Dodaj do ulubionych

Citroen Saxo - Waszym zdaniem

IP: *.chello.pl 27.11.01, 21:58
Chcemy kupic jako drugi samochod malego diesla. Porownujac ceny dochodze do
wniosku, ze najrozsadniej bylo by kupic Citroena Saxo. Kosztuje 34,5 tys. zl a
silnik ma pojemnosc 1.5, co nie jest bez znaczenia jesli chodzi o
ubezpieczenie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Bede wdzieczny za opinie.
Pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: PG Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.chello.pl 27.11.01, 22:58
    • Gość: Ryszard Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.abo.wanadoo.fr 28.11.01, 08:21
      To jest b.porzadny samochod. Silnik 1,5 D jest sprawdzony,malo awaryjny i trche
      glosniejszy niz nowe hdi. Saxo jest w koncowce kariery wiec wiekszosc usterek
      zostala zlikwidowana. Po liftingu wyglada calkiem niezle. pozdr. R
    • Gość: Jacek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.chello.pl 28.11.01, 15:56
      Mam go od pol roku (przebirg 17000 km) i na razie nie mialem problemow.
      Pozdrawiam
    • Gość: grogreg Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.univ.szczecin.pl 28.11.01, 17:31
      > Chcemy kupic jako drugi samochod malego diesla. Porownujac ceny dochodze do
      > wniosku, ze najrozsadniej bylo by kupic Citroena Saxo. Kosztuje 34,5 tys. zl a
      > silnik ma pojemnosc 1.5, co nie jest bez znaczenia jesli chodzi o
      > ubezpieczenie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Bede wdzieczny za opinie.
      > Pozdrawiam wszystkich

Jak widze czs promocji minal.
      Ujme to tak. Jesli nie robisz min 100 000 km rocznie - to sie Ci nie oplaca.

I dlaczego Saxo? Przeciez to zepsuty Puegot 106.

• Gość: Andre Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.pcplus.com.pl 28.11.01, 23:13
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

>
        > I dlaczego Saxo? Przeciez to zepsuty Puegot 106.
        >

To dlaczego we Francji Citroen ma większy prestiż niż Peugeot ?
        Serio.
        Pozdr.
        p.s. Miałem Visę. Bardzo miłe autko było.
        • Gość: Mirek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.chello.pl 28.11.01, 23:25
          Nie wiem skad w naszych rodakach tyle niecheci do Citroena. Przeciez to
          naprawde dobre samochody.
          • Gość: bazi Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 213.186.69.* 30.11.01, 13:50
            Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Nie wiem skad w naszych rodakach tyle niecheci do Citroena. Przeciez to
            > naprawde dobre samochody.

taa tylko ciekawe dlaczego we wszelkich statystykach usterkowości snują się na
            samym końcu tabeli:-(
            • Gość: Jarek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.unregistered.formus.pl 03.12.01, 17:37
              Gość portalu: bazi napisał(a):

> taa tylko ciekawe dlaczego we wszelkich statystykach usterkowości snują się na
              > samym końcu tabeli:-(

Taka jest polityka koncernu PSA - odstrasza klientow OGROMNA usterkowoscia, zeby
              ludziom wybic z glowy zakupy tego "szajsu" i zeby wszyscy, jak juz pojda po rozum
              do glowy, kupili wyrob "ubermensch'ow", bo zydostwa nie nalezy popierac (w koncu
              Andre Citroen byl z pochodzenia polskim Zydem), a Polacy jako tolerancyjni takze
              zydostwa nie cierpia.
              • caerme Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem 05.12.01, 17:17
                cos mi brzytdko pachnie, czyzby znowu wszyscy winni a najbardziej cyklisci?
                • Gość: Jarek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 17:20
                  caerme napisał(a):

> cos mi brzytdko pachnie, czyzby znowu wszyscy winni a najbardziej cyklisci?

Masz calkowita racje, ale ja bym stawial na okularnikow, do ktorych naleze.

;-)
                  • caerme Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem 06.12.01, 17:43
                    witaj w klubie. wymiary: -11,5 ; -12.0 albo cos kolo tego
                    • Gość: Jarek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.unregistered.formus.pl 10.12.01, 16:43
                      caerme napisał(a):

> witaj w klubie. wymiary: -11,5 ; -12.0 albo cos kolo tego

Przebilas mnie ;-( - 7,5; -9,0

Pozdr
                      • caerme Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem 12.12.01, 22:49
                        les mnie les a nie las...
              • Gość: Mix Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 217.153.46.* 10.12.01, 16:39
                Wiesz co, pieprzysz trzy po trzy. Ostatnio najgorsze
                notowania mają marki niemieckie, i wcale się nie dziwię.
                Przysłowiowa solidność VW przeradza się w przysłowiowe
                słabe wyposażenie, brzydkie szare wnętrza i tragiczne
                ceny.

OGROMNY spadek popularności wszelkiej maści VW i innych
                tego typu aut o tym świadczy. Niemiecki szajs...
      • Gość: PG Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.chello.pl 28.11.01, 23:16
        Samochod bedzie robil ok. 40 000 tys. km rocznie. A nawet przy takim przebiegu
        oszczednosc na paliwie wynosi okolo 40%.
        Pozdrawiam
        • Gość: grogreg Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 212.160.165.* 30.11.01, 08:25
          A roznica w cenie z diezlem i be po ilu latach sie Ci zwroci?
          • Gość: szatan Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 10.128.128.* 12.12.01, 22:07
            Gość portalu: grogreg napisał(a):

> A roznica w cenie z diezlem i be po ilu latach sie Ci zwroci?

we wcześniejszym poście mówiłes gregorg że by mu się zwrócił zakup to musi ROBIĆ
            100.000km rocznie..BZDURA.......po stu tysiącach to mu się właśnie wyrówna
            a jak PG czy jego żona będą robić rocznie 40.000km jak powiedział to zwróci mu
            się mniej więcej przy takich cenach benzyny i ropy jak obecnie po 2.5 roku...

(nie wiem jaka jest różnica w cenie ale doszły mnie słuchy że kosztuje podobnie
            do benzynki w promocji)...jeśli tak TO PG BIERZ DIESLA...

pozdrawiam
            • Gość: dia Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 192.168.103.* 13.12.01, 09:08
              Gość portalu: szatan napisał(a):

> Gość portalu: grogreg napisał(a):
              >
              > > A roznica w cenie z diezlem i be po ilu latach sie Ci zwroci?
              >
              > we wcześniejszym poście mówiłes gregorg że by mu się zwrócił zakup to musi ROBI
              > Ć
              > 100.000km rocznie..BZDURA.......po stu tysiącach to mu się właśnie wyrówna
              > a jak PG czy jego żona będą robić rocznie 40.000km jak powiedział to zwróci mu
              > się mniej więcej przy takich cenach benzyny i ropy jak obecnie po 2.5 roku...
              >
              > (nie wiem jaka jest różnica w cenie ale doszły mnie słuchy że kosztuje podobnie
              >
              > do benzynki w promocji)...jeśli tak TO PG BIERZ DIESLA...
              >
              > pozdrawiam

Saxo1,1i cena 32,2tys zł
              Saxo1,5d w tym samym standardzie wyposażenia 35,7tys zł
              Różnica w cenie 3500zł
              Srednie spalanie benzyny 6,1 cena 3,1zł/l
              Srednie spalanie ON 5,3 cena 2,5zł/l
              biodizel cena 2,2zł/l

Jeśli będziesz jeździł na ON musisz przejechać ok. 62tys km aby zwróciła Ci się
              różnica w cenie zakupu.
              Jeśli będziesz jeździł na biodizlu różnica zwróci Ci się po ok. 48 tys. km.
              W zależności ile jeździsz różnica może się zwrócić po pół roku, lub po 5 latach.
              A później to już sama oszczędność. PZZDR

• caerme Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem 29.11.01, 22:17
      Gość portalu: PG napisał(a):

> Chcemy kupic jako drugi samochod malego diesla.

- "maly" pojecie wzgledne silnik ma pojemnosc 1525cm3 czyli oplaty b. duze w
      polskich warunkach, wsrod starych diesli - rzeczywiscie najmniejszy

>Porownujac ceny dochodze do
      > wniosku, ze najrozsadniej bylo by kupic Citroena Saxo. Kosztuje 34,5 tys. zl a
      > silnik ma pojemnosc 1.5, co nie jest bez znaczenia jesli chodzi o
      > ubezpieczenie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Bede wdzieczny za opinie.
      > Pozdrawiam wszystkich

maj '00 [po liftingu] przebieg 45.000 1,5D - silnik niezly dynamika
      wystarczajaca, b. krotkie przelozenia [duzy halas jest powyzej 130!], wszystkie
      informacje o tyz ze autko spala 4,5l/100 sa prawdziwe! moze mniej zalezy od
      kierowcy i pory, z przodu mase miejsca z tylu mniej [takze mniej jak w starym
      ['92] clio. kufer jest przyzwoity, kolo co wazne pod podloga. zawieszenie twradze
      niz wiekszosc francuzow choc jak na europejskie warunki miekki. nieusterkowy,
      auto baredzo a to bardzo dobre jak za ta cene.
      z waznych informacji: wymiana oleju co 15.000 i uwaga na kable od air bagu itp co
      wisza sobvie luzno pod przednimi siedzeniami - w salonach czesto zapominaja o tym
      mankamencie - sprawia czsem klopoty jak sie jakas puszka czy inna miotelka
      nawinie...
      w sumie wybor bardzo dobry.
      pzdr
      • Gość: leszek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.amg.gda.pl 30.11.01, 13:44
        Jeżdze citroenem ax 1.5 D 1997. Lepszego samochodu do miasta nie ma i mówie to
        bez żadnej przesady. francuskie pojazdy oferują znacznie wiecej komfortu niz
        konkurencja. Poza tym jesli trwa dalej promocja diesel w cenie benzyniakA to
        się opłaca . Inaczej tylko się opłaca kupić używanego diesla, bo nowy dopiero
        zacznie się zwracać po okolo 4 latach uzytkowania( 30.000 km rocznie).ze
        względu na różnicę w cenie.Pzdrw
    • Gość: Sławek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 192.168.3.* 30.11.01, 14:37
      Przez pewien czas jezdziłem Saxo 1.1. Pozytywnie mnie zaskoczył dynamiką i
      kompromisowym,naprawde dobrym zawieszeniem.Duży kufer.Generalnie przyjemne
      autko.Ale bez euforii,polecam w przypadku kozyści z ekonomicznego punktu
      widzenia.W przeciwnym wypadku są ciekawsze samochody (mowa o benzynie,wśród
      diesli Saxo nie ma konkurentów cenowych na naszym rynku.)

pozdrawiam
    • Gość: Mirek Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 195.127.57.* 05.12.01, 12:11
      Prze cztery lata jeżdziłem AX 1.5D, nie można porównywać obudowy, ale silnik
      był bardzo dobry, w warunkach miejskich nie przekraczał znacząco 5 l / 100 km.
      Drobne kłopoty były w zimie z filterm paliwa - zapychał się ale u mnie była
      afera z mieszaniem ON z mazutem więc nie wiem na czym jeździłem ...
      Jeżeli o dłuższe trasy ( max jednorazowa 800 km) był bardzo fajny do 120 km/h
      powyżej 130 nie można było rozmawiac ani słuchać radia w środku.
      Pozdrowienia
    • Gość: JUL Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 12:28
      Cieszę się że interesuje Pana Citroen Saxo. Jest to bardzo dobre autko.
      Mam dla Pana ciekawą propozycję.
      Jako dealer Citroena mogę Panu zaoferować atrakcyjniejszą cenę.
      Obecnie posiadamy do sprzedania Saxo 1.5D X 3 drzwi w kolorze czerwonym i 5
      drzwi w kolorze zielonym metalizowanym. julwoj@wp.pl
    • Gość: Maaxi Re: Citroen Saxo - Waszym zdaniem IP: 217.153.46.* 10.12.01, 16:49
      Bardzo rozsądny zakup - autko jest przyjemne w
      prowadzeniu, bardzo oszczędne i - pomimo małych
      wymiarów - bardzo przestronne w środku (jak na swoją
      klasę oczywiście). Mam takowy pojazd z 1999 roku i
      sobie bardzo cenię. Do miasta jest perfekcyjny.

Dla mnie najważniejsze oprócz niskiego zużycia paliwa
      jest wsparcie ze strony innych użytkowników. Żadna inna
      marka nie ma czegoś takiego jak www.citroen.autko.pl ->
      internetowy klub citroenów. Bardzo polecam !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka