Dodaj do ulubionych

Mam problem z wrzucaniem jedynki

05.11.06, 12:32
czasami mam problem z wrzuceniem jedynki przy ruszaniu, przykład: zatrzymuje
sie na światłach wrzucam na luz, wciskam hamulec i czekam. mam zielone
wrzucam jedynke a tu nic. przekładam na dwójke i z powrotem na jedynke i
wtedy ruszam, ale takie manewry zajmują parę sekund. czasami nie mam
problemów i jedyneczka wchodzi od razu. Macie na to jakiś sposób? czy to
problem ze skrzynią ? muszę ją wymienić?
Obserwuj wątek
    • ml_500 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 12:47
      wydaje mi sie ze to problem osprzetu skrzyni biegow: wodziki lub
      synchronizator. jesli sie myle to ktos mnie poprawi:)
    • swoboda_t Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 12:48
      Miałem dokładnie to samo i po krótkim czasie już w ogóle jedynka nie wchodziła
      z luzu, jedynie z dwójki. Powód: wyrobione wodziki. Nie jest to skomplikowana
      ani kosztowna naprawa, o ile pójdziesz do sensownego warsztatu. Ja zapłaciłem
      250, w tym był też przegląd hamulców, nowe klocki na przód i zaprawki
      lakiernicze w dwóch miejscach - pamiątkach po stłuczkach. Niewiele, bo mam
      pochytany tani warsztat, ale z grubsza masz skalę. Uważaj na diagnozy
      typ "Paaaani, cała skrzynia do roboty", "nooo, tysiąc jak dla Pani, taniej się
      nie da". Zwłaszcza jak kobitkę zobaczą, to mogą tak kombinować. Jak jesteś ze
      Śląska/Zagłębia mmogę dać namiar.
      • skyddad Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 12:58
        Tak moze byc to co kolega wyrzej opisuje ale rowniez moze byc problem z
        wyrobionym sprzeglem.Nie nastepuje calkowite rozlaczenie i wystepuje pewny
        moment obrotowy na walkach w skrzyni z silnika i sa trudnosci z wrzuceniem jedynki.
        Pzdr.Sky.
        • skyddad Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:00
          Rowniez mogl wpasc pod pedal sprzegla dywanik ,ktory nie pozwala do konca
          wcisnac pedalu sprzegla.Moze byc zatarta linka sprzegla ktora nie daje sie
          calkowicie wysunac.
          Pzdr.Sky.
    • kos22 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:02
      Czasem zwolnienie trzymanego hamulca umożliwia włączenie jedynki lub wstecznego.
      pozdr
      • ramonka27 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:15
        Moim zdaniem:
        1. Możesz mieć wyrobiony mechanizm wybierania biegów - na dźwigni jest
        specjalny przegub kulowy pozwalający na odpowiedni ruch wybieraka. Często ma on
        plastikową obudowę, która może z czasem ulec wyrobieniu.

2. Możesz mieć wyrobione wodziki, których naprawa nie jest skomplikowana -
        natomiast nie wieżę, jak pisał ktoś z poprzedników, że zrobią ci to za 250zł
        wraz z wymianą klocków itd. Często wymiana wodzika wymaga wymontowania skrzyni
        z samochodu, rozmontowania jej elementów i wymiany zużytych wodzików. Jak sama
        widzisz jest to koszt znacznie większy niż 250zł. Więc koleś trochę cene rzucił
        z kosmosu. Poza tym jeszcze w tych 250zł kupił i wymienił klocki hamulcowe.

3. Jeśli jest to VW to jest jeszcze inna możliwość. Vw z powodu poprzecznego
        umieszczenia skrzyni biegów ma wybierania cięgnowe. Cięgna lubią się wydłużać
        lub poluźniać na mocowaniach. Wtedy wystarczy tylko wyregulować sam mechanizm
        cięgnowy.

4. Synchronizator raczej nie, gdyż jego funkcja jest inna - ma synchronizować
        obroty dwóch kół zębatych tak aby mozliwe było ich zasprzęglenie bez zgrzytów.

• swoboda_t Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:23
          Cena jest jak najbardziej realna. Ale fakt, że jak ją usyszałem (i, że jeszcze
          mi klocki dali), to się z zadowoleniem i zaskoczeniem uśmiechnąłem -
          spodziewałem się sporo wyższej :)
        • crannmer Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:58
          ramonka27 napisała:

> 4. Synchronizator raczej nie, gdyż jego funkcja jest inna - ma synchronizować
          > obroty dwóch kół zębatych tak aby mozliwe było ich zasprzęglenie bez zgrzytów.

A jaka sytuacja jest w chwili tuz po wcisnieciu sprzegla na postoju na luzie
          przy pracujacym silniku?

I co robi synchronizator piewrwszego biegu podczas wkladania go na postoju po
          wcisnieciu sprzegla?

I czemu wypowiadasz sie nie majac pojecia o funkcji?

MfG

C.
          • ramonka27 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 20:37
            No to skoro wiesz lepiej do czego służy synchronizator to może się wypowiesz
            Panie wiedzący.
            Synchronizator na pierwszym biegu podczas wrzucania na postoju samochodu jest
            praktycznie niepotrzebny. Były samochody, które synchronizatora przy 1 biegu
            nie miały - i skrzynie działały. Dodano go po to, aby mozna było wrzucić 1 bieg
            tocząc się powoli.
            O funkcji mam wieksze pojęcie niż ci się wydaje - i dlatego zabrałem głos. Ty
            natomiast niczego nie doradziłeś oprócz wrzucania 1 poprzez 2 lub ruszanie z 2 -
            brawo KRANMER ruszaj z 2.
        • kasiaewa2 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 06:43
          No właśnie to jest Vw golf III. Zapytam mechanika o te cięgna. Dzięki.
    • baartur Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 13:09
      Witam,
      Problemem może być zbyt duży luz na elementach pośredniczących łączących drążek
      zmiany biegów z elementem wchodzącym bezpośrednio do skrzyni biegów (wyrobione
      tulejki)
    • crannmer Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 05.11.06, 14:02
      kasiaewa2 napisała:

> czasami mam problem z wrzuceniem jedynki przy ruszaniu, przykład: zatrzymuje
      > sie na światłach wrzucam na luz, wciskam hamulec i czekam. mam zielone
      > wrzucam jedynke a tu nic. przekładam na dwójke i z powrotem na jedynke i
      > wtedy ruszam, ale takie manewry zajmują parę sekund. czasami nie mam
      > problemów i jedyneczka wchodzi od razu.

Sprobuj kilka razy wcisnac sprzeglo znacznie wczesniej (jeszcze na czerwonym).
      Jesli bedzie lepiej, to jednak IMHO synchronizacja pierwszego biegu.

Na razie mozesz sobie pomagac w ten sposob, ze chcac ruszyc wkladasz od razu
      najpierw drug bieg, a dopiero wtedy pierwszy, i dopiero wtedy ruszaz. Strata
      czasu pol sekundy, a ulatwienie we wkladaniu biegu znaczne.

MfG

C.
      • kasiaewa2 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 06:51
        tak właśnie robię. Ale tak jak pisałam tylko czasami ta jedynka mi nie wchodzi.
        Więc od początku najpierw wrzucam jedynkę , okazuje sie że lipa. Wybieram
        dwójkę i z powrotem na jedynke i ruszam. A wtedy jakis koleś trąbi i pokazuje
        mi: zielone kobieto! dla niektórych 3-4 sekundy to strrrrrasznie dłuuuugo.
        Próbowałam ruszać z dwójki też działa ale szkoda mi samochodu bo mam w tedy
        wrażenie że zażynam silnik.. Ale dzięki.
        • fullman Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 18:05
          Pamietaj dobrze zrobisz jak nastepny samochod to bedzie produkcji
          japonskiej.Unikniesz takich problemow jakie daje tandetna produkcja niemiecka.
          F.
          • kasiaewa2 Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 18:39
            eksploatacja niemieckich aut jest tańsza niż japończyków. chyba pozostanę im
            wierna
    • fryderykx Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 20:23
      Ciekawe żeczy tutaj opowiadacie. Tylko jedno mnie zastanawia: dlaczego nikt nie
      zapytał o to jaki to samochód? To jest chyba podstawa do snucia przypuszczeń.
      Tylko pytam się po co. nie lepiej pojechać na wrasztat i sprawdzić a nie
      gdybać. Może to a może to. ,,A może poszli do lasu, a może siedzą w studni''
      Samochód jest złożonym z wielu części mechanizmem współdziałających ze sobą
      podzespołów. Życzę powodzenia w gdybaniu.
      • crannmer Re: Mam problem z wrzucaniem jedynki 07.11.06, 20:38
        fryderykx napisał:

> Samochód jest złożonym z wielu części mechanizmem współdziałających ze sobą
        > podzespołów. Życzę powodzenia w gdybaniu.

Ale pewne podzespoly w praktycznie wszystkich samochodach podobnie sa zbudowane
        i na tych samych zasadach dzialaja.

MfG

C.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka