Dodaj do ulubionych

Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoczesne

13.04.07, 19:13
www.wprost.pl/ar/?O=104045&I=1267
"Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoczesne samochody świata
Przestarzałe technologie, ignorowanie wymogów ochrony środowiska, niechęć do
inwestowania - to najkrótsza charakterystyka niemieckiego przemysłu
samochodowego. Co zaskakujące, jej autorem jest prezydent Niemiec Horst
Köhler. Oliwy do ognia dolała Renate Künast, przewodnicząca frakcji Zielonych
w Bundestagu i minister ochrony środowiska w gabinecie Gerharda Schrödera.
Radzi rodakom: "Ludzie, kupujcie japońskie toyoty!".
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 13.04.07, 19:29
      "przestarzale technologie" --> wprostacy maja na mysli technologie produkcji
      czy "technologie" uzywane w samochodach?
    • marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 13.04.07, 19:36
      Jesli porowna sie emisje CO2, a o to teraz chodzi, to rzeczywiscie samochody
      niemieckie wypadaja najgorzej w europie. Ale tylko dlatego, ze Niemcy produkuja
      samochody ciezkie i o duzych pojemnosciach, a Francuzi czy Wlosi nie.

> Oliwy do ognia dolała Renate Künast, przewodnicząca frakcji Zielonych
      > w Bundestagu i minister ochrony środowiska w gabinecie Gerharda Schrödera.
      > Radzi rodakom: "Ludzie, kupujcie japońskie toyoty!".

Ta pani to niedowartosciowany czlonek malej partyjki, od dawna znana z
      prowokatorskich wypowiedzi. Zapomniala o jednej rzeczy:

99,9999% Toyot jezdzacych po ulicach to NIE SA HYBRYDY!!!

Mimo, ze Toyota ma hybrydy, srednie zuzycie floty VW jest NIZSZE niz Toyoty.
    • soner3 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 13.04.07, 19:45
      To widac po wynikach WCOTY

W kategorii ekologicznej wszystkie 3 miejsca dla aut niemieckich i ogolna
      domianacja aut niemieckich w konkursie w kazdej kategorii.
      www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=48835
      • pocieszne Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 00:24
        soner3 napisał:

> To widac po wynikach WCOTY
        > W kategorii ekologicznej wszystkie 3 miejsca dla aut niemieckich

to ja qrna jestem juz siwy !!!
        mam wprawdzie czarne wlosy ,ale znalazlem tez pare siwych :-((
    • caesar_pl Niemiecki minister ochrony srodowiska jezdzi 14.04.07, 07:02
      Audikiem A8 i japonca nie chce,mimo ze mu Toyota Priusa daje za darmo.
      www.sueddeutsche.de/automobil/artikel/717/103614/
      Gabriel to kolega tej Zielonej Künast z czasow rzadow Schrödera czyli SPD i Zielonych..Dobre,nie?Nie musi sie juz przed Zielonymi z Audicy tlumaczyc...Ale i Zieloni nie byli lepsi.Jezdzili tzw.3 litry samochodami..nie,nie 3 litry zuzycie..Audicami A8 3 litry pojemnosci...!!!To fakt!!Zieloni boja sie BMW i Merca ze wzgledu na image tych marek....
    • al9 ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 11:39
      Póki co - sa druga gospodarka świata, przemysł motoryzacyjny maja najlepszy na
      świecie, eksportuja i sprzedają... Obysmy my mieli takie problemy..
      Pomijam vw,BMW, Daimlera czy Porsche. Zwracam uwage, ze opel czy ford - niby
      amerykańskie firmy - maja w Niemczech kierownictwo na Europę, ośrodki badawcze,
      fabryki, marketing...
      Toyota ma coraz mniej ciekawe auta i obniża jakość (nawet to rozumiem - pogoń
      za zyskiem), Honda, Mazda czy Subaru to nieduże firmy, Mitsu robi głównie
      statki i elektrownie...
      Niemcy przez najbliższe 100 lat i tak będą robić najlepsza samochody na
      świecie...
      al
      • habudzik Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 12:08
        Tu masz racje.
      • pkret Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 12:17
        to dlaczego VW ma tak ogromne problemy finansowe?
        • moderator10 Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 12:32
          pkret napisał:

> to dlaczego VW ma tak ogromne problemy finansowe?

Problemy to ty masz z wiedza
          Ostatnio VW ma sie bardzo dobrze
          www.roadlook.pl/aktualnosci/udany-rok-2006-dla-volkswagena-jednak-nie-koniec-zwolnien.html
          www.motonews.pl/?op=art&sid=1166
          • pkret Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 12:51
            trudno, zeby VW sam o sobie zle pisal
            to jest dopiero wiedza

• moderator10 Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 12:59
              pkret napisał:

> trudno, zeby VW sam o sobie zle pisal
              > to jest dopiero wiedza
              >

dobra popisz sie swoja i zapodaj link ze VW ma powazne klopoty finasowe.
              Zobaczymy jak sie osmieszysz.
              • pkret Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 13:16
                problem jest troche bardziej zlozony - jeden link nic tutaj nie wyjasni
                nie tylko VW - rowniez inne wielkie koncerny motoryzacyjne nie maja ostatnio
                latwej sytuacji
                szykuje sie wiele zmian zwiazanych z przepisam regulujacymi rynek samo. w
                europie - ochrona srodowiska, mniejsza emsja CO2 i inne
                m.in. news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6409741.stm
                problem sa tez przestarzale technologie uzywana w obecnych samochodach - poza
                tym na swiecie konczy sie paliwo www.lifeaftertheoilcrash.net/
                w nablizszych latach szykuje sie wiele zmian na rynku motoryzacyjnym - duze
                koncerny powinny jak najszybciej reagowac na nie

itd itp

• moderator10 Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 14:05
                  pkret napisał:

> problem jest troche bardziej zlozony - jeden link nic tutaj nie wyjasni
                  > nie tylko VW - rowniez inne wielkie koncerny motoryzacyjne nie maja ostatnio
                  > latwej sytuacji
                  > szykuje sie wiele zmian zwiazanych z przepisam regulujacymi rynek samo. w
                  > europie - ochrona srodowiska, mniejsza emsja CO2 i inne
                  > m.in. news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6409741.stm
                  > problem sa tez przestarzale technologie uzywana w obecnych samochodach - poza
                  > tym na swiecie konczy sie paliwo www.lifeaftertheoilcrash.net/
                  > w nablizszych latach szykuje sie wiele zmian na rynku motoryzacyjnym - duze
                  > koncerny powinny jak najszybciej reagowac na nie
                  >
                  > itd itp

Tak jak myslalem tak zrobiles .Wogole napisales kompletnie nie na
                  temat ,piszemy o zyskach/stratach VW a ty podajesz jakies linki do
                  co2 i ze paliwo sie konczy.Przez ciebie zaplulem monitor ze smiechu.
                  Tak jak ktos pisal ponizej nie masz pojecia jak dzialaja spolki
                  notowane na gieldach wiec radze poczytac na ten temat bo na ta
                  chwile taka dyskusja jest marnowaniem czasu .
                  Milego lykendu .
                  • pkret Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 14:53
                    czy aby napewno ja nie wiem na jaki temat jest watek
                    "Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoczesne samochody świata
                    Przestarzałe technologie, ignorowanie wymogów ochrony środowiska, niechęć do
                    inwestowania - to najkrótsza charakterystyka niemieckiego przemysłu
                    samochodowego"

ciesze sie, ze ty masz pojecie na temat funkcjonowania spolek akcyjnych -
                    napewno rowniez wiesz dzieki jakim zmianom w zarzadzaniu doszlo do zmian
                    glownych pozycji w rachunku zyskow i strat VW i dzieki czemu zostal wypracowany
                    na koniec 2006 roku zysk

zycze rowniez milego wypoczynku w czasie ktorego zachecam do korzystania z
                    najnowszych osiagniec technologicznych VW - czyli podroz VW TDI

• 10danek Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 17:30
                      pkret napisał:

> napewno rowniez wiesz dzieki jakim zmianom w zarzadzaniu doszlo do zmian
                      > glownych pozycji w rachunku zyskow i strat VW i dzieki czemu zostal wypracowany
                      >
                      > na koniec 2006 roku zysk

No to jak, ma ten VW zysk czy go nie ma.

• panjahwe Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 15.04.07, 21:59
                      najnowszym osiągnięciem VW jest TFSI - bezpśredni wtrysk połączony z turbo,
                      1,4litra 170 koni i średnio 7,1 litra benzyny95 na 100km(w Audi A3), a najnowszy
                      ich TDI to 105 koni i ŚREDNIO 4,5 litra(poza miastem poniżej 4) i 120 g CO2 na
                      km, a norma UE od 2012 to będzie 130 gramów. Pokaż mi japońce nie-hybrydy które
                      to potrafią. Zieloni po prostu biją pianę, albo jak kto woli dmuchają na zimne.

www.roadlook.pl/technika/nowe-ekologiczne-silniki-audi-tdi-e-i-tfsi-e.html
            • marilicia Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 13:11
              > trudno, zeby VW sam o sobie zle pisal
              > to jest dopiero wiedza

Czy wiesz wogole jak funkcjonuja spolki akcyjne i jak ich kontrola?
        • ryar Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 15:19
          o ile dobrze pamiętam to wyprodukowanie golfa trwa 2x dłużej niż np toyoty
          poza tym prawdopodobnie ze względniu na mnogośc kombinacji tak sam golf trafia
          się raz na chyba 30 dni
          • konrad022 Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 17:08
            A jak ma byc produkowany skoro nowy pracownik straszony jest zwolnieniem jesli
            zbyt szybko pracuje. Nie po to zwiazki zawodowe walcza o pieniadze.
      • nocebo Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 14.04.07, 20:22
        > sa druga gospodarka świata, przemysł motoryzacyjny maja najlepszy na
        > świecie, eksportuja i sprzedają...

Nieprawda, Niemcy są trzecią gospodarką świata.

Gospodarki świata wg wielkości PKB:
        1. USA
        2. Japonia
        3. Niemcy
        4. W. Brytania
        5. Francja
      • antek_2002 Re: ja bym sie o Niemców nie martwił 18.04.07, 09:46
        > "... przemysł motoryzacyjny maja najlepszy na
        > świecie, eksportuja i sprzedają... ..." nie najlepszy - naqjgorszy, tylko
        Niemcy to naród pragmatyczny i po co ma ulepszać technologie, inwestować w nowe
        rozwiązania, kiedy taniej jest walić wory kasy w reklamę. To działa lepiej,
        niemiecki złom mało, że się dobrze sprzedaje, to jeszcze ma fanów. Nie od dziś
        wiadomo, że ludzmi znakomicie się manipuluje. Jest jakaś ścisła elita
        intelektualna,która dodatkowo skupia kapitał. Reszta pokornie idzie sterowana,
        sobie na pochybel....
        > Toyota ma coraz mniej ciekawe auta i obniża jakość (nawet to rozumiem - pogoń
        > za zyskiem), ...Nie to nie to, żeby wygrać wyścig muszą robić to co niemcy.
        Niemcy nie mają ciekawych samochodów i nie mieli. Japończycy poszli po rozum do
        głowy(rezygnują z drogich, dobrych, ciekawych stylistycznie etc... samochodów) i
        robią miernotę jak niemcy . Zwiększą nakłady na reklamę.
        > Niemcy przez najbliższe 100 lat i tak będą robić najlepsza samochologirody na
        > świecie... Nigdy nie robili i nie będą. Mogę się zgodzić, że reszta świata
        zacznie robić równie słabe produkty jak Niemcy, żeby wygrać wyścig o klienta.
        Reszta świata pójdzie drogą Niemców, Chin, Tajlandii itd.i będzie sprzedawać
        tanie, byle jakie dobrze promowane produkty.
        Większość klientów będzie zachwycona!
        • al9 kup wursta 18.04.07, 09:59
          Niemcy przez najbliższe 100 lat i tak będą robić najlepsza samochologirod
          > y na
          > > świecie... Nigdy nie robili i nie będą. Mogę się zgodzić, że reszta świat
          > a
          > zacznie robić równie słabe produkty jak Niemcy, żeby wygrać wyścig o klienta.
          > Reszta świata pójdzie drogą Niemców, Chin, Tajlandii
          ----------------------------
          możemy się nie zgadzać, ale używajmy racjonalnych argumentów. Mozesz nie kochać
          mercedesów, bmw, audi czy porsche (jajezdze hondą), ale produktom z chin
          tajlandi do "złych" produktów niemieckiego przemysłu jeszcze bardzo bardzo
          daleko. Naprawdę. Zrozumiesz to jak sobie kiedyś kupisz jakis niemicki produkt.
          Na przykład wursta.
          Pozdr
          al
    • ekoterrorysta 320 CDI w USA vs 3.2 V6 hybryda w Acurze w USA. 14.04.07, 13:25
      wiśta wio rodacy
    • kazimirz A slonce siem krenci wokul Pomrocznej ! 14.04.07, 16:33
      Niemce projektujom samohody,kturyh nikt na swiecie nie hce kupowac.
      One sa dodawane do kanistuf benzinki, albo oleju opalowego.Dlatego ih tak pelno
      wszendzie.
      Mudlmy siem.
    • al9 kłopoty vw 14.04.07, 17:15
      rzeczywiscie vw ma przed sobą dużo pracy...
      po pierwsze ma dziwny akcjonariat. duże udziały mają landy i fundusze związane
      ze związkami zawodowymi. zarząd jest słabo kontrolowany, a w dodatku we
      wszystko mieszają sie politycy. przez osatnie 20 lat ogromnie rozpieszczono
      załogę, ktora ma najwyzsze w branzy zarobki, przywileje emerytalne, upusty w
      zakupach, gwarancje zatrudnienia, długie urlopy. sukcesy pasata i golfa
      poprzednich generacji uspiły firmę, która musi teraz walczyc o Klienta. Ale
      chyba są juz na prostej... Now passat sprzedaje sie dobrze, prawie gotowy jest
      golf VI, silniki fsi są bardzo dobre, audi i skoda są na fali wchodzącej. Duzy
      klopot jest tylko z seatem... jesli ma byc prestizowy musi zmniejszyc produkcję
      (zwolnienia) i podniesc jakosc... Ale nie martwmy sie. To jest rynek. po to
      firma miala klopoty, zeby wyciągnąć wnioski. Dla dobra konsumentów.
      pozdr
      al
      • marilicia Re: kłopoty vw 14.04.07, 17:42
        >po pierwsze ma dziwny akcjonariat. duże udziały mają landy i fundusze związane
        >ze związkami zawodowymi. zarząd jest słabo kontrolowany, a w dodatku we
        >wszystko mieszają sie politycy.

Akcjonartat juz sie bardzo zmienil. Teraz ponad 30% akcji nalezy do firmy
        Porsche, firmy najlepiej zarabiajacej w calej branzy samochodowej. Land dolnej
        saksoni straci niedlugo swoje wplywy za sprawa komisji europejskiej (teraz bez
        wzgledu na to, ile ktos posiada akcji, ma tylko max. 20% glosow) zacznie sie
        powazna racjonalizacja jak kiedys w Porsche. A przez ostatni rok wartosc akcji
        VW podwoila sie.
        • bzyku_bzyku Re: kłopoty vw 15.04.07, 00:48
          marilicia napisała:

> A przez ostatni rok wartosc akcji VW podwoila sie.

ze co ???????
          no chyba ze przedtem najpierw spadla kilkukrotnie
    • caesar_pl Niemcy to wyjatkowy narod,sprzedaja najmniej 14.04.07, 22:29
      ekologiczne auta na Swiecie z zyskiem!!!I ludziska kupuja!!!Nie jest to swinstwo?
      11 mln niemieckich aut,sprzedawane po zawyzonych cenach..ha,ha..Polaki przedszkolaki..ha,ha...
      • pkret Re: Niemcy to wyjatkowy narod,sprzedaja najmniej 14.04.07, 22:34
        nakresl to szczegolnie dla: marilicia i moderator10
        bo ja to im chcialem wytlumaczyc ale mi sie nie udalo
        marketing 100% trafienia i zatopienia

• moderator10 Re: Niemcy to wyjatkowy narod,sprzedaja najmniej 14.04.07, 23:21
          pkret napisał:

> nakresl to szczegolnie dla: marilicia i moderator10
          > bo ja to im chcialem wytlumaczyc ale mi sie nie udalo
          > marketing 100% trafienia i zatopienia
          >
          Widzisz nawet ironi nie potrafisz odczytac.Popracuj nad soba jeszcze .
          Piszesz o ogromnych stratach VW a jako argument podajesz ze paliwo sie
          na swiecie konczy po czym podsumowujesz ze VW ma jednak zyski ale z
          jakis przesuniec .
          • al9 specjaliści 14.04.07, 23:23
            Gratuluje kulturoznawstwa. Tak to by nawet profesor nie napisal
            -------
            ale własnie sneer1976 jest profesorem i specjalistą od Niemiec.
            stasi go preszkoliło
            al
      • asso1 Re: Niemcy to wyjatkowy narod,sprzedaja najmniej 14.04.07, 22:37
        No proszę! Zawsze mówiłem - Toyota! Potem dlugo, długo nic... i jakaś reszta.
    • sneer1976 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 14.04.07, 22:56
      Sprawa jest prosta. Niemcy nigdy nie dorównają Japończykom jeśli chodzi o
      stosunek cena/jakość. Po pierwsze w Niemczech mamy socjalizm i wysokie koszty
      pracy, po drugie Niemcy się na produkcji opier....ją w porównaniu z
      Japończykami. No i Japończycy sa po prostu mądrzejsi jeśli chodzi o ogólnie
      pojętą technike. Niemcy za to lubią długie urlopy i duzo piwa :)

• marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 14.04.07, 23:19
        > Sprawa jest prosta. Niemcy nigdy nie dorównają Japończykom jeśli chodzi o
        > stosunek cena/jakość. Po pierwsze w Niemczech mamy socjalizm i wysokie koszty
        > pracy, po drugie Niemcy się na produkcji opier....ją w porównaniu z
        > Japończykami. No i Japończycy sa po prostu mądrzejsi jeśli chodzi o ogólnie
        > pojętą technike. Niemcy za to lubią długie urlopy i duzo piwa :)

Gratuluje kulturoznawstwa. Tak to by nawet profesor nie napisal.
      • moderator10 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 14.04.07, 23:31
        sneer1976 napisał:

> Sprawa jest prosta. Niemcy nigdy nie dorównają Japończykom jeśli chodzi o
        > stosunek cena/jakość. Po pierwsze w Niemczech mamy socjalizm i wysokie koszty
        > pracy, po drugie Niemcy się na produkcji opier....ją w porównaniu z
        > Japończykami. No i Japończycy sa po prostu mądrzejsi jeśli chodzi o ogólnie
        > pojętą technike. Niemcy za to lubią długie urlopy i duzo piwa :)
        >
        nie dorownaja w tym?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=56374649&a=56374649
        Zdajesz sobie spraee ile japonskich samochodw corocznie musi trafiac do
        poprawek.
        I jak myslisz ile japonskich samochodow w Europie pochodzi o japonskich
        pracownikow?
        Iscie naukowa argumentacja i glosi to nieudacznik zyciowy ktory
        dorobil sie starego trupa na lpg
        Ci grubi Niemcy co to tak pija te piwsko i sie opie..ja jedza
        sobie teraz Mercedesami ,BMW Audi a tobie pozostaje pulsujaca kierownica
        w 10 letnim accordzie .
        A pracowenicy Toyoty w Jelczu-laskowicach musza strajkowac bo zarabiaja
        mniej niz polowe sredniej krajowej .Masz racje japonczycy sa madrzejsi .
        • al9 i mimo że jeżdzę hondą 14.04.07, 23:36
          w 100 % Cię popieram moderator!
          al
        • sneer1976 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 00:49
          moderator10 napisał:

> sneer1976 napisał:
          >
          > > Sprawa jest prosta. Niemcy nigdy nie dorównają Japończykom jeśli chodzi o
          > > stosunek cena/jakość. Po pierwsze w Niemczech mamy socjalizm i wysokie ko
          > szty
          > > pracy, po drugie Niemcy się na produkcji opier....ją w porównaniu z
          > > Japończykami. No i Japończycy sa po prostu mądrzejsi jeśli chodzi o ogóln
          > ie
          > > pojętą technike. Niemcy za to lubią długie urlopy i duzo piwa :)
          > >
          > nie dorownaja w tym?
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=56374649&a=56374649
          > Zdajesz sobie spraee ile japonskich samochodw corocznie musi trafiac do
          > poprawek.
          > I jak myslisz ile japonskich samochodow w Europie pochodzi o japonskich
          > pracownikow?
          > Iscie naukowa argumentacja i glosi to nieudacznik zyciowy ktory
          > dorobil sie starego trupa na lpg
          > Ci grubi Niemcy co to tak pija te piwsko i sie opie..ja jedza
          > sobie teraz Mercedesami ,BMW Audi a tobie pozostaje pulsujaca kierownica
          > w 10 letnim accordzie .
          > A pracowenicy Toyoty w Jelczu-laskowicach musza strajkowac bo zarabiaja
          > mniej niz polowe sredniej krajowej .Masz racje japonczycy sa madrzejsi

Widzę ze "kolega" co do zasady jest przeciwny "japończykom". Prześledziłem wiele
          jego postów i jakaś taka wrogość do kraju kwitnącej wiśni. Cytuje nawet moje
          zapytanie na forum w ataku. Tylko skąd ta złość ? Czy "kolega" sądzi że
          Japończycy składając samochody w innym kraju pozwoliliby sobie na mniejszą
          wydajność pracy niż sami by uzyskali. Nawet jeśli zlecają produkcje do innego
          kraju nie znaczy to że kosztem jakości czy ceny. Zaręczam "koledze że jeśli
          Niemcy nie zmienią swojej polityki produkcji samochodów to nigdy, powtarzam
          nigdy nie uzyskają takiego stosunku cena/jakość jak Japończycy. Nie twierdze ze
          niemieckie samochody są gorsze tylko że ... japońskie za tą sama cenę są
          lepsze. Po prostu.

Jeśli chodzi o strajki w Jelczu to "kolega" spyta rządu dlaczego takie wysokie
          koszty pracy mamy.

Jeśli chodzi o mojego accorda gruchota, to kierownica już nie drży. Okazało sie
          ze winna była instalacja gazowa która uszkodziła coś tam ...(włoska - jakość
          pracy podobna do niemieckiej). Poza tym kompletnie nic się w gruchocie nie psuje

P.S. Życzę "koledze" śledzić wątki nie tylko na forum auto ale też np.
          gospodarka czy pieniądze :) Wiedziałby "kolega" że gospodarka niemiecka, również
          jej samochody, jest niczym rozpędzona lokomotywa która coraz wolniej, wolniej,
          wolniej ...... nie mogąc dogonić tej japońskiej obcina trochę tu, trochę tam
          .... aż ludzie się poznają. A jak raz się poznają ....
          • habudzik Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 01:04
            A czymże to się różni Golf od Civica ? Łoba po 70 tys.
          • 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 08:49
            sneer1976 napisał:

> P.S. Życzę "koledze" śledzić wątki nie tylko na forum auto ale też np.
            > gospodarka czy pieniądze :) Wiedziałby "kolega" że gospodarka niemiecka, równie
            > ż
            > jej samochody, jest niczym rozpędzona lokomotywa która coraz wolniej, wolniej,
            > wolniej ...... nie mogąc dogonić tej japońskiej obcina trochę tu, trochę tam
            > .... aż ludzie się poznają. A jak raz się poznają ....

Papier jest cierpliwy, szczegolnie ten internetowy ale pisanie bzdur powinno
            miec swoje granice. To ze ktos udziela sie na forum pieniadze/gospodarka nie
            znaczy ze wie co pisze.
            Właśnie teraz, po latach czerwono-zielonego spowolnienia czy nawet stagnacji
            niemiecka gospodarka znowu nabiera rozpędu. A jej główna siła jest export, w tym
            właśnie motoryzacyjny...
          • moderator10 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 09:11
            sneer1976 napisał:

>
            > Widzę ze "kolega" co do zasady jest przeciwny "japończykom". Prześledziłem
            wiel
            > e
            > jego postów i jakaś taka wrogość do kraju kwitnącej wiśni.

Z zasady nie mam nic do japonskich samochodow sa mi absolutnei obojetne
            ale na tym forum do ich milosnikow juz zaczynam miec .Poszukaj sobie
            kilku dyskusji a moze zrozumiesz .Nawet w tym watku znajdziesz kilku
            ktorzy pisza ze Toyota jest najlepsza potem dlugo ,dlugo nic .A sprobuj
            zapytac dlaczego .To tak samo jak z tym ze VW ma klopoty bo paliwo
            sie konczy na swiecie.

Cytuje nawet moje
            > zapytanie na forum w ataku. Tylko skąd ta złość ? Czy "kolega" sądzi że
            > Japończycy składając samochody w innym kraju pozwoliliby sobie na mniejszą
            > wydajność pracy niż sami by uzyskali. Nawet jeśli zlecają produkcje do innego
            > kraju nie znaczy to że kosztem jakości czy ceny

No wlasnie o to chodzi ze jakosc wyraznie spadla i sama Toyota to
            przyznaje.Wystarczy przeanalizowac ile akcji serwisowych musioala
            przeprowadzic sama Toyota w ostatnich latach .Gdzies kiedys zapodalem link
            ze tylko przez ostatnie 3 lata w Japoni i USA Toyota musiala
            poprawic 9.3mln aut .W poprzednim roku Topyota zanotowala ponad 20
            akcji serwisowych na terenie Europy ktore obejmowaly prawie 2 mln aut.
            Ta nadjakosc japonskich samochodow to tylko slowa nie fakty.
            Gdzie ta jakosc jest .Materialy wykonczeniowe w japonskich samochodach sa
            raczej przecietne a ja tak rozumiem tez jakosc.
            Usterkowosc/awaryjnosc powiesz -to ja sie pytam na jakiej podstawie tak
            twierdzicie ?Prosze o takie dane .
            Cena ? a porownaj ostania Corolle/Aurisa, Civica z konkurencja i
            zobacz jaka jakosc oferuje za jaka cene na tle konkurencji

. Zaręczam "koledze że jeśli
            > Niemcy nie zmienią swojej polityki produkcji samochodów to nigdy, powtarzam
            > nigdy nie uzyskają takiego stosunku cena/jakość jak Japończycy. Nie twierdze
            ze
            > niemieckie samochody są gorsze tylko że ... japońskie za tą sama cenę są
            > lepsze. Po prostu.

Lepsze pod jakim wzgledem ?Wciaz ta sama spiewka watpliwa mniejsza
            awaryjnosc - czy mozesz cos jescze wymienic ?
            Widocznie nie wszyscy oceniaja samochody przez pryzmat rankingow
            zadowolenia czy tabelek awaryjnosci .Mysle ze ci bardziej myslacy tak
            nie robia wogole.

> Jeśli chodzi o strajki w Jelczu to "kolega" spyta rządu dlaczego takie wysokie
            > koszty pracy mamy.

Mamy wyzsze koszty pracy niz w Japonii?Bez przesady jestesmy jednym z
            tanszych rynkow pod wzgledem kosztow pracy w Europie a zarabiamy
            kilkakrotnie mniej niz chocby angole,niemcy ,holendrzy .
            Takie twwierdzenie ze mala placa bo koszty pracy sa duze jest troche
            smieszne i dobrze o tym wiesz .Ja nie bronie polityki rzadu ale jest
            bzdura ze u nas sa wyzsze koszty pracy niz na zachodzie a poniewaz tak nie
            jest to czemu pracowncy zarabiaja kilkakrotnie mniej .

> Jeśli chodzi o mojego accorda gruchota, to kierownica już nie drży. Okazało
            sie
            > ze winna była instalacja gazowa która uszkodziła coś tam ...(włoska - jakość
            > pracy podobna do niemieckiej). Poza tym kompletnie nic się w gruchocie nie
            psuj
            > e
            >
            > P.S. Życzę "koledze" śledzić wątki nie tylko na forum auto ale też np.
            > gospodarka czy pieniądze :) Wiedziałby "kolega" że gospodarka niemiecka,
            równie
            > ż
            > jej samochody, jest niczym rozpędzona lokomotywa która coraz wolniej, wolniej,
            > wolniej ...... nie mogąc dogonić tej japońskiej obcina trochę tu, trochę tam
            > .... aż ludzie się poznają. A jak raz się poznają ....

Dziwne ze wypowiadasz sie w takim tonie na temat niemieckiej gospodarki
            zwlaszcza branzy motoryzacyjnej w momencie gdy nigdy nie miala sie
            lepiej niz teraz.
            Udzial marek niemieckich w europie zbliza sie do 50%!! rosnie tez jej
            udzial na swiecie .Tak sie sklada ze to koncerny niemieckie polykaja
            coraz to nowe marki podczes gdy kilka japonskich upadala lub miala
            powazne klopoty.
            Porownaj tez strukture sprzedazy samochod niemieckich i japonskich moze
            dostrzezesz roznice jesli jej teaz nie widzisz .
            Japonskie koncerny maja srednio lepsze wyniki finansowe ale nie do konca
            wynika to z jakosc produktow .Probowales porownac ilosc wariantow
            wersji takiego Golfa z corolla czy civiciem ?
            Jak sie robi 3 silniki + 4 warianty wyposazenia i to do
            najpopularniejszego modelu w gamie to nic dziwnego ze w statystykach
            wypada sie troche lepiej,finansowo pewnie tez ale czy aby o to chodzi?
            Tak juz jest ze motoryzacja niemiecka u nas wzbudza takie emocje
            tylko smieszne ze ma to najczesciej podtekst naszej historii.
            Porownaj uczciwie czytajac kilka watkow na tym forum czy ataki na
            japonskie ,francuskie ,wlosckie samochody sa na takz sama skale jak na
            niemiecka.
            Tak sie sklada ze grupa najwiekszych oszolomow tego forum to radykalni
            przeciwnicy samochodow niemieckich z definicji -zly bo niemiecki i juz
            • sneer1976 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 10:43
              "Mamy wyzsze koszty pracy niz w Japonii?

Ja tek nie twierdzę

"Bez przesady jestesmy jednym z
              tanszych rynkow pod wzgledem kosztow pracy w Europie a zarabiamy
              kilkakrotnie mniej niz chocby angole,niemcy ,holendrzy"

Właśnie dlatego zarabiamy że jesteśmy tańsi. Jakbyśmy byli drożsi to Niemcy nie
              przenieśli by inwestycji do Polski.

"Takie twwierdzenie ze mala placa bo koszty pracy sa duze jest troche
              smieszne i dobrze o tym wiesz ".

Sam jesteś śmieszny :) Policz ile zarabiałby pracownik gdyby nie podatki i zusy.
              No i oczywiście vat który przechodzi na ostatecznego nabywce. Podatki i
              parapodatki ti 83% wynagrodzenia netto.

"Ja nie bronie polityki rzadu ale jest
              bzdura ze u nas sa wyzsze koszty pracy niz na zachodzie a poniewaz tak nie
              jest to czemu pracowncy zarabiaja kilkakrotnie mniej"

U nas nie są wyższe koszty pracy ale za wysokie jak na polskie warunki. I to
              powoduje strajki i bezrobocie. Pracownicy zarabiają kilkakrotnie mniej właśnie
              min. przez wysokie podatkowe narzuty na prace, brak kapitału w naszym kraju,
              słabą wydajność, znikome inwestycje polskiego kapitału w technologie.

PS. Niemcy kupują surowce do produkcji w krajach azjatyckich. Wiem o tym, uwierz
              mi. Składają je do kupy (nie twierdze źe robią to źle, wręcz przeciwnie)
              sprzedają z duzym zyskiem generując duży dochód. Jaki jest więc sens kupować BMW
              za 130 tys zamiast civic za 70, albo golfa za 70 zamiast ceed'a za 50 tys . My
              Polacy kupując nowe niemieckie samochody po prosty niepotrzebnie przepłacamy,
              nabijając niemcom kabze. I podniecamy się że mamy porządny niemiecki samochód.

• 10danek Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 11:15
                sneer1976 napisał:

Jaki jest więc sens kupować BMW
                za 130 tys zamiast civic za 70, albo golfa za 70 zamiast ceed'a za 50 tys . My
                Polacy kupując nowe niemieckie samochody po prosty niepotrzebnie przepłacamy,
                nabijając niemcom kabze. I podniecamy się że mamy porządny niemiecki samochód.

Wczesniejsze analizy podworkowego ekonomisty a teraz to! Tego to nawet Szymi by
                nie wymyslil.

• sneer1976 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 11:33
                  a Ty co wymyślisz ?
              • moderator10 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 11:38
                sneer1976 napisał:

> "Mamy wyzsze koszty pracy niz w Japonii?
                >
                > Ja tek nie twierdzę
                >
                > "Bez przesady jestesmy jednym z
                > tanszych rynkow pod wzgledem kosztow pracy w Europie a zarabiamy
                > kilkakrotnie mniej niz chocby angole,niemcy ,holendrzy"
                >
                > Właśnie dlatego zarabiamy że jesteśmy tańsi. Jakbyśmy byli drożsi to Niemcy
                nie
                > przenieśli by inwestycji do Polski.
                >
                > "Takie twwierdzenie ze mala placa bo koszty pracy sa duze jest troche
                > smieszne i dobrze o tym wiesz ".
                >
                > Sam jesteś śmieszny :) Policz ile zarabiałby pracownik gdyby nie podatki i
                zusy
                > .
                > No i oczywiście vat który przechodzi na ostatecznego nabywce. Podatki i
                > parapodatki ti 83% wynagrodzenia netto.
                >
                > "Ja nie bronie polityki rzadu ale jest
                > bzdura ze u nas sa wyzsze koszty pracy niz na zachodzie a poniewaz tak nie
                > jest to czemu pracowncy zarabiaja kilkakrotnie mniej"
                >
                > U nas nie są wyższe koszty pracy ale za wysokie jak na polskie warunki. I to
                > powoduje strajki i bezrobocie. Pracownicy zarabiają kilkakrotnie mniej właśnie
                > min. przez wysokie podatkowe narzuty na prace, brak kapitału w naszym kraju,
                > słabą wydajność, znikome inwestycje polskiego kapitału w technologie.
                >
                > PS. Niemcy kupują surowce do produkcji w krajach azjatyckich. Wiem o tym,
                uwier
                > z
                > mi. Składają je do kupy (nie twierdze źe robią to źle, wręcz przeciwnie)
                > sprzedają z duzym zyskiem generując duży dochód. Jaki jest więc sens kupować
                BM
                > W
                > za 130 tys zamiast civic za 70, albo golfa za 70 zamiast ceed'a za 50 tys . My
                > Polacy kupując nowe niemieckie samochody po prosty niepotrzebnie przepłacamy,
                > nabijając niemcom kabze. I podniecamy się że mamy porządny niemiecki samochód.
                >
                Jeden wielki belkot przyprawiony nieudolna socjotechnika .
                Od kiedy to Civic jest rownowartosciowym tylko tanszym substytutem
                BMW?
                A dlaczego nie napisales po co kupowac Civica czy Corolle za 70 tys i
                nabijac kabze japonczykom zamast ceeda ?
                Golfa moze kupuja tacy co to sobie zycza czarna podufitke razem
                ztapicerka w kratke i do tego chca miec 15 silnikow do wybory a nie
                gotowe zestawy .Mozesz to zrozumiec .
                A ile miejsc pracy stworzyla Honda w Europie czy Polsce skoro tez w te
                tony uderzasz?
                Ogolnie co to napisales to belkot.
                Pokaz mi choc jedna niemiecka marke ktora upadla lub ma klopoty finansowe
                a teraz przyrownaj to z markami japonskimi , to tak apropo
                niedoscignionet mysli technicznej czy tez organizacyjnej japonczykow.
                Starasz sie na sile udowodnic cos czemu kompletnie przecza fakty a
                tylko glupiec dyskutuje z faktami .
              • reconquista Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 15.04.07, 23:20
                ...Jaki jest więc sens kupować BMW
                za 130 tys zamiast civic za 70...

Nażarłeś się surowych ryb fugu? a moze ulatniający się gaz z twego fałteka
                zatruł ci mózg?
                • vtec_z Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 14:51
                  reconquista napisał:

> ...Jaki jest więc sens kupować BMW
                  > za 130 tys zamiast civic za 70...
                  >
                  > Nażarłeś się surowych ryb fugu? a moze ulatniający się gaz z twego fałteka
                  > zatruł ci mózg?

W civic-u przynajmniej klapka od paliwa się zamyka ;-)))
                  • soner3 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 14:54
                    vtec_z napisał:

> reconquista napisał:
                    >
                    > > ...Jaki jest więc sens kupować BMW
                    > > za 130 tys zamiast civic za 70...
                    > >
                    > > Nażarłeś się surowych ryb fugu? a moze ulatniający się gaz z twego fałtek
                    > a
                    > > zatruł ci mózg?
                    >
                    > W civic-u przynajmniej klapka od paliwa się zamyka ;-)))
                    >

Pijesz do F1? O tak, tam szczegolnie widac przewage japonskiej technologii
                    • vtec_z Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 15:01
                      soner3 napisał:

> vtec_z napisał:
                      >
                      > > reconquista napisał:
                      > >
                      > > > ...Jaki jest więc sens kupować BMW
                      > > > za 130 tys zamiast civic za 70...
                      > > >
                      > > > Nażarłeś się surowych ryb fugu? a moze ulatniający się gaz z twego
                      > fałtek
                      > > a
                      > > > zatruł ci mózg?
                      > >
                      > > W civic-u przynajmniej klapka od paliwa się zamyka ;-)))
                      > >
                      >
                      > Pijesz do F1? O tak, tam szczegolnie widac przewage japonskiej
                      technologii

Piję do niemieckich mechaników... Japońscy potrafią klapki zamykać ;-)))
                      • soner3 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 15:05
                        vtec_z napisał:

> Piję do niemieckich mechaników... Japońscy potrafią klapki zamykać ;-)))

Biorac pod uwage reszte ich dorobku to jest niewatpliwy sukces.

• vtec_z Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 15:17
                          soner3 napisał:

> vtec_z napisał:
                          >
                          >
                          > > Piję do niemieckich mechaników... Japońscy potrafią klapki zamykać ;-)))
                          >
                          > Biorac pod uwage reszte ich dorobku to jest niewatpliwy sukces.

Podobnie zresztą jak wielkanocnych zajączków, które ostatni zapewniły wyraźną
                          przewagę świąt Wielkiejnocy nad świętami Bożego Narodzenia ;-)
                      • habudzik Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 16.04.07, 16:35
                        vtec_z napisał:

> Piję do niemieckich mechaników... Japońscy potrafią klapki zamykać ;-)))

Akurat jełopie nie mechanicy zamykaja klapki od paliwa .
                        • vtec_z Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 17.04.07, 10:13
                          habudzik napisał:

> vtec_z napisał:
                          >
                          > > Piję do niemieckich mechaników... Japońscy potrafią klapki zamykać ;-)))
                          >
                          > Akurat jełopie nie mechanicy zamykaja klapki od paliwa .
                          >
                          Ty sam to robisz :-O ?
                          • habudzik Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowocz 18.04.07, 10:27
                            vtec_z napisał:

> > Akurat jełopie nie mechanicy zamykaja klapki od paliwa .
                            > >
                            > Ty sam to robisz :-O ?

Nie , robi to kierowca
                            • al9 ostatnie wyniki finansowe VW 20.04.07, 17:01
                              Volkswagen podwaja zyski

fot: PAP / EPAKoncern zaskakuje rekordową sprzedażą w pierwszym kwartale.
                              W trzech miesiącach 2007 roku koncernowi VW udało się wyraźnie zwiększyć obrót
                              i zyski. Jak poinformował największy producent samochodów w Europie, zysk
                              koncernu netto wzrósł o 413 mln do 740 mln euro. Wyniki przerosły oczekiwania
                              analityków.

Po ogłoszeniu wyników kwartalnych kurs akcji VW poszedł w górę. Wygląda na to,
                              że Volkswagen opanował problemy związane z kosztami. W ciągu pierwszych trzech
                              miesięcy obrót wzrósł o pięć procent do 26,6 mld euro. Koncern sprzedał tak
                              dużo pojazdów jak nigdy dotąd. Na całym świecie klienci kupili 1,47 mln
                              pojazdów marki VW, prawie o osiem procent więcej niż przed rokiem.

W minionych latach Volkswagen zainwestował miliardy w nowy profil koncernu.
                              Sprawujący od nowego roku funkcję szefa zarządu Martin Winterkorn (na zdjęciu),
                              zbiera plony z pracy, którą zainicjowali jeszcze jego poprzednicy - Bernd
                              Pischetsrieder i szef marki w koncernie VW - Wolfgang Bernhard.

Winterkorn zapowiedział jeszcze w połowie marca, że do roku 2010 koncern
                              zwiększy liczbę oferowanych modeli z dotychczasowych 22 aby zmniejszyć dystans
                              do Toyoty, którą uznaje za wzór.
                              ----------------------------
                              pozdr
                              al

• henryk245 Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoczesne 15.04.07, 08:02
      .. auta,i w tym ich sila - klient nielubi nowinek nad ktorymi niemoze zapanowac,
      ew.zreperowac w przydomowym garage.
      • turbo911 Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 16.04.07, 22:44
        hallo

zuerst einmal wollte ich mich dafür entschuldigen, dass ich nur auf deutsch
        schreibe und nicht auf polnisch. kann allerdings nur ein bisschen polnisch
        lesen, schreiben leider nicht.

ich bin durch zufall auf dieses interessante forum gestoßen. dabei habe ich
        sowohl eine menge negatives als auch positives über die deutsche
        automobilindustrie gelesen. hierbei fand ich vor allem die argumentation von
        "moderator10" sehr bemerkenswert:

Tak juz jest ze motoryzacja niemiecka u nas wzbudza takie emocje
        tylko smieszne ze ma to najczesciej podtekst naszej historii.
        Porownaj uczciwie czytajac kilka watkow na tym forum czy ataki na
        japonskie ,francuskie ,wlosckie samochody sa na takz sama skale jak na
        niemiecka.
        Tak sie sklada ze grupa najwiekszych oszolomow tego forum to radykalni
        przeciwnicy samochodow niemieckich z definicji -zly bo niemiecki i juz

noch ein paar sätze zur deutschen automobilindustrie:

1) der hybridantrieb wurde in deutschland erfunden. das einzige, was die
        deutschen automobilhersteller sich vorwerfen müssen ist die verspätete
        vermarktung. zur entschuldigung sei aber hinzugefügt, dass ein dieselmotor nicht
        mehr verbraucht als der hybridantrieb von toyota und auf autobahnfahrten sogar
        sparsamer ist.
        2) fast jede art von sicherheitssystemen (airbag, esp, ...) wurde in deutschland
        erfunden
        3) deutsche autos sind etwas teurer, weil die produktionskosten in deutschland
        viel höher sind als in japan. man muss sich allerdings fragen, warum das so ist:
        deutsche arbeiter haben im jahr ca. 25 urlaubstage und arbeiten ca. 39 stunden
        in der woche. ein japanischer arbeiter hat noch nicht einmal 7 tage urlaub im
        jahr. ist es nicht besser für die menschen, wenn sie mehr urlaub haben? oder
        wollt ihr, dass überall auf der welt die japanischen standards gelten?
        4) deutsche autos sind auch teurer, weil der japanische yen viel schwächer ist
        als der euro. daher können die japaner ihre wagen um ca. 3000 euro billiger
        verkaufen. ist das die schuld der deutschen automobilhersteller?
        5) der durchschnittliche co2 ausstoß der volkswagenflotte liegt unterhalb der
        toyotaflotte.
        6) sind die emotionen, die deutsche autos hervorrufen, nicht 100 mal größer als
        die der japaner? materialien, verarbeitung, design,...
        7) hat irgendein japanischer hersteller ein serienfahrzeug auf den markt
        gebracht, welches nur 3 liter auf 100 km verbraucht? --> vw lupo !!!!
        8) der durchschnittliche co2 ausstoß der deutschen automobile ist nur deswegen
        höher als der der japaner, weil die deutschen fahrzeuge viel stärker motorisiert
        sind (mehr KW). es liegt nicht an irgendeiner veralteten technik. die motoren
        von bmw zum beispiel, sind die besten motoren der welt. auch vw hat mit seinen
        neuen fsi bzw. tsi motoren mit die besten motoren, die es gibt entwickelt.

so, das war dann erst einmal alles. hoffe auf weitere beiträge in diesem forum.
        grüße an alle

turbo911

• 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 17.04.07, 08:35
          Sachlich und logisch. Schade, das nur 0,5% Menschen auf dem Forum wird verstehen
          was du geschrieben hast. Und es geht nicht nur um deine Sprache...

Grüße
          • holydiver2 [...] 17.04.07, 09:42
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • black_code ot i odezweal sie kartofel 17.04.07, 10:02
              holydiver2 napisał:

> Widze że tu same pomioty hitlera się wypowiadają. Masakra.. Kupujcie te VW i
              si
              > ę cieszcie i czekajcie kiedy z tych zarobionych na was pieniędzy ukręcą na
              was
              > bat

Ciebie to chyba dziadek ukryl w czasie wojny w piwnicy i dopiero
              wczoraj sie wygrzebales .
              Chlopie wojna sie skonczyla ponad 60 lat temu, to tak jakby nikt ci tego
              nie powiedzial
              Ze tez w tych czasach sa jeszcze tacy ludzie i takie myslenie ale z
              drugiej strony trudno sie dziwic bo mniej wiecej taki kierunek
              reprezentuje nasz rzad.
              • mameja21 Re: ot i odezweal sie kartofel 17.04.07, 10:16
                Przecież - a przyznaję to z żalem - niemieckie auta są najnowocześniejsze.
                Chyba każdy, któ wie ile jest dwa dodać dwa, to widzi.
          • marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 17.04.07, 12:11
            > Sachlich und logisch. Schade, das nur 0,5% Menschen auf dem Forum wird verstehe
            > n
            > was du geschrieben hast. Und es geht nicht nur um deine Sprache...
            >
            >
            > Grüße

"das" przez dwa "s" i popraw jeszcze szyk zdania (czasownik na koncu).

pozdrawiam
            • 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 08:46
              marilicia napisała:

> > Sachlich und logisch. Schade, das nur 0,5% Menschen auf dem Forum wird ve
              > rstehe
              > > n
              > > was du geschrieben hast. Und es geht nicht nur um deine Sprache...
              > >
              > >
              > > Grüße
              >
              >
              > "das" przez dwa "s"

Masz racje, błąd przy pisaniu

> i popraw jeszcze szyk zdania (czasownik na koncu).

Proponuje żebyś pouczyła się jeszcze trochę...

A tak na marginesie, co sadzisz o tekście Turbo 911? Bo chyba o to w końcu tu
              chodzi...

• marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 09:04
                > Proponuje żebyś pouczyła się jeszcze trochę...

Niestety to ty sie musisz nauczyc. Zacznij od tego, co to Nebensatz.

Nie wstyd ci tak zle pouczac innych?

> A tak na marginesie, co sadzisz o tekście Turbo 911? Bo chyba o to w końcu tu
                > chodzi...

A napisal cos nowego?

pozdrawiam
                • 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 09:30
                  marilicia napisała:

> > Proponuje żebyś pouczyła się jeszcze trochę...
                  >
                  > Niestety to ty sie musisz nauczyc. Zacznij od tego, co to Nebensatz.

Tak mnie zakoczylas ze popytałem kolegów w pracy. Nie masz racji.

> Nie wstyd ci tak zle pouczac innych?

Najlepiej mi wychodzi pouczać źle pouczających...

> > A tak na marginesie, co sadzisz o tekście Turbo 911? Bo chyba o to w końc
                  > u tu
                  > > chodzi...
                  >
                  > A napisal cos nowego?

W zasadzie nie, tylko ze to co napisał jest albo nie znane albo nieakceptowane
                  albo ze względu na język niezrozumiale...

również pozdrawiam

• marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 09:38
                    > Tak mnie zakoczylas ze popytałem kolegów w pracy. Nie masz racji.

Nawet nie wiesz jak duzo zdradziles tym zdaniem o poziomie twoich kolegow a tym
                    samym o swojej pracy.

> Najlepiej mi wychodzi pouczać źle pouczających...

Spytaj sie jeszcze twoich kolegow co to jest Konjunktion, Subjektsatz i
                    Objektsatz. Wiedza co to jest?

No usmialam sie.
                    • 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 09:51
                      marilicia napisała:

> > Tak mnie zakoczylas ze popytałem kolegów w pracy. Nie masz racji.
                      >
                      > Nawet nie wiesz jak duzo zdradziles tym zdaniem o poziomie twoich kolegow a tym
                      > samym o swojej pracy.

Trwajac w bezsensownym uporze ukazujesz nie tylko braki w jezyku niemieckim ale
                      jeszcze dodatkowo pare srednio interesujacych cech charakteru. A co do kolegow i
                      pracy, gdybys wiedziala wiecej niz to co ci sie wydaje to nie napisalabys ani
                      slowka wiecej.

>
                      > > Najlepiej mi wychodzi pouczać źle pouczających...
                      >
                      > Spytaj sie jeszcze twoich kolegow co to jest Konjunktion, Subjektsatz i
                      > Objektsatz. Wiedza co to jest?

Wiedza z polskiego podrecznika do liceum to za malo zeby dyskutowac o czyjejs
                      Mutersprache...

> No usmialam sie.

Chyba z siebie.
                      • marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 10:02
                        > Trwajac w bezsensownym uporze ukazujesz nie tylko braki w jezyku niemieckim

Jakie braki? Dalam ci link do Wikipedii. Ustosunkujesz sie?

> Wiedza z polskiego podrecznika do liceum to za malo zeby dyskutowac o czyjejs
                        > Mutersprache...

Ja nie chodzilam do polskiego liceum:) A Muttersprache pisze sie przez dwa "t".
                        Masz jeszcze cos do zaoferowania?
                        • 01boryna Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 10:13
                          marilicia napisała:

> > Trwajac w bezsensownym uporze ukazujesz nie tylko braki w jezyku niemieck
                          > im
                          >
                          > Jakie braki? Dalam ci link do Wikipedii. Ustosunkujesz sie?

Mloda damo, teraz chcesz ze mna dyskutowac o stosunkach?

>
                          > > Wiedza z polskiego podrecznika do liceum to za malo zeby dyskutowac o czy
                          > jejs
                          > > Mutersprache...
                          >
                          > Ja nie chodzilam do polskiego liceum:)

Obojetne. Twoj ksiazkowy niemiecki podparty zle rozumiana teoria z Wikipedii to
                          stanowczo zbyt malo zeby wydawac takie opinie. Poucz sie jeszcze troche...

A Muttersprache pisze sie przez dwa "t".

Zgadza sie, pisze sie przez dwa "t". Z prostymi sprawami dajesz sobie rade.
                          Zawsze mozna zajrzec do slownika. Ale np. szyk zdania juz cie przerasta.

Zegnam, szkoda czasu...
                          • marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 10:24
                            > Obojetne. Twoj ksiazkowy niemiecki podparty zle rozumiana teoria z Wikipedii to
                            > stanowczo zbyt malo zeby wydawac takie opinie. Poucz sie jeszcze troche...

Gdzie ta teoria jest zle zrozumiana? Moze napiszesz? Czy znowu schowasz glowe w
                            piasek?

> Zgadza sie, pisze sie przez dwa "t". Z prostymi sprawami dajesz sobie rade.
                            > Zawsze mozna zajrzec do slownika. Ale np. szyk zdania juz cie przerasta.

Napisales jedno zdanie po niemiecku, w ktorym zrobiles trzy bledy. Normalnie
                            Polacy w Niemczech szybko ucza sie jezykow, a ty jakos nie. Ciekawe jaki masz
                            akcent.
                  • marilicia Re: Niemieckie koncerny produkują najmniej nowoc 18.04.07, 09:42
                    A tu jeszcze lektura dla ciebie i twoich kolegow:

de.wikipedia.org/wiki/Nebensatz
                    Zwroc uwage na to zdanie:

"...unterscheidet sich die Satzstellung im Nebensatz davon erheblich: Dort
                    findet man das Prädikat (die Satzaussage) immer am Satzende."

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka