Dodaj do ulubionych

Przekroczenie predosci

30.04.03, 02:02
Wlasnie ogladam wiadomosci na TVN24 i pokazuja jak Policja sie szykuje na
dlugi weekend w polsce.Moje pytanie jest na temat badania predkosci przez
policje w Polsce.Ile mozna przekroczyc w momecie jak policjant "strzela
radarem" do was?

W USA jesli nie wariujesz na drodze to mozesz przekroczyc nawet 10 mil i
policja nawet nie mrugnie.Na autostradzie bardzo przymykaja oczy ale w
miescie juz troche mniej,szczegolnie w okolicach szkol.Oczywiscie jak bedzie
chcial cie udupic do cie udupi i tak ale normalnie jest spoko pod tym
wzgledem.

Jak jest w polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: zx Re: Przekroczenie predosci IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 02:26
      Polska - to pojebany i kurewski kraj, bo tylko wyciąganie kasy od obywateli się
      liczy.

Mnie raz skurwysyny zatrzymały na radar, bo jechałem 62 km/h (słownie:
      sześćdziesiąt dwa) na ograniczeniu do 50 km/h (na 3-pasmowej arterii Katowic,
      bo 1,5 km wcześniej spulchniano trawnik i w związku z tym było owe
      ograniczenie - normalnie jest tam 90 km/h).

Widziałem ich wcześniej i nie zwolniłem, bo mi przez myśl nie przeszło, że mnie
      zatrzymają. Była to taśmówka - 3 gości naraz, jeden odjeżdżał, drugi był w
      trakcie, trzeciego już łapali.

Efekt - 4 punkty karne i 200 PLN mandatu.

Rzygać mi się chce na ten pojebany kraj. To żałosne. Trzeba chyba spieprzać
      stąd jak najdalej. Tu nigdy nie będzie normalnie...
      • Gość: Michal Re: Przekroczenie predosci IP: *.telia.com 30.04.03, 07:42
        Gość portalu: zx napisał(a):

> Polska - to pojebany i kurewski kraj, bo tylko wyciąganie kasy od obywateli
        się
        >
        > liczy.
        >
        > Mnie raz skurwysyny zatrzymały na radar, bo jechałem 62 km/h (słownie:
        > sześćdziesiąt dwa) na ograniczeniu do 50 km/h (na 3-pasmowej arterii Katowic,
        > bo 1,5 km wcześniej spulchniano trawnik i w związku z tym było owe
        > ograniczenie - normalnie jest tam 90 km/h).
        >
        > Widziałem ich wcześniej i nie zwolniłem, bo mi przez myśl nie przeszło, że
        mnie
        >
        > zatrzymają. Była to taśmówka - 3 gości naraz, jeden odjeżdżał, drugi był w
        > trakcie, trzeciego już łapali.
        >
        > Efekt - 4 punkty karne i 200 PLN mandatu.
        >
        > Rzygać mi się chce na ten pojebany kraj. To żałosne. Trzeba chyba spieprzać
        > stąd jak najdalej. Tu nigdy nie będzie normalnie...
        ____________________________________________________________________________
        To i tak Cie potraktowal przyzwoicie.Tutaj to samo jak jest 50 a Ty masz 62 to
        tylko trzeba zaplacic 1200sek.Spowodowalo to ,ze ludzie staraja sie jezdzic
        spokojnie i wypadek jest rzadkoscia.Pzdr.Michal Na predkosc jeszcze nikt nie
        wygral na swiecie.Pamietajcie jezeli ruch jest spokojny bez nerwow na szosie to
        i policja jest taka sama.Jezeli jezdzicie po wariacku to i policja tez
        warjuje.Co maja robic ,aby Was ratowac,Kazdy tylko mysli o swoim JA i nic
        wiecej.
      • Gość: robert do ZX IP: *.astercity.net 30.04.03, 11:07
        jesli nie pasuje ci przestrzeganie przepisow to sie udaj na wschod, np do
        wietnamu czy indii. Tam wszyscy nie przestrzega przepisow: przejezdzaja na
        czerwonym, wyprzedzaja na trzeciego, nie wlaczaja swiatel w nocy, jezdza pod
        prad. Skutkiem tego jest cala masa wrakow w rowach. Mysle, ze tam bys sie czul
        jak ryba w wodzie tylko jak dlugo?
    • Gość: Marek Re: Przekroczenie predosci IP: *.atlanta-46-47rs.ga.dial-access.att.net 30.04.03, 03:42
      Moim rekordem bylo 80 na autostradzie gdzie jest 55 MPH - policjant celowal we
      mnie, nawet nie zdazylem przyhamowac. Spotkalismy sie wzrokiem. Pokazal
      mi "slow down" reka i nawet nie ruszyl za mna. Zreszta byli szybsi...
    • lolo37 Re: Przekroczenie predosci 30.04.03, 10:34
      jak sa najarani na kase to cie zatrzymaja za byle drobnostke i beda ci wmawiac
      ze popelniles najwieksze wykroczenie..taka maja taktyke..wiadomo przeciez po co
      zatrzymuja samochody...
      • Gość: Michal Re: Przekroczenie predosci IP: *.telia.com 30.04.03, 10:50
        Panowie Policja calego swiata robi to samo.Pamietajcie ze u Was sie robi
        rekordy swiatowe.Po takich naradach i odprawach jaka napewno ma drogowka
        dzisiaj przed dlugim weekendem to wiadomo ze wychodza napaleni ,aby gasic
        popedey kierowcow.Napewno jest tak codziennie.Pamietajcie >Oni tez czytaja
        gazety i prasa bije w tamtamy no chca cos z siebie dac.Pamietajcie ,zescie sie
        rozchulali do granic niemozliwosci.Z moich znajomych juz nikt nie jezdzi do
        Polski samochodem.Twierdza zycie im mile,nic i nic sie nie szanuje ,tylko sie
        liczy wielkosc/auta/ i ilosc koni pod macha.Osobiscie nie dziwie sie Waszej
        Policji.Przy skromnych warunkach robia co moga.Wszystko ma swoje granice.
        Sa tysiace co jezdza jak normalni ludzie jeden za drugim , czeka swojej
        kolejki,ale zawsze sie znajdzie jeden co mu sie nalkezy pierwszenstwo z
        powodu,pozycji/nawet minister/ i psuje te plynnosc dla swojej prywaty i
        pokazania sie przed innymi.To zakrawa na male miasteczko.Panowie krotko i
        wezlowato jeszcze nie dorosli do prawdziwej motoryzacji.Brzmi to
        banalnie ,ale to prawda.Ile jeszcze musi zginac ludzi?Pozdrowienia dla
        wszystkich co szanuja przepisy ruchu drogowego.Michal
    • Gość: Gal Re: Przekroczenie predosci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.04.03, 10:44
      Standardowo ustawiają 10km/h powyżej limitu.
      Pzdr.
      Gal
    • Gość: Adam Uwaga bandyci ruszają na żer!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.04.03, 10:49
      Wyjeżdżający na weekend uważajcie bo 10 tysięcy "dbających o bezpieczeństwo"
      już zaciera rączki na wasze portfele.
      Ja ostatnio dowiedziałem się, że urząd skarbowy zaopiekował się w imieniu tych
      bandytów kwotą 500 plus 30 z mojego zwrotu podatku. Nigdy nie daję im w łapę i
      polecam manewr, który od dzisiaj będę stosował. Chcecie łapówkę jak najbardziej
      wręczę dwa banknoty 50PLN (mam zapisane ich numery) następnie zza najbliższego
      zakrętu dzwonię na Policję, że dokonano na mnie wymuszenia i podaję numery
      banknotów. Dwie hieny zasilą szeregi bezrobotnych.

Pozdrawiam,
      • Gość: qwert Re: Uwaga bandyci ruszają na żer!!!!!! IP: *.szczecin.pl 30.04.03, 13:26
        Gość portalu: Adam napisał(a):
        Nigdy nie daję im w łapę i
        > polecam manewr, który od dzisiaj będę stosował. Chcecie łapówkę jak
        najbardziej
        >
        > wręczę dwa banknoty 50PLN (mam zapisane ich numery) następnie zza
        najbliższego
        > zakrętu dzwonię na Policję, że dokonano na mnie wymuszenia i podaję numery
        > banknotów. Dwie hieny zasilą szeregi bezrobotnych.
        > ..........................................................................
        I będzie ci się chciało spędzić następnych kilka godzin na komendzie a potem w
        sądzie na rozprawie?????????????????????????
    • qrakki999 Re: Przekroczenie predosci 30.04.03, 10:53
      U nas jest chyba podobnie. Jak jest do 10km/h wiecej niż dozwolone i spokój to
      raczej nie robia problemów. Ale 'raczej' bo bywają i wredniacy:/ Inna sprawa to
      wszelkiego rodzaju długie weekendy i swięta - wtedy sa 'urzędowo i medialnie'
      zobowiązani do restrykcyjnego traktowania kierowców.

I trudno się dziwić patrząc na statystyki wypadków w III RP:(
      pzdr.
      Q
      • Gość: Michal Re: Przekroczenie predosci IP: *.telia.com 30.04.03, 13:34
        Panowie wchodzicie do Uni i jeszcze sie nie nauczyliscie.Stawka jest taka sama
        wszedzie w europie.Przekroczone ponad dozwolonej predkosci 10%,20% i 30% potem
        leci prawko i sad ocenia nowy kurs czy na miesiac czy wiecej.
        Tzn Masz 50km/h i jezeli jedziesz ponad 55km/h mandacik.Jezeli od Was popieraja
        od 60km/h to dziekowac policjantom ze dali taka duza tolerancje.
        Widac ,ze policja chce karac juz tylko te razace przekroczenia,ale dla Was to
        nie miesci sie w glowie.No trzeba kiedys zrozumiec.Pzdr.Michal
        • qrakki999 Re: Przekroczenie predosci 30.04.03, 13:50
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Panowie wchodzicie do Uni i jeszcze sie nie nauczyliscie.Stawka jest taka
          sama
          > wszedzie w europie.Przekroczone ponad dozwolonej predkosci 10%,20% i 30%
          potem
          > leci prawko i sad ocenia nowy kurs czy na miesiac czy wiecej.
          > Tzn Masz 50km/h i jezeli jedziesz ponad 55km/h mandacik.Jezeli od Was
          popieraja
          >
          > od 60km/h to dziekowac policjantom ze dali taka duza tolerancje.
          > Widac ,ze policja chce karac juz tylko te razace przekroczenia,ale dla Was to
          > nie miesci sie w glowie.No trzeba kiedys zrozumiec.Pzdr.Michal

Faktycznie zgodnie z przepisami nie karane jest przekroczenie prędkości do
          5km/h. Ale mi sie jescze nigdy nie zdarzyło dostać mandat za przekroczenie
          prędkości pomiędzy 5 a 10 km większej niż to było dozwolone.
          Nie wiem jak jest gdzie indziej. Ale nie sądzę by policje krajów UE ścigały
          ludzi, którzy przekraczają dozowoloną prekość o 6 czy 7 km/h z taką samą
          bezwględnościa jak tych którzy przekraczją ją o 20, 30 i więcej km.
          Co jednak nie oznacza, że my możemy przekraczać ja nagminnie i łamać przy tym
          inne przepisy.
          pzdr.
          Q
          • greenblack Re: Przekroczenie predosci 30.04.03, 13:54
            Pamiętajcie także, że jak na liczniku masz 100, to nie oznacza to, że naprawdę
            jedziesz 100 km/h. Dotyczy to zwłaszcza starszych samochodów. U Ciebie może być
            100, ale u policjanta 90-92.

Pozdrawiam
            • Gość: Michal Re: Przekroczenie predosci IP: *.telia.com 30.04.03, 16:26
              I tutaj Greenblack uderzyl w sedno sprawy.Policje w danym kraju mniejwiecej
              wiedza jaki jest stan predkosciomierzy w samochodach.Np, u nas to juz opisywali
              w gazetach policja chce zaciesnic kontrole ponizej 5km.Licznik kazdy obywatel
              moze sobie skontrolowac na specjalnym urzadzeniu z rolkami.Ludzie to robia i
              dokladnie wiedza jaka maja predkosc w aucie.Wiadomo ze te dokladnosci maja sens
              tylko w miescie.Szcegolnie przy ograniczeniu do 30km/h.Jadac przykladowo 34km/h
              przekraczamy o 10% i mandacik 600sek. a 40km/h kwalifikuje sie do utraty prawa
              jazdy.To wszystko zalezy ,jak jest kontrola na predkosc nie popuszcza,u nas.
              Co kraj to obyczaj,lecz obyczaj zbliza sie duzymi krokami do Was.Pzdr.Michal
        • Gość: Kierowiec Re: Przekroczenie predosci IP: *.pppool.de 30.04.03, 18:56
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Panowie wchodzicie do Uni i jeszcze sie nie nauczyliscie.Stawka jest taka
          > sama
          > wszedzie w europie.

Zupelnia nieprawda. Kazdy kraj ustala wlasne stawki. Zarowno stawki, jak i
          wysokosci przekroczen bardzo sie roznia. Rowniez dozwolone poziomy alkoholu w
          Europie bardzo sie roznia.

> Przekroczone ponad dozwolonej predkosci 10%,20% i 30% potem
          > leci prawko i sad ocenia nowy kurs czy na miesiac czy wiecej.

Njet.
          Wiekszosc krajow ma stawki ustalane wzgledem absolutnego (delta km/h), a nie
          wzglednego (w procentach od ograniczenia) przekroczenia. Roznicuje sie
          conajwyzej przekroczenie na obszarze zabudowanym od przekroczenia poza takowym.

> Tzn Masz 50km/h i jezeli jedziesz ponad 55km/h mandacik.Jezeli od Was
          popieraja
          >
          > od 60km/h to dziekowac policjantom ze dali taka duza tolerancje.

Przykladowo w Niemczech do plus 10 km/h nie biora. Od wyniku pomiaru _musi_byc
          odjeta tolerancja miernika (np. dla radarow 3 km/h).

> Widac ,ze policja chce karac juz tylko te razace przekroczenia,ale dla Was to
          > nie miesci sie w glowie.No trzeba kiedys zrozumiec.Pzdr.Michal

Pozdr.

K.
    • wielki_czarownik Znajomy gliniarz mówi, że do 10% odpuszczają 30.04.03, 16:45
      Czyli jak zamiast 100 jedziesz 110 to powinni cię puścić, choć jakiś napalony
      służbista może cię zatrzymać.
    • Gość: Andre Re: Przekroczenie predosci IP: *.pcplus.com.pl 30.04.03, 19:10
      Tu nie chodzi o to że przekroczenie o 12 km jest karane,
      bo to akurat jest prawidłowe.
      Draństwem jest że policja wykorzystuje burdel jaki
      pozostawiają po sobie drogowcy (po zakończeniu robót
      drogowych nie zabierają znaków ograniczenia)
      Wykorzystywanie takich sytuacji jest jawną prowokacją i
      nie dziwota że budzi to tak negatywne emocje.
      PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka