Dodaj do ulubionych

Mazda 6 - kupować w Polsce??

13.04.07, 14:01
Czy warto w ogóle kupować Mazdę w Polsce? Myślę o nówce. Jeśli tak/nie - to
dlaczego? Sieć dystrybucji wygląda smętnie, zdaje się, że także i sieć
serwisowa jest słaba. A może się tym nie przejmować? No i co myśleć o cenach
przy kupnie w Polsce? A także czy wiecie może coś więcej o planowanym
liftingu Mazdy 6 na jesieni (wrzesień)?
Obserwuj wątek
    • januszz4 Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 13.04.07, 14:49
      Miałem tan sam problem. Z tym tylko, że chciałem kupić Mazdę 3. Mazdą 6
      jeździłem trochę, ale nie w Polsce. Kapitalne auto. Niestety, jednak nie
      zdecydowałem się na zakup bo uważam, że cena Mazdy 3 jest za wysoka w stosunku
      do konkurencji. Ale nawet to bym przełknął, gdyby nie brak rozwiniętej sieci
      dealerskiej, a zwłaszcza serwisowej. Bez tego nie warto ryzykować. Dlatego
      zdecydowałem się na Toyotę, a Mazda straciła potencjalnego klienta (chyba się
      tym nie za bardzo przejęła).
      • kabaty Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 13.04.07, 19:07
        Najlepszy jest komunikat na stronie jednego z dealerów łódzkich: "Sprzedaż
        samochodów Mazda wstrzymana do odwołania. Przepraszamy."
        No jakaś żenada po prostu...
    • jurasyl Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 14.04.07, 23:12
      Ja w grudniu kupiłem 6 w Lublinie w Impex. Tego, że autko super, to nie będę
      pisał bo to standardowy komentarz... Natomiast sam zakup bezproblemowy- tak
      samo jak każdego innego nowego autka- oni to jakoś sprowadzają przez Niemcy ale
      mnie to nie interesowało i nie zauważyłem niczego specjalnego. Czekałem dwa
      miesiące bo chciałem czarne kombi (szare i srebrne mieli w dwa tygodnie)Jedyny
      kłopot to wycieczka pociągiem do Lublina z tablicami pod pachą... A potem
      powrót... Madzią ;)))
      U nich na www jest cennik- są zdecydowanie tańsi od reszty salonów- jedyni do
      porównania stanęli goście z Białegostoku- Książyno ale Lublin mi dorzucił
      autoalarm i kupiłem tam!! Myślałem też o Accordzie TD ale cenowo 6 zdecydowanie
      tańsza (dałem 102 tysie)
      pomogłem?
      • kabaty Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 16.04.07, 23:05
        Tak, o Lublinie słyszałem, że tam najlepiej. A gdzie serwisujesz?
    • jerr Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 15.04.07, 11:07
      Zastanawialem sie na kupnem nowej Mazdy 6 ale przeszlo mi po sprawdzeniu cen
      uzywanych samochodow. Na www.trader.pl bedziesz mial dobry przeglad tego co
      jest dostepne na rynku wtornym. Dla przykladu roczne auto z malym przebiegiem
      traci prawie polowe swej wartosci. Jest to chyba rekord wsrod marek dostepnych
      na naszym rynku. W latach nastepnych redukcja ceny nie jest juz tak drastyczna.
      Moze wiec auto uzywane?
    • al9 oj kabaty 17.04.07, 01:50
      widzę, ze juz podjąłeś decyzję...
      a szkoda, bo mazda to własciwie jedyny koncern, który ma kompletnie w dupie
      nasz rynek. Od lat. Chcesz miec kłopoty - prosze bardzo...
      Sprzedaz, serwis, części, odpsprzedaż. Kupisz - ok. Ale potem odpsprzedaz duzo
      za tanio..
      I po co?
      Mało fajnych aut za podobne pieniądze?
      poza tym firmę, która uważa nasz piekny kraj za siedzibe białych niedzwiedzi
      trzeba za to ukarać!
      pozdr
      al
      • kabaty Re: oj kabaty 17.04.07, 10:02
        Wręcz przeciwnie, al9, do decyzji jest dramatycznie daleko :)
        Naprawdę nie wiem na co się zdecydować, ale Mazda 6 bardzo mi się podoba. I
        właśnie to, że nie ma należytej sieci - mocno mnie wstrzymuje...
        • al9 aha 17.04.07, 11:00
          saab 9-3
          alfa 159
          honda accord
          audi a4
          ---------
          zresztą sam wiesz najlepiej....

ana zarzut że droższe odpowiem od razu, że np w przypadku saaba proponowali mi
          25 tys zł upustu...
          Pozdr
          al
        • scichy2 nie kupuj.... 17.04.07, 13:39
          ... jeżeli nie jesteś zdecydowany

Ja sie zdecydowałem i uważam że to była dobra decyzja.

Jeżeli jesteś z Warszawy, to o sieć serwisową się nie martw - w Warszawie są
          trzy ASO (te z St. Miłosnej radzę jednak omijać). Jeżeli gdzie indziej - to sam
          musisz sprawdzić jak to wygląda w Twojej okolicy.

Każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy warto wydawać 100k na nowy samochód - ale
          jeżeli podjąłeś decyzje, że warto to M6 jest dobrym wyborem. Bezpośredni
          konkurent, który ew. rozważałem to Honda Accord... Mazda wygrała.

Toyoty Ave, francuzy czy też może Skoda i to raczej Superb bo Octavia to jednak
          oczko niżej w klasie samochodu - mogą się chować.

Ktoś mówi że Saab albo Volvo - jeżeli chodzi o 'klasę' samochodu to trochę
          wyżej... ale niestety ceny tez robą się zdecydowanie powyżej 100k.

Co do specjalistów do trader.pl itp. to nie słuchaj ich. Jeżeli chodzi o Mazdy
          to w Polsce jest właściwie niemożliwe znaleźć używana 1-3 letnią M6 - chyba że
          interesują cię samochody z 'ciężką' przeszłością. Podaż krajowa na rynku wtórnym
          jest zerowa - tych samochodów sprzedaje się kilkaset rocznie - i nikt nie
          sprzedaje takich młodych używek, bo samochody są bezawaryjne - jedynie mocny
          dzwon jest powodem do opchnięcia 'nufki sztuki' jakiemuś frajerowi.
          BTW polecam zajrzeć na www.mazdaspeed.pl.

A jeżeli chcesz znać ceny używek z EU to poszukaj mobile.de.... samochody 1-3
          letnie to (z tego co pamiętam bo przerabiałem to jakieś pół roku temu) 65-85k
          pln w zależności od wieku i przebiegu. Więc raczej dobrze trzymają wartość,
          jeżeli jest to dla Ciebie istotne kryterium.

Jeżeli kupno samochodu nie jest dla Ciebie pilną sprawą, to możesz poczekać do
          września - chociaż wydaje mi się, że nowa wersja będzie dostępna w sprzedaży
          dopiero na początku 2008. Ale przynajmniej będziesz wiedział czy warto czekać...
          pewnie będzie też okazja kupić trochę taniej samochody pokazowe od niemieckich
          dealerów. Na kupno taniej nowej 'starej' wersji raczej nie masz co liczyć.

Jeżeli potrzebujesz samochodu już teraz... no to cóż - obecna wersja jest bardzo
          dobrze dopracowana i bardzo bogato wyposażona więc to też jest dobry zakup.

Jak coś pytaj tutaj albo na priva...

Pozdr

Seb
          • kabaty Re: nie kupuj.... 18.04.07, 16:58
            Wielkie dzięki scichy2 za sporo informacji. A tak BTW - dlaczego Toyka Ave tez
            się ma chować wg Ciebie? Skody i Francuzy - rozumiem, ale Toy też?
            • scichy2 Re: nie kupuj.... 18.04.07, 19:16
              Jeżeli cenisz samochody japońskie
              to niestety Toyota już do nich nie należy...plus moi znajomi skarżyli się na
              jakość nowych Avensis ... no i wygląda to jak jakaś krowa (wer. kombi) a nie
              samochód (ale to już moje zdanie) - w odróżnieniu od Hondy Accord ver. Kombi co
              wygląda jak karawan ;) i w odróżnieniu od M6 która wygląda super poza fatalnymi
              lampami tylnymi (lexus-like) - ale jakoś musiałem to przełknąć.

Jeżeli chcesz samochód japoński 'japoński' to zostaje Mazda i Honda Accord. (w
              tej klasie samochodów)

SEb
              • kabaty Re: nie kupuj.... 19.04.07, 09:00
                Ha, ha! Pierwsza Honda Accord kombi, którą swego czasu zobaczyłem, była czarna.
                Skojarzenie z karawanem było aż nadto oczywiste :)
                W ogóle kombi wydają mi się za duże i przez to przeważnie niezagrabne. Dlatego
                szukam 5D hatchbacków. Szkoda, że Accord nie zrobił takiej wersji, bo wtedy w
                ogóle nie miałbym wątpliwości, co kupować.
                • scichy2 Re: nie kupuj.... 19.04.07, 15:22
                  Jak widać sprawa gustu... hatchback w ogóle mi nie leży..
                  A kombi są super wygodnie...IMHO oczywiście
                • al9 5 drzwi!! zwariowałeś? 19.04.07, 18:45
                  Szkoda, że Accord nie zrobił takiej wersji, bo wtedy w
                  ogóle nie miałbym wątpliwości, co kupować.
                  ---------
                  specjalnie nie zrobili
                  elegancjkie auto to sedan
                  chcesz 5d to kupujesz civika
                  widziałeś bmw seri 3 czy 5 albo mercedesa klasy od c w górę 5 drzwiowego?
                  Jak ktoś kupuje taki samochód to stara pralkę od Cioci Ziuty przewozi
                  bagażówką.
                  Pozdr
                  al (civ 5 drzwiowy :-))
                  • scichy2 Re: 5 drzwi!! zwariowałeś? 19.04.07, 21:55
                    Widzę, że kolega emocjonalny...ale podejmuje wyzwanie

Dla wszystkich miłośników 5 drzwi - proszę bardzo:
                    BMW 5 w wersji kombi: www.bmwworld.com/pics/5er/13782_1024.jpg
                    Merc klasy E kombi : tinyurl.com/2qqjpa

Merc CLS ver kombi: www.cwwcardesign.com/cars/mbtls.html
                    (to już przyznaje, lekka profanacja)

Seb
                    • kabaty Re: 5 drzwi!! zwariowałeś? 19.04.07, 23:08
                      No właśnie na tych fotach najlepiej widać, że za długi wózek, to już katastrofa
                      proporcjonalna - choć bmw o niebo lepiej wyszedł od merców. Dlatego dla mnie
                      kombi - nie, a zgrabny 5D hatchback - tak. Przyznam wprost: składam tylne
                      kanapy i wożę w środku rowery. Nie mogę ścierpieć bagażnika dachowego i
                      zakłóceń aerodynamiki :)

No dobra, a Wasze zdanie o nowym Miszibuszi Outlander?

A do Ala dziewiątego - ja też civic 5D :), ale już czas, już czas na nowe!! (i
                      tak od trzech lat sobie mówię, a ten się skubany nie chce zepsuć... i nie daje
                      mi pretekstu!)
                      • scichy2 Re: 5 drzwi!! zwariowałeś? 20.04.07, 09:28
                        > No dobra, a Wasze zdanie o nowym Miszibuszi Outlander?

Widzę, że idziesz moimi śladami...
                        co do nowego Outlandera to nie wiem...
                        stary mnie nie zachwycił - wygląd jakiś taki dziwny, niby kółka duże ale w
                        środku raczej mało obszerny, wyposażenie i silniki też jakoś nie były w moim
                        stylu...

Ale nowy wygląda całkiem fajnie.... ta właśnie sobie obejrzałem na www...
                        naprawdę fajnie...

Seb
                    • al9 5d to nie kombi :-)) 20.04.07, 11:10
                      scichy2 napisał:

> Widzę, że kolega emocjonalny...ale podejmuje wyzwanie
                      >
                      > Dla wszystkich miłośników 5 drzwi - proszę bardzo:
                      > BMW 5 w wersji kombi: www.bmwworld.com/pics/5er/13782_1024.jpg
                      -----------------------
                      kolega napisał:
                      W ogóle kombi wydają mi się za duże i przez to przeważnie niezagrabne. Dlatego
                      szukam 5D hatchbacków
                      -------------
                      ja odróżniam kombi od 5d
                      :-))
                      Pozdrawiam
                      al
                      > Merc klasy E kombi : tinyurl.com/2qqjpa
                      >
                      > Merc CLS ver kombi: www.cwwcardesign.com/cars/mbtls.html
                      > (to już przyznaje, lekka profanacja)
                      >
                      > Seb
    • zenon77 Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 17.04.07, 16:43
      Witam,
      Kupno nowej Mazdy6 przerabiałem w sierpniu ubiegłego roku. Przypominało mi to
      nieco sprzedaż dolarów białoruskiemu taksówkarzowi pod dworcem w Grodnie latem
      1999r. Nie wiem, może dla odbiorców indywidualnych warto się potrudzić. Ale
      moje wymagania były zgoła inne:
      - klasa D,
      - mocny diesel,
      - niezłe wyposażenie,
      - cena do leasingu max. 82500.
      Pan z Mazdy zagadnięty o zniżki flotowe wspomniał coś o alarmie czy dywanikach,
      Passat był za drogi (wersja 105 KM i korbki z tyłu odpadła z innych względów),
      Toyota i Honda to inna półka cenowa lub bieda wersje. Zostało właściwie Mondeo
      i Vectra. Wygrałą Vectra, wprawdzie pospolita do bólu, ale: 150KM, ksenony,
      ESP, dwustrefowa klimatyzacja i jeszcze kilka bajerów. Po trzech latach leasing
      się skończy, auto i tak wróci do Masterleasu, po co się stresować. Niestety, w
      Polsce kto nie istnieje na rynku flotowym, tego właściwie nie ma.
    • misza36 Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 17.04.07, 21:37
      passat jest w tej samej cenie co mazda
    • misza36 Re: Mazda 6 - kupować w Polsce?? 17.04.07, 21:42
      passat tdi 140km w bogatej wersji comfortline koszyuje 100 000 zl mazda 6 mzr
      cd 106 000 zl wyposazenie takie samo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka