Dodaj do ulubionych

Opony Gislaved

IP: *.kik.pcz.czest.pl 14.06.03, 15:27
Witam. Czy jezdziliscie moze na oponach kierunkowych Gislaved 506? Jakie sa
w eksploatacji? Mam mozliwosc stosunkowo tanio nabyc takie oponki (nowe),
ale nie jestem przekonany - nie spotkalem sie wczesniej z oponami tej firmy.
Czy przy dosc duzych szerokosciach (205/60 R15)bardzo sie dra?
Pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sherlock Holmes Re: Opony Gislaved IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 14.06.03, 19:38
      Zobacz tutaj:
      www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=3&rodzaj_pojazdu=wszystkie&producent=Gislaved&i_producent=&model=Speed%
      20506&ilosc=0

Niestety, jest opinia tylko jednego uzytkownika,ale zawsze lepiej tyle niz nic
      • Gość: Michal Re: Opony Gislaved IP: *.telia.com 14.06.03, 21:06
        Zacznijmy od poczatku.Fabryka Gislaved skonczyla swoja egzystencje pare
        miesiecy temu.Zostala wczesniej zakupiona prze Continental i po paru latach
        produkcja sie przeniosla do Continentala do Portugali ze wzgledow ekonomicznych
        (wysokie podatki).600 ludzi stracilo prace å praktycznie cala
        miejscowowsc.Fabryka o bardzo duzej tradycji.Opony jej cieszyly sie na
        tutejszym rynku dosc dobrym wzieciem sczegolnie zimowe.Byly zawsze notowane na
        topie.
        Wspominasz o darciu,jest to mozliwe przy zlej geometri przedniego i tylniego
        zawieszenia.Rowniez moze wystepowac to zjawisko jak zamontujesz wiecej niz trzy
        wymiary do gory.Pzdr.Michal
    • Gość: W6nsz Re: Opony Gislaved IP: *.vf.shawcable.net 15.06.03, 10:12
      Mialem opony gislaved w mojej corolli. Byly ciche, dobrze trzymaly i skonczyly
      sie po 50kkm. Kupilem je za cene nizsza od ceny polskich opon, namowiony przez
      znajomego oponiarza. Bylem z nich zadowolony. Niestety, nie pamietam jaki byl
      model tych gum, a rozmiar to 165costam14.

K.
    • Gość: heatseeker Re: Opony Gislaved IP: *.icis.pcz.pl 15.06.03, 14:21
      Dzieki dla wszystkich. Do tej wypowiedzi na opony.com.pl takze dotarle :)
      Nawet znalazlem to miasteczko - maja jeszcze fabryke uszczelniaczy :). Po
      zalozeniu oponek postanowilem dzis pojechac na tor i zobaczyc co i jak. No i
      juz w drodze, dzieki koleinom okazalo sie co nastepuje : samochod
      przestal 'plywac'!!!! Wczesniej byly na nim opony Debica presto (siarrra!)
      zalozone przez poprzedniego wlasciciela i po wjechaniu na koleine ( a nie daj
      Boze mokra) "Mietek" zajmowal dwa pasy :). Teraz idzie jak po sznurku -
      ewidentnie opony bo cale zawieszenie i uklad kierowniczy sa sprawne. Hamowanie
      tez bardzo ladnie - oponki sa miekkie wiec troche piszcza przy gwaltownym
      hamowaniu, rowniez przy szybko pokonywanych zakretach, ale nie maja tendencji
      do utraty przyczepnosci. Indeks predkosci jest H czyli do 210, ja sprawdzalem
      do 200 (braklo prostej na torze :) ) i bylo OK. Przede wszystkim sa bardzo
      ciche. Po drugie auto przy wyzszych predkosciach bardzo dobrze sie prowadzi,
      trzyma tor jazdy i jest sterowne. Nie wiem jak na mokrym, bo ostatnio nie
      padalo. Jedyne zarzuty mam do wygladu (choc to prawie bez znaczenia). Pomimo
      niskiego profilu (205/60 15'') wygladaja na troche 'wyzsze' niz w
      rzeczywistosci, wiec auto nieco traci na uroku (chociaz to oczywiscie kwestia
      gustu.) Wydaja sie rowniez odrobine wezsze nizby to wynikalo z rozmiaru.
      Ale ogolnie ocena bardzo pozytywna, musze jeszcze sprawdzic jak na wodzie.
      Pozdro
      • Gość: 130rapid Re: Opony Gislaved IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 18:07
        Mam na kołach kierunkowe Gislavedy 506 Speed 195/50 R 15 V, też kupione ze
        względu na atrakcyjną cenę.

Gość portalu: heatseeker napisał(a):
        > Nie wiem jak na mokrym, bo ostatnio nie padalo.

Nie będzie rewelacyjnie, ale da się na nich jeździć na mokrym.
        Aquaplaning "trafia" je stosunkowo wcześnie i to na dość płytkich kałużach. A
        koleiny trzeba po deszczu brać okrakiem. Szybciej i pewniej jeździ mi się po
        zalanych drogach Suzuki Swiftem na Kleberach 155/70 R 13 T :-(

Ale gdy tylko droga wyschnie... ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka