sowik85 29.11.06, 20:03 Mam pytanie takie jak w temacie, orientujecie sie moze ile diler zarabia na sprzedanym samochodzie? Np ile % może wynosic marża na samochodzie za np 50tys zł. 15%? 20%? Pytam z ciekawości. Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
loyezoo Re: Marża dilerów samochodów 29.11.06, 20:34 Z pewnych względów wydaje mi się (prawie jestem pewny) że duuużo więcej:)) Link Zgłoś
pikpok25 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:01 Jeśli auta europejskie są sprzedawane w USA 30% taniej niż u nas i jeszcze się im to opłaca to marża u nas musi być większa niż 30%. Powyższe stwierdzenie jest prawdą pod warunkiem że auta te są produkowane w europie a tego nie jestem pewien, wie ktoś jakie marki europejskie są produkowane w USA? Link Zgłoś
polokokt Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:34 niekoniecznie, nie wiem dokladnie jak to wyglada, ale są jeszcze podatki lokalne, które w USA mogą być sporo niższe niz w Europie. I marza moze byc bardzo podobna tylko podatki robia swoje. Ale to takie moje gdybanie :) Pozdrawiam Link Zgłoś
red_qublik Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 00:47 pikpok25 napisał: > Jeśli auta europejskie są sprzedawane w USA 30% taniej niż u nas i jeszcze się > im to opłaca to marża u nas musi być większa niż 30%. > blad - podatki powoduja roznice cen. > Powyższe stwierdzenie jest prawdą pod warunkiem że auta te są produkowane w > europie a tego nie jestem pewien, wie ktoś jakie marki europejskie są > produkowane w USA? a co to ma wspolnego? znowu podatki w socjalistycznej europie sie klaniaja. w USA diler zaczyna rozmowe z klientem z marza okolo 20% (wartosc srednia, jest mniejsza na autach popularnych, wieksza na luksusowych). sprawny negocjator moze te wartosc zbic do 5%, w ekstremalnych sytuacjach (schodzacy rocznik i auto testowe) marza moze byc nawet ujemna - koszty trzymania tego auta na placu to powoduja. oczywscie diler na tym aucie i tak "zarobil" gdyz uzywal je do celow marketingowych, a marketing kosztuje. Link Zgłoś
dr.verte Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 01:53 sowik85 napisał: > Mam pytanie takie jak w temacie, orientujecie sie moze ile diler zarabia na > sprzedanym samochodzie? Np ile % może wynosic marża na samochodzie za np > 50tys zł. 15%? 20%? Pytam z ciekawości. Pozdrawiam w Polsce jakieś 5 % czasem więcej(w droższych),czasem mniej np.gdy producent ustali tzw.promocje Link Zgłoś
wowo5 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 02:15 Nizsze ceny w USA wynikaja z nizszych podatkow, wiekszych obrotow, faktu, ze dilerzy sprzedaja auta z placu. W USA dilera kosztuje kazdy dzien, gdy auto stoi na placu. Wypelniasz papiery, placisz, dostajesz kluczyki i jedziesz do domu. W Europie czeka sie na auto i dilerowi zwisa. Koszt i tak wynosi 0. Link Zgłoś
klemens1 Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 08:00 > w Polsce jakieś 5 % Ciekawe dlaczego w większości bez problemu dają upust powyżej 5%. Link Zgłoś
grzek Re: Marża dilerów samochodów 30.11.06, 08:06 Marża dilera Citroena to 3%. Marża importera może wynosić ponad 20%. Wszystko zależy od marki i wartości samochodu. Link Zgłoś
marekatalanta71 Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 14:23 Widze, ze jestes dobrze zorientowany w temacie wiec wybacz ze zapytam ile jest u Saaba? Link Zgłoś
grzek Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 12:20 Nie wiem ile jest u Saaba i jeszcze w USA, ale chyba jest jakaś granica poniżej której nie może zejść np: 3-5%. Żeby było z czego odpuszczać najwyżej dorzuci wyposażenie dodatkowe po atrakcyjnej cenie, bo na tym marża jest znacznie większa i przy takiej sprzedaży wiązanej jeszcze jest miejsce na negocjacje. Link Zgłoś
belus77 Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 17:45 Marek jest swietnym negocjatorem i jego te zasady nie obowionzujom! Link Zgłoś
marekatalanta71 Re: Marża dilerów samochodów 04.12.06, 02:14 Trzeba byc dobrym w negocjacjach. Ja nawet negocjuje ceny za serwis u Saaba! Link Zgłoś
rasiauskas Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 14:49 Marza samedo dilera jest bardzo niska-jest to ulamek tego co biora w porownaniu z serwisowaniem. Subaru mialo kiedys chyba ustalona na 2.6%, a w pozostalych nie przekracza 3-4%. Oczywiscie jeszcze trzeba odliczyc podatki. Link Zgłoś
belus77 Re: Marża dilerów samochodów 02.12.06, 16:43 Citroen to nie Subaru, prawda? Widzem, ze co ekspert to inna opinia ... hehe! Calkiem jakbym sluchal "debaty" sejmowej ... rzenada! Link Zgłoś
rasiauskas Re: Marża dilerów samochodów 03.12.06, 18:56 A co ma Subaru do Citroena daunie? Akurat wiem ile ma Subaru bo kolega prowadzil salon i serwis Subaru. Toyotoslepaku Link Zgłoś
traktorzysta Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 02.12.06, 15:33 częściach . Chyba ,aż tak dużo nie zarabiają skoro robią przekręty ,żeby przetrwać . Link Zgłoś
lucj Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 03.12.06, 09:30 > częściach . Chyba ,aż tak dużo nie zarabiają skoro robią przekręty ,żeby > przetrwać . Na częściach zarabiają około 30%, kombinują dlatego że mają przerośniętą administracje(dużo papierów tworzonych dla importera), kiepskich mechaników i organizacje pracy,drogi niskiej jakości obowiązkowy sprzętu(kupowany od centrali lub od "wybranych" dostawców. Np.w VW to co najmniej 800 tyś.pln. Do tego dochodzi obowiązkowy wystrój serwisu, czyli kafelki o "odpowiednich" wymiarach itp.to wszystko doskonale blokuje konkurencje nie pozwalając na powstawanie nowych serwisów. Za to wszystko ktoś musi zapłacić dlatego marża na częsciach jest taka wysoka i często jest dużo wyższa od tych 30%. Głównie zarabia się na serwisie a nie na sprzedaży samochodów.W myśl zasady że trzeba namówić do kupienia nowego samochodu atrakcyjną ofertą, a potem frajera oskubie się w serwisie. Link Zgłoś
marekatalanta71 Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 04.12.06, 02:06 Serwis do Saaba to slaby byznes bo to autko sie nie psuje - proste! Link Zgłoś
marekaltanta71 Re: Podobno najwięcej zarabia się na serwisie i 04.12.06, 02:09 Serwisowi trzeba dac zarobic bo inaczej zbankrutuje - ja jezdze moim Saabem do serwisu co tydzien podobno jak sie zmienia czesto olej to turbinka lepiej sie kreci. Link Zgłoś