Dodaj do ulubionych

sprzedaz samochodu z Niemiec

11.01.07, 09:52
Prosze o pomoc. Moj znajomy pojechal do Niemiec i kupil samochod w moim imieniu. Poniewaz facet nie chcial napisac umowy na mnie (mnie nie bylo przy tym) umowe podpisal kolega. Jak wyglada sprawa kupienia tego auta od niego w Polsce - jakie beda koszty tej operacji.
Obserwuj wątek
    • robert888 Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 16:35
      spisz umowę kupna auta od kolegi, zapłąc 2% PCC1 a potem akcyzuj i rejestruj
      auto.
      • nanuna Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 18:01
        To nie do konca tak jak pisze robert888, jezeli na umowie bedzie Twoj kolega to
        i on i Ty zaplacisz akcyzę - wiem bo akcyzą zajmuję się na codzien.
        • robert888 Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 19:12
          jeśli się zajmujesz z pozycji urzednika, to znaczy że nia znasz obowiązujących
          przepisów. W przypadku polskich urzedników do dość częsta przypadłość.

Nabywca zapłaci akcyzę od różnicy między cena, którą zapłacił a cena od której
          zapłacił akcyzę sprzedający (tzn. kolega w tym wypadku). Jednak ten wymóg ma
          miejsce wyłącznie w przypadku przywiezienia auta przez kolege do kraju i
          zgłoszenia do akcyzowania. Jeśli auto zostanie kupione i sprzedane za granica,
          to niby z jakiego paragrafu sprzedawca (kolega) ma od czegokolwiek płacic
          akcyzę, hę?

Mamy więc dwie mozliwości:
          Jeśli końcowy nabywca zapłaci cene równa cenie, która zapłacił jego kolega i
          zrobi to poza granicami Polski, to tylko końcowy nabywca zgłasza auto do
          akcyzowania i uiszcza akcyze od kwoty nabycia (na umowie).

Jeśli kolega sprowadził auto do Polski, opłacił akcyzę i przed rejstracja
          sprzedał końcowemu nabywcy za kwote równą tej zgłoszonej do akcyzy, to końcowy
          nabywca nie płaci żadnej akcyzy, tzn. płacu akcyze od kwoty zerowej.

Jesli nie wierzycie, zapytajcie w swoim urzędzie celnym. Nie ma żadnego
          płacenia akcyzy od akcyzy. Są do tego nawet odpowiednie druki. Wystarczy
          zapytać.
          • nanuna Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 20:14
            Nie jestem urzędnikiem i znam przepisy.Jezeli na umowie sprzedjacym będzie
            kolega i jego polski adres a umowa bedzie spisana w kraju to tak jak piszesz
            wyniknie obowiązek zaplacenia drugiej akcyzy - tak samo jak w przypadku
            sprzedazy auta sprowadzonego przed jego pierwszą rejestracją w kraju.
            • robert888 Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 20:43
              niestety mijasz się z prawdą

podatek akcyzowy jest w swojej konstrukcji podobny do VATu. Przy kolejnych
              rachunkach (umowach) płaci sie go od wartości DODANEJ. A więc jesli pierwsza
              umowa (spisana w kraju) będzie np na 1000 pln to akcyza wyniesie 136 pln. Jeśli
              jeszcze przed rejestracją dojdzie do spisania drugiej umowy na kwote 2000 pln,
              to akcyza wyniesie KOLEJNE 136 pln (a nie 272 pln), czyli będzie naliczona od
              wartości dodanej (róznicy między umowami).
              Z tego prosty wniosek - jeśli różnica między umowami wynie sie ZERO, to nikt
              żadnej kolejnej akcyzy nie będzie płacił.
              Żeby było smieszniej - to drugie "doakcyzowanie" powinien zapłacic sprzedający.
              Nie jestem tylko w stanie wyobrazic sobie sytuacji aby miał sprzedać koledze
              auto za więcej niż kupił. Po co? Aby doakcyzowac auto i jeszcze zapłacić 20%
              podatku od dochodu?

Reasumując - przy pośrednictwie kolegi żadne dodatkowe akcyzy kupującemu nie
              grożą. Grozi mu niestety PCC1.
              • nanuna Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 21:45
                A owszem od wartosci dodanej się oblicza czyli od ewentualnego zysku kolegi -
                a to ze druga akcyza wyniesie 0,00 zl nie zwalnia kolegi - bo masz rację placi
                to osoba sprzedająca - od zlozenia w uc deklaracji akc 3.
                Jezeli juz jestesmy tacy szczegolowi to dlaczego zakladasz ze auto będzie mialo
                pojemność powyzej 2000ccm pojemnosci :)

A co do Twojego podsumowania to tak, ale tylko przy spelnieniu warunków a
                których wczesniej byla mowa! Nie wiem jak u Ciebie w urzędzie ale u mnie jezeli
                na rachunku bedzie polski adres kolegi i sprzeda on auto nawet za taką samą
                kwotę za jaka kupil - przy zalozeniu ze kolega nie zglosi się w ciagu 5 dni do
                uc aby oplacic akcyzę - obu Panów czeka przesluchanie i mandat :(
                • robert888 Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 21:52
                  który jest twój urzad celny?
                  mandat jest bezpodstawny, gdyz obowiązek opłaty akcyzy ciazy w ciągu 5 dni od
                  wprowadzenia auta na polski obszar celny a nie od momentu zakupu. Jakby mi
                  urzednik wyskoczył z tym mandatem to bym zadusił go smiechem i zagroził
                  zakapowaniem do przełożonego za nieudolność i gamoniowatość. I na tym jego
                  mandatowe harce by się skończyły.
                  Takie postępowanie jest absolutnie nieumocowane prawnie i należy mu sie
                  przecifstawiac siłom i godnościom osobistom. No i oczywista wenrzykiem.
                  • nanuna Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 11.01.07, 22:12
                    Tak dokladnie to jest 5 dni od powstania obowiązku podatkowego a tu niestety
                    interpretacja jest rózna - przez dlugi czas bylo u nas liczone 5 dni od daty
                    zakupu i dzien zakupu byl liczony juz jako pierwszy. Teraz urząd doszkolil się
                    i liczy od dnia sprowadzenia auta do kraju.
                    Co do zakapowania to musial byś sie udac do izby celnej, bo przesluchuje i
                    naklada mandat sam naczelnik.
                    Tak " wesolo" jest w uc w Bydgoszczy - zapraszam :)

☺☼☺ Nasza Juleczka ☺☼☺
    • roxi_hart Re: sprzedaz samochodu z Niemiec 12.01.07, 09:06
      To jak mam zrobic zeby bylo najlepiej - czy kolega ma najpierw oplacic akcyze i przed rejestracja sprzedac mi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka