Dodaj do ulubionych

dluzsze pasy samochodowe???

24.02.07, 11:35
Wiecie moze, czy mozna w samochodzie zainstalowac dluzsze pasy. Kupilam
fotelik dla dziecka i pasy okazaly sie za krotkie. Jesli ktos wie cos na ten
temat to bardzo prosze o szybka odpowiedz. Dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • rraaddeekk Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 10:23
      Coś mi tu nie pasuje.
      Sam fotelik (bez dziecka) mocuje się pasami samochodowymi i zawsze wystarczą
      pasy krótsze niż potrzeba do standardowego zabezpieczenia pasażera.

Dziecko w foteliku zabezpiecza się pasami zintegrowanymi z fotelikiem (nie tymi
      samochodowymi!)

No chyba, że chodzi Ci o montaż nosidełka na przednim fotelu tyłem do kierunku
      jazdy (tego nigdy nie praktykowałem, bo mam z przodu poduszkę pasażera).
      • everyday_driver Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 10:49
        no niestety nie masz racji.
        Niektóre samochody mają na tyle krótkie pasy bezpieczeństwa, że nie da się zamontować niektórych fotelików. Znam to z autopsji. Natomiast nie mam pomysłu, co z tym zrobić - pomogła wymiana fotelika na inny model.
        • kkkamilw Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 10:56
          Może kupić coś takiego ??

allegro.pl/item166723701_nowe_pasy_bezpieczenstwa.html
          powinny być wystarczająco długie ale nie mam pojęcia czy mocowania itp będa
          pasowały.
          • ineska2 do everyday_driver 25.02.07, 12:47
            a na jaki fotelik wymieniles? kurcze, spory wydatek, a starcza na bardzo krotko
            ten pierwszy fotelik, i tak zainwestowalismy w niezly (chicco synthesis,
            sprawdzalam na stronie ADAC, wypadal bardzo dobrze) a mimo to jest z nim
            problem. gdyby dalo sie zmienic pasy w samochodzie byloby ... taniej :)
      • ineska2 Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 12:39
        wlasnie chodzi mi o taki fotelik-kolyske dla malych niemowlat montowany tylem
        do kierunku jazdy. Pas starcza, zeby go zamontowac, ale fotelik jest wtedy
        lekko pochylony i mam wrazenie, ze mniej stabilny. u znajomych w samochodzie
        pasy sa dluzsze i wtedy fotelik jest normalnie postawiony. montujemy go zgodnie
        z instrukcja.
      • ineska2 Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 12:43
        wlasnie chodzi mi taki fotelik-kolyske montowany z przodu. W naszym samochodzie
        pas starcza, jak fotelik jest lekko pochylony, u znajomych moze byc normalnie
        postawiony i przez to stabilniejszy, a przeciez o to chodzi, zeby byl
        stabilny.montujemy go zgodnie z instrukcja. czytalam juz na forum nimowle, ze
        do niektorych fotelikow pasy w czesci samochodow sa za krotkie, ale nie
        sadzilam, ze nas to spotka ;)
        • crannmer Re: dluzsze pasy samochodowe??? 25.02.07, 13:16
          ineska2 napisała:

> wlasnie chodzi mi taki fotelik-kolyske montowany z przodu. W naszym samochodzie
          >
          > pas starcza, jak fotelik jest lekko pochylony, u znajomych moze byc normalnie
          > postawiony i przez to stabilniejszy, a przeciez o to chodzi, zeby byl
          > stabilny

Maksymalne cofniecie siedzenia pasazera do tylu i bardzo powolne wyciaganie pasa
          na koncowce rolki moze udostepnic te decydujace brakujace centymetry pasa.

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka