Gość: ajk IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 08:52 Zastanawiam sie ktory z nich kupic Yaris czy nowe Clio ??? Prosze o rade , wrazenia z jazdy, awaryjnosc, spalanie, przestronnosc wnetrza itd. ! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gosia Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 09:19 Ja mam ten sam problem ale biorę jeszcze pod uwage skodę fabia, opla corsę ta sama cena i wielkość i silnik i wyposażenie . Co ty na to?? Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.pg.com 02.07.01, 09:50 O Yarisie i innych samochodach tej klasy było ostatnio sporo dyskusji na Forum. Wystarczy poszperać po wątkach. Krótko mówiąc - ja radziłbym Yarisa ze względu na niezawodność i jakość wykonania, ale ma on swoje wady. Jest np. drogi, a jego dynamika nie należy do rewelacyjnych w wersji 1.0. Jeśli chcesz mieć ABS, to niewiele drożej wychodzi Corolla, a więc autko wyższej klasy niż Yaris. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 192.168.0.* / 213.25.40.* 02.07.01, 10:02 Miałem ten sam problem 2,5 miesiąca temu. Wybrałem Corsę 1.2 16V 75KM. w wersji Comfort. Nie zastanawiam się teraz, czy dobrze zrobiłem, bo nie ma to żadnego znaczenia. Autko jest nowe i spisuje się znakomicie. Na plus - super zawieszenie. Minusów jeszcze nie znalazłem, choć za minus można uznać spalanie w mieście - ok.8l. Aczkolwiek konkurencja pali podobnie. Gdy wybierałem auto, nie było jeszcze na rynku nowego Clio, kto wie - może to i ciekawsza oferta? Ciężko stwierdzić. Link Zgłoś
Gość: am Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.sejm.gov.pl 02.07.01, 11:53 zajrzyj do ostatniego numeru autoświata, czy jakos tak. Masz tam prównanie 5 małych samochodów Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.01, 22:32 Nowe Clio w podstawowej wersji (cena 36 tys. ) ma w wyposarzeniu: ABS, 4 poduszki, elektryczne wpomaganie kierownicy, elektryczne szyby, obrotomierz, wspomaganie naglego hamowania i pare innych bajerow ! przewyzsza pod tym wzgledem Yaris i cala reszte konkurencji u ktorych za takie rzeczy trzeba sporo doplacac !!! Link Zgłoś
Gość: kas Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.ists.pl 02.07.01, 23:37 Tylko Toyota! Reszta nadrabia mnogością dodatków ale do jakości i niezawodności Toyoty im bardzo daleko. Link Zgłoś
Gość: bigi Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.icpnet.pl 03.07.01, 01:13 Gość portalu: kas napisał(a): > Tylko Toyota! Reszta nadrabia mnogością dodatków ale do jakości i niezawodności > > Toyoty im bardzo daleko. Niezawodność - pęknięta głowica przy przebiegu 12 tys to super osiągnięcie, nie? Nigdy wiecej malego Japońca z Europy!!! Co do jakości - g ... nie wykonanie wnętrza, po prostu ohydnie i tandetnie. Wiem, samochód nie musi być miły w dotyku, a szare paskudne plastiki to rzecz gustu. Dałem sie skusić testom itp, żona chciała mieć 206, a ja ją głupi do Toyoty. Sprzedałem, ale utrata wartości olbrzymia. Jeszcze jedno - w firmowej Avensis skończyła się gwarancja - księgowy się cieszy, bo takich odpisów na koszty napraw nikt inny nie uzyska!!! Pozdrawiam wszystkich pożeraczy testów ADAC itp Bigi Link Zgłoś
Gość: kici Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 195.150.133.* 03.07.01, 12:11 Toyoty, Hondy montowane w Angli to faktycznie nie to samo. Polecam corolle hatchback , która dociera do nas prosto z Japoni. Mam taką w firmie. Rewelacja. Link Zgłoś
Gość: jpe1 Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.01, 00:13 Też miałem ten dylemat, wybrałem clio bo dawali za 80% ceny i od ręki. Yarisa wybił mi z głowy gościu o nicku malko (przeczytaj jego opinie, są świetne - on ma racje najlepiej jeżdziło mi się punton na drugim miejscu clio, póżniej dopiero yaris. Testowałe wszystkie trzy. Nie wybrałem punto, bo musiałbym na niego czekać około 10 tyg. - nie dlatego, że takie świetne tylko fiat w lipcu zawiesił prawdopodobnie produkcję). Pozdrowienia - wybierz clio Link Zgłoś
Gość: Zdyb Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.balcab.unibas.ch 28.07.01, 00:33 A moze kupic nowe zelowy, albo z podkuciami? Blagam o rade !!! Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 10.128.137.* 06.01.02, 20:51 Gość portalu: ccc napisał(a): > Nowe Clio w podstawowej wersji (cena 36 tys. ) ma w wyposarzeniu: ABS, 4 > poduszki, elektryczne wpomaganie kierownicy, elektryczne szyby, obrotomierz, > wspomaganie naglego hamowania i pare innych bajerow ! przewyzsza pod tym > wzgledem Yaris i cala reszte konkurencji u ktorych za takie rzeczy trzeba sporo > > doplacac !!! A i tak jest mniej bezpieczne od Yarisa Link Zgłoś
Gość: darius Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 212.160.211.* 07.01.02, 09:14 no ciekawostka, japońskie 4 gwiazdki są większe, od francuzkich 4 gwiazdek, Link Zgłoś
Gość: wojtekk Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 62.233.172.* 16.01.02, 12:06 Gość portalu: darius napisał(a): > no ciekawostka, japońskie 4 gwiazdki są większe, od francuzkich 4 gwiazdek, tak jest przecież nie każdy samochód, dostający 4 gwiazdki jest tak samo bezpieczny. Yaris dostał 85% i znalazł sie w jednym rzedzie z takim samochodem jak Volvo S80. Yaris jest najbardziej bezpieczny z małych samochodów, nic nie ujmując Clio. Link Zgłoś
Gość: Darius Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 212.160.211.* 16.01.02, 12:20 tak wiem Yaris ma ogólną ocenę 85 clio 76 coś takiego, weź jednak pod uwagę, że testowany model clio to obecnie niedostępna wersja zabezpieczeń, gdyż maił tylko pirotechniczne napinacze i dwie podusie, z 4 jaśkami wynik może być lepszy, co nie zmienia, że yaris z 4 jaskami tez będzie lepszy ale czy tańszy. Link Zgłoś
Gość: Artur R. Re: clio kontra yaris IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 07.07.01, 10:44 Yaris jest ok wiem bo jezdzilem poprzednikiem toyota starlet, faktycznie jest to auto niezniszczalne ale koszty przegladów sa horrendalne i dostepność do częsći wymaga cierpliwości. W tej chwili clio oferowane jest z 4 poduszkami i Abs oraz wspomaganiem i el. ster. szybami w standardzie! Po toyocie jezdzimy w tej chwili meganem i nowa Laguna- chyba juz wiesz co bym wybrał... P.S Clio jest bardzo bezpieczne i co istotne bardzo komfortowe oraz po face liftingu swietnie wykonane. Pare dni temu na festiwalu gwiazd w Miedzyzdrojach miałem okazję pojeżdzic clio z silnikiem 2.0 i 172 konie (mała wada 87 tys PLN) wrażenie niesamowite pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:09 Nie wiem czy już wybrałeś ale jeśli nie to... Mój ojciec ostatnio wybierał samochód bo mu zwinęli 206. Yaris w porównaniu z Peugeotem 206 i Renault Thalia to badziewie. Słabe przyspieszenie, dziwne odgłosy podczas jazdy i tablica rozdzielcza której pasażer nie może zobaczyć. Chociaz dealer zachwalał silnik i samochód to wrażenia raczej mierne (mało miejsca). Poza tym droga jak na swoje wyposażenie. Ojciec wybrał Renault Thalia 1,4 16V (98 KM -rakieta) za ok 36000 zł czy cos takiego. Link Zgłoś
Gość: ajk Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 23:19 Jeszcze sie nie zdecydowalem i prosze o dalsze opinie jeszcze co najmniej przez tydzien !!! A co do Thalii to jest dla mnie za duza ! po prostu to ma byc drugi samochod w domu i musi byc odrobine mniejszy !!! Link Zgłoś
Gość: malko Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 11:59 Jeżeli drugi w domu, to cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolony. Jak renówka się zepsuje to pojedziesz pierwszym. Jezeli kupisz jarisa to za przeglądy zapłacisz tyle co za naprawy renówki. Za renówkę z bajerami kasa taka jak za gołego Jarisa. Renówka moim zdaniem daje więcej przyjemności z jazdy mimo, że nie jest vvti. Zawsze to 0,2 l pojemności więcej. Jaris ma fatalne reflektory i buja się na zakrętach. Jeżeli lubisz mocne wrażenia to polecam. Clio ma już reflektory polieliptyczne (przynajmniej miało to clio które testowałem - takie jeszcze przed face liftingiem w wersji RT 60KM za 31900PLN + super ubezpieczenie - do roku za skasowany/skradziony dają wartość z faktury). W clio znalazłem wygodną pozycję dla siebie regulując fotel i kierownice (187cm wzrostu). W jarisie nie siedziało mi się zbyt wygodnie (najlepiej wypada pod tym wzgledem punto, a z regulacją fotela to już ameryka). Funkcjonalność wskażników w Yarisie fatalna. Sam wybrałem punto 80KM 16V w wersji SX 3d. Cena podstawowa 38900PLN. Dla przeciętnego człowieka z ulicy do kupienia za ok. 35tys. Moim skromnym zdaniem najlepszy stosunek cena/ekonomia/ergonomia/przyjemnosc jazdy. Ale nie wszystkim odpowiada niski prestiż podróżowania fiatem i opinia o awaryjnosci fiatów. Moje osobiste doświadczenia są odmienne. Pozdrwiam i życze dużo zadowolenia z wybranego samochodu. Z tych dwu wziąłbym clio i liczyłbym na to, że będzie to niezawodny egzemplaz. Link Zgłoś
Gość: al. Polecam Renault IP: *.018.popsite.net 06.07.01, 21:45 Jezdrze Renaultem of 1973 roku.Pirewszy to R12 nastepny to R18,20i25 no i teraz Laguna. Jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam ,al Link Zgłoś
Gość: Adam W. Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 10.128.137.* 12.01.02, 19:03 Yaris ma mniej miejsca niz 206? Człowieku , w 206 mając czapkę na głowie zaczepiałem o dach a co do przyspieszenia - 11 sek. do setki to mało ? Pokaż mi inny silnik do 1.2 litra , który to robi. Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 195.117.73.* 27.07.01, 21:56 Nie jezdzilem tymi samochodami wiec pod tym wzgledem nie bede ich ocenial. Z wygladu zewnetrznego i wewnetrznego duzo bardziej podoba mnie sie Clio, zreszta teraz po liftingu zrobilo sie jeszcze ladniejsze. !Posiada dobre wyposazenie standardowe: 4 airbagi, ABS z EBV, wspomaganie kierownicy, centralny zamek i elektryczne szyby z przodu. Wnetrze jest w dobrych materialach, ergonomiczne i dobrze stonowane. Z silnikiem 1,2 16V 75KM kosztuje 39 tys. zl. Wiele zadowolenia z samochodu jaki kolwiek to bedzie. PZDR Link Zgłoś
Gość: Banan Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 22:48 Jak widzisz opinie jak zazwyczaj rozbieżne, na ogół w myśl przysłowia "każda sójka swój ogon chwali". Nie będę odbiegał od tej zasady, ale postaram się ograniczyć do obiektywnych odczuć. Przejechałem właśnie Yarisem pierwsze 2 tys. km. Po pierwsze: miejsce kierowcy nie mniej wygodne niż np. w nowym Punto (mam porównanie), po drugie, rzekomo nieczytelna deska rozdzielcza to bzdura. Być może niektórzy potrzebują więcej czasu na zmianę przyzwyczajeń i to wszystko. Wg mnie jest super przejrzyście i wyraźnie. Osiągi: spalanie średnie od 5,4 do 6,2 l/100km (w zależności ile stanowi jazda po mieście). Jadąc "ekonomicznie" (90-100 km/h) uzyskałem wynik 4,7 l, ale myślę, że da się jeszcze poprawić. Dynamika w zupełności wystarczająca, do 130km/h przyspiesza gładko, na pewno jest w stanie jechać 150 (ja na razie spróbowałem 145), myślę, że i tak nie ma potrzeby więcej. Co do małej pakowności - byłem z rodziną nad morzem i udało się zapakować w 2 dorosłe osoby, 5 mies. maluch w foteliku, wózek (i to nie tzw. "parasolka"), kilka pokaźnych toreb i inne bambetle przydatne na takim wyjeździe. Ponieważ większość i tak jeżdżę po mieście ważniejsze jest to, żeby móc się "zmieścić" na ciasnych parkingach, niż ładować Bóg wie co do brzydkich (oczywiście kwestia gustu) kombiaków. Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to (jakżeby inaczej) POLECAM YARISA! Link Zgłoś
Gość: golf Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.02, 21:15 Jeżeli masz cierpliwość i możesz poczekać to za parę dni kumotrowie Renaulta znów wywołają wątek: 1. Co kupić CLIO czy FABIĘ? 2. Jeździł ktoś CLIO - rady, porady... 3. Kupiłem CLIO, nie narzekam. 4. YARIS jest do bani, kupujcie tylko RENAULTA 5. Itd. Itp... Link Zgłoś
Gość: szatan Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 10.133.131.* 07.01.02, 03:44 Gość portalu: golf napisał(a): > Jeżeli masz cierpliwość i możesz poczekać > to za parę dni kumotrowie Renaulta znów > wywołają wątek: > 1. Co kupić CLIO czy FABIĘ? > 2. Jeździł ktoś CLIO - rady, porady... > 3. Kupiłem CLIO, nie narzekam. > 4. YARIS jest do bani, kupujcie tylko RENAULTA > 5. Itd. Itp... już nie pierwszy raz starasz się zwietrzyż podstęp i kolejny raz w poście o Clio.. ..Panie Golf, czy mogę sobie to tłumaczyć jakimiś kompleksami głęboko skrywanymi?? hmmmm a może to ta spiskowa teoria dziejów............coś w tym musi być...hmm Link Zgłoś
Gość: Koli Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 08.01.02, 12:45 Ta. Pan Golf najwyraxniej ma jakiś kompleks.... Może ten ze Shreka? :) Na poważnie. Poczytaj "Clio,Punto,Fabia, czy Corsa". i "Ja jednak wybrałem nowe Clio" autorstwa kolegi Tomka. Pozdrówka. Zadowolony urzytkownik Clio MR2 Link Zgłoś
Gość: anik Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: 212.191.170.* 08.01.02, 15:45 A ja wybieralam miedzy Corolla i Meganka. Owszem, w Renaulcie wyposazenie pelne, korzystne warunki zaplaty i takie tam. Nawet bardzo mi sie podobal. Jednak dziwne jest to, ze w nowym samochodzie za 57000 skrzypia tylnie siedzenie zarowno w sedanie jak i w hatchbacku. Specjalnie sprawdzalam siadajac w kilku, ktore byly aktualnie w salonie.Wybralam Toyote.Wiem, ze Corolla to nie Yaris a Megane to nie Clio, no ale te pierwsze sa chyba troche wyzej od tych kolejnych. Link Zgłoś
Gość: Wiseguy Re: Yaris czy Nowe Clio ??? Prosze o rade !!! IP: *.nsm.pl 12.01.02, 22:29 A ja bym poczekał na nową "Fiestę", słyszałem że ma doskonałe podwozie. Link Zgłoś
Gość: Jarek Gratuluje refleksu IP: *.unregistered.formus.pl 16.01.02, 13:12 Koles chcial sie dowiedziec w lipcu, co wybrac. Zesta sie obudzili... teraz mamy chyba styczen? Czwiczta refleks dalej. Link Zgłoś