Dodaj do ulubionych

astra classic - wasze opinie

IP: 172.16.5.* 17.12.01, 12:32
Nabylem Astre Classic 1598 dcm3 8 zaworow .
Wersja pelna bez ABS .
Po prostu bardzo sie spodobal ten model mnie i mojej zonie .
Bylo to jednak pewne stawianie w ciemno .
Narazie dziala bez zarzutu .
Czy ma jakies ukryte wady o ktorych wyeliminowanie
warto walczyc w okresie gwarancji ?
Dziekuje z gory za wszelkie uwagi przekazane od innych
, mam nadzieje szczesliwych , nabywcow tego modelu .
Obserwuj wątek
    • Gość: zulu Re: astra classic - opinie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 13:37
      Opli nie znam, obiegowe opinie o tym aucie są takie sobie. No i raz jechałem
      takim autem jako pasażer (taxi), - luksus, cisza , dobra dynamika. Pytam, co
      to jest - a to czteroletnia Astra, 220 000 przebiegu, silnik 60 KM. Tylko
      drobny szczegół - kierowca z 40 letnim stażem za kółkiem.
    • Gość: szatan Re: astra classic - wasze opinie IP: 10.128.128.* 17.12.01, 13:46
      miałem astrę clasic 60KM....przejechałem 240.000km(tylko że "docierana" była
      prawie do 10.000km) w cztery lata....
      -zulu ma rację
      -z dynamiką lekko przesadził(bo trzeba było zgrać gaz-sprzęgło i sporo pokręcić
      silnik)...ale ty masz 75KM więc już jest raczej dobrze....
      -w miarę cicho (ale głośniej niż w renówkach)...jedynie buczenie na V biegu
      przy 100km/h
      -dobrze trzyma się drogi
      -jak sprzedawałem to silnik brał 1L oleju na 10.000km...wykazywał śladowe
      zużycie(tłoki i inne badane rzeczy)
      -po pewnym czasie diody odmawiają posłuszeństwa...

nie chcę cię zasmucać ale naprwadę miałem bardzo mało awaryjny
      egzemplarz....tylko że przeglądy..każdy regularnie...po 150.000 wymiana
      sprzęgła...ale lubie pokręcić ostro.....właściwie wszystko było w jak
      najlepszym pożądku...

pozdrawiam
    • Gość: Niknejm Re: astra classic - wasze opinie IP: *.pg.com 17.12.01, 14:08
      Gość portalu: krzyszto napisał(a):

> Nabylem Astre Classic 1598 dcm3 8 zaworow .
      > Wersja pelna bez ABS .
      > Po prostu bardzo sie spodobal ten model mnie i mojej zonie .
      > Bylo to jednak pewne stawianie w ciemno .
      > Narazie dziala bez zarzutu .
      > Czy ma jakies ukryte wady o ktorych wyeliminowanie
      > warto walczyc w okresie gwarancji ?
      > Dziekuje z gory za wszelkie uwagi przekazane od innych
      > , mam nadzieje szczesliwych , nabywcow tego modelu .

Uważaj na to, ile Ci silnik wypija oleju. Jak będzie powyżej tego, co napisane w
      instrukcji - reklamuj.
      Może Ci się zacząć 'odzywać' (drgania i słyszalne wibracje w pewnym zakresie
      obrotów) osłona termiczna katalizatora. Trzeba ją wtedy lepiej przymocować.
      Uważaj też na pasek rozrządu - warto go wymienić przy przebiegu o 1/3 krótszym
      niż zalecany, bo może pęknąć.
      Pojawiać Ci się też będą drobne usterki, typu uszkodzenia centralnego zamka,
      wycieraczek (zwł. z tyłu jeśli hatchback), zamków, ABSu (jeśli akurat masz) itp.
      Jeździłem kilkoma egzemplarzami Astry Classic (8V i 16V) i do drobnych usterek
      musiałem przywyknąć. Załatwiałem je zwykle hurtem, po 2-3 :-) Ale raczej nie było
      to nigdy nic naprawdę poważnego. Natomiast mojemu koledze strzelił pasek
      rozrządu. Pół silnika do wymiany :-(

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: KOKO Re: astra classic - wasze opinie IP: 172.30.19.* 17.12.01, 14:37
        GDZIE W INSTRUKCJI PISZE O TYM OLEJU???
        MI W OKRESIE "GWARANCYJNYM" WZIEŁA OK 5L OLEJU! NA PRZEGLĄDZIE ZAPEWNIALI MI ŻE
        TE TYPY TAK MAJĄ! I CHYBA JEDNAK MNIE OSZUKALI!
        ... a co tam było mineło ... miłe autko
        • Gość: Niknejm Re: astra classic - wasze opinie IP: *.pg.com 17.12.01, 14:52
          Gość portalu: KOKO napisał(a):

> GDZIE W INSTRUKCJI PISZE O TYM OLEJU???

Na pewno było, ale na której stronie - nie pamiętam :-)
          Generalnie nie ma prawa wziąć więcej niż 1 litr/1000 km (nie na 100!!! ;-)).
          Silniki 8V Opla były najbardziej olejożerne z tych, które miałem w swoich autach.

> MI W OKRESIE "GWARANCYJNYM" WZIEŁA OK 5L OLEJU! NA PRZEGLĄDZIE ZAPEWNIALI MI ŻE
          > TE TYPY TAK MAJĄ! I CHYBA JEDNAK MNIE OSZUKALI!

5L na jaki przebieg? Bo jeśli 10000km, to niestety mieli rację...

> ... a co tam było mineło ... miłe autko

Całkiem nieźle się tym jeździło, to fakt. Szczególnie dobrze wspominam bardzo
          wygodne fotele. To nie żart - rzeczywiście były super.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • andrzej_w Re: astra classic - wasze opinie 17.12.01, 14:56
            Nie wiem czy wszystkie silniki to mają, ale kombinacja 1.6 z Classiciem
            skonczyla sie w mojej formie zamuleniem silnika. Po poltora roku musieli
            rozwiercac ... chyba glowiece i prowadniczki zaworow. Ponoć "nieumiejetna jazda
            tak sie konczy..." ale zrobili to za darmo !??? Panowie z servisu natomiast
            (mechanicy) mowili, ze to juz 6 egz. tej wiosny. Tak wiec trzeba jezdzic nieco
            mniej ekonomicznie a bardziej dynamicznie (wysokie obroty na nizszych biegach).
            Troche to dziwne,bo przynajmniej kilku kierowców się na tym wyżywało... i
            raczej wszyscy dynamiczni. ;(

Andrzej
            • Gość: Niknejm Re: astra classic - wasze opinie IP: *.pg.com 18.12.01, 09:48
              andrzej_w napisał(a):

> Nie wiem czy wszystkie silniki to mają, ale kombinacja 1.6 z Classiciem
              > skonczyla sie w mojej formie zamuleniem silnika. Po poltora roku musieli
              > rozwiercac ... chyba glowiece i prowadniczki zaworow. Ponoć "nieumiejetna jazda
              > tak sie konczy..." ale zrobili to za darmo !??? Panowie z servisu natomiast
              > (mechanicy) mowili, ze to juz 6 egz. tej wiosny. Tak wiec trzeba jezdzic nieco
              > mniej ekonomicznie a bardziej dynamicznie (wysokie obroty na nizszych biegach).
              > Troche to dziwne,bo przynajmniej kilku kierowców się na tym wyżywało... i
              > raczej wszyscy dynamiczni. ;(

W jednym z egzemplarzy, którym jeździłem (ale 16V) był problem z głowica, bo jak
              okazało się... kanały olejowe były nie do końca drożne (wada fabryczna). Głowica
              w związku z tym nadmiernie się zużywała... A gość, który poprzednio tym autem
              jeździł, cały czas trzymał obrotomierz w czerwonym polu. Więc wygląda mi to na
              coś przeciwnego - zbyt wiele dynamiki może zaszkodzić. :-)
              Kurczę, czy Opel naprawde musi od czasu do czasu wypuszczać buble?

Pozdrawiam,
              Niknejm
              • andrzej_w Re: astra classic - wasze opinie 18.12.01, 13:22
                > jak okazało się... kanały olejowe były nie do końca drożne (wada fabryczna).
                > Głowica
                > w związku z tym nadmiernie się zużywała... A gość, który poprzednio tym autem
                > jeździł, cały czas trzymał obrotomierz w czerwonym polu. Więc wygląda mi to na
                > coś przeciwnego - zbyt wiele dynamiki może zaszkodzić. :-)
                > Kurczę, czy Opel naprawde musi od czasu do czasu wypuszczać buble?

Hehe.. i jak astrategia przy usuwaniu usterki... wmawiac do konca, ze to ktos
                jezdzic nie umie. Swoją droga, znajoma koniecznie chciala takiego (okazjonalnie 1
                roczny) sprzedac... prawdopodobnie zatrzymywal jej sie na krzyzowkach -
                zaproponowano remont silnika a nikt nie wytlumaczyl kobiecie o co chodzi ;)
          • Gość: krzyszto Re: astra classic - wasze opinie IP: 172.16.5.* 19.12.01, 12:16
            Dziekuje za ciekawe i pouczajace odpowiedzi .
            Nie zrozumialem dobrze o co chodzi z tym zuzyciem
            oleju .
            Czy chodzi o olej do smarowania silnika ?
            Ja mam nadal po 9800 km pelen zbiornik tego oleju
            a w serwisie powiedzieli ze praktycznie
            ten olej wymienia sie na przegladzie po
            15000 km . Do tej pory jego zuzycie winno byc
            wg ich opinii minimalne .
            • Gość: Niknejm Re: astra classic - wasze opinie IP: *.pg.com 19.12.01, 12:28
              Gość portalu: krzyszto napisał(a):

> Czy chodzi o olej do smarowania silnika ?

Tak

> Ja mam nadal po 9800 km pelen zbiornik tego oleju

Sprawdzałeś poziom oleju 'bagnetem' i jest OK (pomiędzy min i max)? Jeśli tak, to
              wszystko OK. Astry potrafią zużywać olej w sporych ilościach, więc warto
              sprawdzić poziom oleju raz na dwa tygodnie lub miesiąc. Za mało oleju --> może
              prowadzić do uszkodzenia silnika. Ale z drugiej strony oleju nie powinno być za
              dużo, bo to też źle. Poziom ma być między min i max na 'bagnecie' (patrz
              instrukcja).

> a w serwisie powiedzieli ze praktycznie
              > ten olej wymienia sie na przegladzie po
              > 15000 km . Do tej pory jego zuzycie winno byc
              > wg ich opinii minimalne .

Ba, tylko że na przegląd jeździsz w miarę rzadko (pewnie raz na rok). A co jeśli
              w międzyczasie oleju zacznie być za mało? Kuku dla silnika.

Pozdrawiam,
              Niknejm
      • Gość: Tomek Re: astra classic - wasze opinie IP: 137.200.7.* 22.12.01, 22:22
        Ludzie nie rozśmieszajcie mnie, traktujecie usterki jak coś normalnego. Kupując
        samochód zastanawiacie się co w nim może się zepsuć. Kupcie więc sobie lepiej
        japończyka, to skończą się Wasze dyskusje na temat wspaniałej niemieckiej
        motoryzacji tak wychwalanej w motoryzacyjnych czasopismach wydawanych przez
        niemieckie media w Polsce.
    • _mirek_ Re: astra classic - wasze opinie 18.12.01, 10:49
      Posiadam identyczną Astrę, kupioną jako nówka, teraz 70000km na liczniku i
      odpukać leję i jadę. I to leję niewiele! Jest to ponoć najlepszy silnik jaki
      był montowany w tych samochodach (trwałość + ekonomika). Z rozrządem to nie
      wiem jak jest, znajomy mechanik stwierdził że jest to również jedyny silnik w
      Astrze, który nie uszkadza się w przypadku zerwania paska rozrządu.
      Pozdrawiam
      i miłej eksploatacji

Mirek
    • Gość: slawus Re: astra classic - wasze opinie IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 15:19
      Facet, chyba jesteś podstawiony przez Opla mówiąc że jest wszystko OK.
      Jesli tak jest naprawdę to Ci zazdroszczę.
      Jesli nie jesteś z Włocławka, to może wszystkie Twoje uwagi zostaną
      uwzględnione przez servis.
      Pozdrowienia
    • Gość: Wojtek Re: astra classic - wasze opinie IP: *.waw.cdp.pl 19.12.01, 13:14
      Miałem Astrę 1,4 16V. Zrobiłem nią 103 tys km i tak
      - po kilku miesiącach pękła jakaś sprężynka w zamku w tylnych drzwiach, niby
      duperel ale dość trudno się kieruje jedną ręką a drugą trzyma drzwi, w serwisie
      powiedzieli mi, że za bardzo nimi trzaskałem ale w końcu naprawili na gwarancji.
      - dzień po przeglądzie 30 tys km na środku skrzyżowania wydobył się dym spod
      maski i zgasł silnik, okazało się ,że sfajczył się rozrusznik (nie rozłączył
      się po uruchomieniu silnika), serwis okazał się na tyle denny, że nawet nie
      chcieli mnie sholować (koszt naprawy ok 1000 zł).
      - wymiana paska przy 60 tys km niby standard ale moich dwóch kolegów serwis
      namówił do wymiany już po 30 tys km ze względu na przedwczesne zużycie (koszt
      ok 700 zł).
      - wymiana pompy wodnej po około 80 tys km (koszt około 1000 zł)
      - dwukrotna wymiana klocków (koszt około 300 zł za komplet)
      - przy każdym przeglądzie w desce rozdzielczej do wymiany były jakieś
      przepalone żaróweczki, które wszystkie razem kosztowały 5 zł natomiast
      robocizna 100 zł (bardzo trudny dostęp)
      - przy 90 tys km urwały się mocowania stabilizatora do wahaczy (koszt wymiany
      ok 100 zł/szt)
      - był jeszcze jakiś problem z wchodzeniem biegów ale na szczęście okazało się,
      że była to kwestia wymiany jakiegoś drobnego elementu za kilka złotych.

Między przeglądami nie dolewałem ani razu oleju.
      Ten co ode mnie kupił musiał wymienić końcówki drążków.
      Jeździło się ok, zużycie paliwa w normie, przyspieszenia w miarę dobre, ogólnie
      auto było ok.
      Pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: astra classic - wasze opinie IP: *.pg.com 19.12.01, 15:48
        Jak tak piszecie, to mi się różne rzeczy przypominają...

Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Miałem Astrę 1,4 16V. Zrobiłem nią 103 tys km i tak
        > - po kilku miesiącach pękła jakaś sprężynka w zamku w tylnych drzwiach

U mnie z kolei zacinał się zamek od strony pasażera. Trzaśnięcie drzwiami,
        łomot... i drzwi odskakują. Ale Polak potrafi: śrubokręcik, odblokowujemy zamek
        na otwartych drzwiach i z klamką w pozycji otwarte i... voila!

> - przy każdym przeglądzie w desce rozdzielczej do wymiany były jakieś
        > przepalone żaróweczki, które wszystkie razem kosztowały 5 zł natomiast
        > robocizna 100 zł (bardzo trudny dostęp)

A fakt, też to miałem.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • Gość: Sven Re: astra classic - wasze opinie IP: *.devs.futuro.pl 19.12.01, 13:16
      Obserwuje ten watek od jakiegos czasu i szczerze mowiac, nie
      wiem co napisac, a wlasnie tym autem jezdze. Nie mam z nim
      problemow od czasu rozwodu z ASO (opis cyrku w watku "czy
      jestes zadowolony z auta"). Teraz po prostu wsiadam i jade.
      Jade sobie, bo silnik dynamika nie grzeszy, ale pracuje cicho,
      przyjemnie i malo pali. Ma nabite 43 tys. km i oleju na razie nie
      bierze. To co mna targnelo to wymiana paska po 26 tys. km.
      Inne to drobnica: dokrecenie oslony katalizatora, usztywnienie
      wydechu i juz. Nic nie skrzypi i nie telepie, a dla mnie to wazne.
      Jak slysze co innym dolega to caluje go w zderzak. Duzy kufer
      nie szpeci linii (500 l), chociaz moja zona jest z tych, ktorym
      zawsze jakas paka zostaje na chodniku. Niewazne czym
      podjezdzasz ;-).

Poczytaj tez tu: l.pl/motfor/Opinie/Opel/opel.html

Pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: astra classic - wasze opinie IP: *.baplc.com 19.12.01, 13:56
      Ponad 5 lat mialem Astre 1.4MPI 82KM (8 zaworow) z ABS-em i poduszka
      kierowcy (Zeran wypuscil krotka serie takich samochodow).
      Jedyna awaria to 2 dni po zakupie (u dilera, nowy samochod) zapsul sie
      "uklad stykowy poduszki powietrzenej". Wymieniony na gwarancji i "no more
      problems"! Wszystkie przeglady w autoryzowanych serwisach co 15.000km
      lub 1 rok. Zuzycie paliwa srednio 7.2-7.7 l/100km (pol na pol miasto/poza
      miastem, zima/lato). Po max 60.000 wymiana pasta rozrzadu (koniecznie!)
      i tarcz hamulcowych (w moim przypadku). Branie oleju w normie, ale to prawda,
      ze trzeba kontrolowac poziom co 2-3 tygodnie.
      Pekanie paskow rozrzadu dotychy raczej silnikow 16V.
      Samochod pojemny, bezpieczny, przyjemny w prowadzeniu i chyba raczej malo
      awaryjny.
      Silnik 1.6 8V uwazany jest za najbardziej ekonomiczny, o dobrej kulturze pracy,
      elastyczny i... trwaly.

Teraz przesiadlem sie na Lagune II, a Astre zostawilem ojcu bo stwierdzilem,
      ze szkoda oddawac taki samochod w obce rece... To chyba najlepsza rekomendacja!

Zycze duzo zadowolenia z Astry.
      Pozdrawiam
      Wojtek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka