Dodaj do ulubionych

male pytanko...

• r-a-n Re: male pytanko... 12.03.07, 23:24
      ...Jestem w takiej sytuacji. Uszkodzilem auto. Policja zabrala mi dowod
      rejestracyjny. Teraz chce sprzedac auto uszkodzone. Jak mam wyrejestrowac to
      auto? Po drugie jesli nie sprzedam auta to czy musze oplacic OC jesli ono nie
      jezdzi? Z gory dzieki za odpowiedz!
      • etom Re: male pytanko... 13.03.07, 01:51
        Nie ma prawnego wymogu wyrejestrowania auta (powiadamiania wydzialu komunikacji)
        po jego sprzedazy,jest tylko obowiazek powiadomienia ubezpieczyciela ( OC ).
        OC trzeba placic dopoki auto jest zarejestrowane - nie ma znaczenia ze nie jezdzi.
        • r-a-n Re: male pytanko... 14.03.07, 00:07
          To jak je teraz wyrejestrowac? Dowodu rejestracyjnego nie mam. Mam tylko
          pokwitowanie jego zabrania.
          • etom Re: male pytanko... 14.03.07, 02:23
            r-a-n napisał:

> To jak je teraz wyrejestrowac? Dowodu rejestracyjnego nie mam. Mam tylko
            > pokwitowanie jego zabrania.

Sprzedane czy nie ?
            Wyrejestrowac mozna tylko auto zezlomowane - potrzebny kwit potwierdzajacy
            zlomowanie.
            Po sprzedazy (jak juz pisalem) nie ma obowiazku wyrejestrowania (powiadamiania
            urzedu komunikacji).
            • agast3 Re: przerejestrowanie auta 14.03.07, 16:36
              mam pytanie. chcę kupić samochód używany, który w tej chwili ma ważny przegląd
              i OC do wrześnie.. czy w chwili jego kupienia i przerejestrowania na siebie
              tracę te ubezpieczenie i muszę ubezpieczać na nowo?? jeśli tak to poco piszą w
              ogłoszeniach samochów z ważnym ubezpieczeniem?? i jeśli ktoś mógłby mi napisać
              co z podatkiem i jakie formalności krok po kroku, ponieważ to moje pierwsze
              auto.. dziękuję z góry za odpowiedź;-)
              • etom Re: przerejestrowanie auta 14.03.07, 23:13
                agast3 napisała:

> mam pytanie. chcę kupić samochód używany, który w tej chwili ma ważny przegląd
                > i OC do wrześnie.. czy w chwili jego kupienia i przerejestrowania na siebie
                > tracę te ubezpieczenie i muszę ubezpieczać na nowo?? jeśli tak to poco piszą w
                > ogłoszeniach samochów z ważnym ubezpieczeniem??

Przeszukaj forum ,bylo to juz duzo razy opisywane.

Tak skrotowo - sprzedajacy ma prawny obowiazek przekazac OC kupujacemu.
                Kupujacy ma dwie mozliwosci :
                1. wypowiada OC sprzedajacego (tylko kupujacy moze to zrobic)i wykupuje nowe
                ubezp. OC - gdzie chce.
                2. nie wypowiada (pozostaje przy OC kupujacego) ,zglasza sie do ubezpieczyciela
                celem ewentualnej rekalkulacji skaladki - moze miec inne ulgi niz sprzedajacy.
                Oczywiscie obowiazuja terminy tych czynnosci zgodnie z przepisami.

Tu jest link do pliku (.pdf) do OW_OC :
                www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/Komunikacyjne_nowe/OWU_OC.pdf
    • agast3 Re: przerejestrowanie auta 14.03.07, 22:01
      czy naprawde nikt nie może mi pomóc??
      • r-a-n Re: przerejestrowanie auta 19.03.07, 13:09
        Agast3 tobie juz chyba Etom odpowiedzial. Jakiej jeszcze pomocy potrzebujesz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka