Dodaj do ulubionych

Skaczące wycieraczki

IP: 192.168.103.* 03.12.01, 08:40
W moim samochodzie od czasu do czasu skacze wycieraczka (jedna).
W jedną stronę idą super (nie skaczą i nie robią smug)a z powrotem wycieraczka
kierowcy skacze jak zwariowana.
Co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić?
Auto ma 2 miesiące.PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: grogreg Re: Skaczące wycieraczki IP: 212.160.165.* 03.12.01, 09:39
      Masz twarde gumy? Moze to to.
      Puki co przetrzyj szyby i wycieraczki profilaktycznie denaturatem, male masz
      nieco tluszczu, np po szamponie z woskiem.
    • Gość: Tomek Re: Skaczące wycieraczki IP: *.unregistered.formus.pl 05.12.01, 23:29
      Gość portalu: dia napisał(a):

> W moim samochodzie od czasu do czasu skacze wycieraczka (jedna).
      > W jedną stronę idą super (nie skaczą i nie robią smug)a z powrotem wycieraczka
      > kierowcy skacze jak zwariowana.
      > Co może być tego przyczyną i jak można temu zaradzić?
      > Auto ma 2 miesiące.PZDR

Auto masz na gwarancji więc jedź do serwisu. Mi wycieraczki skrzypiały i w ASO
      bez problemu wymienili na gwaranji. Napisz jaki to samochód.

• Gość: dia Re: Skaczące wycieraczki IP: 192.168.103.* 06.12.01, 07:33
        Jest to Swift.
        Na razie nie jadę do serwisu bo jeszcze nie obczaiłem co sprzyja skakaniu.
        Jak wcześniej napisałem zdarza się to od czasu do czasu.
        Może się ułożą?PZDR
        • Gość: Remo Re: Skaczące wycieraczki IP: 192.168.0.* 06.12.01, 08:19
          U mnie też "pierdzą" wycieraczki, szału można dostać... Jak to ktoś już tu
          powiedział - mają twardą gumę. Poprzednie wywaliłem, bo były już stare.
          Zamiast, o ja głupiec, kupić Bosha (droższe), to kupiłem jakieś no name za
          kilkanaście złotych. Skąpy traci dwa razy :(
          • Gość: greg Re: Skaczące wycieraczki IP: 195.82.169.* 06.12.01, 08:50
            Gość portalu: Remo napisał(a):

> U mnie też "pierdzą" wycieraczki, szału można dostać... Jak to ktoś już tu
            > powiedział - mają twardą gumę. Poprzednie wywaliłem, bo były już stare.
            > Zamiast, o ja głupiec, kupić Bosha (droższe), to kupiłem jakieś no name za
            > kilkanaście złotych. Skąpy traci dwa razy :(

Witajcie Miewam podobne problemy i to z Boschami. Kupiłem reklamowane Bosch Twin
            w których zastosowano dwa rodzaje gumy(twardą na brzegach pióra miekką na
            przegubie) jednak przy duzych ilościach wody też się to dzieje Przycztną jest
            oczywiście twarda guma która ma tendencje do zastygania w jednostronnym
            przygieciu pióra np po dłuższym postoju. Przy ruchach wycieraczek same pióra nie
            pracują, nie poddaja sie zmianie kierunku pracy. Dobre efekty daje reczne
            przegiecie pióra przy pozycji spoczynkowej wycieraczek przed dłuższym postojem.
            Unika si,e wtedy zastygnięca pióra w jednej pozycji. Naprawdę pomaga
            Pozdrawiam
            • Gość: PUK Re: Skaczące wycieraczki IP: *.lodz.gazeta.pl 06.12.01, 10:06
              Pewną metodą jest zostawianie na noc
              postawionych wycieraczek. Guma odpoczywa,
              a i przymarznąć nie mają jak.
              Tylko te złodziejaszki...
              Na parkingu osiedlowym (zamkniętym) przez miesiąc
              mój ojciec był jedynym, który tak zostawiał wycierzaczki.
              Teraz ma przynajmniej klikunastu naśladowców.
              • Gość: greg Re: Skaczące wycieraczki IP: 195.82.169.* 06.12.01, 10:25
                Gość portalu: PUK napisał(a):

> Pewną metodą jest zostawianie na noc
                > postawionych wycieraczek. Guma odpoczywa,
                > a i przymarznąć nie mają jak.
                > Tylko te złodziejaszki...
                > Na parkingu osiedlowym (zamkniętym) przez miesiąc
                > mój ojciec był jedynym, który tak zostawiał wycierzaczki.
                > Teraz ma przynajmniej klikunastu naśladowców.

Oczywiście Też dobry pomysł!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: lotka Re: Skacza˛ce wycieraczki IP: 212.121.202.* 07.12.01, 11:49
                  przyznam, jest to dosc duzy problem. po jakims czasie nie jestem w stanie
                  skupic sie na niczym innym tylko na podrygujacej wycieraczce. wymienila
                  wycieraczki, ale niestety bez skutku. sprobuje "stojacych" wycieraczek, mam
                  nadzieje, ze pomoze...
            • Gość: O.O. Re: Skaczące wycieraczki IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 07.12.01, 15:04
              Gość portalu: greg napisał(a):

> Przycztną jest
              > oczywiście twarda guma która ma tendencje do zastygania w jednostronnym
              > przygieciu pióra np po dłuższym postoju. Przy ruchach wycieraczek same pióra ni
              > e
              > pracują, nie poddaja sie zmianie kierunku pracy. Dobre efekty daje reczne
              > przegiecie pióra przy pozycji spoczynkowej wycieraczek przed dłuższym postojem.
              >
              > Unika si,e wtedy zastygnięca pióra w jednej pozycji. Naprawdę pomaga
              > Pozdrawiam

|||||||||| Tak. I to jest prawdziwy powód !
              |||||||||| Można to przegięcie zrobic również na krótkim postoju w czasie jazdy. A tak w ogóle to jest to w dużej mierze
              zależne od temperatury otoczenia, no i niestety guma wycieraczek oprócz twardnienia na skutek temperatury,
              twardnie również od częstego spryskiwania płynem niezamarzającym do szyb.
              Niestety nie ma na to 100% sposobu, należy po prostu częściej wymieniać piora, byle nie na takie " taniochy " o
              konstrukcji plastikowej. Tylko metalowe i to o jak największej ilości przegubów powodujących dobre przyleganie gumy
              do szyby.
              Pzdr
              • Gość: dia Re: Skaczące wycieraczki IP: 192.168.103.* 08.12.01, 08:27
                Dzięki za rady. Zobaczę czy to przeginanie i podstawianie pomoże. PZDR
                • Gość: O.O. Re: Skaczące wycieraczki IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 10.12.01, 10:14
                  Gość portalu: dia napisał(a):

> Dzięki za rady. Zobaczę czy to przeginanie i podstawianie pomoże. PZDR

||||||||||| Daj znać na forum jaki jest skutek tych naszych porad. Jezeli pomogło to inni będa już wiedzieć co robić, a nie z
                  byle "głupotą" jechac do serwisu dając zarobić im za coś, co każdy może zrobić sam.
                  Pzdr O.O.

• Gość: Darek Re: Skaczące wycieraczki IP: 212.106.189.* 10.12.01, 15:56
                    Kiedyś można było kupić z wysyłki pióra w kształcie rurki,były super.Obecnie
                    szukam tej wysyłki aby ponownie kupić.
    • Gość: PUK NOWY STANDARD??? IP: *.lodz.gazeta.pl 10.12.01, 15:56
      Czy widzieliście w Motorvision
      prezentację nowego Polo?
      Ma zupełnie nowe wycieraczki, chyba Boscha,
      które nie mają żadnych metalowych elementów
      trzymających gumę.
      Pióra zrobione są z jednego miękkiego wałka
      gumowego. Pewnie o jakimś specyficznym przekroju.
      Ciekawe jak to się sprawdza i czy będą podróbki...
      • Gość: O.O. Re: NOWY STANDARD??? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 10.12.01, 17:24
        Gość portalu: PUK napisał(a):

> Czy widzieliście w Motorvision
        > prezentację nowego Polo?
        > Ma zupełnie nowe wycieraczki, chyba Boscha,
        > które nie mają żadnych metalowych elementów
        > trzymających gumę.
        > Pióra zrobione są z jednego miękkiego wałka
        > gumowego. Pewnie o jakimś specyficznym przekroju.
        > Ciekawe jak to się sprawdza i czy będą podróbki...

||||||| No właśnie ! Widziałem
        ||||||| Myślę, że mają wewnatrz zatopiony jakiś stalowy element sprężynujący, a brak ruchomych części
        zapobiega np. zamarzaniu na mrozie no i w efekcie "mazaniu" po szybie. Ludzie myślą !!!!
        Pzdr

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka