Dodaj do ulubionych

suzuki SX4 kontra kia cee'd

30.05.07, 16:38
wiem, że ten temat był juz poruszany, ale do soboty muszę przodjąć decyzję co
do wyboru auta (prawdopodobnie u jednego z dealerów suzuki będzie dostawa
SX4, więc nie musiałbym czekać 3 m-cy, jak to jest w większości salonów),
dlatego też zależy mi na jak najaktualniejszych opiniach. Zwłaszcza, że oba
auta są autami niedawno wprowadzonymi na rynek, więc każdy miesiąc
eksploatacji może dać nowe informacje. Dodam, że jestem zainteresowany wersją
Suzuki SX4 2 WD GS albo GLX (zastanawiam się czy warto dodać te 6 tys. na GS)
oraz kia cee'd 1.4 w wersji comfort plus, do której chcę założyć instalację
gazową w salonie (wyszłoby tak ok 57 600 z metalikiem). Szczególnie zależy mi
na inf. o praktyczności samochodów (wiadomo SX4 ma tylko 270 lit. bagażnik,
co jest dużym minusem - no bo gdzie się zmieści wózek??? :) :) ) oraz
elastyczności jednostek napedowych - wdaje się, że 1.6 z sx4 powinien być
elastyczniejszy. Aha jeżeli ktoś ma sx4, to byłbym wdzięczny za subiektywną
opinię co do tego samochodu, zwłaszcza czy sprawdza się równiez jako samochód
na wypady na Mazury (możliwosci zabierania bagaży). Z góry dzieki za porady
Obserwuj wątek
    • lenarty Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 30.05.07, 17:11
      Ja miałem podobny dylemat i stanęło na SX4, właśnie ze względów praktycznych. Co
      do SX4 w związku z tym nie wypowiadam się, a co do cee'da to zapraszam tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45903
      • al9 Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 30.05.07, 17:50
        Kup suzuki. Fajne auto, wersje 4wd kupił mój kumpel. Przejechał 5 tys, średnia
        spalania wyszła 7,5 głównie miasto, 3 wypady nad morze. Silnik ma 109 KM tylko
        teoretycznie, ale jesli nie jestes wyścigowiec to wystarczy.. Świetny poziom
        montażu - nic nie skrzypi, twarde i niestety stukające na dziurach zawieszenie
        (ale moja honda tez stuka)... Poza tym - suzuki jest 100 razy ładniejsze od
        całkowicie bezpłciowego ceeda (którego mnóstwo ludzi myli ze starą corollą)
        Pozdr
        al
        • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 30.05.07, 18:35
          właśnie - suzuki jest oryginalny i przyciąga wzrok na ulicy, tylko ten
          bagażnik... Taki sam miałem w fabii - na dwie osoby wystarczy, ale jak trzeba
          będzie przewieść wózek, to zrobi się ciasno. Gazu już tam nie wrzucę, a jednak
          LPG wychodzi taniutko (jeździłem dwa lata na gazie). No cóż, na razie zbieram
          argumenty za sx4 które pozwolą przeważyć minus za bagażnik. Zresztą cee'd ze
          swoimi 340 też należy do średniaków w klasie...
          • rickky Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 30.05.07, 19:34
            www.autocentrum.pl/oceny_aut/Suzuki_SX4.html
            www.autocentrum.pl/oceny_aut/Kia_Ceed.html
          • dobarek Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 15:30
            nie porównuj bagażnika w Fabii z bagażnikiem z SX4, który jest naprawdę
            praktyczny - na Mazury zapakowaliśmy się w 4 osoby z 4 dużymi torbami
            podróżnymi - wszystkie swobodnie się zmieściły w kufrze (3 obok siebie plus
            jedna na nich).
            Mam tez Corsę, która ma bagażnik 270 litrów ale za Chiny nie da się porównać z
            SX4 - Suzuki jest szersze a przez to daje większe mozliwości pakunkowe
      • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 31.05.07, 22:27
        lenarty, to co Ty w końcu kupiłeś? Bo na forum o cee'd pisałeś, że właśnie na to
        auto się zdecydowałeś. Oczywiście zauważyłem datę postów :) Czy to oznacza, ze
        zmieniłeś zdanie i jednak kupiłeś sx4? Nie to, żebym prowadził inwigilację, po
        prostu czysta ciekawość przyszłego kupca
        • lenarty Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 04.06.07, 12:40
          Hejka
          kupiłem cee'da i jestem bardzo zadowolony. Przez 2 miechy przejechałem 3000 km i
          moje zadowolenie rośnie z każdym przebytym kilometrem. Auto bardzo duże w
          środku, ciche, super zawieszenie, elastyczny silnik, bardzo dobre wyposażenie,
          bagażnik bardzo pakowny (szeroki i wysoki), nie ma do czego się przyczepić. Ale
          nie będę Ci odradzał SX4, bo uważam, że to niezłe auto (tyle, że mniejszy od
          cee'da, razcej klasa B). Jak lubisz wysokie auta (weź pod uwagę boczne podmuch
          na trasie, słabszą elastyczność i dynamikę przy większym spalaniu) to czemu nie!
    • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 31.05.07, 13:27
      tak tylko piszę, aby podtrzymać posta :)
      • cc_2004 Re: bierz kija 02.06.07, 21:53
        wg twoich potrzeb kija będzie lepszym rozwiązaniem, no i zagazować można.
        jeździłem sx4 - jazda ekstra, ale spalanie, ho, ho!
    • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 31.05.07, 22:21
      cosik mało porad :) Dzisiaj oglądałem kolejne auta i robi się kolejny problem -
      za niecałe 60 tys. mogę mieć xsarę picasso z silnikiem 1.6 hdi (92 KM) lub za ok
      57 tys. C4 z niezłym wyposażeniem i silnikiem 1.6 110 KM. Swoją drogą C4
      (zwłaszcza 3-drzwiowe) to fajne wizualnie autko, bardzo przyjemne w środku. Suma
      sumarum cee'd przy citroenach wyglądał jakoś blado :) Dlatego chyba zdecyduję
      się na suzuki sx4. W sobotę jadę zamawiać :)
      • bojakk Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 12:10
        Od suzuki chyba wolalbym nowa fabie za 51kPLN, co prawda ma tylko 4 poduszki i
        silnik 85KM, ale za to bagaznik wiekszy.
        Za 56 kPLN mozna miec golfa, niestety tylko 80KM, ale za to kwota zawiera pelen
        pakiet ubezpieczen. Niestety wyposazeniem nieco Kii ustepuje, nie ma komputera,
        radia i swiatel przeciwmgielnych, no i slabszy silnik.
        Pzdr
    • 737ng Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 08:16
      Nie jezdzilem Kia, mam Suzuki z 2.0 silnikiem. Odzywam sie tylko dlatego, ze nie
      dostales zbyt wielu odpowiedzi :)

Jestem z tego auta bardzo zadowolony. Wprawdzie na wakacje jezdzimy wiekszym
      samochodem, ale kilka wypadow w Suzuki tez zrobilismy i bylo wygodnie i
      przyjemnie. Prowadzi sie zgrabnie, jakosc montazu jest bardziej niz
      zadowalajaca, nic nie stuka i ogolnie auto robi bardzo solidne wrazenie. Mam
      duzo miejsca nad glowa, a ze jestem wysoki bardzo mi sie to podoba. Moi rodzice
      maja w firmie Suzuki Liane, uzywaja jej na wielu krotkich miejskich odcinkach i
      od 5 lat nic sie w niej nie zepsulo, wiec mam nadzieje, ze SX4 bedzie podobnie
      niezawodny.

Gdybym mial wybierac po raz drugi chyba kupilbym to samo.

K.
      • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 09:29
        dzięki serdeczne. Już raczej przekonałem się do SX4 :)
      • al9 Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 09:46
        lenarty kupił kie ceed
        picaso zapomnij. co z tego że tanie.. Jak to główny parametr to chyba jeszcze
        mozna kupic pierwszą octawię..
        c4 ciekawe, niedrogie.. ale 3d mało praktyczne
        zamawiaj suzuki i zacznij się cieszyć!
        :-)
        Pozdr
        al
        • simr1979 Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 11:02
          Suzuki i fiat wykorzystują modę i nieświadmość klienta.
          SX4 i sedici to małe crossovery segmentu B , konkurencja w tej samej cenie
          oferuje tradycyjne hatchbacki segmentu C (Cee'd, C4).
          Wygoda przedziału pasażerskiego SX4, dzięki wysokiemu posadowieniu foteli (jak w
          minivanie), nie ustępuje kii ani citroenowi (może troszkę na szerokości), ale
          nic w przyrodzie nie ginie - róznica klas wychodzi w pojemności bagażnika.....
          Typowe minivany tej wady nie mają, tzn. z reguły zarówno przestrzeń kabiny jak
          i rozmiar bagażnika tallboya na płycie klasy niższej jest porównywalny z
          tradycyjnym nadwoziem klasy o numer wyższej. Dlatego tylko od indywidualnych
          preferencji klienta zależy, czy wybierze (w podobnej cenie)np. C4 Picasso czy C5
          - otrzymuje tyle samo, tylko w trochę innym wydaniu.
          Z SX4/sedici jest inaczej - oferuje mniej miejsca niż minivan tej samej klasy
          (Yaris Verso, Idea, Modus/Note)albo hatchback klasy wyższej, ale placić trzeba
          równie dużo - za imydż suva....A wyprodukowanie imydżu kosztuje wyrażnie mniej
          niż większego samochodu, więc i zysk producenta większy .
          Podobny mechanizm funkcjonuje w odniesieniu do Qashqaia.....
    • piodu Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 12:21
      A ja mając podobne dylematy zdecydawałem sie na focusa.
    • dobarek Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 01.06.07, 15:27
      jestem właścicielem SX4 od 3 miesięcy - przejechane 6 tysięcy km i generalnie z
      każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że to był dobry wybór.
      Najbardziej newralgiczna sprawa - kufer - 270 litrów, ale bardzo pakowne 270 l.
      Razem z naszym dzieciakiem pakujemy się bez problemu. Wózek i dwie duże torby
      plus masa jakichś bagaży typu laptop czy reklamówki weszły do kufra.
      Zastrzeżenie jedno - wózek mamy McLaren składany w parasolkę. Jeśli ktoś chce
      pakować jakieś większe wózki typu gondola czy tez jakieś duże spacerówki to
      raczej nie zmieści się z bagażami.
      Natomiast polecam każdemu zakup samochodu z napędem 4WD - rewelacyjnie się
      prowadzi i jest wyższy o 19 mm - przy dużych krawężnikach wiadomo o co chodzi.
      W środku miejsca sporo - 3 tygodnie temu smignęliśmy w 4 dorosłe osoby na
      Mazury i było bardzo wygodnie. Klima bardzo wydajna. Silnik nie nalezy do
      wyścigowców ale wolny też nie jest. Jeśli potrzebny jest duży bagażnik to
      proponuję jeszcze zainteresować się Fiatem Bravo, ale ja kupiłbym jesczze raz
      SX4
    • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 02.06.07, 15:22
      auto zamówione!!! Ani Sx4 ani kia. Od koreańczyka coś mnie odsunęło, jakoś tak
      zabrakło mi trochę przekonania do tego auta. Za to dzisiaj przejechałem się sx4
      a potem citroenem c4 wyposażonym w diesla 1.6 hdi 92 KM. I z przykrością
      stwierdziłem (ze szczerą, bo chciałem kupić sx4), że sx nie wytrzymuje
      konkurencji z c4. Silniczek (wiem, że ciężko porównywać diesla z benzyną),
      wnętrze auta, jego przestronność. Suma sumarum zamówiliśmy c4 z silnikiem 92 km
      w wersji impress (super wyposażenie). No i zobaczymy (no, ale teraz tylko chleb
      ze smalcem, przekroczyłem kasę i to o grubo). Czas przyniesie odpowiedź, czy był
      to dobry wybór. Dzięki za wszystkie porady.
      Pozdr
      • alleluja_i_do_przodu A mogłeś mieć Hąde Civic 02.06.07, 15:48
        Wydałeś 63 tyś., a za to mogłeś mieć Hąde Civic z silnikiem 1,4; prawie 15 sek.
        do setki i bez klimatyzacji. Tak masz dyzla, "fól wypas", ale dla forumowych
        hądziarzy i tak zrobiłeś kiepski interes.
        • al9 hąda 1,4 to nie honda 04.06.07, 10:42
          alleluja_i_do_przodu napisał:

> Wydałeś 63 tyś., a za to mogłeś mieć Hąde Civic z silnikiem 1,4; prawie 15
          sek.
          > do setki i bez klimatyzacji. Tak masz dyzla, "fól wypas", ale dla forumowych
          > hądziarzy i tak zrobiłeś kiepski interes.
          --------
          w imieniu forumowych hądziarzy wyprowadzę Cię z błędu. Civic z motorem 1,4 to
          kiepski żart, a auto z silnikiem 1,8 przekracza juz 70 tys
          Gratuluję wyboru c4! Dla mnie to najłądniejszy citroen!
          Pozdr
          al
    • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 04.06.07, 10:01
      i już ostatni wpis - auto potwierdzone, ok 20 czerwca do odbioru :) Teraz
      troche spokoju i czas zacząć testować cytrynę.
      Pzdr
    • aerofan Ja wybrałem SX4 22.06.07, 14:30
      Witam.

Kilka miesięcy temu miałem dokładnie ten sam dylemat. Cee'd czy SX4. W grę
      wchodził jeszcze grande Punto.

Masę czytania, opinii, odwiedzania salonów jazdy próbne..

Powiem krótko - obejrzałem najpierw Ceed'a - wykończenie, plastiki, jazda
      próbna.

Potem wycieczka do salonu Suzuki - SX4 w środku to PÓŁKA WYŻEJ ! Wykończenie
      plastików w Cee'd i SX4 to tak, jak by porównać chińskie trampki i Conversy !

Nie powiem, jechało się Cee'dem przyzwoicie, ale to wykończenie.. Gumy dookoła
      drzwi, tandetne białe opisy przycisków i na radio... Jak zobaczyłem Suzi to nie
      miałem żadnych wątpliwości :)

No i co do wyglądu mam taką samą opinię - Kia jest ładna, ale jakby już gdzieś
      to auto widziałem wcześniej (Corolla?).

A jak SX4 wygląda - każdy wie. A ja mam JAPOŃSKĄ WERSJĘ GS z bardziej
      agresywnym przodem, a wygląda ono dokłądnie tak (moje cacuszko :))

img205.imageshack.us/img205/6217/sx5oj6.jpg
      Pozdrawiam i życzę udanego wyboru !
    • radziecki Re: suzuki SX4 kontra kia cee'd 21.07.07, 10:10
      Podziękowania za wszystkie porady. C4 odebrane, przejechane już ponad 2000 km
      :)Muszę stwierdzić, że autko jak na razie sprawuje się dobrze. Ma jedną trochę
      nieprzyjemną cechę, o której zresztą wszyscy wiedzą :) - tylne zawieszenie
      "dobija" na dziurawych drogach, ale da się przeżyć. Za to auto świetnie trzyma
      się drogi, jest bardzo przyjemne w środku, centralny wyświetlacz - super
      sprawa!!! - może nie każdemu przypasować, ale jeśli chodzi o mnie rewelacja,
      wszystkie informacje doskonale widoczne i czytelne. No i najważniejsza sprawa,
      silnik - 1.6 hdi 92 KM. Na razie super - spalanie uzależnione jest od dynamiki
      jazdy, ale np. jazda mieszana, nie zwracają za bardzo uwagi na "pedał" i z klima
      - 5.4 l. A na trasie też zależy od prędkości, ale np. ostatni nocny wyjazd na
      Mazury nie przekraczając zbytnio 120 km/h średnio wyniósł 4.8 l/100. Co do
      przyśpieszeń to może szału nie ma, ale elastyczność silnika jest wystarczająca
      do spokojnego wyprzedzania (od 70 km/h "ciągnie" aż miło, a to jest chyba
      najważniejsze, a nie szybki strat na światłach). Podsumowując jak na razie muszę
      przyznać, że jestem zadowolony z podjętej decyzji i mam nadzieję, że to się zmieni.
      Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka