Dodaj do ulubionych

Lesaing a Toyota Rav4

24.05.07, 19:41
Witam wszystkich. Zamowiłem na koniec lipca Rav4 i powoli przygotowywałem sie
do zakupu. Dzisiaj od dealera dowiedziałem sie ze jest wolne auto i musze
sie w ciagu kilku dni przygotowac do zakupu. Samochod bedzie kupiony w
leasingu. No i jest problem bo znajoma z EFL zmienila prace u musze znalezc
na wczoraj jakas firme leasingowa.
Kompletnie blady jestem w temacie. Byłbym wdzieczny za jakies info jaka firme
wybrac????
Od niedawna ponoc mozna skorzystac z Toyota Lesing Polska. W salonie toyoty
takze maja oferte (nie wiem jak sie to pisze) ReifeisenBank
Firme mam jednoosobowa i nie jestem platnikiem vatu.Sklaniam sie ku Toyota
ale nie wiem czy dobrze zrobie.
Obserwuj wątek
    • pkret Re: Lesaing a Toyota Rav4 24.05.07, 20:18
      "Lesaing a Toyota Rav4" to obszerny temat
      • tomissek Re: Leasing a Toyota Rav4 24.05.07, 21:59
        Wiem , a ze mam kole tygodnia do wybrania firmy leasingowej to zaczalem od tego
        forum. Auto za 120tys - w zasadzie to mi chodzi o to czy ktos ma jakies
        doswiadczenie z Toyota Leasing - czy warto i nich leasingowac auto- chyba
        byłyby to dla mnie najprostrzze rozwiazania. Nie wiem czy nalepsze
        • bojakk Re: Leasing a Toyota Rav4 25.05.07, 23:18
          A nie wystarczy poprosic w salonie, zeby Ci przygotowali oferte leasingowa, w
          koncu to jest ich interes, a nie Twoj. Ty im laske robisz, ze kupujesz samochod,
          a oni i tak dostaja gotowke.
          Wez pod uwage calkowity koszt leasingu lacznie z ubezpieczeniem (np upust dla
          Toyota leasing moze byc wiekszy, ale przez np 3 lata trwania umowy wydasz na
          ubezpieczenie 3 razy wiecej niz w EFL, no i opcje dodatkowe jak pelne assistance
          z samochodem zastepczym i takie tam pierdoly). A brak znajomej w EFL nie jest
          chyba klopotem, w koncu oni tez zarabiaja na leasingowaniu Tobie samochodu, wiec
          zadzwon i popros o oferte, tak jest chyba najprosciej, tylko dodaj, ze ma byc na
          dzisiaj, jak nie, to nie rozmawiasz.

Pzdr i udanych zakupow.
    • jako_tako Re: Lesaing a Toyota Rav4 26.05.07, 12:04
      Tak apropos leasing i Rav 4:
      w Niemczech rata leasingu za RAV4 Sol z silnikiem benz. 2.0 l wynosi 214 Euro
      brutto (pierwsza wplata 30%, 20 tys km rocznie).
      • pkret Re: Lesaing a Toyota Rav4 26.05.07, 13:17
        tylko, ze to jest prawdziwy leasing a nie nasz polski leasing (czyli prawie
        zakup na raty lub alternatywa kredytu)
        tamten bardziej przypomina wynajem - ale musialbym byc crazy, zeby placic 30%
        na poczatek - to najgoirsza opcja finansowa
        jak sa tacy git - niech ci przygotuja oferte 0% oplaty wstepnej i duzy wykup (z
        ktorego nie musisz korzystac)
        • tomissek Re: Lesaing a Toyota Rav4 26.05.07, 21:04
          Nie wiem czego twierdzisz ze 30% wplata jest najgorsza opcja ???
          Ja wlasnie zamierzal wplacic 40%- czyli maxa na poczatek. Nie jestem vatowcem a
          wlasnie chodzi mi o to zeby od 2 kwartalu do konca roku nie placic podatkow ;)

Mam jeszcze jedno pytanie a nie chce tworzyc nowego watku - auto zamierzam sam
          ubezpieczac bez posrednictwa innych firm co przy mojej znizce bardziej sie
          oplaca. Wyjdzie koe 3200zł od auta wartego 120tys.
          Mam pytanie:
          W ostatnim Motorze przeczyatlem ze jest mozliwosc ubezpieczenia tak auta zeby
          przez caly rok Ac opiewalo na pelna kwote ubezpieczenia a nie ze po 6
          miesiacach odliczaju juz spadek wartosci auta.
          • pkret Re: Lesaing a Toyota Rav4 26.05.07, 21:53
            30% z 120tys zl mozna lepiej wykorzystac niz strata w dzialalnosci do koca roku

a co do drugiego
            takie warunki ubezp. sa mozliwe (dodatkowe koszty) - ale po co to robic - skoro
            wartosc samochdu spadnie gdy opuscisz salon
          • bojakk Re: Lesaing a Toyota Rav4 27.05.07, 13:22
            Z ta wplata wstepno to jest bzdura, bo sa dwa rodzaje leasingu, jeden, o ktorym
            jest mowa, tzw. finansowy, drugi, operacyjny, ktory jest raczej wynajmem
            dlugoterminowym. W pierwszym przypadku na koniec okresu masz opcje wykupu
            samochodu na prederencyjnych warunkach, czyli za bezcen. W drugim raczej nie
            bierze sie tego pod uwage, tzn mozna wykupic samochod, ale nie sa to warunki
            preferencyjne, tzn kazdy moze od leasingodawcy to auto po tej cenie kupic.
            Dodatkowo w drugim przypadku raty sa ustalane na podstawie oczekiwanego
            przebiegu i za kazdy kilometr nadmiaru sie doplaca a niedomiaru Ci zwracaja.

Nie wiem, czy z tym ubezpieczeniem sie tak bardzo oplaca brac na siebie, bo jak
            juz pisalem EFL mial 3 lata z pelnym assistance za 6 kPLN.
            No i dobrze sie przygotwac na to, co sie dzieje z samochodem w przypadku jego
            kradziezy lub zlomowania po wypadku, upewnic sie jakie ma sie prawa, bo w koncu
            odszkodowanie dostaje wlasciciel a nie uzytkownik.
            Pzdr
            • tomissek Re: Lesaing a Toyota Rav4 27.05.07, 23:00
              Czyli rozne firmy w rozny sposob rozliczaja AC w razie uszkodzenia auta lub
              kradziezy???
              No to jak to jest w EFL w przypadku kradziezy auta i jakie sa roznice w innych
              firmach????Na co zwrocic uwage???

> juz pisalem EFL mial 3 lata z pelnym assistance za 6 kPLN

Od wartosci 120tysiecy.A co w przypadku kradziezy auta po roku???? I jeszcze
              raz powtorze pytanie - jak to jest w przypadku ubezpieczenia AC - swego czasu
              PZU placiclo pelna wartosc do 6 miesiecy a potem odliczalo amortyzacje auta???
              Slyszalem ze teraz mozna ubezpieczyc auto na pe;na wartosc czyli ubezpieczam na
              120tysiecy zl i jezeli auto kradna w 11 miesiacy to dostaje 120 tysiecy a nie
              np 100tys bo taka jest jego wartosc gieldowa
              • bojakk Re: Lesaing a Toyota Rav4 28.05.07, 12:53
                Nie mam pojecia co bylo podstawa do obliczenia skladki 6 kPLN na 3 lata (w 2003
                roku), ale wiem, ze wynosila tyle samo dla Vectry Caravan jak i dal Meganki 5d.
                Wiec pewnie jest to jakas kwota zryczaltowana. Wiem, ze w Masterlease samemu sie
                ubezpiecza samochod (moze w takim przypadku to Ty dostajesz odszkodowanie i masz
                tylko obowiazek splacic leasing do konca), ale nie wiem dokladnie, dopiero sie
                przymierzamy do nowej umowy.

W przypadku leasingu operacyjnego nie ma problemu, bo nie interesuje Cie, czy
                samochod zginal, czy co, leasingodawca musi Ci zapewnic srodek komunikacji i
                koniec, przynajmniej z tego co wiem tak to wyglada.

Co do ubezpieczenia, to sie wogule upewnij, ze cokolwiek dostaniesz, jak auto
                zginie, lub zostanie skasowane, poniewaz nie jestes jego wlascicielem (zalezy to
                od umowy leasingowej, niech Ci to dokladnie wytlumacza). Faktycznie jest tak, ze
                jesli szkoda calkowita wystepuje w ciagu pierwszego roku eksploatacji to czesc
                ubezpieczycieli wyplaca rownowartosc nowego samochodu z salonu, a raczej kwote z
                faktury.

Pzdr
        • jako_tako Re: Lesaing a Toyota Rav4 27.05.07, 16:08
          Przepraszam, rata ktora podalem jest przy pierwszej wplacie 20%
          • pkret Re: Lesaing a Toyota Rav4 28.05.07, 18:58
            a ile wyniesie koncowa?
            • jako_tako Re: Lesaing a Toyota Rav4 29.05.07, 02:07
              > a ile wyniesie koncowa?

??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka