Gość: tex IP: 80.51.120.* 13.07.03, 16:24 Co lepsze nowe punto 1.2 60KM 5d czy fabia 1.2 64km czekam na opinie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Adek Re: Punto czy Fabia? IP: 62.233.231.* 13.07.03, 16:49 Gość portalu: tex napisał(a): > Co lepsze nowe punto 1.2 60KM 5d czy fabia 1.2 64km czekam na opinie > > Dla mnie Fabia Kombi. Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Punto czy Fabia? IP: *.broker.com.pl / 172.16.2.* 13.07.03, 21:37 Dla mnie Punto. Dobre, niezawodne autko. Link Zgłoś
tyciarek Re: Punto czy Fabia? 13.07.03, 21:43 Dla mnie Fabia -dobre, niezawodne autko :-) Kombi oczywiście. Link Zgłoś
greenblack Re: Punto czy Fabia? 13.07.03, 21:42 Dla mnie Punto. Jego silnik co prawda nie zdobywa nic nieznaczących nagród, ale ma 4 cylindry. O jakich wersjach silnikowych myślisz? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Punto czy Fabia? IP: *.pcplus.com.pl 13.07.03, 21:48 W tej kategorji silnika 4 KM na kożyść Fabii to żadna przewaga. A więc żaden z nich. Sam mam Fabię i uważam ze 68KM to niezbędne minimum. Poniżej nie da się jechać. To ostatnia szansa na samochód ze starym ale niezawodnym silnikiem czeskim. Ma on tę zaletę że jest bardzo elastyczny i zbiera się nieźle z niskich obrotów. A silniki 1,2 12V trzeba wysoko kręcić co powoduje że katalogowe niższe zużycie paliwa między bajki włożyć. PZDR Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Punto czy Fabia? IP: Cerber:* / 192.168.0.* 13.07.03, 22:11 Gość portalu: Andre napisał(a): > Poniżej nie da się jechać. To ostatnia szansa na samochód > ze starym ale niezawodnym silnikiem czeskim. Ma on tę > zaletę że jest bardzo elastyczny i zbiera się nieźle z > niskich obrotów. A silniki 1,2 12V trzeba wysoko kręcić > co powoduje że katalogowe niższe zużycie paliwa między > bajki włożyć. zgadzam sie ze nowa konstrukcja pozornie jest oszczedna, ale twoja propozycja czyli stary silnik czeski to cala epoka wstecz. Silnik stary konstrukcyjnie ktory bedzie spalal sporo paliwa. Silnik Fiata w porownaniu z nimi ma same zalety: nie jest tak stary konstrukcyjnie jak czeski i nie pali tak duzo a do tego ma 4 cyl i nie trzeba piłowac do wysokich obrotow jak VW silnik Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Punto czy Fabia? IP: *.pcplus.com.pl 13.07.03, 23:32 bar-tech napisał: > PUNTO > PUNTO > PUNTO!!! > > pozdrawiam Miałem fiata i mówię Nigdy, nigdy, nigdy A to że konstrukcja silnika w Fabii jest stara to nie wada, Mój silnik sprawuje się na tyle dobrze że w nagrodę dostaje M1 0W40 Silniki 4V/cyl. są po prostu inne niż 2V/cyl. co wcale nie znaczy że lepsze (spytajcie Amerykanów). Moja Fabia pali mniej niż podano w instrukcji. A mojego znajomka 1,2 12V przy utrzymaniu tej samej dynamiki pali więcej. Obie praktycznie tak samo. PZDR Link Zgłoś
Gość: cheniek Re: Punto czy Fabia? IP: *.expr.net 14.07.03, 07:52 Gość portalu: Andre napisał(a): > bar-tech napisał: > > > PUNTO > > PUNTO > > PUNTO!!! > > > > pozdrawiam > Miałem fiata i mówię > Nigdy, nigdy, nigdy > A to że konstrukcja silnika w Fabii jest stara to nie wada, > Mój silnik sprawuje się na tyle dobrze że w nagrodę dostaje M1 0W40 > Silniki 4V/cyl. są po prostu inne niż 2V/cyl. co wcale nie znaczy że lepsze > (spytajcie Amerykanów). > Moja Fabia pali mniej niż podano w instrukcji. > A mojego znajomka 1,2 12V przy utrzymaniu tej samej dynamiki pali więcej. > Obie praktycznie tak samo. > PZDR > Ale ty czlowieku pusty jestes! Ja tez mialem Fiata, nawet 3, teraz mam czwartego. I piaty tez bedzie Fiat. Pewnie miales zardzewialego duzego fiata i wszyscy sasiedzi sie z ciebie smiali. Dlatego masz uraz. Teraz to awansowales, nie powiem. Do skody - samochodu dla ciula. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Punto czy Fabia? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 07:55 Ja proponowałbym Fabię Kombi. Żaden Punto nie będzie nigdy tak funkcjonalny i wykonany jak ten samochód. Poza tym nie wiadomo jak długo Fiat będzie produkował samochody. Przecież to bankrut. Link Zgłoś
Gość: tex Re: Punto czy Fabia? IP: 80.51.120.* 14.07.03, 11:00 dzięki za opinie, widze że punto ma więcej zwolenników dźiwi mnie to bo fabia to przecież samochód na częściach volkswagena czyli trwałe autko, co wy na to? Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Punto czy Fabia? IP: 193.111.198.* 14.07.03, 11:06 Gość portalu: tex napisał(a): > dzięki za opinie, widze że punto ma więcej zwolenników dźiwi mnie to bo fabia > to przecież samochód na częściach volkswagena czyli trwałe autko, co wy na to? Kolezanki u mnie w pracy mowia, ze Fiat to zlom i zeby brac Fabie. A moj maz chce kupic Punto zamiast rodzinnej i komfortowej Fabii. Ratunku!! Link Zgłoś
Gość: Inżynier Re: Punto czy Fabia? IP: 158.66.132.* 14.07.03, 11:09 Gość portalu: tex napisał(a): > dzięki za opinie, widze że punto ma więcej zwolenników dźiwi mnie to bo fabia > to przecież samochód na częściach volkswagena czyli trwałe autko, co wy na to? Jeżeli to ma być samochód dla spokojnego emeryta, chcącego wyjechać na ryby lub grzyby, to polecam Fabię, wspaniale się do tego nadaje. Co do tych części niemieckich, to po pierwsze to duże przekłamanie, radzę zapytać mechaników w serwisie Skody, a po drugie to nie tej trwałości też bym nie demonizował. Gdybym miał taki konkretnie wybór zdecydowałbym się na Fiata. Link Zgłoś
Gość: hip Re: Punto czy Fabia? IP: *.pgi.waw.pl 14.07.03, 11:24 Gość portalu: Inżynier napisał(a): > Jeżeli to ma być samochód dla spokojnego emeryta, chcącego wyjechać na ryby lub > > grzyby, to polecam Fabię, hip: Jeśli ma to być auto dla niedoświadczonej młodej panienki z ciepłym jeszcze prawem jazdy - to bierz punto :) Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Punto czy Fabia? IP: *.com 14.07.03, 14:50 Gość portalu: Inżynier napisał(a): > Gość portalu: tex napisał(a): > > > dzięki za opinie, widze że punto ma więcej zwolenników dźiwi mnie to bo fa > bia > > to przecież samochód na częściach volkswagena czyli trwałe autko, co wy na > to? > > Jeżeli to ma być samochód dla spokojnego emeryta, chcącego wyjechać na ryby lub > > grzyby, to polecam Fabię, wspaniale się do tego nadaje. Co do tych części > niemieckich, to po pierwsze to duże przekłamanie, radzę zapytać mechaników w > serwisie Skody, a po drugie to nie tej trwałości też bym nie demonizował. > Gdybym miał taki konkretnie wybór zdecydowałbym się na Fiata. Swietnie powiedziane! Nic dodac nic ujac. Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Punto czy Fabia? IP: *.pcplus.com.pl 14.07.03, 15:06 Gość portalu: cheniek napisał(a): > > Ale ty czlowieku pusty jestes! > Ja tez mialem Fiata, nawet 3, teraz mam czwartego. > I piaty tez bedzie Fiat. > Pewnie miales zardzewialego duzego fiata i wszyscy > sasiedzi sie z ciebie smiali. Dlatego masz uraz. > Teraz to awansowales, nie powiem. Do skody - samochodu > dla ciula. > Miałem Uno i nadzieję że to przypadek ze się ciągle psuje. Posłuchałem takich jak Ty "specjalistów" i kupiłem Punto które z serwisu prawie nie wyjeżdżało (usterek nie będę wymieniał bo są tak klasyczne jak balet moskiewski) Pusty nie jestem a staż za kierownicą ponad 30 lat. Mam cichą nadziej że nie ZDRUIDZIAŁEŚ i nie chciałeś mnie obrazić Za moich czasów, CIUL to było bardzo obraźliwe słowo. Może teraz znaczy co innego? Bardzo serdecznie pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: hip Re: Punto czy Fabia? IP: *.pgi.waw.pl 14.07.03, 11:43 A tak poważnie to wybierz po prostu to co Ci bardziej pasuje :). Weź jazdy próbne, przymierz się do obu pojazdów, skalkuluj ceny i porównaj wyposażenie. W mojej rodzinie fiatów było mnóstwo i z każdym były jakieś problemy. Więc ja do fiata mam uraz i tego samochodu już bym nie wybrał. Dlatego stawiam na Skodę. A jak będziesz się sugerował opiniami niektórych "znawców motoryzacji" z forum auto-moto GW, to podejrzewam, że dobrego wyboru nie dokonasz :) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Punto czy Fabia? IP: 195.116.99.* 14.07.03, 11:53 Polecam PUNTO - bardziej przestrone - lepiej wykonczone - lepsze zawieszenie - moim zdaniem ladniejsze - 4 cyl silnik i do tego osczedniejszy Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Punto czy Fabia? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 13:27 Jak Punto jest lepiej wykończone od Fabii (te trzeszczące i świecące twarde plastiki w Punto, nierówno spasowane szczeliny między plastikami)) to już nie wiem gdzie ludzie mają dotyk i wzrok. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Punto czy Fabia? IP: 195.116.99.* 14.07.03, 13:48 Gość portalu: Miki napisał(a): > Jak Punto jest lepiej wykończone od Fabii (te trzeszczące i świecące twarde > plastiki w Punto, nierówno spasowane szczeliny między plastikami)) to już nie > wiem gdzie ludzie mają dotyk i wzrok. Pozdr. ja mialem dokladnie takie same spostrzezenia co do Fabii. Punto nie jest idealem daleko mu do Yarisa ale wydaje mi sie ze jest lepiej zrobione niz Fabia choc roznica nie jest wielka Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Punto czy Fabia? IP: *.pcplus.com.pl 14.07.03, 15:14 Gość portalu: Tomek F. napisał(a): > Polecam PUNTO > - bardziej przestrone Nieprawda, Fabiia jest nieco większa > - lepiej wykonczone Nieprawda, to widaś słychać i czuć > - lepsze zawieszenie Piramidalne nieporozumienie!! Fabia ma zawieszenie jak nowe Polo i nowy Seat i jest niezawodne. W Punto zawieszenie psuje się ciągle > - moim zdaniem ladniejsze Co się komu podoba ??? > - 4 cyl silnik i do tego osczedniejszy Fabia też ma silniki 4Cyl. A oszczędnośc zależy bardziej od kierowcy ale niech Ci będzie> PZDR Link Zgłoś
greenblack Re: Punto czy Fabia? 14.07.03, 15:22 Gość portalu: Andre napisał(a): > Fabia też ma silniki 4Cyl. Ale tu chodzi o Fabię 1.2. Pozdrawiam Link Zgłoś
krzysztof_bursiak Re: Punto czy Fabia? 14.07.03, 13:39 Miałem podobny dylemat, siedzialem w punto i w fabii oba wywarły na mnie fatalne wrazenie. Fabia wyglada o niebo lepiej od wesji comfort. O punto nie pytałem ze wzgledu na watpliwą przyszłość firmy (rozliczenia z napraw gwarancyjnych??) poza tym mialem juz Fiata SC i ...jakoś mnie jakością nie powalił. Jeżdziłem fabią z silnikiem 1.2 i muszę powiedziec, ze silnik bardzo ladnie sie zbiera z nawet z niskich obrotów, jest oszczędny ale głóśny i troche "krzywo" wyważony. Dlatego wybrałem fabie kombi z silnikiem 1.4 75KM, do tego klima, relingi, metalik, alarm i mam samochod za niecałe 50 tys. NIe bylem zwolennikiem skody ale niestety nie bylo w tym przedziale cenowym nic lepszego.. PZDR, Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Punto czy Fabia? IP: 158.66.132.* 14.07.03, 14:15 krzysztof_bursiak napisał: > Miałem podobny dylemat, siedzialem w punto i w fabii oba wywarły na mnie > fatalne wrazenie. Fabia wyglada o niebo lepiej od wesji comfort. O punto nie > pytałem ze wzgledu na watpliwą przyszłość firmy (rozliczenia z napraw > gwarancyjnych??) poza tym mialem juz Fiata SC i ...jakoś mnie jakością nie > powalił. Jeżdziłem fabią z silnikiem 1.2 i muszę powiedziec, ze silnik bardzo > ladnie sie zbiera z nawet z niskich obrotów, jest oszczędny ale głóśny i > troche "krzywo" wyważony. Dlatego wybrałem fabie kombi z silnikiem 1.4 75KM, do > > tego klima, relingi, metalik, alarm i mam samochod za niecałe 50 tys. NIe bylem > > zwolennikiem skody ale niestety nie bylo w tym przedziale cenowym nic lepszego. > . > PZDR, Za 50 tys. to można już kupić samochód o klasę wyżej niż Fabia, dla przykładu Ford Focus 1,6 EFI Comfort (50300), Toyota Corolla z silnikiem 1,6, a z silnikami 1,4 nawet ponizej 50 tys., czy chociażby Fiat Stilo, oraz pare innych. Uważam kupno Fabii za takie pieniądze za bzdurę. Link Zgłoś
krzysztof_bursiak Re: Punto czy Fabia? 14.07.03, 14:35 Widać kolego, ze ceny samochodow masz z cennika. Niestety ceny jaką masz w cenniku należy dodać dodatkowe wyposażenie, zabezpieczenia (alarmy, blokady), i ubezpieczenie. Ja zdecydowałem sie wcześniej na Fusiona, ktory z klimą kosztuje jedyne 45000. Lepszy od fabii!. Do tego jedyne 2000 zl za lakier metalik, radio za 1000, alarm 1500 blokadę 600, ubezpieczenie 2300... Obawiam sie kolego, że nigdy nie kupowałeś nowego auta.. PZDR, Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Punto czy Fabia? IP: 158.66.132.* 14.07.03, 15:13 krzysztof_bursiak napisał: > Widać kolego, ze ceny samochodow masz z cennika. > Niestety ceny jaką masz w cenniku należy dodać dodatkowe wyposażenie, > zabezpieczenia (alarmy, blokady), i ubezpieczenie. > Ja zdecydowałem sie wcześniej na Fusiona, ktory z klimą kosztuje jedyne 45000. > Lepszy od fabii!. Do tego jedyne 2000 zl za lakier metalik, radio za 1000, > alarm 1500 blokadę 600, ubezpieczenie 2300... > Obawiam sie kolego, że nigdy nie kupowałeś nowego auta.. > PZDR, Obawiam sie Kolego, że obce Ci są negocjacje dotyczące ceny samochodu przy jego zakupie. Otóż parę razy zdarzało mi się kupować nowy samochód i nigdy nie płaciłem tyle, ile jest w cenniku. Zawsze udało mi sie coś utargować, bądź na cenie, bądź na dodatkowym wyposażeniu. I powiem Ci jeszcze, że obecnie dilerzy są świadomi sytuacji i nawet tak bardzo się nie opierają przy tych negocjacjach, oczywiście w granicach rozsądku. Alarm, blokada, dywaniki itd. to standard. Następnym razem spróbuj, a sam się przekonasz. Życzę powodzenia. Link Zgłoś
krzysztof_bursiak Re: Punto czy Fabia? 14.07.03, 15:25 I co? Kupisz Focusa 100KM bez szyb na korbę z klimą, metalikiem, alarmem, radiem i ubezpieczeniem za 50 tys? To chyba faktycznie za te skode przeplacilem.. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Punto czy Fabia? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 15:58 Zdecydowanie Punto. Opisywalem na forum moje perypetie z Polo a Polo to Fabia wiec kazdemu odradzam koncern VW. Beznadziejne wykonczenie awaryjnosc to VW. Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Punto czy Fabia? IP: 80.50.28.* 18.08.03, 18:17 połowę tych dodatków dostałem gratis lub za 50% ceny. Link Zgłoś
Gość: xawery saxo IP: *.acn.waw.pl 15.08.03, 18:52 uxywane saxo !!!!!!!!!!!!!!! teraz są tanie i napewno lepszy komfort niż w fabi Link Zgłoś
Gość: abc Re: Punto czy Fabia? IP: *.jerozolimskie.pl 15.08.03, 19:07 porownaj sobie moment obrotowy i przy jakich obrotach jest max Link Zgłoś
Gość: abc Re: Punto czy Fabia? IP: *.jerozolimskie.pl 15.08.03, 20:51 przede wszystkim pojdz na jazde probna przeciez nie ozenisz sie z fabionka jesli wczesniej nie odbedziesz jazdy probnej ... Link Zgłoś
Gość: szary Re: Punto czy Fabia? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 22:31 1) Fabia jest 200 kg cięższa od PuntoII - co ma znaczny wpływ na osiągi i spalanie w mieście. 2) Fabia oraz PuntoII mają identyczny rozstaw osi oraz ogólny wynik testów zderzeniowych. 3) W PuntoII nie ma usterek zawieszenia występujących kiedyś w PuntoI. 4) PuntoII jest tańsze - a więc za tę samą cenę można mieć lepsze wyposażenie. 5) W Fabii jest o wiele mniej schowków i nie ma żadnych półek. Jeżdżę PuntoII od trzech lat - żadnych awarii i usterek. Precyzja wykonania i spasowanie elementów bardzo dobre, żadnych podejrzanych odgłosów przy jeździe po wertepach. Na Fiaty narzekają głównie ci, którzy jeżdżą szpachlowanymi "foldzwagenami" a z Fiatów jeździli maluchami. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Punto czy Fabia? IP: *.jerozolimskie.pl 15.08.03, 23:28 > Na Fiaty narzekają głównie ci, którzy jeżdżą szpachlowanymi "foldzwagenami" a z > > Fiatów jeździli maluchami. i nigdy nie kupia tego scierwa wloszczyzny. dla nich wloszczyzna to jeden smiec wliczajac w to Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, itd ... LOL Link Zgłoś
Gość: toni Re: Punto czy Fabia? IP: *.tvgawex.pl 18.08.03, 09:04 Gość portalu: abc napisał(a): > > > Na Fiaty narzekają głównie ci, którzy jeżdżą > szpachlowanymi "foldzwagenami" a z > > > > Fiatów jeździli maluchami. > > i nigdy nie kupia tego scierwa wloszczyzny. > dla nich wloszczyzna to jeden smiec > wliczajac w to Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, itd ... > LOL .....Sluchaj przyjacielu,jak skoda wygra tyle rajdow i G.P F-1 co grupa Fiata to powiem ze konstrukcje Skody sa lepsze.Zaznaczam ze obie firmy istnieja juz dzisiatki lat.Co do kondycji finansowej Fiata to musisz zrozumiec ze Fiat = Wlochy,a panstwa raczej nie bankrutuja.pozdr.:) Link Zgłoś
Gość: abc Re: Punto czy Fabia? IP: *.jerozolimskie.pl 15.08.03, 23:37 www.fiatpunto.org tam mozesz dowiedziec sie wiecej o P niestety nie znam zadnych stron o skodzie za wyjatkiem www.skoda.panda.cz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Punto czy Fabia? IP: *.chr17.1000lecie.pl 17.08.03, 01:01 kupiłem niedawno dla żony punto II, narazie jest wszystko ok i nawet na mnie samochód wywarł pozytywne wrażenie, nie można oczekiwać luksusów po prostu miejski samochodzik, mineły już chyba czasy kiedy maluchy służyły do turnee po Europie. A co do Fiata to byłem ostatnio we Włoszech i troche zrozumiałem dlaczego fiaty mają nie najlepszą opinię jeżeli chodzi o jakość. Po prostu do jakości to oni mają Alfę, lancię albo ferrari, maserati, a do jazdy "po piachu" mają fiaty. Opinie że z fiatem może stać się to co z Daewoo - upadek, brak serwisów - to żart. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Punto czy Fabia? IP: *.telia.com 17.08.03, 08:45 Gość portalu: tex napisał(a): > Co lepsze nowe punto 1.2 60KM 5d czy fabia 1.2 64km czekam na opinie > > ******************************************************************************** Trodno powiedziec,oba auta sa dobre w swojej klasie,spytaj sie o cene czesci wymiennych,ceny service itp. Ten tanszy bedzie lepszy . Moje subiektywne zdanie na ten temat; 48% Punto i 52%Fabia . ******************************************************************************** Link Zgłoś
Gość: Pap Re: Punto czy Fabia? IP: *.globalintech.pl 18.08.03, 09:36 Witam :) Nie odpowiem na pytanie bo Puntem jezdzilem chyba tylko raz, wiec moje opinia odnosnie punto jest nic nie warta, ale jako posiadacz Skody Fabia Combi (wprawdzie SDI a nie HTP) moge napisac co o niej mysle. W ciagu jakis 10 miesiecy przejechalem 36 tys: Negatywne cechy: - ciagle cos mi trzeszczy w drzwiach kierowcy i nijak nikt jakos nie potrafi tego naprawic pomimo rozbierania w servisie drzwi i pol godzinnego szukania przyczyny. - wymiana 1 silownika centralnego zamka (nieoryginalne, central byl dostawiany) - bardzo malo schowkow (to naprawde boli) - "na dotarciu" czyli przed pierwszym przegladem musialem dolac litr oleju. Teraz juz bierze bardzo malo - nie dolewam miedzy przegladami. Pisze o innym silniku niz rozwazany wiec niekoniecznie problem ten dotyczy htp 1.2. Jedni mowia ze w dieslach to normalne a inni ze nie, sam nie wiem, grunt ze przestal "brac" :) Pozytywne cechy: - malo pali (znowu nie ten silnik niestety) - dobrze trzyma sie drogi - super skrzynia biegow (tez pewnie inna w htp) - przyjemne wspomaganie (dosc mocne, w sam raz dla zony) - do 36 tys km praktycznie bez awarii (oby tak dalej) - duzy bagaznik jak na moje potrzeby (traktuje go jako samochod dla mnie i zony, wiec na bagaze miejsca w sam raz :) ) Szczerze mowiac przy zakupie autka kierowalem sie tym ze musi byc to diesel (niekoniecznie turbo) i kombi a przy tym nowe i relatywnie tanie. Punto odpadlo ze wzgledu na brak nadwozia typu kombi, wiec nawet nie analizowalem pozostalych cech tego sypatycznego autka. W sprawie Punto trzeba liczyc na opinie innych. Pozdrawiam i zycze udanego wyboru :) Pap Link Zgłoś
Gość: Wlasciciel Re: Punto czy Fabia? IP: 217.17.46.* 18.08.03, 13:36 Jeżdzę Punto II 1,2 8V z 2000 roku i Skodą Fabią 1,4 Classic (60KM) z 2001 roku. Skoda jest jeszcze ze starym alumniowym silnikiem (bardzo stara konstrukcja z wałkiem rozrządu w kadlubie, trzema łożyskami głownymi wału korbowego i rozrządem na łańcuch). Mimo wsystko chyba to był lepszy silnik niż 1,2HTP. Miałem kiedyś Daihatsu Charade i nigdy więcej samochodu z trzycylindrowym silnikiem. Silnik trzycylindrowy jest dobry tylko dla producenta (o jeden cylinder, korbowód, tłok, komplet pierścieni, parę zaworów mniej i przez to taniej) a nie dla klienta. Ale wracając do dylematu Fabia vs Punto. Najpierw o zaletach skody: lepsza starannośc montażu (spasowanie blach, brak wtrąceń w lakierze po wewnetrznych, niewidocznych stronach drzwi, pokryw etc.), lepiej tłumi krótkie poprzeczne nierówności (np. tarka pod swiatłami), więcej miejsc na nogi dla pasażerów z tyłu. A teraz Punto: ogólnie wieksza pojemnośc wnętrza (szerokośc wysokość), większy bagażnik, cichszy silnik o znacznie wyższej kulturze pracy, mniejsze zużycie paliwa (w W-wie punto 7,5 litra, skoda 9 litrów). Jeżeli chodzi o wnętrze to oba samochody mają inne przeznaczenie. Punto jest młodzieżowe dlatego wygospodarowano wiecej miejsca z przodu, kosztem miejca na nogi z tyłu. Fabia ma byc w krajach niebogatych samochodem rodzinnym stąd mniej miejsca z przodu (sytuację pogarsza wąskie wnętrze). Brzydka jest w fabii architektura deski rozdzielczej. Fotele w Punto sa o klasę lepsze niż w fabii (są wieksze, mają dłuższe i szersze siedziska), kierownica ma grubszy wieniec i dlatego jest przyjemniejsza w dotyku. Skrzynia biegów - odrobinę bardziej precyzyjna w fabii, ale wymaga za to przyłożenia większej siły. Osiagi: praktycznie bez różnicy. Zawieszenie: punto jest bardziej miękkie, ale gorzej tłumi poprzeczne nierówności. Hamulce: lepsze w punto (odczucie subiektywne - nie mierzylem skuteczności, ale jak pierwszy raz wsiadłem do fabii to mało co nie wpakowałem się w bagaznik samochodu jadącego z przodu). Niezawodność: oba są (odpukać) niezawodne. Osobiście wolę punto, bo jest przyjemniejsze w jeżdzeniu. Ale wybór należy do Ciebie. Umów się na jazdę próbną, zobacz, w którym samochodzie lepiej się czujesz, który bardziej Ci sią podoba. W końcu to Ty będziesz nim jeździł, a nie internetowi doradcy. Link Zgłoś
Gość: Waldek Kup Opla Astre II IP: *.knurowski.net 18.08.03, 17:44 Jak chczesz już silnik 1,2 to kup Opla Astrę II 75kM. Pali w mieście 7l, poza miastem 5,3l (wg moich doświadczeń) Link Zgłoś
Gość: gosc997 Re: Kup Opla Astre II IP: 62.111.208.* 22.08.03, 14:26 Gość portalu: Waldek napisał(a): > Jak chczesz już silnik 1,2 to kup Opla Astrę II 75kM. Pali w mieście 7l, poza > miastem 5,3l (wg moich doświadczeń) Ale ten silnik 1.2 w ciężkiej Astrze to też się męczy... W mieście 7l - jazda na emeryta (W trasie te 5,3 to też 80-90 V bieg i jazda po równym terenie...). Jak chcesz ciut szybciej/ dynamiczniej trzeba wkręcić - i wtedy pożre znacznie więcej. Corsa z tym silnikiem pali wiecej od Punto 1.2 16v, a co dopiero AstraII. Jak Astrę to 1.6 8v. - w spalaniu wyjadzie prawie to samo a kultura pracy i elastycznośc zancznie większa. Link Zgłoś