Dodaj do ulubionych

"zimowki" formatu 225/45/17

IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.01, 21:48
Czy orientujecie sie w cenach przyzwoitych opon zimowych w/w rozmiaru ?.
Zakladac tylko dwie czy lepiej cztery ? (naped przod).

Pozdrowienia

Obserwuj wątek
    • Gość: ARAFAT 225/45/17 IP: 10.10.10.* 17.11.01, 13:06
      Strasznie drogie tałatajstwo od 1000 PLN w górę (za sztukę) Podejrzewam że lato
      masz w tym rozmiarze. Kategorycznie odradzam ci model dwa plus dwa bo się
      zabijesz! Na takich walcach lato plus zima to wersja dla lubiących wrażenia...
      O ile np. tył ci nie zarzuci bo masz zimę to przód będzie żył własnym życiem.
      Ja o mało też nie dorobiłem sie tego rozmiaru. Wystarczyło gdybym dopłacił 800
      PLN a miałbym (Laguna II) 225/45/17. jeśli jesteś zainteresowany to załatwię
      ci opony (nowe z gwarancją np. nie za 1000 a za 700. Oczywiście Michelin na
      wyjściu kosztuje nawet z 1400 PLN
      Pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: 225/45/17 IP: *.telia.com 17.11.01, 13:16
        Czesc Piotrze!
        Zadnych zimowek,auto odstawiasz do garazu na zime.Jak sie smieja to tylko w
        Estoni w zimie Wiperami jezdza.95% tych aut zostalo znisczone.Autami sportowymi
        nie jezdi sie w zimie.Moj szef wsadzil swoje juz do garazu i sprawil sobie na
        zime zwykla kombi A6 rok zeszloroczny,uzywana jako auto zastepcze.Pzdr.Michal
        P.S. w szwecji taka opona moge zalatwic za okolo 2000kr sztuka.Na ogol marki
        Flamingo japonskie /TOYO/
        • Gość: pioTTr Re: 225/45/17 IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 13:30
          Czesc Michal,
          masz mnie za billa gatesa ???
          Jakos ta zime musze przebakac moim coupe.
          Moge zonie zabrac G4 a jej kazac jezdzic busem, ale w domu wole nie miec
          wrogow. Zreszta vwG4 stoi na tym samym formacie, co tt i moj problem ma sie
          razy osiem !!!. Niezly argument do targowania, ale nominalnie spory wydatek.
          Raczej pomysle o dobrych uzywanych, ale obawiam sie, ze tez moze byc klopot
          takie znalezc....

pozdrowienia
          • Gość: Michal Re: 225/45/17 IP: *.telia.com 17.11.01, 13:40
            Pamietaj uzywana minimum 3mm,ale kupic to przynajmniej 5 mm.Mozesz zejsc jeden
            numer nizej 205x55x17 byloby miejsce zobacz o wiele tansze w granicach 1300kr
            sztuka firmy BARUM.Mojemu koledze zalatwilem do P-607 jest zachwycony.Sam
            jeszcze jezdze na letnich.Mam Dunlopki roczne ,starcza na te zime i Alpy.
            • Gość: bazi Re: 225/45/17 IP: 213.186.69.* 19.11.01, 11:19
              Gość portalu: Michal napisał(a):

> Pamietaj uzywana minimum 3mm,ale kupic to przynajmniej 5 mm.Mozesz zejsc jeden
              > numer nizej 205x55x17

nie 205x55x17 tylko 205x55x16!!! - chodzi o to aby była zachowana średnica koła,
              w przypadku 17" średnica ta będzie większa (prędkościomierz będzie wskazywał
              mniej, podobnie licznik kilometrów)
              radziłbym kupić właśnie ten rozmiar, poniewaz węższa opona w naszych warunkach
              zimowych (śnieg), będzie się lepiej spisywać niż szersza ( węższa "wgryza" się w
              snieg w przeciwieństwie do szerszej)
              no chyba że zamierzasz jeździć tylko po odśnierzonych autostradach, wdety lepszą
              oponą będzie szersza (krótsza droga hamowania!)

byloby miejsce zobacz o wiele tansze w granicach 1300kr
              > sztuka firmy BARUM.Mojemu koledze zalatwilem do P-607 jest zachwycony.Sam
              > jeszcze jezdze na letnich.Mam Dunlopki roczne ,starcza na te zime i Alpy.

• Gość: bazi Re: 225/45/17 IP: 213.186.69.* 19.11.01, 11:26
                Gość portalu: bazi napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
                >
                > > Pamietaj uzywana minimum 3mm,ale kupic to przynajmniej 5 mm.Mozesz zejsc j
                > eden
                > > numer nizej 205x55x17
                >
                > nie 205x55x17 tylko 205x55x16!!!

mała korekta 205x65x15!!!

- chodzi o to aby była zachowana średnica koła
                > ,
                > w przypadku 17" średnica ta będzie większa (prędkościomierz będzie wskazywał
                > mniej, podobnie licznik kilometrów)
                > radziłbym kupić właśnie ten rozmiar, poniewaz węższa opona w naszych warunkach
                > zimowych (śnieg), będzie się lepiej spisywać niż szersza ( węższa "wgryza" się
                > w
                > snieg w przeciwieństwie do szerszej)
                > no chyba że zamierzasz jeździć tylko po odśnierzonych autostradach, wdety lepsz
                > ą
                > oponą będzie szersza (krótsza droga hamowania!)
                >
                > byloby miejsce zobacz o wiele tansze w granicach 1300kr
                > > sztuka firmy BARUM.Mojemu koledze zalatwilem do P-607 jest zachwycony.Sam
                > > jeszcze jezdze na letnich.Mam Dunlopki roczne ,starcza na te zime i Alpy.
                >

• Gość: pioTTr Re: 225/45/17-do bazi IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 11:27
                rzecz w tym, ze mam w zapasie 4 alufelgi 17", wiec 16ki nie wchodza w rachube.

pozdr
                • Gość: bazi Re: 225/45/17-do bazi IP: 213.186.69.* 19.11.01, 12:14
                  Gość portalu: pioTTr napisał(a):

> rzecz w tym, ze mam w zapasie 4 alufelgi 17", wiec 16ki nie wchodza w rachube.
                  >
                  > pozdr

hmm, jeżeli tak to kup 17" tylko węższe, np. 205 (ewentualnie 215, ale te już
                  będą droższe), tylko zobacz jakie są odpowiedniki 205-tek 17" do 225x55x17, tzn
                  jaki jaki profil powinny mieć żeby średnica koła była zachowana
                  a tak na marginesie, nie szkoda ci tych alusów na zimę??? alu + sól + woda =
                  korozja:-)))
    • Gość: Ralph Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.11.01, 14:07
      Ostatnio w Carmanie leżały na kupie 4szt. UG6 215x55/R16, zaciekawiło mnie i
      zapytałem o cenę i auto przeznaczenia. Oficjalnie po 1000/szt, ale
      koleś 'wyznał', że pójdą po 800 razem z felgami stal. (leżały faktycznie obok).
      Taka zmiana kosztowałaby Cię więc ok. 3500 (w tej cenie byłyby i felgi). Nie
      wiem, czemu ten upust był taki duży (może kupujący ma jakieś spec. względy),
      ale można zawsze spytać (i tak zejście o rozmiar niżej wydaje sie dobry na
      zimę, no i nie połamiesz swoich alu, jak przyjdzie co-do-czego).
      • Gość: Michal Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.telia.com 17.11.01, 17:29
        Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Ostatnio w Carmanie leżały na kupie 4szt. UG6 215x55/R16, zaciekawiło mnie i
        > zapytałem o cenę i auto przeznaczenia. Oficjalnie po 1000/szt, ale
        > koleś 'wyznał', że pójdą po 800 razem z felgami stal. (leżały faktycznie obok).
        >
        > Taka zmiana kosztowałaby Cię więc ok. 3500 (w tej cenie byłyby i felgi). Nie
        > wiem, czemu ten upust był taki duży (może kupujący ma jakieś spec. względy),
        > ale można zawsze spytać (i tak zejście o rozmiar niżej wydaje sie dobry na
        > zimę, no i nie połamiesz swoich alu, jak przyjdzie co-do-czego).
        Ralph! Czy aby te felgi pasuja do TT. Czy Piotr bedzie mial miejsce w
        blotniku.Tam sa pierunsko wielkie tarcze hamulcowe ,musialby przymierzac.Na zime
        mozna zalozyc opony z indexem Q czyli do 160km/ jest dopusczalne w calym EU,ale
        wlasciciel musi otym wiedziec.Opony z tym indexem sa 50% tansze niz
        tamte.Pzdr.Michal
        • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 18:28
          Pewnie 16" by sie zmiescily, skoro 17" sie mieszcza.
          A same felgi (oryg. tt) mam 4 szt. w zapasie.

pozdr
          • Gość: Michal Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.telia.com 17.11.01, 18:44
            Czy Twoje felgi to 17 to pamietaj opony musza byc 17 tez.Ralph oferuje 16 to te
            nie beda pasowac na Twoje felgi.Pzdr.Michal
            • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 19:25
              Michal,

czy to mial byc ZART????

pozdr
              • Gość: Michal Re: Nie jest chyba aż tak źle ale kursik......... IP: *.telia.com 17.11.01, 19:37
                Piotr!
                Maly kursik.Felge charakteryzuje srednica i szerokosc.srednica podawana jest w
                calach natomiast szerokosc w mm.
                Opone charakteryzuje rowniez srednica ktora jest w calach,szerokosc,ktora
                mierzymy w mm,oraz wysokosc ktora wyraza sie w procentach.
                Mozesz zjezdzac w dol z szerokoscia i wysokoscia jak i do gory.Przyjmuje sie ze
                jeden w dol lub jeden w gore wymiar jest dopuszczalny.
                Srednicy nie wolno ruszac poniewaz taz wieksza na opone to ta bidula spadnbie z
                felgi a za mala nie wejdzie i tu jest pies pogrzebany.Pzdr.Michal
            • Gość: Ralph Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.11.01, 19:35
              Na tych, o których mówiłem był indeks H (210). Nie wiem, jaki jest zamiennik do
              profilu 45. A jakie są te zapasowe? Z ciekawości pytam: kupiłeś w Audi, czy
              jak, i w ogóle ile kosztowały itd (mam nadzieję, że to nie nazbyt wścibska
              ciekawość), pzdr.
              • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 19:42
                Wraz z autem kupilem dodatkowe 4 felgi idntyczne jak te, na ktorych jezdze.

Sa to 17-to calowe, 6-cio ramienne alufelgi (oferowane do TT 180 KM za doplata,
                a w standardzie przy TT 225 KM). Sztuka wraz z kolpaczkiem kosztuje ok. DM 300,-

pozdr
                • Gość: Ralph Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.11.01, 19:52
                  Więc co- 16" nie wchodzi w rachubę? Do diaska, te 17" będą chyba kosztować...
              • Gość: MIchal Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.telia.com 17.11.01, 19:43
                Piotr sprawdz jeszcze raz te felgi ktore posiadasz.Jaki one maja index?
                • Gość: MIchal Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.telia.com 17.11.01, 19:52
                  Musze Cie zmartwic Ralpha opony nie beda pasowac.Musisz cos szukac w tej
                  srednicy troszke mniejszej szerokosci ile masz miejsca pod spodem trzeba
                  zobaczyc to moze troche wezsze.Szukac z mniejszym indexem predkosciowym sa o
                  wiele tansze. Na zime w EU mozna zjechac do Q-160km/h.Pzdr.Michal
                  P.S szczsescie ze sie to wylapalo bys zostal dealerem oponiarskim "sprzedam
                  tanio nie pasuja dla mnie".
                  • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 19:56
                    Michale,

caly czas zartujesz. Myslisz, ze kupilbym 16-ki opony do 17-ek felg???
                    Musisz mnie z kims mylic !!!
                    Indeks podam Ci zaraz po Bundeslidze (na sat1), czyli za 20 minut.

pozdr
                    • Gość: MIchal Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.telia.com 17.11.01, 20:02
                      Jezeli Cie obrazilem kursikiem to bardzo przepraszam. Ja sie wystraszylem ze
                      Tys sie zmartwil ze moga nie pasowac i je kupisz,ale teraz zrozumialem meczem
                      byles zajety i wszystko Cie rozgrzesza.Pzdr.Michal
                      • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 15:32
                        Czesc Michal.

Podaje indeks spisany z moich felg:
                        7.50Jx17H2 ET32

Sprobuj wybadac, jaką min. szerokosc mozna zalozyc na taka felge.

P.S.
                        ...nie obrazilem sie....

Pozdr
                        • Gość: ARAFAT Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: 10.10.10.* 18.11.01, 16:27
                          Nie zrozum mnie żle ale jeśli posiadając TT nie możesz pozwolić sobie na oponę
                          700 PLN sztuka to coś tu nie tak. Kupić to nie wszystko utrzymać to sztuka... W
                          używki nie baw sie bo to jest za szybkie auto na takie gumy. To tak jakby dwa
                          razy używać jednej prezerwatywy... A co będzie jak będziesz musiał wymienić
                          tarzce i innych parę rzeczy? w sumie to ja mógłbym sobie kupic porsche tylko
                          nie stać mnie na eksploatację takiej maszyny.
                          zobacz www.reifendirekt.de
                          Pozdrawiam
                          • Gość: pioTTr Re: Nie jest chyba aż tak źle...choć i tak drogo IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 17:47
                            Drogi Arafacie,

moge sobie pozwolic na opony za 700/szt. a takze na drozsze, ale poki co
                            jeszcze nie musze (snieg mam na razie tylko w zamrazalniku). Gdybym (bedac
                            przedsiebiorca) kupowal zawsze po prostu to, co sie nawinelo, lezalbym teraz
                            pewnie pod trabantem i podwiazywal wydech, a przy okazji sprawdzil, czy na
                            jutro starczy mi paliwa.

Nie w tym rzecz.

Tych opon potrzebuje wlasciwie 8 szt.(zona ma ident. ogumienie), nawet jak
                            kupie te najtansze po 700 zl, to i tak robi 5600,-. Czy gra nie jest warta
                            swieczki, zeby sprobowac znalezc jakas tansza alternatywe??. Przy odrobinie
                            szczescia znajde jakies przyzwoite (legalne!!) po 100-200 zl/szt. Przed chwila
                            zagladalem na reifendirekt.de i maja markowe od DM 250,-/szt. Przy 8 szt.
                            jeszcze telefonicznie wytarguje rabat. To juz roznica.
                            Nie jestem snobem, aby sie upierac przy kupnie nowek z gornej polki w
                            najdrozszym salonie....

Moze wlasnie dlatego stac mnie na to i owo???
                            A poza tym jestem caly czas na dorobku....

Pozdrawiam

• Gość: hocest dziwię się !!! IP: *.bbnplanet.com 18.11.01, 16:20
      stać Cię Kolego na trzy fury i to wcale wcale i masz problem z wyborem zimowych
      kapci do nich?
      nawet bym się nie zastanawiał tylko już przy kupnie autka prosiłbym o zimówki i
      brałbym z pewnością te z górnych półek
      • Gość: pioTTr co w tym dziwnego??? IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.01, 17:54
        Drogi hocest,

bylbym idiotą, gdybym nie sprobowal zaoszczedzic byc moze paru tysiecy, nic
        przy tym nie tracac ani nic nie ryzykujac...

pozdr
        • Gość: hocest co w tym dziwnego? IP: *.bbnplanet.com 19.11.01, 11:31
          Kolego nie jest prawdą że nie ryzykujesz. ryzykiem jest sam fakt że nie
          zmieniłeś kapci na zimowe w sytuacji gdy mróż jest od paru dni, w każdej chili
          spodziewane są opady śniegu a na wiaduktach oblodzenie że hej.
          biorąc pod uwagę że poruszasz się sportowym dobrym autem w mojej ocenie
          ryzykujesz więcej.
          co do kwesti cen to zapewne jak poczekasz do stycznia to zaoszczędzisz jeszcze
          więcej :)) ale bez złośliwości to poniekąd Cię rozumiem ale sam sprawiłem
          sobie jedne z lepszych zimówek i wcale nie w pierwszym z brzegu
          serwisie.pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań byle jak najszybciej
    • Gość: Ralph Do ARAFATA, hocesta, pioTTra i... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.11.01, 23:17
      Właściwie co ma piernik do wiatraka?! (odnośnie sugestii Jeden pyta, drugi
      odpowiada. Po co wtykać szpilę za zamysł oszczędności? Nie wszystko warte jest
      swojej ceny, i dlatego m.in. takie wątki, jak ten. Bo, nawiasem mówiąc, często
      się tutaj zapomina, że samochód jest przedmiotem użytkowym, mimo wszystko.
      Nawet szybki, nawet drogi. Nie wiem za bardzo, do kogo to adresuję, czy
      bardziej do ARAFATA i hocesta, czy jako wsparcie do pioTTra, czy na przyszłość
      do siebie. Wiem jedno- idzie tu o sensowne wydanie kasy. I do tego nie można
      sie przyczepiać,

wątkowiczów pozdrawiam gorąco!
      • Gość: Michal Re: DO Ralpha IP: *.telia.com 19.11.01, 10:39
        Pewno.Pzdr.Michal
        • Gość: Ralph Re: DO Michała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.11.01, 11:02
          A co!!pzdr
          • Gość: ARAFAT do wszystkich IP: 10.10.10.* 19.11.01, 18:08
            No to mnie zjedliście. Nie chodzi mi tutaj o tyranie czy coś w tym rodzaju po
            prostu wydało mi się to dziwne. Zareagowałem w ten sposób ponieważ w naszym
            kraju ludzie kupują drogie auta(auto to wykładnik bogactwa) a następnie nie
            stać ich na ubezpieczenie części itd. Każdy kto ma do wyboru auto np.TT od
            polskiego użytkownika czy niemieckiego kupi od tego drugiego dlaczego? chyba
            już odpowiedziałem. Pełno na drogach Corrado bez turbin i innych różnych rzeczy
            i to mnie zastanawia. Nie wiem czy to jest mania pokazania się? Piottr nie
            traktuj tego osobiście ale tak przedstawiają się realia. Cieszy mnie to że nie
            jesteś rozrzutny i potrafisz liczyć pieniądze które dzisiaj przychodzą coraz
            ciężej. Nie myśl że mam drukarnie dolarów... Ale wydaje mi się że przynajmniej
            do TTetki powinienneś zakupić coś przyzwoitego tym bardziej taka moc auta to
            wyzwanie dla opon.(w dużych indeksach prędkości ważna jest jakość opony tym
            bardziej że śniegu bywa naprawdę mało i się pogina często dużym speedem) Dla
            mnie opona to rzecz chyba jedna z najistotniejszych w aucie. Bo po co komu
            szybkie auto jeśli (kiedy trzeba) nie będzie mógł wykorzystać jego możliwości.
            Jak masz szybkie auto dobrze przyspieszasz (nie chodzi mi tu o zawrotne
            prędkości) to i częściej hamujesz bo inni nie zdają sobie sprawy z
            tak "szybkiego obrotu sprawy" i tu potrzebne są te cenne metry które
            zagwarantuje ci odpowiednia opona.(każda byle nie używana) Sam też umię liczyć
            i oszczędziłem na oponach koło 1000 PLN kupując Savę Eskimo3 w rozmiarze
            205/55/16. Miałem szczęście bo to dobry wybór niestety 225/45/17 nie robią bo
            oponna kosztowałaby ok.400 PLN
            Jeszcze raz podkreślam nie mam zamiaru nikogo potępiać i to jest wyłącznie mój
            pogląd z którym każdy ma prawo się nie zgadzać.
            Greetings
    • Gość: pioTTr autor watku pioTTr do sceptykow IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 16:11
      Znajomy "oponiarz" przywiozl mi 4 szt. Continental ContiWinterContact 225/45/R
      17 91H (do 210 kmh), profil 7 mm (nowe maja 8,2 mm), stan idealny.
      Wyprodukowane w 26 tyg.'99, a wiec maksymalnie po 2 zimach. Cena katal. 1 szt.
      lekko ponad DM 800, u nas ok. 1400 zl.

Do rzeczy: komplet 4 szt z montazem na felgi, wywazeniem i montazem na aucie
      razem 1350 zl. W porownaniu z zakupem nowych najtanszych opon tego rozmiaru
      zaoszczedzilem conajmniej 2000 zl, w porownaniu z zakupem identycznych ale
      nowych zaoszczedzilem ponad 4000 zl.

Sceptycy i krytycy moga mowic co chca. Troche cierpliwosci sie oplacilo, snieg
      mnie jeszcze nie zaskoczyl.

Teraz pomysle o rozbudowaniu mojego systemu BOSE....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka