Dodaj do ulubionych

Czy z Carmana mają rację?

IP: *.zarzad.buligl.pl 16.04.03, 11:48
Byłem na wymianie oleju w Clio po 30 tys. Zrezygnowałem z ASO (trzykrotnie
drożej) i byłem w Carmanie. I tu niespodzianka - facet twierdzi, że
powinienem wymieniać olej najrzadziej co 15 tys. km - a ja mam w instrukcji
napisane, że co 30 tys. Gość pokazywał mi coś na zużytym oleju, że niby nie
ma już właściwości smarnych i że nie ma takich olei co wytrzymają 30 tys. bez
szkody dla silnika. Czy miał rację?? Silnik benzynowy 1.2 16V.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 11:52
      O częstotliwości wymian oleju już tu było. 30 tyś. km to przesada i chwyt
      marketingowy. 15 tyś. km to moim zdaniem odpowiedni dystans. Lepiej zmienić 2
      razy tańszy, co nie znaczy, że gorszy, olej niż raz jakiś "super-mega żywotny".

Pozdrawiam
    • derwisz911 Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 12:02
      Greenblack ma racje.
      Poza tym nie napisales jaki olej, jaki przebieg auta itd.
      A to pozwoliloby odpowiedziec precyzyjniej.
      Tak, czy inaczej nawet nowe clio i 30tys. interwal zmian oleju to pomylka.
      I wiaze sie to ze wszystkim.
      - clio to nie hi-tech idealny silnik
      - Paliwa u nas niestety pomagaja olejowi sie starzec
      - dziadostwo w powietrz, ktorego nawet filtr nie wylapie
      15 tys. to optymalne rozwiazanie. Dla olejow syntetycznych.

Lepiej faktycznie za radą greenblacka zmienic 2x czesciej na tanszy, niz
      jezdzic na ultra-super-rally-itd. Bo choc faktem jest, ze sa oleje lepsze i
      gorsze, ale dwukrotnie jeden drugiego nie przezyje. Cuda sie nie zdarzaja.

pozdrawiam
      • Gość: Namor Re:Uzupełnienie IP: *.zarzad.buligl.pl 16.04.03, 12:15
        Nowy samochód, pierwsza wymiana po 30 tys. Co było wlane fabrycznie to nie
        wiem, bo nigdzie nie było napisane. Wlałem Mobil syntetyk. Mechanik z Carmana,
        twierdził też, że w Renault po 100 tys. robią jakieś uszczelnianie silnika czy
        coś takiego i że to im nabija dodatkowo kasę. Mnie to do końca nie przekonuje,
        bo po pierwsze przy częstszych wymianach więcej by zarobili, a po drugie
        większość nowych samochodów ma wymianę po 30 tys. Ciekawy jestem opinii raczej
        mechaników, krórzy takie silniki oglądają, lub fachowców, którzy badają oleje
        (czy można "organoleptycznie" stwierdziać, że dany olej nie ma już właściwości
        smarnych), ewentulanie opinii popartych jakimiś artykułami, które opierają sią
        na wynikach badań, a nie na wrażeniach.
        Pozdrawiam
        • greenblack Re:Uzupełnienie 16.04.03, 12:21
          Większość silnków ma wymianę oleju po 30, a nawet po 50 tyś. km, ale tylko na
          papierze. Renomowani producenci samochodów instalują takie sprytne urządzenie,
          które bada olej i na tej podstawie decyduje, kiedy ma nastąpić jego wymiana.
          Montowane jest to do różnych silników od 1.6 do 6.0 V12 i wymiana średnio
          wychodzi co 15-17 tyś. km. Jak jeździsz bardzo ostro, to nawet po 9-10 tyś km,
          a jak bardzo delikatnie, na długich dystansach, to po 19-20 tyś km. 30 albo 50
          tyś km, to zatem nonsens.

Pozdrawiam
        • derwisz911 Re:Uzupełnienie 16.04.03, 17:29

> twierdził też, że w Renault po 100 tys. robią jakieś uszczelnianie silnika
          czy
          > coś takiego i że to im nabija dodatkowo kasę...

Olej wymienisz wowczas co rok a nie co pol roku...
          Wymiana oleju w clio w renault to pewnie 200 zlotych jedynie.

A jesli uszczelniacze w zajechanym niesmarowanym silniku zechcą ci zrobić w
          ASO, to podejrzewam, ze ze wszystkimi "okolicznosciowymi" dodatkami moze sie
          zmiescisz w 5000.

Przelicz sam, co sie ASO oplaca. Moze to troche naciągane, al eznając
          profesjonalizm w serwisach autoryzowanych renault oraz to jak za swoją mizerną
          robociznę i części sobie liczą... to wszystko jest możliwe.

Ja w starej toyotce zmieniam co 3000 mil. I dlatego 16 letni silnik chodzi
          pewnie lepiej niz ten w nowym clio ;)

pozdrawiam
        • Gość: martynka Re:Uzupełnienie IP: *.lukowa7.waw.pl 17.04.03, 15:55
          hej- w moim clio - co 15 tys. - tak wymieniam w ASO.
          Olej syntetyk Elf Competition.
    • robox Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 12:35
      Wątpię aby w książce było napisane że wymiana po 30 tys. i koniec, jest też na
      pewno wzmianka w trudnych warunkach częściej,że trzeba sprawdzać stan oleju
      itd. Lepiej wymieniać częściej i mieć spokój.Po za tym jak zmieniłeś po za aso
      to chyba już po gwarancji?

• Gość: arklin Re: Czy z Carmana mają rację? IP: 212.160.231.* 16.04.03, 13:23
        Nie macie racji koledzy. Dzisiejsza technologia to nie to co było 10 lat temu.
        Jeśli producent twierdzi, że co 30 tyś to znakiem tego wystarczy. Olej tu nie
        ma decydującego znaczenia, musi być tylko zgodny z zaleceniem producenta.
        Oczywiście można częściej na pewno to lepiej niż gorzej, chodzi tylko by nie
        wychodzić przed szereg.
        Pozdrófka
        • greenblack Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 14:11
          Gość portalu: arklin napisał(a):

> Nie macie racji koledzy. Dzisiejsza technologia to nie to co było 10 lat
          temu.
          > Jeśli producent twierdzi, że co 30 tyś to znakiem tego wystarczy. Olej tu nie
          > ma decydującego znaczenia, musi być tylko zgodny z zaleceniem producenta.
          > Oczywiście można częściej na pewno to lepiej niż gorzej, chodzi tylko by nie
          > wychodzić przed szereg.
          > Pozdrófka

Ja skłonny jestem raczej wierzyć komputerkowi, który mi mówi, że w 3-litrowym,
          niewysilonym silniku trzeba zmienić olej po 16 tyś km niż marketingowcom
          zalecającym zmiany w kosmicznie wyżyłowanym turbodieslu co 50 tyś. km.

Pozdrawiam
          • Gość: Marek Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.atlanta.ga.us 16.04.03, 14:34
            Moj komputerek zacheca mnie do zmian co jakies 12-15 tys km.
            • greenblack Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 14:47
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> Moj komputerek zacheca mnie do zmian co jakies 12-15 tys km.

To zależy od oleju, pogody i mojego temperamentu:) Ja jeżdżę na Magnatecu.
          • Gość: arklin Re: Czy z Carmana mają rację? IP: 212.160.231.* 16.04.03, 14:36
            greenblack napisał:

> Gość portalu: arklin napisał(a):
            >
            > > Nie macie racji koledzy. Dzisiejsza technologia to nie to co było 10 lat
            > temu.
            > > Jeśli producent twierdzi, że co 30 tyś to znakiem tego wystarczy. Olej tu
            > nie
            > > ma decydującego znaczenia, musi być tylko zgodny z zaleceniem producenta.
            > > Oczywiście można częściej na pewno to lepiej niż gorzej, chodzi tylko by n
            > ie
            > > wychodzić przed szereg.
            > > Pozdrófka
            >
            >
            > Ja skłonny jestem raczej wierzyć komputerkowi, który mi mówi, że w 3-
            litrowym,
            > niewysilonym silniku trzeba zmienić olej po 16 tyś km niż marketingowcom
            > zalecającym zmiany w kosmicznie wyżyłowanym turbodieslu co 50 tyś. km.
            >Kolejny błąd (jak mi się zdaje).
            To, że kiedyś z 1 litra diesla uzyskiwano 30KM a dzisiaj 50 czy 70 świadczy o
            tym jak wiele do poprawienia było w silniku i dzisaj to zrobiono. Moc nie
            koniecznie oznacza, ze silnik musi się szybciej zużywać. Po prostu udoskonalono
            zasilanie, pojawił się wtrysk wielostopniowy, większe ciśnienie wtrysku itd
            itp. Wcale to jednak nie oznacza, że silnik zużywa się wcześniej.
            Pozdrofka
            • greenblack Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 14:50
              Gość portalu: arklin napisał(a):

> To, że kiedyś z 1 litra diesla uzyskiwano 30KM a dzisiaj 50 czy 70 świadczy
              o
              > tym jak wiele do poprawienia było w silniku i dzisaj to zrobiono. Moc nie
              > koniecznie oznacza, ze silnik musi się szybciej zużywać. Po prostu
              udoskonalono
              >
              > zasilanie, pojawił się wtrysk wielostopniowy, większe ciśnienie wtrysku itd
              > itp.

W tej wyliczance jakoś nie zauważam kosmicznych zmian w materiałach
              uzasadniających ponad 100% wzrosy mocy z litra.

Pozdrawiam
              • derwisz911 Re: Czy z Carmana mają rację? 16.04.03, 17:34
                Greenblack ma racje.

To, ze teraz bloki sa aluminiowe i trwalsze nieco nie rekompensuje takich
                przyrostow mocy. Precyzja wykonania rowniez!

Dlaczego 30-laetnie auto dobrze utrzymane jezdzi jak nowe, a takie cos, co
                kupilbym jutro w salonie za 15 lat bedzie juz tylko zlomem?

pozdrawiam
    • Gość: Marek Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.atlanta.ga.us 16.04.03, 14:41
      Ciekawe czy po 30 tys. km ten olej sie sam wylal czy
      trzeba bylo go szpatulka wygrzebywac? Ogladaj bagnet -
      jak to na bagnecie jest przezroczyste i jasne to mozna
      jeszcze jezdzic. Jak zaczyna byc metne i czarne to juz
      dawno powinienes zmienic olej. Zreszta poza olejem
      niezwykle wazna jest zmiana filtru! Zatkany filtr = obieg
      boczny = syf idzie spowrotem na silnik. Nie oszczedzaj na
      filtrach!
      • Gość: Paul Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 16.04.03, 18:22

> Ogladaj bagnet -
        > jak to na bagnecie jest przezroczyste i jasne to mozna
        > jeszcze jezdzic. Jak zaczyna byc metne i czarne to juz
        > dawno powinienes zmienic olej.
        Cos mi sie zdaje, ze to nie jest prawda. To zalęzy od rodzaju i marki oleju.
        Wyznacznikiem wymiany oleju sa warunki w jakich jest uzytkowane auto i
        wymagania producenta auta. Jesli idzie o oleje o przedłuzonym okresie wymiany,
        to widziałem, że sa to specjalne przygotowane markowe oleje (np. Castrola
        tylko dostępne w ASO) i przygotowane do konkretnych marek, typów silników (wg
        odpowiednich specyfikacji). Trzeba wiec dokladnie przestrzegać wymagań
        producenta i stosować sie do nich. Obiegowe opinie w tej materii sa często
        mylące. Wówczas per saldo to sie oplaca.
        • Gość: is300 Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.njit.edu 16.04.03, 18:43
          Wow
          Te 30tys km to naprawde sporo.
          Ja zmieniam co jakiesc 5tys km w przeliczeniu z mil.
          Wiem ze to jest moze malo na olej, i wiekszosc tych zmian to takie naciaganie
          ludzi przez serwis.
          Ale takie 30tys to uwazam ze to tez jest sporo.
          Moje pytanie jest takie, 30 tys na trasie OK, ale 30 tys bicie auta po miescie
          latem kiedy temperatura udezy 30+ to tez nie uwazam za dobre, zima to moze co
          innego.
          Olej sie tak strasznie nie zuzywa, a bardziej sie brudzi.

• qrakki999 Re: Czy z Carmana mają rację? 18.04.03, 10:19
            Jak bym zmieniał jak is300 to bym musiał co miesiąc olej wymieniać:)
            W mojej Skodzinie od nowości wymieniany jest co 12,5 tyś km. Bo wg. intsrukcji
            i ASO powinno byc co 15 tyś a wg. użytkowników Favoritek /mam Fele z 1,3/ co 10
            tyś więc zostało wypośrodkowane:)
            I jakoś się turla:)

A jako totalny laik w kwestiach mechanicznych nie mam zaufania do nikogo. Ani
            do ASO, ani do stacji szybkiej obsługi /Carmanopodobne/ ani do serwisu w ktorym
            swoje auto serwisuje SO Skoda bez A:) A z drugiej strony nie trudno mi 'kit'
            wcisnąć:(
            Ale po takim 'generalnym' przeglądzie robiony w 'SO bez A' byłem w ASO Skoda na
            przeglądzie w celu sprawdzenia czy 'SO' zrobiło wszystko OK /zależało mi na tym
            aby samochód bezproblemowo zrobił następne 100 tyś km/ i oddali mi pusty
            formularz:) Czyli wszystko zostało zrobione OK:)
            pzdr.
            Q
        • Gość: karburator Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 22:12
          Dla mnie Carman to "fachowcy" którzy znają się na wszystkim (-czyli na
          niczym).Już dawno minęły czasy mechaników, którzy umieli naprawić Warszawę, i
          jednocześnie potrafili uzdatnić dwusuwa, np. Trabanta. Potwierdzam, że
          konstruktorzy pojazdów w porozumieniu z producentami olejów, przy wykorzystaniu
          systemów dynamicznej kontroli stanu oleju (np. system ASSYST)zdołali wydłużyć
          przebieg pomiędzy wymianami do stu tysięcy kilometrów (na wszelki wypadek piszę
          słownie)Oczywiście uzależnione jest to w dużym stopniu od charakteru
          eksploatacji.
      • Gość: Wojtek Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.limes.com.pl 17.04.03, 18:39

>Ogladaj bagnet -
        > jak to na bagnecie jest przezroczyste i jasne to mozna
        > jeszcze jezdzic. Jak zaczyna byc metne i czarne to juz
        > dawno powinienes zmienic olej.
        Mnie kiedyś uczono, że jak olej jest przezroczysty i czysty tzn, że nie myje
        silnika i taki olej jest do d..
    • Gość: A. Jak śmiesz IP: *.icpnet.pl 16.04.03, 22:18
      kwestionować opinie ASO Renault - najlepszej marki samochodów na świecie.
      Świete slowa ASO Renault powinny ci wystarczyć na dzień i noc i wieczór i rano.
      I nie waż się więcej jeździć do żadnego Carmana.

A.
    • robox Re: Czy z Carmana mają rację? 17.04.03, 09:51
      Zastanawiam się jak to jest z ciężarówkami zmiany sa co 100 tys km, a jeżdzą na
      różnych olejach np. mobil delvac anie na super mobil 1?
      • greenblack Re: Czy z Carmana mają rację? 17.04.03, 13:08
        robox napisał:

> Zastanawiam się jak to jest z ciężarówkami zmiany sa co 100 tys km, a jeżdzą
        na
        >
        > różnych olejach np. mobil delvac anie na super mobil 1?

W ciężarówkach z litra osiąga się 30-40 KM, a nie 80 KM.

Pozdrawiam
      • Gość: Piotr Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.mtnet.com.pl 17.04.03, 17:46
        > Zastanawiam się jak to jest z ciężarówkami zmiany sa co 100 tys km, a jeżdzą
        > na różnych olejach np. mobil delvac anie na super mobil 1?

bo w ciezarowkach oleju jest znacznie wiecej. np. 40 lirow; i filtr tez jest
        calkiem spory.

pozdrawiam
        Piotr
        astra klekot
      • Gość: Wojtek Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.limes.com.pl 17.04.03, 18:42
        W nowoczesnych ciężarówkach zamontowane są wysokowydajne urządzenia czyszczące
        olej np wirówki i dla tego niektórzy producenci zezwalają na wymainaę olejów
        np co 40 tys km (Volvo dla Turdusa z RG SA).
    • Gość: rycho Re: Czy z Carmana mają rację? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 10:01
      Ojciec ma 206 i w książce pisze, że przeglądy i wymiana oleju co 30 tyś lub 2
      lata. Na razie się tego trzyma. Swoją drogą, oby nie było jak z wydłużeniem
      okresu wymiany paska rozrządu - zawsze była w Peugeocie co 60 tyś, ni stąd ni
      zowąd zezwolono na wymiany co 120 000 km. Efekt taki, że wiele z pasków tego
      przebiegu nie wytrzymuje. Niestety, większość samochodów jest już wtedy po
      gwarancji. Zapytałem kiedyś mechanika w ASO co ile mam wymienić pasek.
      Powiedział, że skoro w książce pisze, że co 120000 to fabryka to obliczyła i
      tak ma być dobrze. Spytałem, czy jeśli się zerwie wcześniej to naprawa będzie
      gratis? Usłyszałem, że jeśli auto jest już po gwarancji to absolutnie nie.
      Morał z tego dla mnie był taki, że wymieniam w P 106 pasek co 60000 km, ale nie
      w ASO, bo tam i tak prawdy nie powiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka