r-a-n Re: male pytanko... 12.03.07, 23:24 ...Jestem w takiej sytuacji. Uszkodzilem auto. Policja zabrala mi dowod rejestracyjny. Teraz chce sprzedac auto uszkodzone. Jak mam wyrejestrowac to auto? Po drugie jesli nie sprzedam auta to czy musze oplacic OC jesli ono nie jezdzi? Z gory dzieki za odpowiedz! Link Zgłoś
etom Re: male pytanko... 13.03.07, 01:51 Nie ma prawnego wymogu wyrejestrowania auta (powiadamiania wydzialu komunikacji) po jego sprzedazy,jest tylko obowiazek powiadomienia ubezpieczyciela ( OC ). OC trzeba placic dopoki auto jest zarejestrowane - nie ma znaczenia ze nie jezdzi. Link Zgłoś
r-a-n Re: male pytanko... 14.03.07, 00:07 To jak je teraz wyrejestrowac? Dowodu rejestracyjnego nie mam. Mam tylko pokwitowanie jego zabrania. Link Zgłoś
etom Re: male pytanko... 14.03.07, 02:23 r-a-n napisał: > To jak je teraz wyrejestrowac? Dowodu rejestracyjnego nie mam. Mam tylko > pokwitowanie jego zabrania. Sprzedane czy nie ? Wyrejestrowac mozna tylko auto zezlomowane - potrzebny kwit potwierdzajacy zlomowanie. Po sprzedazy (jak juz pisalem) nie ma obowiazku wyrejestrowania (powiadamiania urzedu komunikacji). Link Zgłoś
agast3 Re: przerejestrowanie auta 14.03.07, 16:36 mam pytanie. chcę kupić samochód używany, który w tej chwili ma ważny przegląd i OC do wrześnie.. czy w chwili jego kupienia i przerejestrowania na siebie tracę te ubezpieczenie i muszę ubezpieczać na nowo?? jeśli tak to poco piszą w ogłoszeniach samochów z ważnym ubezpieczeniem?? i jeśli ktoś mógłby mi napisać co z podatkiem i jakie formalności krok po kroku, ponieważ to moje pierwsze auto.. dziękuję z góry za odpowiedź;-) Link Zgłoś
etom Re: przerejestrowanie auta 14.03.07, 23:13 agast3 napisała: > mam pytanie. chcę kupić samochód używany, który w tej chwili ma ważny przegląd > i OC do wrześnie.. czy w chwili jego kupienia i przerejestrowania na siebie > tracę te ubezpieczenie i muszę ubezpieczać na nowo?? jeśli tak to poco piszą w > ogłoszeniach samochów z ważnym ubezpieczeniem?? Przeszukaj forum ,bylo to juz duzo razy opisywane. Tak skrotowo - sprzedajacy ma prawny obowiazek przekazac OC kupujacemu. Kupujacy ma dwie mozliwosci : 1. wypowiada OC sprzedajacego (tylko kupujacy moze to zrobic)i wykupuje nowe ubezp. OC - gdzie chce. 2. nie wypowiada (pozostaje przy OC kupujacego) ,zglasza sie do ubezpieczyciela celem ewentualnej rekalkulacji skaladki - moze miec inne ulgi niz sprzedajacy. Oczywiscie obowiazuja terminy tych czynnosci zgodnie z przepisami. Tu jest link do pliku (.pdf) do OW_OC : www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/Komunikacyjne_nowe/OWU_OC.pdf Link Zgłoś
r-a-n Re: przerejestrowanie auta 19.03.07, 13:09 Agast3 tobie juz chyba Etom odpowiedzial. Jakiej jeszcze pomocy potrzebujesz?? Link Zgłoś