Dodaj do ulubionych

Najtańsza firma z OC

23.08.07, 12:04
Pod koniec sierpnia mija mi ubezpieczenie OC, w tej chwili mam w PZU, ale
wydaje mi sie że za dużo płacę, bo za silnik 1.9 TDi VW GOLF IV oraz ze zniżką
75% płacę przeszło 660 zł razem z NW.
Czy to tylko mi się wydaje, czy tak jest wszędzie, a może jest jakaś firma
tańsza? Proszę o porady.
Obserwuj wątek
    • kamil.zakrzewski Re: Najtańsza firma z OC 24.08.07, 19:58
      Pzu to niestety jedna z najdroższych firm, i bezsensu jest placic
      tam ubezpieczenie OC poniewaz to i tak nie my dostajemy
      odszkodowanie jesli cos zlego sie stanie tylko osoba ktorej
      wyrzadzilismy szkode. wiec poprostu robimy dobrze przyslowiowemu
      kowalskiemu ktoremu wiedziemy w tyl :) najlepiej placic OC w byle
      jakiej firmie aby taniej poniewaz my nic z tego nie mamy - zero
      profitow. Co innego z AC tu nawet polecil bym PZU oraz inne solidne
      firmy. A jesli chodzi jeszcze o te OC to proponuje takie firmy
      jak : MTU , SAMOPOMOC, PTU
    • piasek101 Re: Najtańsza firma z OC 24.08.07, 21:22
      W PTU za silnik 2.0 (60% zniżki + może coś za jednorazową wpłatę)
      płacę 391zł (bez NW).

Pozdrawiam.
      • martino.pl Re: Najtańsza firma z OC 24.08.07, 21:47
        Za jaki silnik (pojemność)?
        • martino.pl Re: Najtańsza firma z OC 24.08.07, 22:34
          nie dowidziałem 2.0 ;)
    • mp232 Re: Najtańsza firma z OC 24.08.07, 23:43
      Witam
      Cigna, 60% zniżki, pojemność 2 litry 462 zł bez NW.
      Polecam zawieranie umowy w siedzibie firmy, a nie w małej agencji
      i jednak negocjowanie stawki/ pani dyrektor dołożyła 10% zniżki/.
      Inne propozycje:
      Link 486
      Uniqa 519
      PZU 634
      Generalli 663
      AXA 740
      Pozdrawiam.
      • adalberto5 Re: Najtańsza firma z OC 03.09.07, 10:23
        Ciekawe jest, że jeszcze rok temu zdecydowanie najniższych opłat żadało PZU -
        www.bankier.pl/wiadomosc/Najtansze-polisy-komunikacyjne-oferuja-Link4-PZU-i-Uniqa-1515922.html
        - które w zestawieniu mp232 wypada raczej drogo. Z tańszych ubezpieczycieli
        niskie ceny zdołała utrzymać, jak widzę, UNIQA oraz Link4, przy czym tegoroczna
        oferta UNIQA jest chyba tańsza od zeszłorocznej, szczególnie AC.
        • w0rldg0r0und OC i AC w UNIQA 04.09.07, 16:35
          z tego co wiem, to ac w UNIQa jest 50% tansze w pakiecie z oc, jeżeli przedluza
          sie umowę oc przedterminowo. jak widac korporacje ubezpieczeniowe ida na wiele
          ustepstw chcąc zachęcić klientów do podpisania umow zanim wejdzie w zycie ustawa
          religi oznaczająca zwiększenie kaski, jaką ubezpieczyciel musi przekazać państwu.
          • adalberto5 Re: OC i AC w UNIQA 05.09.07, 11:18
            Ma Pan rację; ubezpieczalnie próbują zachęcić klienta do podpisania umowy
            jeszcze w czasie obowiązywania niższych cen. Nowelizacja Ustawy o świadczeniach
            zdrowotnych wchodzi w życie pierwszego października. Nawet jeżeli trafi do
            Trybunału Konstytucyjnego i zostanie negatywnie opiniowana, będzie częścią
            obowiązującego prawa co najmniej przez kilka miesięcy. Zatem firmy
            ubezpieczeniowe dążą do pozyskania przedtem możliwie dużej ilości klientów i są
            gotowe na pewne ustępstwa.

W przypadku firmy UNIQA rzeczywiście jest możliwość uzyskania zniżki
            ubezpieczenia AC nawet o 50% posiadanej zniżki OC, jeżeli dana osoba nie
            posiadała ubezpieczenia AC w ciągu 24 ostatnich miesięcy. Jednak naczelnym
            wabikiem dla potencjalnych klientów jest gwarancja utrzymania obecnych stawek po
            wejściu w życie nowelizacji Ustawy oraz dodatkowa zniżka OC w wysokości 5%. Do
            tego dochodzą dalsze zniżki dla osób zamieszkujących miejscowości poniżej 50000
            mieszkańców - jest to kolejna obiecująca grupa potencjalnych klientów.
            • w0rldg0r0und Re: OC i AC w UNIQA 06.09.07, 11:11
              aha, aha, czyli jeżeli mam powiedzmy 30% zniżki na oc, to w UNIQA dostane 15%
              znizki na ac, rozumiem i nawet mi sie podoba. szkoda, ze nie zamieszkuje malej
              miejscowosci

czy jest szansa, zeby ta ustawa religi jednak nie weszła w zycie, np trybunal ją
              oddalil?
              • martino.pl Re: OC i AC w UNIQA 06.09.07, 14:23
                > czy jest szansa, zeby ta ustawa religi jednak nie weszła w zycie, np trybunal j
                > ą
                > oddalil?

byłem w PZU bo się tej zwyzki balem, ale oni mi powiedzieli ze Religa moze sobie
                podwyzszac, o tym czy ubezpieczenie wzrosnie zalezy tylko i wylaczenie od
                prezesa PZU, ale jak bedzie naprawde, sie okaże ;)
                • adalberto5 Re: OC i AC w UNIQA 07.09.07, 13:37
                  To fakt, ostatnie słowo będzie należeć do zarządów przedsiębiorstw
                  ubezpieczeniowych. Znając życie, należy spodziewać się wzrostów cen lub ukrytych
                  kosztów. Przedsiębiorstwa muszą z czegoś pokryć nowy wydatek. Niektóre firmy,
                  tak jak właśnie wspomniana już UNIQA i bodajże Link4, korzystają z okazji do
                  przejęcia klientów konkurencji i oferują możliwość utrzymania dzisiejszych
                  stawek nawet na półtora roku przy przedłużeniu umowy. Ta rywalizacja potrwa do
                  końca września, a potem poczekamy na rozwój sytuacji.
              • adalberto5 Re: OC i AC w UNIQA 07.09.07, 13:55
                Trybunał Konstytucyjny może, być może, orzec o niezodności Ustawy z Konstytucją,
                ale będzie to proces długotrwały, a w czasie jego trwania i tak obowiązywać będą
                kwestionowane przepisy. Tak więc podwyżki wydają się nieuchronne. Warto się
                zabezpieczyć; niech Pan podpiszę tę umowę z UNIQA, jeżeli Pan to rozważa.
                • martino.pl Re: OC i AC w UNIQA 07.09.07, 15:10
                  aha w PZU jeszcze mi powiedziano, że jezeli taka to podwyzka nastapi, a Ty
                  zaplaciles przed podwyzką, dostaniesz rachunek na ktorym bedzie widniala
                  nadplata, czyli tak i siak, nie uniknie sie tego :-|
                  • aqniechaj Re: OC i AC w UNIQA 11.09.07, 13:13
                    W takim razie opłaca się przedłużyć OC z wyprzedzeniem w uniqa, prawda? skoro
                    poźniej nie uniknie się podwyżki..
                    • w0rldg0r0und Re: OC i AC w UNIQA 13.09.07, 16:32
                      na to wygląda, ze sie oplaca. jak ktos ma oc do marca, moze je sobie teraz
                      przedluzyc do 2009 - poltora roku ulgi. takim szczesciarzom to dobrze
    • blood_rayne Re: Najtańsza firma z OC 27.08.07, 13:32
      Dobry wątek, akurat sama niedługo będę szukała taniego
      ubezpieczyciela. A jak kupi się pakiety to wtedy jest podobno
      jeszcze taniej, więc czasem chyba opłaca się ubezpieczyć tylko w
      jednej firmie?
      • martino.pl Re: Najtańsza firma z OC 27.08.07, 13:51
        blood_rayne napisała:

> A jak kupi się pakiety to wtedy jest podobno
        > jeszcze taniej, więc czasem chyba opłaca się ubezpieczyć tylko w
        > jednej firmie?
        Tak prawda, dostaniesz znizke na AC jezeli wykupisz w jednej firmie OC i NW
        • beba2 Re: Najtańsza firma z OC 27.08.07, 14:02
          Właśnie szukaliśmy i dzisiaj znaleźliśmy. HDI Samopomoc. Dla
          przykładu;
          Za nasz samochód z silnikiem, 2,2 l ( przy wszystkich zniżkach czyli
          60% + 10% za jednorazową wpłatę ):
          - w Warcie chcieli 781 zł
          - HDI 550 zł.

Samo OC + NW

Cała reszta, którą sprawdziliśmy była pomiędzy tymi dwiema.
          • edek40 Re: Najtańsza firma z OC 05.09.07, 11:53
            Link 4 naprawde ceni bezwypadkowych kierowcow. Za 2,2, 60% znizek od wielu lat wyliczyli mi 540 zl rocznie. I to dlatego tak drogo, bo 30 zl kosztuje zniesienie ewentualnych podwyzek za stluczke, ktora spowoduje. W tej kwocie mam rowniez ubezpieczenie szyb od stluczenia.

Co ciekawe, podobna kwote place za silnik 3,1. Glownie dlatego, ze ubezpieczam sie u nich od kilku lat i "znaja" mnie.
            • beba2 Re: Najtańsza firma z OC 07.09.07, 14:00
              Pytanko do Edka.
              Ciekawa jestem dlaczego nam w Linku za silnik 2,2 policzyli 630 zł.
              Podobno w tym jest już NW i AC-szyby. Wolałabym szczerze mówiąc
              zapłacić tyle co Ty :)
              Oczywiście również mamy 60% znizki.
              • edek40 Re: Najtańsza firma z OC 07.09.07, 15:29
                Diabli wiedza jak oni licza. Ja mam u nich ubezpieczone 3 auta, ale gdy wyliczali mi na 2,2 oraz 3,1 nie mialem jeszcze tego trzeciego. Poza tym ubezpieczam sie u nich od kilku lat. Moze wazniejsze jest dla nich "poznanie" klienta niz zaswiadczenie z innego towarzystwa. To nawet logiczne. Nie dosc, ze mnie znaja, to od kilku lat inkasuja skladke, z ktorej nic nikomu nie wyplacaja.
    • dabecja Re: Najtańsza firma z OC 27.08.07, 22:14
      sprawdź tuw pocztowe lub tuw tuz.Te firmy sa bardzo tanie,
      • brofran Re: Najtańsza firma z OC 02.09.07, 18:35
        Warto tez zwrocic uwage na warunki kontynuacji ubezpieczenia : niektore
        cwaniackie firmy automatycznie przedluzaja ubezpieczenie na kolejne lata jezeli
        w terminie nie wypowie sie im pisemnie umowy.
        • wilkusz Re: Najtańsza firma z OC 02.09.07, 20:00
          co do automatycznego przedłużania okresu ubezpieczenia, w przypadku
          niewypowiedzenia umowy, to jest tak, że firma ustawowo daje swoją ochronę przez
          kolejne 12 miesięcy od terminu wygaśnięcia polisy. Przerabiałem taki przypadek,
          bo jakiś czas temu nie wypowiedziałem umowy oraz nie ubezpieczyłem auta w innej
          firmie. Firma upomniała się o zapłatę należności za wymagane 12 miesięcy, kiedy
          to udzielała swojej ochrony. Oczywiście zapłaciłem, bo inaczej mają obowiązek
          przekazać sprawę do funduszu gwarancyjnego, a wiadomo jakie są kary.. Po tym
          okresie nic ich już nie interesowało. Fakty są takie, że auto dawno sprzedane, a
          ja musiałem je ubezpieczyć.. Pozdrawiam kombinatorów i zapominalskich :D
    • jazech Re: Najtańsza firma z OC 04.09.07, 18:36
      Cena OC zależy od wielu czynników, w miom przypadku zawsze najtańsze
      było HDI Samopomoc i widzę że to sie tu na forum potwierdza ;-)
    • k2i a nie myslałeś o AXA 05.09.07, 13:50
      ja swąją polise zamówiłem przez internet, a maiałem podobną sytuację
      jak ty, byłem w pzu a w axa za cały pakiet płacę rocznie jakieś
      240zł mniej jak w pzu i dodam że nie mam przekroczonego 25 roku
      życia a samochód mam tylko na siebie
    • nimeska mBank wprowadziło do swojej oferty OC i AC 06.09.07, 10:03
      będąc ich klientem dostałam o 30% tańszą ofertę niż w link4
    • zdecydowany4 Polecam Allianz 14.09.07, 12:13
      Własnie obdzwoniłem paru ubezpieczycieli. Pojemność 1,7 diesel, 60% zniżek.
      LINK 4 480,10,- kpina!!!!!!, Cigna 454,-, Benefia 358,56 i wspomniany Allianz
      299,45. Jak na razie numer jeden:) Chyba już nie będę dalej dzwonił.

Uważajcie na brokerów bo wspomnianego Allianza panienka z firmy MotoBank w
      jednym z supermarketów zaproponowała mi za 555, - to się nazywa marża!!!!!!!!!!
      • marazm2007 Re: Polecam Allianz 18.09.07, 12:03
        W link4 za pakiet oc + ac zaproponowano mi 890zl i powiedzieli, ze jest to
        bardzo malo i zapraszaja, natomaist zadzwonilem do uniqa i okazalo sie, ze jako
        nowy klient dostane oc +ac za 584zl. Zaznaczam, ze jako nowy klient.

Aha, i mam dwa lata bezszkodowej jazdy
    • thorpe Re: Najtańsza firma z OC 18.09.07, 20:42
      koniecznie sprawdź w allianz, ale przez internet, nie od brokera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka