Dodaj do ulubionych

Nowe, proste auto bez 50 komputerów

15.04.07, 22:07
Czy ktoś jeszcze produkuje proste auta, które nie mają elektroniki w każdym
możliwym układzie i 50 komputerów sterujących dosłownie wszystkim? Chodzi mi
o auto, w którym jak naciskam pedał to naciskam mechanizm, a nie przycisk, z
którego sygnał poprzez komputer dopiero idzie do silnika. Taki samochód, co
ma tak prostą konstrukcję, że zreperuje go pan Kaziu lub Wiesiu w warsztacie,
więc po zakończeniu gwarancji nie trzeba z każdą głupotą jechać do ASO.
Powiedzcie, czy np. Logan jest taki? Chodzi mi raczej o auto 4 lub 5
drzwiowe, może kompakt.

PS Darujcie sobie odzwyki w stylu kup sobie malucha albo 15-letniego golfa.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Nowe, proste auto bez 50 komputerów 15.04.07, 22:19
      no własnie logan jest taki. renault się zdziwiło że francuzi chcą takie auto,
      projektowane głównie pod iran, nawet francuzi wymiekaja przed laguną z
      50psujacymi się silniczkami do ustawiania siedzen.
      wczoraj piłem wódkę ze sprzedawcą renault, który przytaczał jakieś dane że dacia
      najmniej usterkowa a facet obiektywny jest.
    • ml_500 Re: Nowe, proste auto bez 50 komputerów 15.04.07, 22:23
      jeszcze mysle ze lanos z zerania spelnialby warunki
      • thorpe Re: Nowe, proste auto bez 50 komputerów 15.04.07, 22:58
        Heh, zabawne, ale jak chciałem sobie sprawdzić ofertę nowych lanosów to cały
        czas wyskakiwała mi strona chevroleta. Zwątpiłem w to czy je jeszcze produkują.
        A tu okazuje się, że trzeba wejść na stronę FSO SA ;-))))
    • piterek551 Re: Nowe, proste auto bez 50 komputerów 15.04.07, 22:44
      Sprawdz Lade Nive
    • nicolasvanorton są jeszcze pany mietki co nie maja komputera? 15.04.07, 23:15
      wymień usterkę z którą trzeba jechać do aso i nie można jej zrobić w prywatnym
      nawet małym warsztacie - oprócz podstęplowania gwarancji nic mi nie przychodzi
      do głowy. te setki komputerów i kosmiczne technologie to materiał do folderów
      dla sierot, ustawienia komputera łącznie z kasowaniem oryginalnego przebiegu w
      kilku miejscach w tym computerze w dwuletnim bmw za 300tys robi ogolony typ ze
      starym laptopem który współpracuje z warsztatem pana mietka i przyjeżdża na
      wezwanie swoim vw transporterem za 300 pln - widziałem na własne oczy - pełen
      wachlarz usług

• zupper Re: są jeszcze pany mietki co nie maja komputera? 16.04.07, 06:14
        Bo oczywiście w kazdym warztacie w Polsce jest łysogłowy Pan Henio z komputerem
        ustawiającym parametry silnika do kazdego samochodu/Zapewne i on PODSTEMPLOWUJE
        in blanco gwarancje i ksiązkę serwisową/ WAHLARZ usterek jest tak ograniczony,
        że jak wspomniałeś nicolasvanorton kazdy i wszędzie sobie poradzi...
        Otóż zmartwię Ciebie. Mając Opla w najprostszym 8 zaworowym silniku żaden z 8
        mechaników w Krakowie tak przydrożnych Heniów jak i ASO nie był w stanie
        stwierdzić właściwej usterki w moim silniku. Dopiero pełna, kompletna
        diagnostyka na specjalistycznym sprzęcie po godziniei 45 minutach wyszukała
        błąd, przy którym pan Henio z laptopem za 300 złoty mógł najwyżej zrobic
        przysłowiową kupę.............
        Niestety nie robi się już samochodów prostych i trwałych (Swoim Oplem Commodore
        bez żadnego ale zrobiłem 650 kkm i nie miał żadnej elektroniki)Nawet Lanos choc
        prosty w konstrukcji nie jest wszędzie od ręki naprawialny i także wymaga
        diagnostyki. Gdyby wszystkie samochody były proste i niezawodne to po co byłyby
        warsztaty, komputery i łysogłowi diagności dla reperujących inaczej?
        • nicolasvanorton Re: są jeszcze pany mietki co nie maja komputera? 16.04.07, 07:56
          nigdy nie byłem z żadnym autem u "pana henia" na odczytywaniu usterek z
          komputera dłużej niż 10 minut - nie wiem co aso robiło przez 1 godz 45 min może
          wystawiało ci fakturę :-)
          nigdy też nie miałem z żadnym samochodem problemu żeby u henia odczytali dane z
          komputera - nie wiem też co za specjalistyczny sprzęt wymieniasz, z tego co ja
          wiem to potrzeba byle jaki komputer a kwestia marki i modelu to kabel z
          odpowiednią końcówką i program który ma uwzględniony twój model
          jak henio może czytać dane do 745i to na pewno może do jakiegoś opla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka