Dodaj do ulubionych

2 pytanka o Skode Fabie

27.04.07, 19:36
Posiadam Skode Fabie 1.4 mpi z 2000 roku. Mam dwa pytania. Co moze oznaczac zapalajaca sie kontrolka wspomoagania kierownicy?(zapala sie sporadycznie) W czasie przegladu komputer nie wykazuje zadnych wad. Tuz przed zapaleniem sie kontrolki nastepuje lekkie wachanie napiecia(swiatla lekko przygasaja). Co moze byc powodem takiego stanu rzeczy? Drugie pytanie dotyczy pracy silnika na niskich obrotach. Jest ona niestabilna(chodzi nierowno nie wiem jak to inaczej opisac;]). Przy wiekszych obrotach w czasie jazdy wszystko wydaje sie byc wporzadku rowniez komputer nic nie wykazuje.Co moze byc przyczyna? Prosze o opinie i porady
Obserwuj wątek
    • olubek Re: 2 pytanka o Skode Fabie 28.04.07, 03:07
      Miałem podobne zjawisko - Fabia 1,4 MPI rok 2001.
      Skoki napięcia objawiające się poczatkowo przygasaniem świateł mijania -
      myślałem, że to regulator napięcia. Później 2 lub 3 razy (sporadycznie)
      zapaliła się kontrolka układu kierowniczego.
      Pojechałem do serwisu, a tam powiedzieli - Panie .. do wymiany układ
      kierowniczy, pompa wspomagania komputer sterujący i wogóle wszytko ... cena 4
      tys zł. Zrobiło mi się słabo więc poprosiłem znajomego speca o weryfikację.
      Okazało się, że nawaliła czujka skrętu - to taki zespół, który daje sygnał do
      układu wspomagania o ruchu kierownicy. W tym układzie następowało zwarcie i
      pojawiał się bardzo wysoki pobór prądu - stąd przygasanie świateł.
      Za wymianę tej czujki wraz z robocizną zapłaciłem ok. 700 zł, ale szczegółów
      nie pamietam bo było to w 2003 lub 2004.
      Podobno zdarzają się takie awarie w Fabiach z lat 2000 - 2002
      Diagnoza przy pomocy komputera nie pokazywała tej awarii - jakaś niedoróbka
      informatyków/elektroników Skody. Dlatego niedouczone głąby z ASO nie wiedząc co
      się dzieje kazali wymienić mi pół samochodu - oczywiście na mój koszt bo
      gwarancja się skończyła.
      Pozdrawiam
      Paweł
      • dark85 Re: 2 pytanka o Skode Fabie 28.04.07, 12:57
        Dzieki wielkie za te informacje wczesniej tez slyszalem ze moze chodzic o czujnik skretu. Nie jestem specem wiec kolejne jaki tym czujnika do modelu Fabii 1.4 mpi 68KM z 2000 roku;], jaka jest orientacyjna cena i gdzie najtaniej, slyszalem ze kolo 250 zl a co sadzicie o tej nieregularnej pracy silnika?
    • home55 Re: 2 pytanka o Skode Fabie 30.04.07, 16:26
      Mam ten sam problem,cała wiązka przewodów, silnik-deska rozdzielcza,jest
      wadliwa,przewody się kruszą, jak zaczęli mi grzebać w serwisie to wysiadło mi
      wspomaganie (czasowo).Koszty naprawy są bardzo drogie.
      • dark85 Re: 2 pytanka o Skode Fabie 04.05.07, 15:01
        Jedno wiem serwis wymiewni Ci wszystko na co im przyjdzie ochota i powiedza ze bylo wadliwe.
        • lukass30 Re: 2 pytanka o Skode Fabie 27.05.07, 22:07
          Serwis wymieni wszystko...właśnie. Przygasają mi światła i silnik na wolnych
          obrotach skacze jak w maluchu... Musze zasugerować im ten czujnik o którym
          piszecie gdyż wymienili mi: sondę lambda za 700 zeta, filtr paliwa za 70 i
          przygotowują się do pompy paliwa! Fabia 1.4 60KM, 2002.
    • quak Re: 2 pytanka o Skode Fabie 31.05.07, 23:44
      Mam dwie wiadomości, zacznę od tej złej - zapalająca się kontrolka może
      wskazywać na awarię układu wspomagania - w moim przypadku było to
      rozszczelnienie się układu hydraulicznego i wyciek płynu (czerwony, o bardzo
      charakterystycznym zapachu), gdy go dużo ubyło to kontrolka się zapalała.
      Objawem ubytku płynu u mnie była wyjątkowa twardość kierownicy w początkowej
      fazie skrętu - tj. z kół ustawionych na wprost na bok, w każdym innym położeniu
      układ wspomagania działał prawidłowo - czego nie da się powiedzieć o jego
      działaniu, gdy jest uszkodzony czujnik skrętu - wtedy układ wariuje i albo
      działa tak, że na kierownicy nie ma jakiegokolwiek oporu, albo nie działa wcale
      (a światła przygasają od dużego poboru prądu). Dlaczego to jest zła wiadomość?
      Ano dlatego, że nie ma uszczelniaczy do tego mechanizmu i wymienia się go w
      całości - serwis podał cenę około 3000 PLN. Podobno potrafią to naprawiać
      mechanicy naprawiający automatyczne skrzynie biegów - ale o tym tylko słyszałem.
      Dobra wiadomość jest taka, że czujnik skrętu w autoryzowanym serwisie skody
      wymienili mi za 330 PLN (pod warunkiem oddania uszkodzonego czujnika) - więc o
      połowę mniej niż ktoś podał wyżej.
      Zobacz czy masz czyste drążki kierownicze - tam leje się ten czerwony płyn
      (olej) z układu wspomagania, jeśli masz plamę pod samochodem w miejscu gdzie
      parkujesz - to prawdopodobne, że masz wyciek właśnie stamtąd. Najbardziej leje
      się jak zostawisz mocno skręcone koła. Po dolaniu płynu przez parę miesięcy
      jest spokój :)
      A co do nierównej pracy silnika - to ten typ chyba tak ma.

Pozdrawiam
    • tomek-u Re: 2 pytanka o Skode Fabie 01.06.07, 14:29
      Witam.
      Popjeram sugestje poprzednika sprawdz poziom płynu hydraulicznego-to nic nie
      kosztuje a następnie czujnik skrętu, bo to układ elektryczno-hydrauliczny.
      Co do obrotów sonda lambda przekazuje dane do koma a ten steruje obrotami.
      Pytałem w serwisie gdy miałem na gwarancij-odowiedz-"odłączyć sąde obroty będą
      stały"
      • mmarc75 Re: 2 pytanka o Skode Fabie 02.08.07, 11:17
        Witam, co do zapalającyej sie kontrolki wspomagania i przygasajacych świateł a
        takż e innych objawów z elektryka to u mnie w fabii 2002 60 km wystarczyło
        wymienic uszkodzony akumulator w ktorym stwierdzono awarię w postaci zwarcia w
        środku. Po wymianie jak ręka odjął wszystko wróciło do normy! i wydałem 100 zł
        a nie 3 tyś zł u magików mechaników!!! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka