav4 03.11.06, 18:29
            i tylko na twardy grunt ;-)
        • yahoo10 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 21:09
          RAV jest najlepsze bo prawdopodobnie marka Toyoty jest w tej chwili najlepsza
          (cena do jakosci). Honda to samo - bezawaryjna. Chcesz miec na sile koreanczyka
          lub suzuki to nie zadawaj pytan tylko je sobie kup. Pytalas to Ci odpowiedzialem.

Chcesz nowe do 130 w dieslu. O chevrolecie nie wiem nic poza tym, ze przejeli
          szajs po deawoo...

Subaru Forester moze pudlo ale z nich wszystkich najlepsze!
    • nairias Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 20:37
      Jeśli chcesz nowe, duże, SUV, to za 130,000 zł. w Polsce nie kupisz.

Najtańsze, które od biedy można nazwać dużym, to Jeep Grand Cherokee z dieslem za 183,000 zł.

Natomiast w USA ten Jeep kosztuje 29,700$, z silnikiem 3.7L V6 (do silnika V8 dopłata 1,340$).

29700$ + 10% cła + 13.5% akcyzy + 22% VAT = 135,000 zł + 3,000 zł za transport

oclij w Niemczech w Bremerhaven, i w zależności, czy załapiesz się jeszcze na 16% VAT czy na 19% (od stycznia 2007) będzie koszt wyglądał tak:

29700$ + 10% cła + 13.5% akcyzy + 16% VAT = 129,000 zł + 3,000 zł za transport

czyli w najtańcszym przypadku przekraczasz limit o 3,000zł

---------

kolejna opcja to Ford Explorer, do kupienia za 27,000$ z silnikiem 4.0L V6.

(do kupienia za 26,000$, ale z napędem 4x2, co jest całkowitym bezsensem)

27,000$ + 10% cła + 13.5% akcyzy + 22% VAT = 123,000 zł + 3,000 zł transport

mieścisz się w 126,000 zł

z silnikiem 4.6 V8, napęd 4x4 - 28,500$

28,500$ + 10% cła + 13.5% akcyzy + 22% VAT = 130,000 + 3,000 zł transport

wychodzisz 3,000 zł poza 130,000 zł, ale z kolei ten silnik jest godny takiej dopłaty
      • nairias Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 20:44
        Co do silnika V8 do Forda - do tego dochodzi 6 biegowy automat, a nie 5 biegowy, który jest w V6.

I jeśli oczywiście oclisz w Bremerhaven:

28,500$ + 10% cła + 13.5% akcyzy + 16% VAT = 124,000 zł + 3,000 zł za transport

w sumie 127,000 zł i zostaje 3,000 zł na paliwo :)
        • wio4litery Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 03.11.06, 21:50
          nairias - szacunek.
          Na tym forum brakuje takich właśnie głosów- kompetentnych, rzeczowych i na temat.
          Jak sam będę miał dylemat - mam nadzieje, że też doradzisz.
          Pozdrawiam

w4l

• roxy361 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 05.11.06, 23:10
            ogladałam na TVN Turbo niemiecki test dotyczący porównania aut Toyota Rav 4,
            BMW X3, Honda crv,Kia Sportage,Hyunday Santa fe i Toyota wypadła najlepiej pod
            kazdym względem. Ja mam Ravkę z silnikiem benzynowym 2.4 i z dotychczasowych
            moich doświadczen wynika, że jest to auto z przeznaczeniem do jazdy po szosie o
            drodze szutrowej,przyspieszenie ma niezłe(166 Km), spalanie jak na auto 4x4 na
            bardzo przyzwoitym poziomie(11 L w cyklu mieszanym przy w miare spokojnej
            jeżdzie)o wygodzie to zapomnij bo to nie jest limuzyna choc to zalezy do czego
            porównamy. Jestem zadowolona ze swego wyboru choc wcale nie był łatwy- ja
            jeszcze brałam pod uwagę Mitsubishi Outlandera, Subaru choć rewelacyjne to
            niestety polubili je nasi sasiedzi za wschodniej granicy i całkiem łatwo
            ostatnio zmienia właściciela- dotyczy szczegolnie Forestera.
      • jako_tako Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 01:39
        Explorer to auto typowo amerykanskie, wiec odradzam chodzby kosztowalo $10.000
        chyba, ze lubi sie majsterkowac i archaiczna technike.

Grand Cherokee ma juz wplywy Mercedesa (Daimler Chrysler) wiec jest niezly,
        tylko nie z silnikami wymienionymi przez nairias.
    • jako_tako Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 01:34
      No to sprobuj jeszcze Octavie 4x4. Wiecej miejsca niz we wszystkich przez Ciebie
      wymienionych i najlepsze osiagi.
      • michalinka3l Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 07.11.06, 08:30
        Jeździłem 02 4x4 z ESP
        Potwierdzam komfort i prowadzanie na 6z+ a diselek po czipie na 140 km
        pięknie ciągnie od dołu.
        Bardzo dobre połączenie zawieszenia wielowachaczowego i wzmocnionego
        podniesinego /do napędu Haldex/.
        Auto z dieslem napewno warte swojej /jak na skode/ wysokiej ceny.
        Pozdr.
    • tysia152 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 08:50
      Dzięki za rady. Amerykańskie krążowniki wogóle odpadają ze swoimi silnikami
      3,0; 4,7 czy 5L. Sponsor kupi mi samochód, ale paliwko już sama muszę, a mnie
      wystarczy dobry dieselek 2 litry.
      RAV-ka może rzeczywiście jest najlepsza w testach, ale miejsca w niej nie za
      wiele (chyba mniej niż w Corolli), a do bagażnika to włożę tylko zakupy.
      Większe bagaże na rodzinne wyjazdy to trzeba by pakować do boxu na dach i to
      mnie martwi. Nie wiecie jakie będzie miała wymiary nowa CRV?
      • yahoo10 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 09:02
        pojedz do dilera, przejedz sie kazdym z modeli i pozniej podejmij decyzje sama.
        • robert888 tysia daje sponsor bierze, więc niech SUVa on wybi 06.11.06, 09:05
          erze.
          Tako rzecze wieszcz.
    • grogreg Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 09:39
      A Volvo Croscountry?
      • polokokt Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 09:41
        nowe za 130 tys PLN? Chyba nie ma szans.
        Pozdrawiam
        • grogreg Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 10:57
          Oj tam, drobne 80 000 roznicy :)
          • roxy361 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 12:04
            a dlaczego uparłąs się na nowe i do tego kupowane u polskiego dealera? Poszukaj
            sobie takiego rocznego sprowadzanego z USA i naprawde nie wszystkie maja smoki-
            silniki. Podam Ci sprawdzona stronkę, tam masz namiary ale auta na stronie to
            tylko namiastka tego co oferuja wiec trzeba dzwonic, mówic o co chodzi a oni
            napewno cos Ci znajdą: www.usauto.net.pl
            • grogreg Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 12:56
              Eeee, ale ja facet jestem.
              I wcale nowego samochodu nie chce, a juz na pewno nie SUV`a.
              • des4 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 13:08
                Przypomina mi się TVN Turbo i Zakup Kontrolowany. W czaie jednego z odcinków
                panienka chciała duuuuuuże auto SUV do jazdy na zakupy i podwożenia dzieciaków
                do szkoły. Nsajbardziej jej się podobał Lincoln Navigator, autko w sam raz do
                w/w celów.

Może autorka wątku to ta sama osoba (chocią wtedy chodziło o zakup używki). No
                i jak subtejnie dala do zrozumienia, że ona i mąż mają kasę....
                • grogreg Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 13:11
                  Bo wiesz, niektorzy kupuja semochody wedlug potrzeb, a inni wedlug mozliwosci.

• roxy361 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 14:23
                    oj przepraszam Cię grogreg ale to nie było do Ciebie tylko do autorki watku a
                    co do Twej pointy to w zupełnosci masz rację, ludzie kupuja auto bo im sie
                    podoba, bo w nim dobrze wyglądają albo podnosi ich prestiz a zapominaja o tak
                    podstawowej sprawie jak okreslenie potrzeb i do czego to auto ma im słuzyc.
                    • tysia152 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 15:53
                      Posłuchajcie. Ja naprawdę nie jestem blondynką. Może źle sie wyraziłam pisząc
                      DUŻE. Auto ma być pojemne i pomieścić bez trudu moją rodzinę w kabinie, bez
                      obijania kolan i bagaże w bagażniku. Ale nie chcę amerykańskiego krążownika.
                      Wystarczą mi nasze europejskie pseudo SUV-y. Auto może kosztować sporo ale do
                      130.000, ma być bezpieczne, dobrze wyposażone i mi się podobać, ale w
                      eksploatacji ma być nie za drogie.
                      Więc albo poczekam na nową CRV, w drugiej kolejnosci Chevrolet, trzecia Vitara
                      a czwarta RAV. Prawie wiem czego chcę (4 opcje) i te pozostają.
                      • pindoll Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 17:33
                        tysia152 napisała:
                        Auto może kosztować sporo ale do
                        > 130.000, ale w eksploatacji ma być nie za drogie.

ale jak Ty to sobie wyobrażasz, jeśli tylko w pierwszym roku ekspolatacji
                        stracisz na jego wartośći gdzieś ze 40.000 zł?
            • robert888 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 16:56
              hehe, tylko poproś aby cie wpuścili za tę wielka blaszną bramę, gdzie powstaja
              te znakomite auta z usa:)) Made in USA by Wieluń Production Company.
              Fabryka robi wrażenie hehe. Sporo tego składają.
              • roxy361 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 22:03
                Robert 888 może rozwiniesz swoją mysl bo jako rasowa blondynka nie rozumiem co
                chciałes przez to powiedzieć, bo to że te auta były stukniete to wiadomo.
    • mariuszja1 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 19:54
      diler Hyundaia w Wejherowie sprzedaje swoja testówkę Santa Fe => przebieg 6.000
      km cena około 109.000 zł, moze Cię to zainteresuje. Dla mnie to najciekawsza z
      wymienionych terenówek. Jeździłem wszystkimi z nich oprócz Chevroleta (nie
      miałem jeszcze okazji).
      • henio38 Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 06.11.06, 22:27
        Może takie coś
        www.ssangyong.pl/model.php?typ=kyron
        dodam że miałem okazję to ogladać i zrobiło to bardzo pozytywne wrażenie
        • cerec Re: Chciałabym kupić nowe, duże auto zwane SUV 07.11.06, 09:33
          od pół roku jeżdżę suzuki grand vitarą w wersji de luxe (praktycznie oprócz GPS
          ma wszystko) z silnikiem beznzynowym 2.0 i jestem bardzo zadowolony (jak
          kupowałem nie było diesla), to jednak solidne japońskie auto. Przed zakupem
          jeździłem wszytkimi dostępnymi SUVami i dla mnie idealnymym połączeniem byłby
          silnk diesla (150 KM) z Toyoty w moim Suzuki :)... jedna rzecz jaką bym zmienił
          dziś to (jest dostępny) kupiłbym automat. Oczywiscie w takich autach najlepiej
          sprawują się jakieś V6 lub doładowane diesle 2,5l ale nie ma takiego wyboru,
          Gdybym miał więcej kasy do dyspozycji (suzuki kosztowało 99900) to kupiłbym KIA
          Sorento z automatycznym dieslem 2,5l.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka