Gość: kuzyn IP: *.fastres.net 07.06.03, 03:51 Podobno rozmowy sa prawie zakonczone. Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Tzn. chce odkupić od Forda??? 07.06.03, 16:25 Kuzyn jak zwykle bredzi, a Ty się na to złapałeś:( Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 Bo ja wiem? 07.06.03, 16:46 Nie chciało mi się głębiej szukać, ale: www.volvospy.com/w-agora4/view.php?bn=volvospy_generalubb&key=1054561405&first=1054994334&last=1054755920 W każdym razie nie kuzyn to wymyślił :-) Pozdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 16:54 Tobie już bardziej wierzę:) Jeśli to miałoby być prawdą, to ciekawe, czy zapłacą mniej czy więcej niż, kiedy mieli kupić Volvo na początku lat '90? Możemy pospekulować, co zyska Volvo a co Renault&Nissan?;) Pozdrawiam Skąd bierzesz adresy takich stron? Link Zgłoś
dreaded88 Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 17:16 greenblack napisał: > Tobie już bardziej wierzę:) Dzięki :-) Jeśli to miałoby być prawdą, to ciekawe, czy > zapłacą mniej czy więcej niż, kiedy mieli kupić Volvo na początku lat '90? A pamiętasz ile Ford wyłożył na Volvo? > Możemy pospekulować, co zyska Volvo a co Renault&Nissan?;) Renault mogłoby sobie odpuścić walenie głową w mur oddzielający markę od klasy wyższej i nie bawić się w Avantime'y/Vel Satisy, chociaż i tak podobno Infiniti w końcu zawitają do Europy. Dla Volva chyba wsio rawno, na napęd tylny raczej by nie przeszli, to i unifikować by się mogli najwyżej z Maximą... > > > Pozdrawiam > > > Skąd bierzesz adresy takich stron? Znajduję zwykle dość przypadkowo. Pozdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 17:27 dreaded88 napisał: > A pamiętasz ile Ford wyłożył na Volvo? 6,45 mld $. > Renault mogłoby sobie odpuścić walenie głową w mur oddzielający markę od klasy > wyższej i nie bawić się w Avantime'y/Vel Satisy, chociaż i tak podobno Infiniti > > w końcu zawitają do Europy. A V6 i V8 z Infiniti mogłyby zawitać pod maskami Volvo. Dla Volva chyba wsio rawno, na napęd tylny raczej > by nie przeszli, to i unifikować by się mogli najwyżej z Maximą... Przejście na napęd tylny to nie aż taki wyczyn, zwłaszcza, że Infiniti ma w tym doświadczenie. Może Volvo skorzystałoby także na doświadczeniu Nissana w produkcji prawdziwych terenówek. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 17:30 I jeszcze coś. Renault ma vany, a Volvo nie. Jeśli to miałaby być prawda, to co z tym?: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6351890 S40 na płycie Megane/Almery? Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 17:42 greenblack napisał: > > 6,45 mld $. No to pewnie gdzieś w tych granicach. > > > A V6 i V8 z Infiniti mogłyby zawitać pod maskami Volvo. > Pod wiadomym warunkiem. Ale w zasadzie równie dobrze przy pozostaniu Volva u Forda mogą pod maski silniki Jaguara, a o takich planach cichutko. BTW - do Jaguara F rozważa się silniki R6 z Volva. > Przejście na napęd tylny to nie aż taki wyczyn, zwłaszcza, że Infiniti ma w tym > > doświadczenie. Może Volvo skorzystałoby także na doświadczeniu Nissana w > produkcji prawdziwych terenówek. Terenówki - jak najbardziej, ale można się obawiać(?) scenariusza znanego z Saaba :-) Pozostałe kwestie - rzeczywiście, jakiś van Volvo mógłby się pojawić, ale chyba równie dobrze w Fordzie (przecież Galaxy muszą czymś zastąpić). S40/V50 - raczej by został na płycie Focusa, za jakąś specjalną dopłatą dla Forda. Obecne S40 wymaga następcy natychmiast, opracowywanie czegoś na bazie Megane/Almery czy może Primiery zajęłoby za dużo czasu. Pozdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 17:54 dreaded88 napisał: > No to pewnie gdzieś w tych granicach. Nie jestem taki pewien. Czemu właściwie Renault chce(?) kupić Volvo? Albo cena jest atrakcyjna albo/i bardzo chcą zaistnieć w klasie aut szlachetnych. PAG przynosi Fordowi straty i pewnie chce je jakoś ograniczyć. Renault zwietrzyło szansę. > Pod wiadomym warunkiem. Niekoniecznie. 3.5 V6 spokojnie weszłoby pod maskę szerokiego S80, a i automat mógłby być 5-biegowy. Ale w zasadzie równie dobrze przy pozostaniu Volva u > Forda mogą pod maski silniki Jaguara, a o takich planach cichutko. 3.0 V6 Jaguara niewiele się różni pod względem mocy od 3.0 R6, a 4.2 V8 jest chyba za duży i oba wymagają 6-biegowego automatu. BTW - do > Jaguara F rozważa się silniki R6 z Volva. Powrót Jaguara do R6? Teraz chyba już nierealny. > Terenówki - jak najbardziej, ale można się obawiać(?) scenariusza znanego z > Saaba :-) Zawsze Nissan/Infiniti brzmi dumniej niż Chevrolet;) > Pozostałe kwestie - rzeczywiście, jakiś van Volvo mógłby się pojawić, ale chyba > > równie dobrze w Fordzie (przecież Galaxy muszą czymś zastąpić). Swoją drogą to Galaxy nie będzie już konstruowany z VW. > S40/V50 - raczej by został na płycie Focusa, za jakąś specjalną dopłatą dla > Forda. Obecne S40 wymaga następcy natychmiast, opracowywanie czegoś na bazie > Megane/Almery czy może Primiery zajęłoby za dużo czasu. Pewnie masz rację. Kolejne promocje S40 wyglądają komicznie. > Pozdr. Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 18:44 greenblack napisał: > dreaded88 napisał: > > > No to pewnie gdzieś w tych granicach. > > Nie jestem taki pewien. Czemu właściwie Renault chce(?) kupić Volvo? Albo cena > jest atrakcyjna albo/i bardzo chcą zaistnieć w klasie aut szlachetnych. PAG > przynosi Fordowi straty i pewnie chce je jakoś ograniczyć. Renault zwietrzyło > szansę. Bardzo możliwe. Może w takim razie Jaguara też sprzedadzą :-) > > Pod wiadomym warunkiem. > > Niekoniecznie. 3.5 V6 spokojnie weszłoby pod maskę szerokiego S80, a i automat > mógłby być 5-biegowy. Tak, ale chyba nie :-) Sądząc po tegorocznym liftingu, obecnemu S80 zostały jakieś 3 lata życia. Nie ma wielkiego sensu ładować środków na przystosowanie do nowych silników, tym bardziej, że max. z 3.5 to chyba 280KM - tyle mają z T6 (ale automat 4b, fakt). Co dalej - albo nowy S80 dzieliłby platformę z Laguną 3, albo np. z Nissanem Glorią, na którym bazuje Infiniti M45, a nowa wersja (redesign) ma się ponoć pojawić w 2005 - i wtedy proszę bardzo, RWD, V8. Albo coś zupełnie innego. My sobie gwarzymy o Volvo, Nissanie - ale ploty o fuzji GM-Ford to dopiero rewelacja! Pozdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Bo ja wiem? 07.06.03, 21:23 dreaded88 napisał: > Bardzo możliwe. Może w takim razie Jaguara też sprzedadzą :-) Kuzyn już napisał, że sprzedają Aston Martina;) > Tak, ale chyba nie :-) Sądząc po tegorocznym liftingu, obecnemu S80 zostały > jakieś 3 lata życia. Nie ma wielkiego sensu ładować środków na przystosowanie > do nowych silników, tym bardziej, że max. z 3.5 to chyba 280KM - tyle mają z T6 Pewnie masz rację, ale takie 9-5 np. będzie produkowane jeszcze 4 lata albo i dłużej, czyli łącznie ponad 10;) > (ale automat 4b, fakt). Co dalej - albo nowy S80 dzieliłby platformę z Laguną > 3 Jednak ci Szwedzi mają słabość do budowania samochodów klasy wyższej na platformach aut klasy średniej;) , albo np. z Nissanem Glorią, na którym bazuje Infiniti M45, a nowa wersja > (redesign) ma się ponoć pojawić w 2005 - i wtedy proszę bardzo, RWD, V8. Albo > coś zupełnie innego. > > My sobie gwarzymy o Volvo, Nissanie - ale ploty o fuzji GM-Ford to dopiero > rewelacja! To sensacja! Megagigakoncern! > Pozdr. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Volvo mialo terenowki w latach 40-tych! IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 07.06.03, 19:32 greenblack napisał: > Może Volvo skorzystałoby także na doświadczeniu Nissana w > produkcji prawdziwych terenówek. > > > Pozdrawiam Tu Cie zapewne zaskocze,ale Volvo ma duze doswiadczenie w produkcji samochodow terenowych, i to nie byle jakich, tylko dla wojska,wiec odbiorcy wymagajacego. Pierwszym modelem terenowym bylo (nie liczac ciezarowych TVA, TVB i TVC, ktory mial naped na 4 kola-prod.1942-43) TPV z roku 1944. Samochod byl projektowany w okresie wojny w wielkim pospiechu, wiec zastosowano zmodyfikowana rame ciezarowki LV101 i przerobione nadwozie osobowego PV801/802. Podstawowe dane techniczne: -silnik 6-cyl. dolnozaworowy, sucha miska olejowa (!), moc 86KM -skrzynia 4-biegowa,naped na wszystkie kola (chyba bez reduktora) -przeswit 34cm rozstaw osi 310cm-troche duzo jaka na terenowy,ale w tamtym okresie nic lepszego nie mieli Samochody nie byly oczywiscie w normalnej sprzedazy-wiekszosc wzielo wojsko (wojna), czesc straz pozarna. Link Zgłoś
greenblack Re: Volvo mialo terenowki w latach 40-tych! 07.06.03, 21:19 Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a): > Tu Cie zapewne zaskocze,ale Volvo ma duze doswiadczenie w produkcji samochodow > terenowych, Nie, to mnie nie zaskoczyło, wiedziałem o tym modelu. Nie mówmy o czasach wojny, bo wtedy wielu miało samochody terenowe, ale tylko nieliczni kontynuowali produkcję. Czy ktoś pamięta bitwę podczas II Wojny Światowej, w której brały udział wojsko szwedzkie i te samochody? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Bo ja wiem? IP: *.telia.com 07.06.03, 17:35 Pamietacie te afere z roku 1994 co Volvo juz bylo na granicy polaczenia sie z Renault.Akcjonariusze sie nie zgodzili i nic nie doszlo,zostal tylko servis Renault w stacjach Volva.Ten rok byl niesamowity,akcje szly na potege w gore,dzisiaj Wam zdradze cosmy z moim szefem zrobili.On wiecie jest wlascicielem tego zlomu co prowadzilem tyle lat,pyta sie mnie Michal akcje sa na dnie byl to wrzesien 93 w powietrzu fuzja Volva,wszyscy byli przeciwni tej tranzakcji,Volvo parlo naprzod.Ja mowie do szefa stracimy,sprzedawaj wszystkie akcje Volva ,cena ich bedzie zaraz spadac.On niedowierzal Volvo bylo swiete. Poszedl do banku sprzedal dostal za nie nie duzo okolo 1 mln koron.Patrzymy co jest na dnie zawsze sie kupuje to co lezy a moze skoczyc,szylkowaly sie reorganizacje w bankowosci itp,Powiedzialem bierz akcje SE Banken eksperci tez potwierdzali nasza decyzje i zaten skromny milionik kupilismy.Po dwutygodniach akcje za 6kr sztuka zaczely sie ruszac do gory.Po miesiacu byly 15kr sztuka.Volvo utrzymywalo sie ale bez zmian.Po dwoch miesiacach bankowe byly po 35kr,po nastepnym 50kr.On chcial sprzedawac Krzyczalem i nie pozwolilem,Czekaj jeszcze troche ,to bylo cos niesamowitego i w lutym doszlo do75kr za sztuke jaka wygrana.Idz sprzedawaj w tym czasie Volvo polecialo na leb i szyje.Ludzie niechcieli tej fuzji.Mysmy sprzedali bank.odlozylo sie sume na zakup nowego 940 bez "wypasu" taki seryjniak za kapital kupilismy Volvo.Fuzji nie bylo po tygodniu akcje zaczely isc do gory , znowu zakupilismy ich za 1mln,ale powoli.Trzeba bylo znowu cos zarobic.Panowie akcje sa niesamowite.Moj kolega byl milionerem zle postawienie i stracil w ciagu miesiaca wszystko.Natomiast My funkcjonowalismy bez zarzutu dwaj zlomiarze. Smielismy sie w kulak z expertow innych ktorzy potracili jak cholera.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Bo ja wiem? IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 07.06.03, 17:43 Widocznie ci na flache absoluta starczylo bo strasznie belkoczesz.R Link Zgłoś
Gość: kuzyn To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.fastres.net 07.06.03, 17:32 Biznesmeni w krotkich gaciach i przypadkowi "fachowcy" od zlomu na tym forum. Jeszcze teraz jestem zdziwiony jak mozna przyrownywac "japonczyka" do np.VW! Ja rozumiem ze Polacy sa biedni,ale nigdy slon nie bedzie latal a Mazda czy Toyota lepsza niz Mercedes... Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 07.06.03, 19:40 Jezeli chcesz porownywac, porownuj to,co mozna ze soba porownac. Z tego co piszesz,mozna wywnioskowac,ze np. Yaris jest gorszy od S600 (ale jesli wezmiesz np. koszty eksploatacji, jazde po miescie, ekonomie, spadek wartosci-to juz S- klasa wysiada :-) - pokazuje tylko absurdalnosc tych porownan). Do Mercedesa porownaj Lexusa - tez tylny naped, prestiz i swietne wykonczenie. Toyota to konkurencja dla VW, Forda itd. I masz racje-nigdy Toyota nie bedzie VW-na szczescie! Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: utp.:* / 10.10.10.* 07.06.03, 20:09 Kuzyn a co ci złomiarze przeszkadzają? Skądinąd to świetny biznes gdybys nie wiedział... Link Zgłoś
Gość: Michal Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.telia.com 07.06.03, 21:55 To Ci cos powiem,kto prowadzi jeden z najwiekszych zlomow w Niemczech? Dzisiaj moze juz jest na emeryturze i jego dzieci to ciagna,Facio nalkezy do elity niemieckiej.Byly minister spraw zagranicznych tak jest wlascicielem.Fajny gosc znam osobiscie.Nigdy nie oceniaj po zawodzdzie ludzi.Kazdy lokuje jak moze i gdzuie sie da.Bedziesz chcial kupic czesc dp Porche to Ciebie skieruje do niego,ale uwazaj nie jest tani i boje sie ze niebedzie chcial z Toba rozmawiac.Prowadza tez specjalny dzial Porsche. Pracowalem uczciwie wychowalem 6-cioro dzieci juz polowa jest po uniwersytetach, acoz dlacezgo sie tak stalo.porostu wyksztacenie jakie wynioslem za komuny nikomu nie bylo potrzebne.Pzdr.Michal P.S Jak chcesz wiedziec to juz zlomu nie porowadze 3 lata poprostu juz wiek nie ppzwala.Tam trzeba silnych i odwaznych. Link Zgłoś
Gość: kuzyn Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.fastres.net 07.06.03, 22:00 Ok,ok,VIVAT zlom!......... Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 00:04 a to nie Michal ze Szwecji pisal ze jedna z najwiekszych i najbardziej dochodowych firm w szwecji zajmuje sie odzywskiwaniem surowcow wturnych? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.telia.com 08.06.03, 06:12 Tak to byla Stena.Tak ta Stena co do nich nalezy rowniez Stena -Line w ktorej sa zatrudnieni tez Polacy na liniach Kalskrona- Gdynia. Ta firma urosla wlasnie na malych i duzych zlomach.Ich dochod tylko ze sprzedanego materialu na czysto do hut jest rocznie 60mln koron.Jest tak zorganizowane ,ze dzisiaj cala europa bierze z nas przyklad.MAMY POKAZOWE BEZ MALA ZOLOMWISKA w poludniowej szwecji,gdzie byli eksperci z od Volkswagena i ogladali i zaczeli powoli wprowadzac w niemczech.Niedlugo bedzie to norma EU, a raczej juz jest. Dopiero pozniej sie wzieli za Statkowanie.Dzisiaj obsluguja Wiekszosc najatrakcyjniejszych lini w Europie.Angla-Irlandia,Szwecja-Anglia,Anglia - Kontynent, Szwecja kontynent itp.Przez wlasnie Stene zalatwialem na prosbe Ukrainy i Polski tez maszyny do prasowania z Wloch to bylo na poczatku lat 90- tych.Mysmy zaplacili a te kraje nam splacaly w towarach.Tam chodzilo o nieduze pieniadze okolo pol miliona baksow,ale wtedy Polska i Ukraina podnosily z niewoli i pieniedzy wogule nie bylo.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Michal Re: To chyba wyjasnia sprawe. IP: *.telia.com 08.06.03, 06:27 Gość portalu: kuzyn napisał(a): > Biznesmeni w krotkich gaciach i przypadkowi "fachowcy" od zlomu na tym forum. > Jeszcze teraz jestem zdziwiony jak mozna przyrownywac "japonczyka" do np.VW! > Ja rozumiem ze Polacy sa biedni,ale nigdy slon nie bedzie latal a Mazda czy > Toyota lepsza niz Mercedes... -------------------------------------------------------------------------------- Poruszyles temat,ktorego nie wszyscy rozumieja.Auto sie kupuje na max 10lat To auto jest dobre ,ktore podczas tych 10 lat sie nie psuje i nie sprawia klopotow wlasciecielowi. Auta dzielimy na dwa rodzaje zwykle i te ze statusem (splendorem). Auta japonskie nie posiadaja statusu i nikt niechce go zdobywac. Poza lexusem ,ktory zdobyl i sie okazal lepszy od MB S-klassy. Wlasnie dlatego ze jest bezawaryjny. Normalne japsy to wszyscy wiedza jezdza swoje cale zycie bez problemu. Zobaczcie ile klopotu sprawiaja auta produkcji D i inne eropejskie. Nie potrzeba zadnych dewagacji i przekonywan ze auto marki volskwagen moze byc lepsze od Toyoty jest gorsze poniewaz sie psuje.Volkswagen nie posiada statusu wiec niema oczym mowic. Do aut zaliczanych jako Statusowych w Europie jest : RR,AMartin,Bentley,Jaguar,BMW,no i Mesio oczywiscie mowa o wiekszych modelach lub sportowych,no i wloskie Lamborghini,Ferarri, Niestety jezeli Volkswagen zaczyna mowic o luksusie to moze robic nikt mu tego nie broni ,ale statusu nigdy nie bedzie mial. Pzdr.Michal P.S Panowie nie mieszac statusu z popularnymi markami to jest poplatanie z pomieszaniem Link Zgłoś
greenblack Re: Renault chce Volvo Car. 03.07.03, 18:31 "Renault marzy się przejęcie Volvo (PAP/03-07-2003 10:33) Renault jest otwarty na propozycje zaangażowania w Volvo, o ile cena będzie odpowiednia - powiedział Louis Schweitzer, dyrektor zarządzający francuskiego koncernu, dziennikowi "Handelsblatt". Informuje o tym "Puls Biznesu". Volvo, wraz z takimi markami, jak Jaguar, Land Rover i Aston Martin, tworzy grupę PAG, dział ekskluzywnych samochodów należący do amerykańskiego Forda." Greenblack: Jak oceniacie szanse na przejęcie Volvo przez Renault? Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 Raczej wysoko 03.07.03, 18:45 Skoro sprawa została oficjalnie postawiona, kwestia ceny też... Link Zgłoś