Dodaj do ulubionych

przeszło - Światła przez cały rok.

07.03.07, 22:56
jak kraj długi i szeroki tak jak forum podzieli się na przeciwników i
zwolenników.

osobiście nie narzekam ale szczęsliwy też nie jestem gdyż stojąc w
warszawskich korkach ,zapalone swiatła nie mają sensu - będę włączał
pozycyjne.

Obserwuj wątek
    • dr.rocco Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 00:32
      Ja bede jezdzic na pozycyjnych caly czas , mam do pracy 5 km , aku mi zdycha.
      • wilk.uszatek Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 07:40
        Albert Einstein pisał - Są dwie rzeczy nieskończone - wszechświat i głupota
        ludzka, z tym że co do tego pierwwszego nie jestem pewny.
    • derduch Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 08:12
      Swój debilizm posłowie udowodnili kolejny raz.
      • chris62 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 09:02
        derduch napisał:

> Swój debilizm posłowie udowodnili kolejny raz.

Z drugiej strony patrząc na ten głupawy naród który jeździ po drogach może to
        najlepsze rozwiązanie?
        Zwróć uwagę, że często można spotkać jadących bez świateł nocą/ w czasie deszczu
        przy mocno zachmurzonym niebie itp.
        Paradoksalnie słońce też nie sprzyja dobrej widoczności i przynajmniej ci którzy
        jadą ze słońcem na plecach powinni właczać światła mijania.
        Z kolei równie często można spotkać jadacych na halogenach lub tylnych
        przeciwmgielnych kiedy mgły nie ma.
        Pseudoksenonowcy też mili do wymijania nie są a oprócz nich zdarzają sie tacy
        którym tylne pozycyjne świecą na zółto.
        Młodzi chłopcy niczym dzieci świecą sobie czymś niebeskim zielonym jakby w grze
        komputerowej byli.
        Czas aby za oświetlenie pojazdów odpowiednie organa odpowiednio się zabrały bo
        straszny bajzel się robi.
        • franek-b Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 09:09
          > Zwróć uwagę, że często można spotkać jadących bez świateł nocą/ w czasie
          deszcz
          > u
          > przy mocno zachmurzonym niebie itp.

Jakos nie zauwazylem tego 'czesto', nie pamietam kiedy bym widzial kogos kto by
          jechal bez swiatel. Poza tym ludzi najnormalniej zapominaja wlaczyc. Na pamiec
          przepis nie pomaga.
          • chris62 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 12:50
            franek-b napisał:

> > Zwróć uwagę, że często można spotkać jadących bez świateł nocą/ w czasie
            > deszcz
            > > u
            > > przy mocno zachmurzonym niebie itp.
            >
            > Jakos nie zauwazylem tego 'czesto', nie pamietam kiedy bym widzial kogos kto by
            >
            > jechal bez swiatel. Poza tym ludzi najnormalniej zapominaja wlaczyc. Na pamiec
            > przepis nie pomaga.
            Może nie widziałeś bo i jak zobaczysz w ciemności auto bez włączonych świateł? :P
            Mnie to się przydarza przynajmniej raz w miesiącu i to nie tylko w mieście -
            niedawno gość poza miastem na 2 pasmówce za mną jechał kilka minut bez
            oświetlenia i zorientował się dopiero wtedy gdy zauważył że nie oświetla mojego
            auta :) Czasem to może byćpamięć a czasem pomroczność jasna - możliwe że w mojej
            okolicy więcej ludzi na to choruje.
          • programistajava Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 09:33
            > Jakos nie zauwazylem tego 'czesto',
            Wystarczy 1 raz i troche pecha i nieszczescie gotowe :(
        • wojtek33 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 09:14
          chris62 napisał:

> Zwróć uwagę, że często można spotkać jadących bez świateł nocą/ w czasie deszcz
          > u
          > przy mocno zachmurzonym niebie itp.
          > Paradoksalnie słońce też nie sprzyja dobrej widoczności i przynajmniej ci którz
          > y
          > jadą ze słońcem na plecach powinni właczać światła mijania.
          > Z kolei równie często można spotkać jadacych na halogenach lub tylnych
          > przeciwmgielnych kiedy mgły nie ma.
          > Pseudoksenonowcy też mili do wymijania nie są a oprócz nich zdarzają sie tacy
          > którym tylne pozycyjne świecą na zółto.
          > Młodzi chłopcy niczym dzieci świecą sobie czymś niebeskim zielonym jakby w grze
          > komputerowej byli.
          > Czas aby za oświetlenie pojazdów odpowiednie organa odpowiednio się zabrały bo
          > straszny bajzel się robi.

Pełna zgoda, poza "mocno zachmurzonym niebem" - ono nie powoduje zmniejszenia
          przejrzystości powietrza i wg aktualnych przepisów nie wymaga włączenia świateł
          mijania.
      • narabany.drwal Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 09:20
        derduch 08.03.07, 08:12
        Swój debilizm posłowie udowodnili kolejny raz.

to co p osly uchwalily
        to derduchy sluchac
        majom,o!
      • wallenrode Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 12:19
        ja nie uważam tego za debilizm ,gdyż oprócz szybciej zużywających się żarówek
        nie ma powodu do narzekania,
        a koszt żarówki nie jest jakiś drastyczny dla kierowcy , chociażby w moim
        przypadku nie wymieniałem żarówki od 3lat a wiadomo że im dłuższy czas
        świecenia powoduje spadek "jasności" świecenia.

a plusem będzie to że będziemy jednak bardziej widoczni co ma szczególny
        związek w przypadku wyprzedzania gdyż łatwiej jest określić odległość jadącego
        samochodu.
        • primo555 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 12:31
          Zalezy jakich zarowek uzywasz , bo ja Philips Blue Vision H7 - cena w sklepie
          140 zl
          • wallenrode Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 12:49
            ja mam zwykłe H4 więc przybliżony koszt dobrych żarówek oscyluje w granicach 50-
            100zł w tym pewnie za 100 bym kupił Philips Blue Vision H4.
            140zł to nie jest tanio biorąc pod uwagę że to koszt jednej.
            cóż dobra żarówka kosztuje drogo tak samo jak z oponami.

• wallenrode poprawka 08.03.07, 12:52
              znalazłem ceny tych żarówek i o dziwo to koszt kompletu włącznie z postojowymi.
              moje H4 stoją za 90zł.

chyba sobie sprawię.

"a jak ci się na nich jeździ"? warte są wydania tych pieniędzy?
              • wallenrode link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 12:52
                sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=76151
                • black_code Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 13:13
                  wallenrode napisał:

> sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=76151

Jak pisalem o normalnych zarowkach dla normalnych ludzi ,kto w co
                  wierzy i co kupuje to jego sprawa.
                  aukcja.onet.pl/show_item.php?item=170381849
                  • primo555 Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 15:00
                    czyli jak ktos kupuje dobre zarowki ( czyli drogie) to jest nienormalny , oj
                    chlopcze cos Ci sie w glowie poprzewracalo
                    • black_code Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 15:17
                      primo555 napisał:

> czyli jak ktos kupuje dobre zarowki ( czyli drogie) to jest nienormalny , oj
                      > chlopcze cos Ci sie w glowie poprzewracalo

Twoja sprawa co kupujesz prawda jest taka ze roznica miedzy firmowymi
                      zarowkami za 15 zl a drogimi za 100zl jest tak mala ze az smieszna
                      co wielokrotnie potwierdzaly roznego rodzaju profesjonalne testy.Jak
                      sobie poszukasz takich to sie przkonasz o czym pisze.
                      Natomiast jesli chodzi o te +30 % to jest akurat prawda i zadna
                      tez zadna sensacja uzyskane w latwy sposob natomiast skracajacy
                      zywotnosc.Oczywiscie dotyczy to markowch zarowek jak np Hella ,Narva
                      Osram itd.
                      Smieszne to sa wlasnie te cale cale blue costam wszystkich firm bo
                      to naprawde nie daje nic a czesto tylko szkodzi.
                      • primo555 Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 16:06
                        to przeczytaj sobie to;

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p7igroy3ac9z3s88.html
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ia70kqkbtpq9db3x.html
                        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46tnf3oon8n8yv6s.html

i przekonasz sie ze te +30% czy tez +50% to jedna wielka sciema

a zarowki blue vision to nie sa zadne pseudo xenony, nie swieca na nieboesko
                        itp, daj po prostu bardzo biale intensyne swiatlo
                        • black_code Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 16:37
                          primo555 napisał:

> to przeczytaj sobie to;
                          >
                          > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p7igroy3ac9z3s88.html
                          > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ia70kqkbtpq9db3x.html
                          > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46tnf3oon8n8yv6s.html
                          >
                          > i przekonasz sie ze te +30% czy tez +50% to jedna wielka sciema
                          >
                          > a zarowki blue vision to nie sa zadne pseudo xenony, nie swieca na nieboesko
                          > itp, daj po prostu bardzo biale intensyne swiatlo
                          -----------------
                          Caly ten artykul przeczy tezami sam sobie chociaz po czesci jest w
                          tym troche racji .
                          Najpierw pisza ze da sie zrobic dobra zarowk z niebieskim filtrem ale
                          porzez to traci sie ilosc swiatla ktory musi sie przebic przez
                          niebieski filtr i aby to wyrownac trzeba bylo skonstruowac inny zarnik
                          ( cienszy) ktory swieci troche jasniej ale ma nizsza zywotnosc.I o
                          tym ja pisalem wczesniej .
                          Po czy kilka linijek dalej pisza ze to sciema i mozna uzyskac
                          conajwyzej kilka procent wiecej.Ja nie bede wnikal ile to prcent wiecej
                          jest a ile pisza bo nie w tym rzecz natomiast da sie w prosty sposob
                          dojsc do nastepujacego wniosku.
                          Zarowki blue costam swieca mniej /wiecej tak samo jak zwykle dobre
                          zarowki bo to co oferuja + traca przez na ten niebieski filtr a
                          przy tym okupuja to mniejsza trwaloscia.Wiec wniosek koncowy jest
                          taki ze zarowki blue costam sa gorsze od zwyklych a juz napewno
                          gorsze od tych ze zwiekszona moca bo tamte przynajmniej nie marnuja jej
                          na przebicie sie przez filtr.
                          Nawet zwyciezca tego testu okazala sie zwykla zarowka Helli za 26 zl.
                          Wiec jak widzisz nie kupujesz dobrych zarowek bo tylko przeplacasz
                          czego dowodem jest to co sam przytoczyles.Zgadza sie?- musi.I ja to
                          napisalem wczesniej, a ze nie ma tam +30% byc moze , nad tym sie nie
                          upieram .Glownie chodzilo mi o to ze te + 30 daje wiecej niz te cale
                          blue costam .I takie sa fakty .I faktem jest tez to ze zwykle dobre
                          zarowki kosztuja 15zl a te blue costam po 50 i wiecej .Wiec glupotom
                          jest ich kupowanie dla samej poswiaty bo nic innego nie poprawiaja-tak
                          czy nie?
                          Tu inny test potwierdzajacy praktycznie to samo .
                          www.wrzuta.pl/obraz/yiuAvI4Cy6/test_zarowek_auto_swiat_str.2
                        • naws83 Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 22:30
                          Jesli na naszych drogach bedzie ciagle panowala brawura + fatalny stan drog to
                          geniusze z Wiejskiej NAM nie pomoga.
                  • primo555 Re: link do sklepu z żarówkami 08.03.07, 15:02
                    hehe, widze ze malo wiesz , bo te 30% wiecej to pic na wode fotomontaz, wiec
                    jak w to wierzysz to...
              • primo555 Re: poprawka 08.03.07, 14:55
                Jak chcesz H4 Bluevision to polecam tego sprzedawce z allegro: rococo79

www.allegro.pl/item173559823_zarowki_2_x_h4_bluevision_2_x_w5w_oryginalne.html

Kupowalem H4 u niego, mozesz sprawdzic w jego komentarzach
                • primo555 Re: poprawka 08.03.07, 14:57
                  w kazdym samochodzie mam Philips Bluevison , czyli raczej dobre.

Daja intensywne biale swiatlo i naprawde sa warte polecenia
                  • wallenrode dzięx Primo555 08.03.07, 22:30
                    chyba zakupię....

czyżbyś miał Subaru Imprezę?
            • black_code Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 13:02
              wallenrode napisał:

> ja mam zwykłe H4 więc przybliżony koszt dobrych żarówek oscyluje w granicach
              50
              > -
              > 100zł w tym pewnie za 100 bym kupił Philips Blue Vision H4.
              > 140zł to nie jest tanio biorąc pod uwagę że to koszt jednej.
              > cóż dobra żarówka kosztuje drogo tak samo jak z oponami.
              >

Normalna dobrej jakosci zarowka H4 (Hella,Osram) kosztuje 15-25zl szt.
              Dla tych co im szkoda zarowek i paliwa jest alternatywa ,mozna kupic
              porzadne owietlenie w technologii led do jazdy w dzien ktore zuzywa
              10-15 razy mniej pradu .Koszt takiego zestawu Hella to ok 500zl .
        • 2pac8 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 12:55
          >ja nie uważam tego za debilizm ,gdyż oprócz szybciej zużywających się żarówek
          >nie ma powodu do narzekania,

żarówki to akurat najmniejszy ból, one to najbardziej się zużywają od częstego włączania/wyłączania.
          Natomiast alternator będzie musiał dostarczyć dodatkowe ok 150 W prądu. A jest to dużo. Zupełnie niepotrzebnie marnotrawiona energia.

Pozostaje pytanie , czy zamiast tych 150W prądu będzie można zamontować światła dzienne, i tylko na nich jeździć, lub układ elektroniczny który włączał by tylko światła mijania przy obniżonym prądzie.

• black_code Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 13:09
            2pac8 napisał:

> >ja nie uważam tego za debilizm ,gdyż oprócz szybciej zużywających się żaró
            > wek
            > >nie ma powodu do narzekania,
            >
            >
            > żarówki to akurat najmniejszy ból, one to najbardziej się zużywają od
            częstego
            > włączania/wyłączania.
            > Natomiast alternator będzie musiał dostarczyć dodatkowe ok 150 W prądu. A
            jest
            > to dużo. Zupełnie niepotrzebnie marnotrawiona energia.
            >
            > Pozostaje pytanie , czy zamiast tych 150W prądu będzie można zamontować
            światła
            > dzienne, i tylko na nich jeździć, lub układ elektroniczny który włączał by
            tyl
            > ko światła mijania przy obniżonym prądzie.
            >

Mozna taki zestaw oswietlenia led robi m.in firma Hella zuzycie pradu
            10W
            • jarek_k1 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 15:21
              Totalna bzdura jazda na światłach mijania w słoneczny dzień. Światła ułatwiają
              dostrzeżenie samochodów nadjeżdżających z przeciwka, ale utrudniają postrzeganie
              obiektów nieoświetlonych takich jak piesi, rowerzyści, zaprzęgi konne. Ciekawy
              jestem o ile wzrośnie liczba zabitych pieszych i rowerzystów, ilu kierowców
              rozbije się na nieoświetlonych furmankach, no ale oczywiście zmaleje liczba
              wypadków z udziałem conajmniej dwóch samochodów. I jeszcze jedno, gdy jechałem
              wczoraj w słoneczny poranek jeden z nadjeżdżająch z przeciwka kierowców miał tak
              świetnie ustawione światła, albo jechał na "długich", że wszystkich oślepiał, ja
              przez chwilę nic nie widziałem......... brawo p osły!
              • andre_234 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 19:42
                Suma summarum liczba zabitych spadnie.
                A ze kosztem mniej widocznych ?
                Trudno :-(
                Rowerzyści , motocykliści, piesi, i inni powinni sami zadbać o swoje bezpieczeństwo.
                Są kamizelki odblaskowe, a jak mało to niech sobie koguty na głowach noszą.
          • loyezoo Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 17:37
            2pac8 napisał:

> żarówki to akurat najmniejszy ból, one to najbardziej się zużywają od
            częstego
            > włączania/wyłączania.
            > Natomiast alternator będzie musiał dostarczyć dodatkowe ok 150 W prądu. A
            jest
            > to dużo. Zupełnie niepotrzebnie marnotrawiona energia.
            >
            > Pozostaje pytanie , czy zamiast tych 150W prądu będzie można zamontować
            światła
            > dzienne, i tylko na nich jeździć, lub układ elektroniczny który włączał by tyl
            > ko światła mijania przy obniżonym prądzie.

Pomijając kwestię świateł raczej policz ile poboru mocy ma dobry sprzet audio
            nie wspominam nawet o prowesionalnym tuningu audio i ktoś juz o tym wspominał.
            • narabany.drwal Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 17:51
              niesmakuja wypociny "wybrancow narodu" ?
              w nastepnych wyborach wlaczcie "zarowy"
              zanim zaglosujecie,puki co - swiecic
              pod slonce ...
        • jako_tako A zwiekszone zuzycie paliwa? 08.03.07, 15:07
          > gdyż oprócz szybciej zużywających się żarówek
          > nie ma powodu do narzekania,

A zwiekszone zuzycie paliwa? Przy tym zarowki to betka. Problem nie tylko
          ekonomiczny ale rowniez ekologiczny.
          • 1974m2 Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie 08.03.07, 15:16
            Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie
            www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=204&ArticleId=34500&ArticleTabId=234&ForumPostId=104970
            • black_code Re: Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie 08.03.07, 15:27
              1974m2 napisał:

> Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie
              > www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=204&ArticleId=34500&ArticleTabId=234&ForumPostId=104970

A na jakiej podstawie dla ciebie jakis anonimowy gogus jest
              autorytetem ze nazywasz go glosem rozsadku?A skad pewnosc ze to on
              wlasnie ma racje .Bo kim on jest eby glosic takie tezy -naukowcem
              ktory wykonal tego typu doswiadczenia ?
              Mozesz podzielac jego poglady lub nie natomiast nie jest on zadnym
              autorytetem aby go tu cytowac i podziwiac.
              • 1974m2 Re: Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie 08.03.07, 15:36
                Popieram go sam dużo jeżdzę samochodem i uważam że jego racje są słuszne.
                • mechanior Re: Przeczytajcie głos rozsądku w tej sprawie 08.03.07, 15:46
                  Może jeszcze uchwalą jazdę z włączonym klaksonem żeby niedowidzący usłyszał inny
                  pojazd.
          • black_code Re: A zwiekszone zuzycie paliwa? 08.03.07, 17:10
            jako_tako napisał:

> > gdyż oprócz szybciej zużywających się żarówek
            > > nie ma powodu do narzekania,
            >
            > A zwiekszone zuzycie paliwa? Przy tym zarowki to betka. Problem nie tylko
            > ekonomiczny ale rowniez ekologiczny.

Sa dostepne swiatla do jazdy dziennej - zuzycie energii ok . 15 razy
            mniejsze .Wtedy zuzycie paliwa niezauwazalne a tym samym ekologia nic
            nie traci .
      • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:55
        Najśmieszczniejsze jest to , że swoją wiedze na temat spadku ilości wypadków
        posły i sentory oparli na "badanich" kilku dziennikarzy zzzzzz..... Motoru .
        Ciekawe jaka metode zastosowano przy pomiarze wpływu świecenia na ilość
        wypadków ????
        • grzek Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 22:54
          habudzik napisał:

> Najśmieszczniejsze jest to , że swoją wiedze na temat spadku ilości wypadków
          > posły i sentory oparli na "badanich" kilku dziennikarzy zzzzzz..... Motoru .
          > Ciekawe jaka metode zastosowano przy pomiarze wpływu świecenia na ilość
          > wypadków ???

Próbowałem gdzieś znaleźć jakieś badania mówiące o zależności między ilością
          wypadków w korelacji z włączonymi lub wyłączonymi swiatłami w dzień. Bez efektu.
          O ile można zrozumieć, że w państwach leżących bliżej koła podbiegunowego słońce
          może oślepiać, będąc przez cały dzień nisko nad horyzontem, o tyle już w Polsce
          w miesiącach letnich tylko krótko gdy zachodzi. Wydaje mi się, że w innych
          państwach, poza skandynawskimi, obowiązek jazdy z włączonymi światłami wynika z
          braku możliwości jednoznacznego określenia i zdefiniwania w przepisach drogowych
          warunków mówiących w jakiej sytuacji je włączyć. Kiedy juz jest zła widoczność a
          kiedy jeszcze nie, kiedy jest świt a kiedy zmierzch, czy mżawka to już deszcz
          czy jeszcze nie. Najporściej zadecydować za innych i niech zawsze jeżdżą z
          włączonymi. To jest swego rodzaju odpowiedzialność zbiorowa - jeżeli nie wiecie
          kiedy włączyć, to będziecie mieli włączone cały czas.
    • primo555 Do black_code 08.03.07, 16:11
      to przeczytaj sobie to;

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p7igroy3ac9z3s88.html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ia70kqkbtpq9db3x.html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/46tnf3oon8n8yv6s.html
      i przekonasz sie ze te +30% czy tez +50% to jedna wielka sciema

Ja mam u siebie Philips Blue Vision. I szczerze je polecam. Daja bardzo biale
      swiatlo, zadnych niebieskich odcieni (pomimo nazwy). Swieca o wiele mocniej.

• primo555 Re: Do black_code 08.03.07, 16:13
        Nie sa one niebieskie ( mają odcień niebieskawy na szkle, ale nie widać tego
        podczas świecenia żarówek, bo to tylko filtruje światło obniżając jego barwę w
        kierunku bieli ).
    • asserwis i bardzo dobrze wreszcie 08.03.07, 16:24
      a mnie wk..ło to że część jeździła cały rok a część nie - totalny galimatias.
      Teraz będą jeździć wszyscy. albo wszyscy albo nikt- wyszło że wszyscy.
    • derbeste Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:26
      Idąc tokiem rozumowania zwolenników jazdy na światłach przez cały rok
      należałoby zakazać produkcji samochodów w kolorach o odcieniach szarym, ciemno-
      zielonym, bo się zlewają z tłem. Nakazać należy malowanie samochodów w kolory
      pstrokate, a najlepiej umieścić przed każdym samochodem umyślnego z latarnią,
      który głośnym krzykiem ostrzegałby przed nadjeżdżającym niebezpieczeństwem - to
      ostatnie to oryginalny wymysł z Wysp Brytyjskich z początku XX wieku. To
      rozwiązanie znacznie przyczyni się do ograniczenia liczby wypadków (no bo jak
      szybko można jechać za człowiekiem) i spowoduje wzrost ilości nowych miejsc
      pracy.

A tak na poważnie - jak zwykle za bezpieczeństwo bierzemy się od d... strony.
      Zamiast budować nowoczesne wielopasmowe drogi, obwodnice miast wyprowadzające
      ruch tranzytowy, inteligente systemy zarządzania ruchem, niezależną (od innych
      uczestników ruchu)komunikację miejską wprowadzamy coraz to liczniejsze
      obostrzenia, które mają uspokoić sumienia rządzących.
      A tak na marginesie w najbardziej zbliżonym do nas geograficznie kraju
      Niemczech nie ma takiego przepisu
      • black_code Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:42
        derbeste napisał:

> obostrzenia, które mają uspokoić sumienia rządzących.
        > A tak na marginesie w najbardziej zbliżonym do nas geograficznie kraju
        > Niemczech nie ma takiego przepisu

Ale juz w Czechach , na Slowacji ,Austrii ,Szwajcarii trzeba .Nawet po
        czesci we Wloszech i zdaje sie Portugalii lub Hiszpani tez jest nakaz
        na poszczegolnych typach drog.
        Takze ze w Niemczech nie trzeba to zaden przemawiajacy argument przeciw.
        • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:52
          black_code napisał:

> Takze ze w Niemczech nie trzeba to zaden przemawiajacy argument
          przeciw
          > .

A to że w Skandynawii i paru innych trzeba to już jest argument "za" , co ?
          • black_code Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:54
            habudzik napisał:

> black_code napisał:
            >
            > > Takze ze w Niemczech nie trzeba to zaden przemawiajacy argument
            > przeciw
            > > .
            >
            > A to że w Skandynawii i paru innych trzeba to już jest argument "za" , co ?

A gdzie ja tak napisalem?
            • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:58
              No wiesz , skoro napisałeś że brak przymusu w D nie jest argumentem przeciw to
              dlaczego piszesz że w Hiszpanii Portugalii Włoszech gdzieś tam już trzeba
              świecić ? To oznacza że jest to argument do ślepego naśladownictwa tych co
              świecą .
              • black_code Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 17:07
                habudzik napisał:

> No wiesz , skoro napisałeś że brak przymusu w D nie jest argumentem przeciw
                to
                > dlaczego piszesz że w Hiszpanii Portugalii Włoszech gdzieś tam już trzeba
                > świecić ? To oznacza że jest to argument do ślepego naśladownictwa tych co
                > świecą .

To zalezy gdzie jest racja rownie dobrze slepym nasladownictwem moze
                przyklad Niemiec.
                A chyba z logika masz problem bo jak tylko podwazylem argument
                Niemiec jako niczego nie dowodzacy bo chocby w bardzo zblizonej
                geograficznie i kulturowo Austrii jest inaczej.
                • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 18:55
                  black_code napisał:

> To zalezy gdzie jest racja rownie dobrze slepym nasladownictwem
                  moze
                  > przyklad Niemiec.

Swiateł kiedyś się wcale nie paliło w dzień , ktoś wyskoczył z takim pomysłem a
                  reszta zaczyna naśladować . Nie świecić nie można naśladować bo nie ma z kogo
                  tego robić .
            • primo555 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 16:58
              Prawda jest taka ze musimy sie dostosowac i jezeli wejdzie ten przepis to
              jezdzic na wlaczonych swiatlach przez cala dobe i nic na to nie poradzimy , bo
              co mozemy zrobic ???

Samochod bez wlaczonych swiatel widac juz daleko i jest latwy do wychwycenia
              przez policjantow, wiec mandacik murowany
              Calkiem inaczej jest z przeciwnikami zapinania pasow, czyli dotyczy to mojej
              osoby , nie zapinam i juz i jeszcze nigdy za to nie dostalem mandatu , a
              jesytem pewien ze jak bede jezdzil bez wlaczonych swiatek to bedzie mandacik za
              mandacikiem.

• andre_234 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 19:52
                Nerwica natręctw ?
                To się leczy.
                Otuchy.
                ;-)
        • derbeste Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 11:13
          Wyraźnie napisałem w kraju zbliżonym geograficznie do Polski. Austria i
          Szwajcaria to kraje typowo górskie i zapewne warunki świetlne na drogach są
          inne. O półwyspie Iberyjskim nic nie słyszałem. Skandynawia to zupełnie inny
          świat (wizualny). Tam to za dnia panuje (w naszym rozumieniu) półmrok.
          W Europie oprócz państw Skandynawskich (wliczjąc w to maleńkie Łotwę i Estonię)
          i alpejskich tylko Czesi i Słowacy (zresztą także w dużej części porośnięte
          górami) wprowadzili przepis o całorocznej jeździe na światłach
          • moderator10 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 11:24
            derbeste napisał:

> Wyraźnie napisałem w kraju zbliżonym geograficznie do Polski. Austria i
            > Szwajcaria to kraje typowo górskie i zapewne warunki świetlne na drogach są
            > inne. O półwyspie Iberyjskim nic nie słyszałem. Skandynawia to zupełnie inny
            > świat (wizualny). Tam to za dnia panuje (w naszym rozumieniu) półmrok.
            > W Europie oprócz państw Skandynawskich (wliczjąc w to maleńkie Łotwę i
            Estonię)
            > i alpejskich tylko Czesi i Słowacy (zresztą także w dużej części porośnięte
            > górami) wprowadzili przepis o całorocznej jeździe na światłach

Jest troche inaczej niz piszesz i znacznie wiecej krajow wprowadzilo
            taki nakaz
            www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1122
            • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 11:30
              No tak , zapomniał o takich tuzach ulic jak Chorwacja , jakaś Macedonia ,
              Bośnia i jakaś Hercegowina , Burkina Faso , Mozabbikue Trynidad i Tobago
              • moderator10 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 11:40
                habudzik napisał:

> No tak , zapomniał o takich tuzach ulic jak Chorwacja , jakaś Macedonia ,
                > Bośnia i jakaś Hercegowina , Burkina Faso , Mozabbikue Trynidad i Tobago

A ty myslisz troche czy juz wcale?
                Juz nie wchodzac w dyskusje czy to poprawi bezpieczenstwo czy nie, bo
                o tym sie przekonamy za jakis czas i nie nam o ty sadzic teraz ,jakie ma
                znaczenie wielkosc panstwa w tym przypadku?
                Taka decyzje podejmuje grupa osob na podstawie jakichs tam
                przeslanek ,danych czy opini .
                Czy decyzja takiej grupy osob w kraju gdzie jest 5 mln mieszkancow
                jest bledna tylko dlatego ze jest inna niz w kraju gdzie mieszka wieksza
                populacja?W takim razie trzeba sie zastanowic czy aby ustroj Chin nie jest
                lepszy od USA idac twoim tokiem rozumowania.
                • habudzik Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 19:20
                  Słuchaj , napisałeś że sporo wiecej krajów niż wymienił kolega wprowadziło
                  obowiazek , więc ja napisałem że zapomniał o w/w krajach . I co , źle
                  napisałem ???
                  A , no i decyzje taka podejmuje oczywiście grupa ludzi ale nie na podstawie
                  danych TYKLKO opinii - bezpodstawnych .
      • wallenrode Re: przeszło - Światła przez cały rok. 09.03.07, 09:49
        na takie zmiany musimy poczkeać.

• andre_234 Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 19:30
      Referendum mimowolnie się odbyło.
      Większość kierowców nawet dzisiaj jedzie na światłach.
      Ci co mają wyłączone (wiem to z 35 letniej praktyki) oszczędzają tak samo
      kierunkowskazy.
      Nie oszczędzają za to miejsc na parkingach.
    • stefanharper Re: przeszło - Światła przez cały rok. 08.03.07, 22:35
      Licytujmy:
      ja proponuję, żeby jeszcze wszyscy trąbili, cały czas najlepiej, to wtedy już w
      ogóle wypadków nie będzie, można jeszcze zajączki do siebie pusczać
      Ile razy widziałem nocą w trasie ludków bez jednego światła, co z takimi robić?
      Mnie najbardziej wk.., że za tym nie ma żadnych badań zachowań kierowców,
      okoliczności wypadków itd, czy światła by pomogły itd, ciekawe kiedy to
      odwołają, moim zdaniem to nie zadziała, szczególnie w korku w mieście, btw
      ciekawe co niby robią kierujący, że nie są na bieżąco z sytuacją na jezdni.
      Mniej więcej dlatego jestem przeciw.
      • narabany.drwal Re: przeszło - Światła przez cały rok... 09.03.07, 05:07
        .. prawo to jest wspierane przez rzad centralny (EU) i specjalnie dla takich
        krajow jak Polska skonstruowane-rozwiazanie chwilowe ; puzniej bedzie obowiazek
        by polscy kierowcy mieli na stale zamontowane "koguty" na dachach swych
        samochodzikow i wlanczali je w czasie jazdy-"koguty" w kolorze wsciekle orange!
        • competer1 Re: przeszło - Światła przez cały rok... 09.03.07, 15:17
          Własnie UE cisnie nas o zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Nie kumam tego. Jesli to ktos dobrze policzy to długo nie bedziemy mogli podpisać jakijkolwiek deklaracji tego dotyczącej, bez ryzyka złamania jej.
          • wallenrode Re: przeszło - Światła przez cały rok... 09.03.07, 18:51
            a jaki ma związek przepis z nakazem jazdy na swiatłach z emisją gazów
            cieplarnianych.
            chyba nie mówisz o zwiększonym spalaniu paliwa bo to było by śmieszne.

• competer1 Re: przeszło - Światła przez cały rok... 09.03.07, 22:13

Nie ma żadnego związku, wcale. Tak tylko napisałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka