Dodaj do ulubionych

Marża dilerów samochodów

29.11.06, 20:03
Mam pytanie takie jak w temacie, orientujecie sie moze ile diler zarabia na
sprzedanym samochodzie? Np ile % może wynosic marża na samochodzie za np
50tys zł. 15%? 20%? Pytam z ciekawości. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Marża dilerów samochodów 29.11.06, 20:34
      Z pewnych względów wydaje mi się (prawie jestem pewny) że duuużo więcej:))
    • pikpok25 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:01
      Jeśli auta europejskie są sprzedawane w USA 30% taniej niż u nas i jeszcze się
      im to opłaca to marża u nas musi być większa niż 30%.

Powyższe stwierdzenie jest prawdą pod warunkiem że auta te są produkowane w
      europie a tego nie jestem pewien, wie ktoś jakie marki europejskie są
      produkowane w USA?
      • polokokt Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:34
        niekoniecznie, nie wiem dokladnie jak to wyglada, ale są jeszcze podatki
        lokalne, które w USA mogą być sporo niższe niz w Europie. I marza moze byc
        bardzo podobna tylko podatki robia swoje. Ale to takie moje gdybanie :)

Pozdrawiam
      • red_qublik Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:47
        pikpok25 napisał:

> Jeśli auta europejskie są sprzedawane w USA 30% taniej niż u nas i jeszcze
        się
        > im to opłaca to marża u nas musi być większa niż 30%.
        >

blad - podatki powoduja roznice cen.

> Powyższe stwierdzenie jest prawdą pod warunkiem że auta te są produkowane w
        > europie a tego nie jestem pewien, wie ktoś jakie marki europejskie są
        > produkowane w USA?

a co to ma wspolnego? znowu podatki w socjalistycznej europie sie klaniaja.

w USA diler zaczyna rozmowe z klientem z marza okolo 20% (wartosc srednia, jest
        mniejsza na autach popularnych, wieksza na luksusowych). sprawny negocjator
        moze te wartosc zbic do 5%, w ekstremalnych sytuacjach (schodzacy rocznik i
        auto testowe) marza moze byc nawet ujemna - koszty trzymania tego auta na placu
        to powoduja. oczywscie diler na tym aucie i tak "zarobil" gdyz uzywal je do
        celow marketingowych, a marketing kosztuje.

• dr.verte Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 01:53
      sowik85 napisał:

> Mam pytanie takie jak w temacie, orientujecie sie moze ile diler zarabia na
      > sprzedanym samochodzie? Np ile % może wynosic marża na samochodzie za np
      > 50tys zł. 15%? 20%? Pytam z ciekawości. Pozdrawiam

w Polsce jakieś 5 % czasem więcej(w droższych),czasem mniej np.gdy producent
      ustali tzw.promocje
      • wowo5 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 02:15
        Nizsze ceny w USA wynikaja z nizszych podatkow, wiekszych obrotow, faktu, ze
        dilerzy sprzedaja auta z placu. W USA dilera kosztuje kazdy dzien, gdy auto
        stoi na placu. Wypelniasz papiery, placisz, dostajesz kluczyki i jedziesz do
        domu. W Europie czeka sie na auto i dilerowi zwisa. Koszt i tak wynosi 0.
      • klemens1 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 08:00
        > w Polsce jakieś 5 %

Ciekawe dlaczego w większości bez problemu dają upust powyżej 5%.
    • grzek Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 08:06
      Marża dilera Citroena to 3%. Marża importera może wynosić ponad 20%. Wszystko
      zależy od marki i wartości samochodu.
      • marekatalanta71 Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 14:23
        Widze, ze jestes dobrze zorientowany w temacie wiec wybacz ze zapytam ile jest
        u Saaba?
        • grzek Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 12:20
          Nie wiem ile jest u Saaba i jeszcze w USA, ale chyba jest jakaś granica poniżej
          której nie może zejść np: 3-5%. Żeby było z czego odpuszczać najwyżej dorzuci
          wyposażenie dodatkowe po atrakcyjnej cenie, bo na tym marża jest znacznie
          większa i przy takiej sprzedaży wiązanej jeszcze jest miejsce na negocjacje.
          • belus77 Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 17:45
            Marek jest swietnym negocjatorem i jego te zasady nie obowionzujom!
          • marekatalanta71 Re: Marża dilerów samochodów 04.12.06, 02:14
            Trzeba byc dobrym w negocjacjach. Ja nawet negocjuje ceny za serwis u Saaba!
    • rasiauskas Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 14:49
      Marza samedo dilera jest bardzo niska-jest to ulamek tego co biora w porownaniu
      z serwisowaniem. Subaru mialo kiedys chyba ustalona na 2.6%, a w pozostalych nie
      przekracza 3-4%. Oczywiscie jeszcze trzeba odliczyc podatki.
      • belus77 Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 16:43
        Citroen to nie Subaru, prawda? Widzem, ze co ekspert to inna opinia ... hehe!
        Calkiem jakbym sluchal "debaty" sejmowej ... rzenada!
        • rasiauskas Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 18:56
          A co ma Subaru do Citroena daunie? Akurat wiem ile ma Subaru bo kolega prowadzil
          salon i serwis Subaru. Toyotoslepaku
    • traktorzysta Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 02.12.06, 15:33
      częściach . Chyba ,aż tak dużo nie zarabiają skoro robią przekręty ,żeby
      przetrwać .
      • lucj Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 03.12.06, 09:30
        > częściach . Chyba ,aż tak dużo nie zarabiają skoro robią przekręty ,żeby
        > przetrwać .

Na częściach zarabiają około 30%, kombinują dlatego że mają przerośniętą
        administracje(dużo papierów tworzonych dla importera), kiepskich mechaników i
        organizacje pracy,drogi niskiej jakości obowiązkowy sprzętu(kupowany od
        centrali lub od "wybranych" dostawców. Np.w VW to co najmniej 800 tyś.pln. Do
        tego dochodzi obowiązkowy wystrój serwisu, czyli kafelki o "odpowiednich"
        wymiarach itp.to wszystko doskonale blokuje konkurencje nie pozwalając na
        powstawanie nowych serwisów. Za to wszystko ktoś musi zapłacić dlatego marża na
        częsciach jest taka wysoka i często jest dużo wyższa od tych 30%. Głównie
        zarabia się na serwisie a nie na sprzedaży samochodów.W myśl zasady że trzeba
        namówić do kupienia nowego samochodu atrakcyjną ofertą, a potem frajera oskubie
        się w serwisie.
        • marekatalanta71 Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 04.12.06, 02:06
          Serwis do Saaba to slaby byznes bo to autko sie nie psuje - proste!
        • marekaltanta71 Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 04.12.06, 02:09
          Serwisowi trzeba dac zarobic bo inaczej zbankrutuje - ja jezdze moim Saabem do
          serwisu co tydzien podobno jak sie zmienia czesto olej to turbinka lepiej sie
          kreci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka