Dodaj do ulubionych

Wypadek OC

04.02.07, 15:24
Witam mam jedno pytanie
wczoraj miałam wypadek sarna uderzyła mi w bok samochodu stłukła przedni
reflektor i wgniotła bok samochodu.Czy należy mi się odszkodowanie opłacam OC
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Wypadek OC 04.02.07, 15:34
      a zglosilas na policje?Masz protokol?Jakies zdjecia itd?Czy na ladne oczy maja
      Ci wyplacic?
    • iberia.pl Re: Wypadek AC czy OC 04.02.07, 15:35
      z tego co wiem to OC jest dla innych uzytkownikow drog niz TY, wiec jesli masz
      tylko OC to nie wiem czy cokolwiek dostaniesz...
      • asia174 Re: Wypadek AC czy OC 04.02.07, 15:41
        Oczywiście Policja jechała akurat za mną ledwo zahamowali by uderzyli we mnie
        wszystko widzieli zresztą policja była świadkiem.
        • iberia.pl Re: Wypadek AC czy OC 04.02.07, 15:49
          wg mnie odszkodowanie powinnas dostac z AC a nie Oc.Jesli nie masz AC to masz
          problem.
          • yahoo10 Re: Wypadek AC czy OC 04.02.07, 16:00
            jezeli jechalas prawidlowo itd, i policja za Toba to potwierdzi to masz szansa
            na odszkodowanie z Dyrekcji lasow czy innej instytucji - nadlesnictwa
            "odpowiedzialnej" za wierzyne w tym lesie
    • revolution_82 Re: Wypadek OC 05.02.07, 12:16
      W tym konkretnym przypadku to,OC musiałaby mieć sarna gdybyś miała coś dostać z
      takiego ubezpieczenia. Jeśli wcześniej nie było znaku ostrzegającego przed
      dzikimi zwierzętami mogącymi wtargnąć na jezdnie to masz szanse na odszkodowanie
      od zarządcy drogi lub nadleśnictwa (nie wiem dokładnie czyją "działką" jest
      sarna). Jeśli był taki znak to pozostaje Ci AC lub w przypadku jego braku własna
      kieszeń.
      • asia174 Re: Wypadek OC 05.02.07, 14:33
        Znaku nie było ale kilka metrów od drogi był las
        Wiec nie wiem co robić pomocy :-(
        • etom Re: Wypadek OC 05.02.07, 16:20
          " Z jakiego ubezpieczenia zostanie lub nie zostanie wypłacone odszkodowanie za
          uszkodzenie pojazdu w wyniku zderzenia z sarną. Nie mam AC.
          Z żadnego. W tym wypadku konieczne byłoby posiadanie polisy AC. Gdyby na drogę
          wyszła krowa na przykład, to wtedy ewentualne odszkodowanie płacone byłoby z OC
          rolnika."
          ubezpieczenia.wp.pl/POD,2,hor,1,p,2,ver,i,wid,8498744,wywiady.html?ticaid=132b1

" OC nie zabezpiecza szkód spowodowanych przez dzikie zwięrzęta,np. dzik (można
          skorzystać z AC). W przypadku zwięrząt hodowlanych OC także nie zabezpiecza
          szkód, można dochodzić sądowo odszkodowania od właściciela pojazdu. "
          porady.autocentrum.pl/go/433__Nawiazki__7______1144630950.html

" ..nie za każdą szkodę wyrządzoną przez dzikie zwierzę możemy domagać się
          odszkodowania. Przysługuje ono w dwóch sytuacjach.

Pierwsza to ta, gdy szkoda powstała w jakimkolwiek związku przyczynowo-skutkowym
          z wykonywaniem polowania. Na przykład w pobliżu drogi odbywało się pędzenie
          zwierzyny niezależnie od tego, czy było ono związane z polowaniem sensu stricto
          czy też na przykład z inwentaryzacją zwierzyny łownej. "

Nagłe wtargnięcie

Inna sytuacja nie wiąże się z polowaniem bezpośrednio lecz generalnie z nagłym
          wtargnięciem zwierzyny na drogę.

Otóż do ustawowych zadań prowadzących gospodarkę łowiecką jest „ochrona
          zwierzyny przed zagrożeniem ruchu pojazdów samochodowych na drogach krajowych i
          wojewódzkich”, o czym stanowi art. 11 ust. 2 punkt 8 ustawy prawo łowieckie.
          Zwróćmy uwagę na przykrą w skutkach niekonsekwencję ustawodawcy, który nie
          zamieścił w tym katalogu innych kategorii dróg, na przykład gminnych.

Można natomiast wymagać, by zarządcy lub dzierżawcy obwodów współpracowali z
          zarządcami dróg publicznych i wskazywali im miejsca, w których zwierzyna łowna
          najczęściej przekracza drogi. Wbrew pozorom miejsca takie są myśliwym znane.
          Powinny być one oznaczone odpowiednim znakiem drogowym. Jeżeli nie były, a
          jesteśmy w stanie wykazać, że właśnie tamtędy zwierzyna często przekracza drogę,
          przemieszczając się z jednego kompleksu leśnego do drugiego lub wychodząc z lasu
          na miejsca żerowania, można uznać, że brak oznakowania jest efektem zaniedbania
          osób lub instytucji prowadzących gospodarkę łowiecką i do nich kierować wniosek
          o wypłacenie odszkodowania za kolizję.

Zgodnie z nowelizacją ustawy łowieckiej każdy myśliwy podlega obowiązkowi
          ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej za szkody związane z wykonywaniem
          polowania, przy czym pojęcie polowania zostało w ustawie łowieckiej zdefiniowane
          niezwykle szeroko i nie odnosi się tylko do strzelania. Ubezpieczycielem
          wszystkich myśliwych jest Concordia Wielkopolska TUW S.A. z siedzibą w Poznaniu,
          co w znakomity sposób ułatwia uzyskanie odszkodowania za szkody komunikacyjne
          wyrządzone przez zwierzęta łowne. "
          www.motofakty.pl/artykul/zderzenie_z_dzikiem.html

www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=1030&id_porady=3275
        • robert888 jak sarna nie podpisała ci oświadczenia i będzie 05.02.07, 17:10
          szła w zaparte (a jak znam zabite sarny to ida w zaparte) to masz przerąbane.
          Na pozieszenie powiem ci że ona (sarna) ma jeszcze bardziej przerąbane.
          • ewa12801 Re: jak sarna nie podpisała ci oświadczenia i będ 07.02.07, 18:18
            Nie słuchaj takich rad.Jeżeli był znak a pod nim nie było tabliczki to miejsce
            wyskakiwania zwierząt liczy sie500m od ustawienia znaku.Jeśli natomiast jak
            piszesz nie było zadnego znaku,[i tym bardziej jezeli masz?notatke policji
            ,fotki ,lub świadków]to zorientuj sie w zarzadzie drogi które nadleśnictwo
            odpowiada za ten teren.
            • loyezoo Re: jak sarna nie podpisała ci oświadczenia i będ 07.02.07, 21:11
              Odszkodowanie dostaniesz od zarządcy danego lasu (jak ktos wspomniał)Często też
              jest tak że wypłaca ubezpieczyciel (tam gdzie masz OC) i on "ściąga" należność
              od zarządcy.Wszystko zależy od ubezpieczyciela ale spokojnie.Musisz się tylko
              dowiedzieć kto zarządza danym terenem.Pzdr.
              • zgryzliwy1 Re: jak sarna nie podpisała ci oświadczenia i będ 08.02.07, 01:20
                loyezoo napisał:

> Często też jest tak że wypłaca ubezpieczyciel (tam gdzie masz OC)....

wyplaca z Twojego OC ????
                chyba .....rodzinie sarny !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka