Dodaj do ulubionych

Panelowa rewolucja

27.03.07, 17:32
Tak, świetny pomysł. Zwłaszcza, że podczas jazdy często korzysta się z tych
gałek i przełączników nie patrząc na konsolę, tylko a na drogę. Proponuję,
żeby genialny wynalazca sam przez kilka lat poużywał czegoś takiego.
Obserwuj wątek
    • diopsyd1 Super! 27.03.07, 17:55
      Super!

Czego ci spece od marketingu nie wymysla... Czyzby bolalo ich, ze przy urwanym
      pokretle nie trzeba obecnie wymieniac pol samochodu? Albo (to wrecz nie do
      pomyslenia) chca moze chronic uzytkownikow przed samodzielnymi naprawami z
      uzyciem srubokreta i probnika?

Obecnie zywotnosc komputera wynosi kilka lat. Ciekawe ile bedzie wynosila
      zywotnosc auta zamienionego w urzadzenie peryferyjne do komputera...
    • jot-23 najbardzej podoba mi sie wyswietlany wylot nawiewu 27.03.07, 18:48

• rasiauskas Re: najbardzej podoba mi sie wyswietlany wylot na 27.03.07, 19:23
        Dokladnie... Ogolnie "tragedia".
    • woolfik86 Re: Panelowa rewolucja 27.03.07, 20:49
      Żenada... Zwłaszcza, że producenci odchodzą od sterowania chociażby klimy elektronicznej za pomocą wymagających uwagi podczas jazdy przycisków, i co... mieliby wracać do starego, niepraktycznego rozwiązania, tym razem z wirtualnymi przyciskami na ekranie? Pół biedy ze sterowaniem bardziej zaawansowanymi funkcjami nawigacji czy radia na takiej konsoli dotykowej, w końcu podstawowe funkcje mogłyby być realizowane z kierownicy (mam nadzieję - nie dotykowej ;)).

Aczkolwiek jest to jakiś pomysł zapanowania nad upstrzonymi przyciskami konsolami samochodów francuskich.
    • cyfrak Panelowa rewolucja 28.03.07, 08:01
      To nie jest zadna nowosc. Uzywam Toyote Prius ktora posiada dotykowy ekran LCD
      z funkcjami(radio,nawigacja,klimatyzacja,telefon,etc)a oprocz tego przyciski
      temperatury,bluetooth,telefon,info,wybieranie stacji radiowych,volume,nawigacja
      zlokalizowane sa na kierownicy.Jakby komus bylo malo to jeszcze na dodatek
      wszyskie opisane opcje moge uruchamiac glosem. Tak ze spoko moge czekac w mojej
      Toyocie na nowinki 20010 roku
    • maboo Re: Panelowa rewolucja 28.03.07, 09:47
      Moim zdaniem kolejna próba uszczęśliwiania ludzi na siłę, która utrudni
      obsługiwanie środkowego panelu. Obecnie jak juz jestem przyzwyczajony do auta,
      którym jeżdżę to na ślepo trafiam w to co chcę, a jak nie trafię to bez
      problemu po omacku przesuwam rękę tam gdzie jest poszukiwany przycisk.
      Standardowe przyciski/pokrętła mają kształt dzięki temu można na "ślepo"
      sterować różnymi rzeczami. Gdybym miał to robić poprzez ekran dotykowy to
      trzebaby mu poświęcić dużo więcej czasu i odrywac wzrok od drogi na dłuższy
      czas.

Poprzednim idiotycznym rozwiązaniem było przeniesienie liczników nad środkową
      konsole, zlikwidowanie klasycznej deski i wmawianie, że tak jest lepiej. Może i
      jest ale do mnie to zupełnie nie przemawia i nie mam zamiaru nigdy kupić
      samochodu z tak skopaną deską pomimo tego, że są to czasami zupełnie przyzwoite
      autka np. Yaris.

Maboo
      • pablo_21 Re: Panelowa rewolucja 28.03.07, 13:25
        tutaj wtrace swoje trzy grosze na temat zegarow przeniesionych na srodek deski.
        uwazam, ze samochody tak wyposazone sprawiaja, ze czas oderwania wzroku od
        drogi w celu spojrzenia na zegary jest znaczni krotszy niz przy tradycyjnym
        rozwiazaniu. rzecza gustu jest umieszczenie zegarow na srodku, kapitalne
        znaczenie ma ustawienie ich blisko szyby. gdyby byly umieszczane zaraz przy
        przedniej szybie a na przeciw kierowcy pewnie efekt bylby jeszcze lepszy.
        jezdzilem kilkoma samochodami z zegarami na srodku deski i uwazam, ze
        rozwiazanie to bylo znacznie lepsze pod wzgledem bezpieczenstwa niz tradycyjne
        umieszczenie zegarow tuz przed kierownica.

co do paneli dotykowych majacych zastapic tradycyjne panele z guzikami i
        przelacznikami to uwazam podobnie jak niektorzy z tu piszacych - takei
        rozwiazanie sprawia, ze nie mozna wielu czynnosci wykonac intuicyjnie tylko
        trzeba spojrzec na ekran, odszukac potrzebny nam "przycisk" a przez to oderwac
        wzrok od drogi i stworzyc pewne zagrozenie.
        i tu wspomne o badaniach przeprowadzanych przez euro ncap. biora tam pod uwage
        liczbe brzeczykow o niezapietych pasach a nie mierza czasu jaki jest potrzebny
        na ustawienie podstawowych urzadzen w samochodzie takich jak sila nawiewu,
        temperatura, glosnosc radia, ktore maja znacznie wiekszy wplyw na
        bezpieczenstwo niz niezapiete pasy. ja o pasach pamietam mimo iz brzeczyka nie
        mam natomiast jakbym mial odrywac wzrok od drogi na 2-3 sekundy zeby przyciszyc
        radio albo zmniejszyc sile nawiewu to stworzylbym niewspolmiernie wieksze
        zagrozenie na drodze niz gdybym faktycznie pasow nie zapial.
    • parigot Tylko czekac jak.. 28.03.07, 18:42
      • parigot Re: Tylko czekac jak.. 28.03.07, 18:44
        ...lusterka zewnetrzne zamienia na ekrany LCD, bo beda mialy lepszy kontrast i
        super fajne funkcje dodatkowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka