Dodaj do ulubionych

Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie

22.02.07, 11:59
Szukam opinii o tych silnikach montowanych w Citroenie C5.
Czy są to oryginalne konstrukcje Citroena, czy jakaś kooperacja
międzynarodowa?
Jaka jest ich moc, spalanie (rzeczywiste a nie książkowe), dynamika w tym
samochodzie, mocne no i wreszcie słabe strony?

Pzdr
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 22.02.07, 14:56
      www.autocentrum.pl
      dzial opinie i testy kierowcow sam sprawdz opinie i spalanie
      • radioaktywny Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 22.02.07, 15:24
        Silnik 2,0 HDI to wspólna konstrukcja PSA i Forda. Montowany jest również w
        Mitsubishi. Jeden z lepszych silników diesla na rynku motoryzacyjnych. Technika
        common rail, filtr cząstek stałych i turbosprężarka. Moc 136KM moment to 320nm,
        możliwość podniesienia momentu tzw. overboost do 340nm.
        Średnie spalanie z 8 tysięcy kilometrów, głównie w ruchu miejskim to 6,5 litra.
        Jeśli jadę w trasie, spalanie spada do około 5,5 litra.
        Silnik zachwyca dynamiką, nie ma żadnego problemu z wyprzedzaniem, można to
        robic błyskawicznie, jest bardzo elastyczny, nie potrzeba zbyt często siegać do
        lewarka.
        Opisuję ten silnik w Peugeocie 407, którym jeżdzę, jest on również montowany w C5.
        Natomiast niezbyt wiele wiem o silniku 2,2 HDI.
        Pozdrawiam
        • m0nk Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 22.02.07, 16:48
          jesli mowimy o 2.0 hdi 136 km to taki sam jest montowany takze w volvo s40. U mnie pali wiecej - srednio 8 l/100 km. Z deugiej strony jest zima a samochod jeszcze sie nie dotarl.
        • derbeste Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 22.02.07, 16:50
          radioaktywny napisał:
          > Moc 136KM moment to 320nm,

Hmm samochód który widziałem miał silnik 2,0 HDI; 79 kW (107 KM) - to jakaś
          inna jednostka?

• kodem_pl Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 22.02.07, 16:52
            Czyli piszesz o starym modelu. Zobacz moj post.
        • asserwis Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 10:21
          a ja wiem ze do volvo i mitshubishi wkłada silniki vw a nie PSA.
    • kodem_pl Poczekajcie poczekajcie!! 22.02.07, 16:51
      Mowisz o modelu przed liftem czy po lifcie (najnowszym)?

Jesli przed to wytwor prac grupy PSA, jesli po to kompletnie inne silniki,
      wytwor prac grupy PSA i Forda.

Te pierwsze byly przecietne, te drugie sa super:-D

(przedmowcy pisza o drugich)
      • plawski Re: Poczekajcie poczekajcie!! 22.02.07, 17:07
        kodem_pl napisał:

> Mowisz o modelu przed liftem czy po lifcie (najnowszym)?
        >
        > Jesli przed to wytwor prac grupy PSA, jesli po to kompletnie inne silniki,
        > wytwor prac grupy PSA i Forda.
        >
        > Te pierwsze byly przecietne, te drugie sa super:-D
        >
        > (przedmowcy pisza o drugich)

Tyle, że te pierwsze nie mają filtra cząstek stałych więc jeden problem z głowy :)
        • wojtek_blankietowy dane starych HDI 22.02.07, 23:36
          plawski napisał:
          >Tyle, że te pierwsze nie mają filtra cząstek stałych więc jeden problem z głowy

w zaleznosci od wersji miały filtr
          stare HDI o których mowa wystepowaly generalnie w takich wersjach:
          2.0 HDI 90 KM
          2.0 HDI 110 KM
          2.0 HDI 107 KM wersja z filtrem FAP
          2.2 HDI 133 KM wersja z filtrem FAP
          2.2 HDI 136 KM

pierwsze diesle z common railem koncernu PSA peugeot citroen. opracowane
          samodzilnie przez PSA. nowe sa opracowane wspolnie z fordem. do dzis w
          produkcji na niektorych rynkach jest C5 2.2 HDI 133 FAP. Zreszta silnik ten
          zdobyl w tej kategorii pojemnosciowej tytul silnika roku.
          Generalnie niezawodne problemem jest kolo posowe w starszych wersjach
          • plawski Re: dane starych HDI 23.02.07, 09:22
            wojtek_blankietowy napisał:

> w zaleznosci od wersji miały filtr
            > stare HDI o których mowa wystepowaly generalnie w takich wersjach:
            > 2.0 HDI 90 KM
            > 2.0 HDI 110 KM
            > 2.0 HDI 107 KM wersja z filtrem FAP
            > 2.2 HDI 133 KM wersja z filtrem FAP
            > 2.2 HDI 136 KM
            >
            Tego świadom nie byłem. Dzieki za uściślenie.
      • derbeste Re: Poczekajcie poczekajcie!! 26.02.07, 13:56
        A kiedy był lift i doszły nowe jednostki napędowe?
        • radioaktywny Re: Poczekajcie poczekajcie!! 27.02.07, 09:28
          Myślę że nie był to nagły lifting wszystkich wersji, a proces stopniowy. Trudno
          tutaj wyminiać daty, wszystko zależne jest od zmian w konkretnych modelach
          samochodów.
    • wobuziak1 Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 14:56
      Odnosząc się do kilku powyższych postów.
      Zestawienie silników się zgadza, tylko ostatni 136KM to nie 2.2 HDi lecz nowy
      2.0 HDi. 2.2 HDi kiedyś miał 128KM, potem 133. ALe one wszystkie są stare
      ponieważ nowy 2.2 HDi Biturbo ma 170KM i kosztuje tyle co 3.0 V6.

Co do pytania o liftingi. Na polskim rynku weszło coś, co nazwano C5 II w 2005
      roku. Nie był to jednak C5 II tylko lifting wizualny [wew i zew] modelu z 2001
      roku. C5 II pokazany będzie na Motor Show w Niemczech na jesieni, a do Polski
      wejdzie 2008r i bedzie zupełnie nowym autem, mocno kosmicznym, jak na nowe
      cytryny przystało.

Jeśli kupować C5 to tę po liftingu - uroda i niemiecka elektryka znacznie
      poprawiona. Również silniki rozsądniejsze. No ale i cena inna.

Generalnie najlepszym rozwiązaniem łączącym ekonomikę, trwałość i osiągi jest
      ten 2.0 HDi 136KM [C5 II będzie miał 150KM]. Montowany jest w połowie aut
      koncernu PSA, Fiat, Ford itd. W c5 od niedawna dodano BVA6 - super kombinacja,
      choć spalanie w mieście po 10l:(

A teraz odpowiedź na pytanie, które Cię pewnie nurtuje: Nie, nie jest dobrym
      pomysłem kupowanie C5 sprzed liftingu, ani z silnikiem 2.0 HDi 110KM. Te auta
      nie wytrzymują już konkurencji. Jeśli jednak chodzi o kwestie finansowe, to
      wolałbym chyba Xantię z 2000r z HDi 110KM... mniej awaryjna, ładniejsza i
      lżejsza. Jak C5 w dieslu to albo nowszy z 136KM albo ewentualnie stary 2.2 HDi
      automat, popularne w Niemczech. Niedynamiczna ale elegancka kombinacja - z
      reguły w wersji exclusive, czyli z wyposażeniem do dziś niedostępnym dla
      większości aut niemieckich i japońskich w standardzie i automatem. Ale uwaga:
      BVA4, nie nowy tiptronic!
      Pozdrowienia i dobrego zakupu!
      • competer1 Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 15:30

Wczoraj widziałem jak poprzedni C5 w dieslu skończył na lawecie. Padła elektronika chyba bo zwariowały kontrolki. Właściciel i jego żona byli mocno niepocieszeni.
        • asserwis Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 16:18
          a ty przejeżdzałeś właśnie swoim golfem I 1.9D i pomachałeś idioto ?
          • competer1 Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 20:09

Ale z ciebie buc. Jaki miałbym powód debilu żeby to wymyślać? Ciężki dzień miałeś?
        • wojtek_blankietowy Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 20:23
          competer1 napisał:
          >Wczoraj widziałem jak poprzedni C5 w dieslu skończył na lawecie. Padła elektron
          >ika chyba bo zwariowały kontrolki. Właściciel i jego żona byli mocno niepociesz

słuchaj to nic, ja wczoraj na lawecie widzialem 3 nowe passaty zepsute,
          korbowod wyszedl bokiem. swiadczy to ze passaty sa 3 razy bardziej awaryjne niz
          C5. nie widzialem na lawecie zadnego zas japonczyka co znaczy ze sie nie psuja.
          podobnie nie widzialem na lawecie dacii logan - tez musi byc zbezawaryjna
          • competer1 Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 20:28

Słuchaj, odpowiadałem akurat o C5 a nie o VW. W czym widzisz problem? Czy wysnułem wniosek, że C5 jest awaryjne? Nie, sam to zrobiłeś. Opisałem po prostu zaobserwowane zdarzenie i tyle. Czytacie między wierszami??
            • wojtek_blankietowy Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 20:33
              competer1 napisał:
              >Słuchaj, odpowiadałem akurat o C5 a nie o VW. W czym widzisz problem? Czy wysnu
              >łem wniosek, że C5 jest awaryjne? Nie, sam to zrobiłeś. Opisałem po prostu zaob
              > serwowane zdarzenie i tyle. Czytacie między wierszami??

przepraszam nie denerwuj sie, watek jest o silnikach HDI
              zaczeles mowic o lawecie wiec ja sobie przypomnialem co widzialem na lawecie
              • awprawo --- 28.02.07, 17:45
                Panowie spokojnie, my Polacy powinniśmy byc dla siebie bardziej życzliwi..
      • wojtek_blankietowy Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 27.02.07, 20:28
        wobuziak1 napisał:
        > Odnosząc się do kilku powyższych postów.
        > Zestawienie silników się zgadza, tylko ostatni 136KM to nie 2.2 HDi lecz nowy
        > 2.0 HDi. 2.2 HDi kiedyś miał 128KM, potem 133. ALe one wszystkie są stare
        > ponieważ nowy 2.2 HDi Biturbo ma 170KM i kosztuje tyle co 3.0 V6.

To bylo do mojej wypowiedzi wiec skomentuje. Zobacz ze pisalem o starych HDI
        tymczasem silnik o ktorym piszesz 2.0 HDI 136 jest nowym HDI wiec nie zalicza
        sie do tej grupy. Co do starego 2.2 HDI to dokladnie bylo tak zaraz po
        wprowadzeniu wystepowal w wersji 2.2 136 KM lecz poniewaz to byl najwiekszy
        wtedy diesel PSA (a wiec niejako najlepszy) dodano niemal od razu do niego
        filtr FAP i moc spadla do 133 KM. Obecnie jest on montowany w vanach 807 i C8 w
        wersji 128 KM. Wiec moc nie rosla jak wskazujesz lecz wlasnie spadala.
        • wobuziak1 Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 28.02.07, 11:15
          Bardzo możliwe. Nie dam sobie nic uciąć.
          Tak czy owak, stare HDi, choć trwałe, były za słabe tak dla C5, jak i C8.
          Choć dziś jest 1.6HDi montowany w C5, który ma 110KM i ludzie nie narzekają na
          dynamikę. Wszystko zależy czy ktoś jest już na etapie dojrzałości
          intelektulanej i wie to, co każdy przedszkolak, czy jeszcze nie.

W mieście średnia w EU to 33kmh lub mniej. Ograniczenie do 50. Na trasie i tak
          nie polecisz nawet 200 bo za duży ruch, a jak polecisz to a) przez 3min b)
          spalanie sprawi, że nawet największy kretyn po pierwszym tankowaniu już 200kmh
          nie pojedzie.

Po co więc wyścig mocy? Wystarczy że polscy kierowcy spod świateł zaczęliby
          wykorzystywać chociaż swoje 1.4 i normalnie ruszali i byłby git. Co innego na
          PL drogach na trasie, gdzie trzeba wciąż wyprzedzać bo nie ma autostrad. Tam
          ważne jest 80-120 ale 0-100? albo 120-150? Gdzie?

Teoretycznie więc można kupić C8 2.0 HDi jeszcze w dodatku na 4biegowym starym
          BVA4. Przyśpieszenia jak w maluchu:)
    • derbeste Re: Silniki 2,0 HDI i 2,2 HDI Citroen opinie 06.03.07, 11:50
      wybaczcie moją ignorację - ale czy to są silniki z turbiną?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka