Dodaj do ulubionych

Daewoo Chairman - moje wrazenia

IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 20:05
mialem przyjemnosc (?) pojezdzic w tym tygodniu Daewoo Chairmanem. Daewoo
szumnie nazywalo Leganze autem luksusowym (!) co jest kompletna bzdura. To
auto jezdzi gorzej niz o klase nizsza corolla.
Dlatego tez z rezerwa podszedlem do tego wymyslu firmy Daewoo jakim jest
model Chairman. I tu mile zaskoczenie. Mozna sie bylo spodziewac ze jakosc
materialow bedzie o niebo lepsza niz w zwyklych modelach Daewoo. Silnik z
Mercedesa - 3,2 litra V6 - 220 KM. Sporo miejsca, jakosc wykonania calkiem
dobra.
Zdziwilem sie jak zobaczylem jakie to auto ma wyposazenie - o ile 4 poduszki
raczej wrazenia nie robia, to jednak Nawigacja, TV i DVD z dotykowym ekranem
moze zrobic wrazenie na osobie siedzacej w aucie ze znaczkiem DAEWOO.
Oprocz tego wszystko to co potrzeba w aucie tej klasy- skora, automatyczna
klima, elektrycznei regulowane tylne(!) fotele, lodowka itp
A jak to jezdzi?
mercedesowskiego V6 nie trzeba znawcom tematu przedstawiac- silnik dobrze
radzi sobie z tym dosyc duzym autem - do tego 5 biegowy automat - jak sie
domyslam - tez mercedesowski. wszystko to sprawuje sie bardzo dobrze.
I na koniec zeby nikt nie myslal ze wychwalam pod niebiosa firme Daewoo -jak
mi mowil wlasciciel - czesci dawal mercedes, montowal wszystko do kupy ssang
yong a znaczek dawal Daewoo.
Wiec udzial daewoo w tym aucie byl baaardzo maly :)

Tylko pozostaje pytanie - czy warto bylo wydac na niego 245 tys zl ?
Obserwuj wątek
    • devote Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 06.07.03, 20:19
      jakies fotki plis?
      • Gość: polokokt Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 20:32
        tu jest kilka fotek i jako taki opis.

www.geocities.com/MotorCity/Downs/9323/sych600.htm
        Pozdrawiam
    • Gość: Rumburaak Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.local.pl / 172.16.202.* 06.07.03, 20:27
      Znajomy poruszał sie jakiś czas tym Daewoo (?) i też sobie chwalił.Silnik
      tylko troche za słaby jak na wielkość i masę.Z tego co wiem to podobno to auto
      jest robione na Mesiu W124 a nie Okularniku (jak się mylę to poprawcie).Tylko
      nie wiem czy bym wydał za starego Mercedesa ze znaczkiem Daewoo ponad 200 tys
      zł...?;) Pzdr
      • Gość: Rav Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.03, 20:43
        Dokładnie, bazowo to W124. Ja bym nie wydał, zresztą ile tego jest na ulicach?

pozdrawiam
        • Gość: bernstein Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 20:46
          60 w polsce a w Europie zadnego poza Polska.
          • Gość: Rav Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.03, 21:48
            Coo???
            W Polsce 60, w Europie- nic?
            ...

No to w ogóle ciekawe, kto to u nas kupił;

Zresztą, Chairman stylizowany był na W140 i nieźle mógł kogoś nie do końca
            zorientowanego zmylić, poza tym ta cena...ok, wyposażenie mógł mieć super, W124
            to też było niczego sobie autko, ale w tej cenie to już można było wybierać we
            wszystkim prawie, i wybrać Chairmana...jako dyplomata gdzieś w Afryce czy
            A.Południowej to może bym się i pokusił,

pozdrawiam
    • greenblack Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 06.07.03, 21:23
      Silnik jest 3.2 R6, a nie 3.2 V6.

Pozdrawiam
      • Gość: bernstein Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 21:28
        OK - R6 - po dzwieku nie poznalem a pod maske nie zagladalem.
        Zmienia to cos ?
        • greenblack Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 06.07.03, 21:31
          Gość portalu: bernstein napisał(a):

> Zmienia to cos ?

Wiele. R6 był już dość przestarzały, ale R6 to R6. V6 to zupełnie inny silnik -
          3 zawory i 2 świece na cylinder, po jednym wałku rozrządu na rząd cylindrów,
          wałek wyrównoważający itd.

Pozdrawiam
          • Gość: Piotr Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: Cerber:* / 192.168.0.* 06.07.03, 22:05
            greenblack napisał:
            > Gość portalu: bernstein napisał(a):
            > > Zmienia to cos ?
            > Wiele. R6 był już dość przestarzały, ale R6 to R6. V6 to zupełnie inny
            silnik -
            > 3 zawory i 2 świece na cylinder, po jednym wałku rozrządu na rząd cylindrów,
            > wałek wyrównoważający itd.

w tym wypadki rzeczywiscie V6 jest nowszy natomiast generalnie silniki R6 sa
            lepsze od V6. Chodzi mi z punktu widzenia konstrukcji, maja mniej wibracji.
            • greenblack Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 06.07.03, 22:09
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> w tym wypadki rzeczywiscie V6 jest nowszy natomiast generalnie silniki R6 sa
              > lepsze od V6. Chodzi mi z punktu widzenia konstrukcji, maja mniej wibracji.

To oczywiste.

Pozdrawiam
    • Gość: Sławek Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 06.07.03, 22:07
      Analogowy licznik kilkometrów w samochodzie z DVD,aut.klimą i innymi
      elektronicznymi wynalazkami to przesada...

pozdr
      • Gość: bernstein Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 23:37
        racja. Ale dotyczy to tylko ogolnego przebiegu. Licznik dzienny jest na
        wyswietlaczu. Na szczescie
      • Gość: arklin Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.kolobrzeg.com.pl 08.07.03, 11:43
        Może się mylę(choc nie sądzę) ale DU Chairman nie jest robiony na bazie W124,
        ale jest to w zasadzie S-klasa - W140(Zwana brzydko świniakiem)robiona na
        Dalekim Wschodzie. To mniej więcej tak jak Du Nexia i Opel Kadet.
        Pozdr
        • greenblack Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 08.07.03, 11:49
          Gość portalu: arklin napisał(a):

> Może się mylę(choc nie sądzę) ale DU Chairman nie jest robiony na bazie W124,
          > ale jest to w zasadzie S-klasa - W140(Zwana brzydko świniakiem)robiona na
          > Dalekim Wschodzie.

Mylisz się. Jest robiony na bazie W124 i tylko zewnętrznie przypomina S-klasę.
          Tak bardzo przypomina, że Mercedes zakazał jego sprzedaży w UE.

Pozdrawiam
    • Gość: mat Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: 195.117.179.* 06.07.03, 23:40
      nie powiem, że to zły samochód - ale nie wiem czy nie byłoby mi wstyd tym się
      poruszać.......daewoooooo , ała
      • Gość: bernstein Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.icpnet.pl 06.07.03, 23:41
        jezdzilem nim dwa dni i wszyscy sie za nim ogladali bo nie wiedzieli co to za
        auto :) zadnego znaczka nie mial
        • Gość: miki Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia IP: *.pl.abb.com 08.07.03, 10:46
          polowa z was ma pierdolca....Daewoo....ale smiec....a przeciez to polularna
          marka tanich samochodow znana na calym swiecie i jak na samochody...sa calkiem
          niezle...ciekaw jestem co powiecie jak niedlugo beda sprzedawane w salonach GM-
          Opel
          • greenblack Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 08.07.03, 10:48
            Gość portalu: miki napisał(a):

>ciekaw jestem co powiecie jak niedlugo beda sprzedawane w salonach GM-
            > Opel

I jeszcze z Saabem;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6710811&a=6710811

Pozdrawiam
            • qrakki999 Re: Daewoo Chairman - moje wrazenia 08.07.03, 13:14
              Sprzedaz aut jednego koncernu ale roznych marek pod jednym dachem nie powinna
              raczej dziwic. Jest taki salon w Wawie gdzie obok Polo mozna kupic i 20 razy
              drozsze Porsche. Fakt faktem, ze do kazdej z trzech marek sa oddzielne wejscia
              ale salon i serwis jeden, jeden parking itd. Ale juz nie te same godziny
              obsługi bo drogie auta odbiera sie po godzinach dla zwykłych smiertelników.

Ja wciaz czekam az pod jednym dachem bede mogł obejrzec wszyskie marki i modele
              w interesujacym mnie segmencie aut /cenowym badz wielkosciowym - do woli/, bede
              mogł dotknac porównac, w miare obiektywny sprzedawca /bo zarabia na kazdej ze
              sprzedanych marek/ omówi plusy i minusy, poradzi itp. Wbrew pozorom moze to
              zagwarantowac wyzsza jakosc usług bo sprzedawca bedzie musiał posiadac wiedze
              na temat wszystkich marek w danym segmencie conajmniej a nie tylko jednej marki
              i to pobierzna.

A wracajac do Chairmana. Mojej znajomej szef jezdzi wersja przedłuzana - robi
              wrazenie bo to wielka gablota o w miare proporcjonalnych kształtach i az dziw
              bierze ze to na bazie W 124 bo kiedys idac stał wlasnie obok niego taki W 124 i
              wygladał jak kompakt:) Oczywiscie ma kierowce.
              pzdr
              Q
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka