Dodaj do ulubionych

1,4 16V w Octavii

IP: *.gdynia.mm.pl 25.07.03, 22:26

Zamieniam Clio 1,2 16V na Octavię 1,4 16V. W sumie podobne silniki (obydwa
75KM)i dlatego nurtuje mnie pytanie czy nie bedzie to za słaby silnik do duzo
wiekszego samochodu jakim jest Octvia. Clio z tym silniczkiem bylo dosc zwawe
nawet na trasie a jak bedzie ze Skodą...?

W wątku na temat Golf vs Octavia wypowiadało się dużo spercjalistów, możecie
cos doradzić na ten temat ? W zadnym z salonów w Trojmiescie nie maja tej
wersji do jazd poróbnych dlatego nie moge sprawdzić, poza tym za dwa dni
sprzedaję swoje auto i nie bede miec za wiele czasu na jazdy próbne...

pzdr
Virgin
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: 1,4 16V w Octavii 25.07.03, 22:33
      Gość portalu: Virgin napisał(a):

> czy nie bedzie to za słaby silnik do duzo
      > wiekszego samochodu jakim jest Octvia.

Tak, będzie za słaby. 1.6 to minimum.

Pozdrawiam
    • krakus.mp Re: 1,4 16V w Octavii 25.07.03, 22:34
      Witam.
      Jak Skoda Octavia wchodziła na polski rynek,odbyłem próbną jazdę samochodem z
      silnikiem 1.6 o mocy 75 KM.Nie powiem żeby była wolna,ale przyspieszenie nie
      było dobre.Być może silnik 1.4 (75 KM) ma lepszy moment obrotowy i jest
      elastyczniejszy.Ja bym CI polecił Octavię 1.6 (100 KM).Na pewno będziesz
      bardziej zadowolony.Pozdrawiam.
    • Gość: Virgin Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.gdynia.mm.pl 25.07.03, 22:46

wolalbym wiekszy silnik ale troche to bedzie dla mnie za drogo :-(

Virgin

a moze jest tu jakis uzytkownik Octavii 1,4 16V ?
      • krakus.mp Re: 1,4 16V w Octavii 25.07.03, 23:12

>
        > wolalbym wiekszy silnik ale troche to bedzie dla mnie za drogo :-(
        >
        > Virgin
        >
        > a moze jest tu jakis uzytkownik Octavii 1,4 16V ?

Zastanów się dobrze,bo samochód kupujesz na parę lat.Teraz myślisz że za
        drogo,ale potem będziesz żałować że nie skombinowałeś (kredycik) więcej kasy.
        Mocniejszy silnik może okazać się mniej paliwożerny (lepszy stosunek mocy do
        masy auta)i przyjemniejszy w trasie. Pozdrawiam.
      • sherlock_holmes Re: 1,4 16V w Octavii 25.07.03, 23:30
        Jezdzilem nowym Polo z tym silnikiem. Maja one wade konstrukcyjna (w polskich
        warunkach :-) ) - na skutek zabrudzenia przeplywomierza powietrza spadaja
        osiagi. I byc moze to bylo powodem strasznej "mulowatosci" samochodu - w
        ogole "nie jechal".
        Niezaleznie od tego jest to silnik wysokoobrotowy, nie da sie ruszyc
        tylko "muskajac" pedal gazu, trzeba go krecic na obrotach, wtedy dynamika jest
        powiedzmy zadowalajaca.
        Coz-rakieta to nie bedzie, ja szczerze mowiac wolalbym 1.6 o tej samej mocy.
        Tez taki testtowalem, tyle ze w Golfie III. Bardzo elastyczny i nie potrzebuje
        wysokich obrotow - w miescie bedzie duzo przyjemniejszy w eksploatacji.
        Natomiast zuzycie paliwa moze byc nawet do 1,5-2l wieksze niz 1.4.
        Aha-nie zapomnij,ze 1.4 zamarza w zimie... Jesli bedziesz bral ten silnik,
        sprawdz czy jest podgrzewacz odmy.
        • krakus.mp Re: 1,4 16V w Octavii 25.07.03, 23:39
          sherlock_holmes napisał:

>
          > Coz-rakieta to nie bedzie, ja szczerze mowiac wolalbym 1.6 o tej samej mocy.
          > Tez taki testtowalem, tyle ze w Golfie III. Bardzo elastyczny i nie
          potrzebuje
          > wysokich obrotow - w miescie bedzie duzo przyjemniejszy w eksploatacji.
          > Natomiast zuzycie paliwa moze byc nawet do 1,5-2l wieksze niz 1.4.
          -----------------------------------------------------------------------
          Witam.
          Jak chodzi o spalanie,to może ale nie musi być większe.
          Silniki 16 V wymagają kręcenia , a to sprawia że w stosunku do 8V spalają
          więcej.Silnik 1600 8 zaworowy może okazać się ekonomiczniejszy przy spokojnej
          jeździe.Kolega ma Octavię 1600 i bardzo sobie ją chwali pod względem spalania.
          Twierdzi że w mieście nie przekracza 9 litrów na 100 km.Pozdrawiam.
          >
          >
          • sherlock_holmes Re: 1,4 16V w Octavii 26.07.03, 07:37
            Potwierdzam 9l/100 w miescie dla 1.6 - to norma. Natomiast bardzo zdziwil mnie
            wynik 6,5l pol trasa, pol korki w miescie dla 1.4 przy 4 osobach i deptaniu do
            podlogi prawie non stop. Byc moze to z powodu tego niesczesnego przeplywomierza
            (malo powietrza=malo paliwa) i przy sprawnym samochodzie spalilby kolo 8-9l.
            • Gość: Pepe Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.acn.pl 26.07.03, 08:41
              Miałem przez jakiś czas Octavię Combi 2,0 115Km i uważam ten silnik jako
              optymalne rozwiązanie pomiędzy osiągami a kosztami, wszystkie silniki słabsze
              od tego sprawią jazdę tym niemałym autem męczarnią.
              Poważnie się zastanów nad wyborem tego auta z tak małym silnikiem moja
              sugestia: albo dozbieraj pieniążków do większego silnika albo poszukaj innego
              auta np. Fiat Stilo za kasę, którą posiadasz.
              • Gość: Sławek Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.07.03, 11:17
                Gość portalu: Pepe napisał(a):

> Miałem przez jakiś czas Octavię Combi 2,0 115Km i uważam ten silnik jako
                > optymalne rozwiązanie pomiędzy osiągami a kosztami, wszystkie silniki
                słabsze
                > od tego sprawią jazdę tym niemałym autem męczarnią.
                > Poważnie się zastanów nad wyborem tego auta z tak małym silnikiem moja
                > sugestia: albo dozbieraj pieniążków do większego silnika albo poszukaj
                innego
                > auta np. Fiat Stilo za kasę, którą posiadasz.

Najtańszy 5 drzwiowy Stilo kosztuje 47 900 zł (Skoda od 45 920 zł).
                Stilo 1.2 80 KM 0-100 km/h 13,8 sek.
                Octavia 1.4 75 KM 15,3 sek
                V-maxy po 170 km/h

pozdr
          • Gość: Octavian Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.man.polbox.pl 29.07.03, 10:35
            Potwierdzam.
            Mam 1,6 8v 75KM, nogę dość ciężką ;)) i przeciętnie spalanie 8,5 - 9l nawet
            przy dość szybkiej jeździe (nie ma się czym chwalić ale tak dla przykładu:
            kiedyś na jednej z naszych "autostrad" spokojnie rozpędziłem się do 190 km/h i
            jeszcze czułem że jest trochę zapasu).
            Spalanie specjalnie nie różni sie bezwzględu czy jest to -15 czy +30.
            Co do elastyczności to naprawdę jest OK można spokojnie kręcić tylko do 2500
            obr/min i jeździć bez częstego wachlowania skrzynią (no chyba że się ktoś
            spieszy ;))
            Uważam że ten silnik jest dużo przyjemniejszy w użytkowaniu niż 1,4 głównie z
            powodu niżej położonego(ok 3000 obr/min)i wyższego momentu obrotowego (136 Nm
            vs 126 Nm).
            Jedynie czego żałuję to to że dopiero w tym roku pojawił się pakiet "Run" z
            lepszym doposażeniem elektryki :((
            pozdrawiam
      • hip-hopp Re: 1,4 16V w Octavii 29.07.03, 11:45

>
        > wolalbym wiekszy silnik ale troche to bedzie dla mnie za drogo :-(
        >
        > Virgin
        >
        > a moze jest tu jakis uzytkownik Octavii 1,4 16V ?

Ja mam 2,8, ale czy można to potraktować jako 2x1,4?
        :-)))
    • Gość: Virgin Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.gdynia.mm.pl 26.07.03, 09:32

Piszecie ze ten mniejszy silnik bedzie wiecej spalać a wg folderu skody to 1,6
      wiecej pali:

1,4 6,7 c. mieszany
      1,6 7,1 c mieszany

jak to w koncu jest ?
      • sherlock_holmes Re: 1,4 16V w Octavii 26.07.03, 11:27
        W zasadzie tak, ale wez pod uwage to,ze silnik 1.4 ma inny przebieg momentu
        obrotowego i aby mial podobne osiagi jak 1.6, musi sie wyzej "krecic".
        Poza tym nie jest rzadkim przypadek, ze silnik o wiekszej mocy zuzzywa mniej
        paliwa - czesto producent przesadza z odmiana podstawowa i taki silniczek
        pozniej trzeba "cisna", zeby osiagnac w miare przyzwoite osiagi. Natomiast
        silnik o pewnym zapasie mocy nie musi pracowac na tak wysokich obrotach, dzeki
        czemu eksploatacja jest oszczedniejsza.
        Sam znam dwa takie przypadki - jeden to rzeczony Golf III 1.6 75KM kontra
        Passat 1.8 75KM (ten sam rok prod.). Passat w trasie spalal 5,5l, Golf nie
        schodzil ponizej 6,5l - ten sam kierowca, te same warunki, ta sama trasa,
        podobny czas przejazdu.
        Drugi to 21 1.7 90KM i 21 2.2 107KM. 2.2 potrafi na trasie zmiescic sie w 6l, w
        miescie w 8, 21 1.7 w miescie nie schodzi ponizej 10l/100. Rozmawialem nawet na
        ten temat z szefem serwisu Renault (nieautoryzowanego) - powiedzial, ze tak
        wlasnie jest z Renaultami - im wiekszy silnik, tym mniej pali :-)
    • Gość: cyke Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 10:37

>
      > Zamieniam Clio 1,2 16V na Octavię 1,4 16V. W sumie podobne silniki (obydwa
      > 75KM)i dlatego nurtuje mnie pytanie czy nie bedzie to za słaby silnik do duzo
      > wiekszego samochodu jakim jest Octvia. Clio z tym silniczkiem bylo dosc zwawe
      > nawet na trasie a jak bedzie ze Skodą...?
      >
      > W wątku na temat Golf vs Octavia wypowiadało się dużo spercjalistów, możecie
      > cos doradzić na ten temat ? W zadnym z salonów w Trojmiescie nie maja tej
      > wersji do jazd poróbnych dlatego nie moge sprawdzić, poza tym za dwa dni
      > sprzedaję swoje auto i nie bede miec za wiele czasu na jazdy próbne...
      >
      > pzdr
      > Virgin

Nie wiem jak bardzo różni się Oktavia od Golfa 4, ale Golf z tym silnikiem jest
      całkiem żwawy, jeżeli będziesz jeździł sam to(moim zdaniem) nie będziesz miał
      powodów do narzekania. Wczoraj przejechałem ponad 500 km takim Golfem z
      czterema osobami na pokładzie i bagażem, nie miałem problemów z przyspieszniem
      i wyprzedzaniem, więc jeżeli (jak większość forumowiczów twierdzi) Oktavia to
      Golf z większym bagażnikiem, śmiem stwierdzić, że ten silnik wystardczy do
      Oktavi(o ile nie masz kompleksów i nie będzie Cię krew zalewała, jak ktoś Cię
      wyprzedza:)
      Pozdrawiam
      • greenblack Re: 1,4 16V w Octavii 27.07.03, 20:39
        Gość portalu: cyke napisał(a):

> Nie wiem jak bardzo różni się Oktavia od Golfa 4, ale Golf z tym silnikiem
        jest
        >
        > całkiem żwawy, jeżeli będziesz jeździł sam to(moim zdaniem) nie będziesz miał
        > powodów do narzekania. Wczoraj przejechałem ponad 500 km takim Golfem z
        > czterema osobami na pokładzie i bagażem, nie miałem problemów z
        przyspieszniem
        > i wyprzedzaniem

Czy to żart? Czy jechałes kiedyś czymś mocniejszym?

Pozdrawiam
    • Gość: Sławek Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.07.03, 11:27
      Szczerze mówiąc to dziwię ci się ,że nie wolisz nowego Megane albo Stilo
      (które np. maja po 100 mm większe rozstawy osi od Octavi) skoro jeździsz
      normalnym autem ;-) Ustępują one tylko jednym Octavi -pojemnością
      bagażnika.Pomijam takie sprawy jak znacznie lepsze wyposażenie Stilo nawet w
      wersji podstawowej czy to,ze Octavia Classic ma koła z Żuka 6Jx14"/175/80 R14 -
      kto daje dzisiaj taki profil????

pozdr
    • Gość: Virgin Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.gdynia.mm.pl 26.07.03, 16:12

Ta oktawia o której pisze z pakietem elektrycznym + lakier metalik i
      homologacja kosztuje 49tys brutto (uwzgledniajac juz cene sierpniową), wydaje
      mi sie ze jest to taniej niz nowa megane czy stilo,

pzdr
      • Gość: Sławek Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.07.03, 18:13

>
        > Ta oktawia o której pisze z pakietem elektrycznym + lakier metalik i
        > homologacja kosztuje 49tys brutto (uwzgledniajac juz cene sierpniową),
        wydaje
        > mi sie ze jest to taniej niz nowa megane czy stilo,
        >
        > pzdr

Pomijając koncern VW "pakiet elektryczny" to standard w każdym innym
        samochodzie od klasy B/C do góry.
        Wychodzi więc na to,ze w takich pieniadzach kupisz wspomniane Stilo.
        Katalogowa cena Stilo 1.6 to 51 900 zł ale znając polityke cenową Fiata
        zamkniesz się w tych 49 000 zł.

pozdr
        • tyciarek Re: 1,4 16V w Octavii 26.07.03, 22:56

- jak ktoś mi jeszcze raz powie,ze w nowym Megane jest więcej miejsca niz w
          Octavii,to zabiję smiechem.
          -proponuje sie przejść i porównać.

Stilo 5d fajne,ale walizki wozimy na głowach , bo w bagażniku nie ma miejsca,za
          to jest duża przestzeń nad głowami :-)

-i znowu odsyłam do spróbowania jak smakuje jazda w Stilo i w Octavii :-)

.......................................................

• Gość: Piotr Re: 1,4 16V w Octavii IP: Cerber:* / 10.0.0.* 27.07.03, 20:50
            tyciarek napisała:
            > - jak ktoś mi jeszcze raz powie,ze w nowym Megane jest więcej miejsca niz w
            > Octavii,to zabiję smiechem.
            > -proponuje sie przejść i porównać.

tu sie zgadzam nowy Megane ma malo miejsca ale wynika to z podwojnej podlogi
            ktora byla konieczna aby zdobyc 5 gwiazdek w testach. Bezpieczenstwo kosztuje

> Stilo 5d fajne,ale walizki wozimy na głowach , bo w bagażniku nie ma iejsca,za
            > to jest duża przestzeń nad głowami :-)

jasne ale jak czesto wozi sie duza ilosc walizek?

> -i znowu odsyłam do spróbowania jak smakuje jazda w Stilo i w Octavii :-)

jezdzilem i Skoda jest gorsza. Fizyki sie nie przeskoczy maly rozstaw osi i
            duze zwisy powoduja ze Skoda kiepsko sie prowadzi, Stilo jest lepsze choc
            troche za miekkie.
            • devote Re: 1,4 16V w Octavii 27.07.03, 21:19
              w kazdym badz razie mosisz sie przejechac zanim kupisz auto
              nie kupuj bez jazdy prubnej kota w worku

1.4 wydaje sie byc za maly
              • Gość: POOL Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 00:36
                Ja Octavia jeździłem przez 180kkm. Auto generalnie in plus. Dla mnie osobiście
                90 KM w TDI było po pewnym czasie za mało. Myslę, że jak ma być to auto z krata
                to dużo lepiej jest nabyć 1.9 SDI niż 1.4. Co prawda głośniej , ale
                ekonomiczniej i nie dużo wolniej, szczególnie gdy chodzi o elastyczność. I tak
                nie ma w Polsce dróog do szybkiej jazdy. A i jest coś takiego jak krzywa
                awaryjności aut. Im dłużej produkowane tym mniej awaryjne. Brat ma Oct z
                sinikiem 1.6 101KM. Narzeka, że dużo pali. W zimie po mieście 12l/100km. W
                tasie 8l/100km .
                • tyciarek Re: 1,4 16V w Octavii 28.07.03, 09:21

Gość portalu: Piotr napisał(a):

> jasne ale jak czesto wozi sie duza ilosc walizek?

- wystarczy,że kupisz porzadny wózek z duzymi kołami- nie spacerówkę- i już go
                  nie włozysz do Stilo 5D. Jesli natomiast masz zamiar wozic noworodka w
                  spacerówce,to do Stilo wejdzie i jeszcze ze dwie paczki Pampersów też wejdą :-)
                  walizki jadą juz jednak na głowach pasażerów :-)
                  czyli jesli ktos ma rodzinę ma zamiar zaraz mieć rodzinę, to raczej Stilo
                  MultiWagon .
                  małe dzieci po prostu potrzebują sporo miejsca w bagażniku - mało na tylnych
                  fotelach i nad głowami.

> jezdzilem i Skoda jest gorsza. Fizyki sie nie przeskoczy maly rozstaw osi i
                  > duze zwisy powoduja ze Skoda kiepsko sie prowadzi, Stilo jest lepsze choc
                  > troche za miekkie.

-nie jezdziłem Stilo więc nie wiem,ale podejrzewam,ze chodzi o to,ze dla
                  kazdego cos dobrego.
                  To prawda -wiekszy rozstaw, lepszy komfort, tylko, ze w Octavii i tak
                  zrezygnowano z przesadnego komfortu nastawiając tak zawieszenie,ze jest
                  najtwardsze sposród trójki: Octavia,Golf,Toledo !
                  To z kolei prowokuje do aktywnej jazdy :-)
                  Stilo natomiast zupełnie nie ! miekkie zawiezenie,wychyły na zakretach, nie
                  dające czucia wspomaganie. to auto nastawione na komfort.
                  (takie wnioski wysnuwam na podstawie prasy i wrażen kolegów.może są
                  krzywdzące,ale tak dalekie od zakresu moich oczekiwań od samochodu,ze nawet jak
                  bedą w połowie naciągane,to niewiele to dla mnie zmienia :-)

• Gość: Tomek F. Re: 1,4 16V w Octavii IP: 195.116.99.* 28.07.03, 09:55
                    tyciarek napisała:
                    > -nie jezdziłem Stilo więc nie wiem,ale podejrzewam,ze chodzi o to,ze dla
                    > kazdego cos dobrego.

zgadzam sie nie ma czegos uniwersalnego auto moze byc albo komfortowe albo
                    ladnie trzymac sie zakretow ciezko znalezc kompromis

> To prawda -wiekszy rozstaw, lepszy komfort, tylko, ze w Octavii i tak
                    > zrezygnowano z przesadnego komfortu nastawiając tak zawieszenie,ze jest
                    > najtwardsze sposród trójki: Octavia,Golf,Toledo !
                    > To z kolei prowokuje do aktywnej jazdy :-)
                    > Stilo natomiast zupełnie nie ! miekkie zawiezenie,wychyły na zakretach, nie
                    > dające czucia wspomaganie. to auto nastawione na komfort.
                    > (takie wnioski wysnuwam na podstawie prasy i wrażen kolegów.może są
                    > krzywdzące,ale tak dalekie od zakresu moich oczekiwań od samochodu,ze nawet
                    jak
                    >
                    > bedą w połowie naciągane,to niewiele to dla mnie zmienia :-)
                    > .......................................................

zgadza sie Octawia jest sztywna i ma dosc twarde zawieszenie ale wynika to z
                    wspomnianego malego rozstawu osi i duzych zwisow. Gdyby miala miekie
                    zawieszenie przy gwaltownym hamowaniu mozna by rozbic miske olejowa (jak w
                    poldku). Tak wiec nie jest to swiadomy wybor a koniecznosc
                    • greenblack Re: 1,4 16V w Octavii 28.07.03, 10:00
                      Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> zgadzam sie nie ma czegos uniwersalnego auto moze byc albo komfortowe albo
                      > ladnie trzymac sie zakretow ciezko znalezc kompromis

A BMW? A samochody z aktywnym zawieszeniem?

Pozdrawiam
                      • Gość: marekggg Re: 1,4 16V w Octavii IP: 212.244.110.* 28.07.03, 10:22
                        >
                        > > zgadzam sie nie ma czegos uniwersalnego auto moze byc albo komfortowe albo
                        >
                        > > ladnie trzymac sie zakretow ciezko znalezc kompromis
                        >
                        > A BMW? A samochody z aktywnym zawieszeniem?

a znasz jakis model bmw za 49 000? lub jakis inny samochod z aktywnym
                        zawieszeniem za 49 000? bo ja osobiscie nieznam. chyba ze trupa z 1995r.

>
                        > Pozdrawiam
                        • greenblack Re: 1,4 16V w Octavii 28.07.03, 10:25
                          Gość portalu: marekggg napisał(a):

> a znasz jakis model bmw za 49 000? lub jakis inny samochod z aktywnym
                          > zawieszeniem za 49 000?

No tak;) Nowa Astra ma mieć opcjonalne aktywne zawieszenie.

Pozdrawiam
                    • tyciarek Re: 1,4 16V w Octavii 28.07.03, 10:38
                      Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> zgadza sie Octawia jest sztywna i ma dosc twarde zawieszenie ale wynika to z
                      > wspomnianego malego rozstawu osi i duzych zwisow.

- tez prawda.choc toledo ma niewiele mniejsze zwisy, że nie wspomnę o Kii
                      Clarusie, co ma fest zwisy a i tak się buja fotel babciny .

> Gdyby miala miekie zawieszenie przy gwaltownym hamowaniu mozna by rozbic
                      miske olejowa (jak w
                      > poldku). Tak wiec nie jest to swiadomy wybor a koniecznosc.

-tutaj mam watpliwosci,ponieważ zarówno (ten sam silnik) w Octavii,
                      w Golfie,czy Toledo , mają miske w tym samym miejscu.
                      rozumiem,ze można zahaczyć "zwisem" natomiast jesli masz zahaczyć miską w
                      Octavii,to zahaczysz i w Toledo i w Golfie.
                      I tak się zresztą dzieje- szczególnie w TDI volkswagenowskich.
                      • Gość: Sławek Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 28.07.03, 17:07
                        tyciarek napisała:

> - tez prawda.choc toledo ma niewiele mniejsze zwisy, że nie wspomnę o Kii
                        > Clarusie, co ma fest zwisy a i tak się buja fotel babciny .

Trudno by samochód klasy średniej o długości ponad 4,7 metra miał któtkie
                        zwisy.
                        Choć Clarus reprezentue ta sama klase (wg Skody) co Octavia ma od niej o 1600
                        mm większy rozstaw osi.
                        Buja się dlatego,ze jej zawieszenie to zepsuta (miękka) wersja Mazdy 626
                        produkowanej od 1992 roku.

pozdr
    • krzysztof_bursiak Re: 1,4 16V w Octavii 28.07.03, 10:01
      hej,
      Mam fabie kombi 1,4 75KM,
      Samochod waży coś koło 1150 kg. Jeśli jeżdżę sam jest OK. Natomiast w 3 osoby
      i przy włączonej klimie silnik muszę przy ruszaniu mocniej krecić, robi sie
      wtedy dość głośny..
      Zuzycia paliwa w miescie ok 8-8,5l (połowa trasy przy włączonej klimie),
      na trasie 6l (przy predkosci 90-130km/h)
      Tez sie zastanawiałem nad Octavia z tym silnikiem, ale to 1,4 moze być mało..
      PZDR,
    • Gość: Virgin Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.gdynia.mm.pl 28.07.03, 22:50

Dzieki za Wasze opinie. Poweim wam szczerze, że moze nie w 100 ale na pewno w
      80 % przyczyniły sie do mojej decyzjio czyli rezygnacji z Octawii.

Co prawda zalezalo mi na duzym bagazniku ale do momentu jak nie wsiadlem do
      corolli za ta sama cene mam 97km, oszczedniejszy silnik, duzo lepszy design w
      srodku, wiecej miejsca z przodu i z tylu, 3 lata gwarancjii.

p.s. ta sama cene uzyskalem biorac pod uwage Corrole Base i lakier akryl

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Virgin
      • penelopa.pitstop Re: 1,4 16V w Octavii 29.07.03, 14:12

> Co prawda zalezalo mi na duzym bagazniku ale do momentu jak nie wsiadlem do
        > corolli za ta sama cene mam 97km, oszczedniejszy silnik, duzo lepszy design w
        > srodku, wiecej miejsca z przodu i z tylu, 3 lata gwarancjii.
        No to jako wlascicielka Corolli powiem Ci co mnie w niej wkurza. Wcale nie jest
        taka dynamiczna jak sie wydaje, ze wzgledu na to,ze trzeba ja raczej krecic.
        Wedlug mnie ilosc miejsca jest porownywalna w obu samochodach (czesto jezdze
        Octavia), ale bagaznik w Corolli to sie nadaje co najwyzej na zakupy. Jak
        jechalam na urlop w dwie osoby to musialam zrezygnowac z walizki na rzecz
        torby, zeby w ogole upchnac rzeczy do bagaznika.
        Po jakims czasie zaczyna wkurzac brak Cd tylko kaseta w wersji base. Bez szyb
        elektrycznych mozna zyc bo uzywam caly czas klimy wiec okien prawie nie
        otwieram. Jest problem z zamontowaniem innego sprzetu audio niz firmowe.

A poza tym to te cala gwarancje i Euro care to mozna sobie wsadzic. Moze i masz
        gwarancje na 3 lata, ale przez te 3 lata musisz jezdzic do Toyoty na przeglady
        i zostawiac u nich sporo kasy. Po zaplaceniu 720zl za pierwszy przeglad boje
        sie pojechac na drugi. A Eurocare to jest jakas zenada. Jak bylam za granica i
        potrzebowalam pomocy i informacji to nawet nie udalo mi sie tam dodzownic. A
        pod drugim numerkiem z naklejki powiedzieli mi, ze oni nie moga mi pomoc mam
        dzwonic pod ten peirwszy numerek.
        Gdybym teraz kupowala auto to wybralabym Octavie TDI 90KM. Na prawde
        zazdroszcze Octavi tescia tego ogromnego bagaznika i dynamiki. Silniczek ma
        tylko 90KM, auto jest 100kg ciezsze od Corolli a ma sie wrazenie, ze smiga
        znacznie lepiej.
        Jedyne co moge powiedziec o Corolli 1,4 to to, ze malo pali w miescie - 7,0-
        7,5l/100km. Jezdze po Warszawie.

Penelopa.

• Gość: Virgin Re: 1,4 16V w Octavii IP: *.gdynia.mm.pl 28.07.03, 22:51
      Dzieki za Wasze opinie. Poweim wam szczerze, że moze nie w 100 ale na pewno w
      80 % przyczyniły sie do mojej decyzjio czyli rezygnacji z Octawii.

Co prawda zalezalo mi na duzym bagazniku ale do momentu jak nie wsiadlem do
      corolli za ta sama cene mam 97km, oszczedniejszy silnik, duzo lepszy design w
      srodku, wiecej miejsca z przodu i z tylu, 3 lata gwarancjii.

p.s. ta sama cene uzyskalem biorac pod uwage Corrole Base i lakier akryl

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

Virgin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka