Dodaj do ulubionych

Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)?

02.08.03, 20:11
Wiem, że konstrukcja tych żarówek jest identyczna, ale chciałbym poznać Waszą
opinię, która jest lepsza. Chodzi mi o jakość światła, czas eksploatacji itp.
Dziex. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Olek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 02.08.03, 20:19
      zamontuj w prawym Osrem a w lewym kloszu Philipsa
      i test opisz w nastepnym poscie
      • sluzewiaczek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 02.08.03, 21:52
        Jeśli sponsorujesz zakup, to z przyjemnoscią taki test wykonam...
        • Gość: Olek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 02.08.03, 21:57

nie ma sprawy ale gotowke odbierz osobiscie
          • greenblack Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 02.08.03, 21:58
            A z tego już skorzystałeś?

www2.gazeta.pl/szukaj/0,31022.html

Tylko nie mów, ze nic nie znalazłeś.

Pozdrawiam
          • sluzewiaczek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 02.08.03, 22:16
            Nie ma sprawy. Zrobic ci wycenę? Nie za dobrze na tym wyjdziesz...
            • Gość: Olek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 02.08.03, 22:25
              sluzewiaczek napisał:

> Nie ma sprawy. Zrobic ci wycenę? Nie za dobrze na tym
              wyjdziesz...

mylisz sie bo masz to odebrac osobiscie a ja mieszkam
              w sztockholm
              pozdrawiam
              a z tymi zarowkami to chyba nie ma zadnej roznicy zawsze
              piernicza w reklamach ze jeden lepszy od drugiego a w
              zyciu okazuje sie ze te same parametry i tak samo do
              dupy , domyslam sie ze to takie no najnowszy model mam za
              stary samochod 97 rok i pewnie te najnowsze nie pasuja bo
              bym wyprobowal
              • sluzewiaczek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 02.08.03, 22:29
                OK. Dziex Olek:)
    • Gość: jajajajajajajajaja Osram , Osram , Osram , Osram , Osram , Osram , Os IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 22:23
      Dobra nazwa, nie ma co !
      • sluzewiaczek Re: Osram , Osram , Osram , Osram , Osram , Osram 02.08.03, 22:28
        Ludzie. Czy Wy naprawdę robicie sobie jaja, czy Wasza wiedza jest tak mała?
        Przyszedłem na to forum z przkonaniem, że ktoś powie coś mądrego, bo po
        lekturze innych postów spostrzegłem, że jest tu z kim pogadac. Pozdrawiam więc
        i czekam na info.
        P.S. Osram to dośc znana firma. Chyba każdy to wie...
    • Gość: -) Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 02.08.03, 23:03
      powiem tak, jabym osral bluevision :-)

A tak na serio. Osobiscie takich nie montowalem, bo mam dosc stary samochod a
      co za tym idzie, lepszy efekt swiecenia uzyskalbym, gdybym wymienil klosze na
      nowe i zredukowal spodki napiec na okablowaniu niz inwestowal w zarowki za (jak
      mysle) 100 pln sztuka. Zreszta mam klosze w samochodzie z osobnymi zarowkami do
      swiatel drogowych, wiec w sumie musialbym kupic 4 sztuki.

Co do moich wrazen z bluevision:
      - znajomy wlozyl takie philipsy do nowego pojazdu. Oswietlanie drogi sie nie
      zmienilo. Jedynie jak patrzylem/widzialem w lusterku jego swiatla to byly nieco
      zimniejsze. Czyli biel w strone niebieskiego a nie zoltego. Oczywiscie nie
      wygladalo to jak ksenon.
      - allweather daja delikatna zolto fioletowa poswiate zwlaszcza na obrzezach
      pola przez nie oswietlanego. Co do tych zarowek to uwazam, ze one faktycznie
      poprawialy ale nie az tak bardzo jakosc widzenia w nocy. Zwlaszcza na sniegu
      efekt byl rewelacyjny.

Ale ja to jestem tykim zwyklym kierowca, co lubi jak ma dobrze oswietlona droge
      a to jak wygladaja moje lampy wisi mi kalafiorem.

Jest jeszcze jedna kwestia. Do do trwalosci zarowek. Na philipsach przejechalem
      trzy lata poki nie przydzwonilem przodem. Natomiast osramy ze stacji shell
      wymienialem juz kilka razy.

I jeszcze jedno. Nie wszedzie kupisz blue vision. Co zrobisz jak ci sie jedna z
      nich w trasie przepali? Kupisz zwykla i bedziesz wymienial ja pozniej jeszcze
      raz? jesli bedziesz choc kilka godzin jechal na jednej lampie to druga przepali
      ci sie w dosc niedlugim czasie po usprawnieniu pierwszej. Nie wiem dlaczego tak
      jest ale tak jest. Moze jakies przepiecia cycus???

tyle
      narta
      • sluzewiaczek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 03.08.03, 12:50
        Dziex za pomoc w tej kwesti...
    • quak Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 03.08.03, 08:30
      Blue Vision kosztują 69 PLN za parę razem z żarówkami do świateł postojowych.
      Po spaleniu się jednej trzeba raczej wymienić obie (można mieć w zapasie - są w
      praktycznym opakowaniu).
      Może lepiej kupić żarówki Premium Philipsa? Są dostępne prawie wszędzie i o
      połowę tańsze.

Aha - to do poczytania
      :-)
      felicia.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm
      PZDR
    • Gość: 130rapid Philips Premium IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 16:39
      Wszystkie żarówki z bańką barwioną na błękitno nominalnie dają mniej światła,
      ale odczuwa się to dopiero przy jeździe w nocy w deszczu.

Widoczny efekt dają żarówki "Premium". Sam przetestowałem Philipsy Premium +30
      % - w Skodzie 130 (z nowymi odbłyśnikami) i Corsie B (odbłyśniki były OK).

Jeżeli przyjąć, że przed wymianą żarówek w Oplu subiektywna siła świecenia jego
      całkiem dobrych reflektorów z seryjnymi żarówkami wyniosła 100 %, to na
      Philipsach Premium było to 130-140 %. W Skodzie był to efekt jeszcze bardziej
      spektakularny, bo miała skorodowane lustra.

Komfort jazdy w nocy jest o wiele wyższy, jazda szybsza, na sile zyskują w
      końcu także długie światła.

Żarówki Premium mają jednak parę wad - ich cieńsze, mocniej rozgrzewające się
      żarniki przepalają się na potęgę. Statystycznie Philipsy Premium wystarczały mi
      na 3 miesiące (10-15 tys. km).
      W Oplu miały jeszcze jedną przywarę - kształt odbłyśnika jajowatych reflektorów
      Corsy B powoduje, że na światłach mijania tworzy się sporo rozproszonego
      blasku, zwłaszcza w górę. We mgle - niekoniecznie gęstej - masz wrażenie jakbyś
      pchał białą ścianę. Żarówki Premium dotkliwie powiększają tę wadę.
    • Gość: cytryniec Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.08.03, 21:29
      Wsadziłem Osramy do Bravy i różnica była ko-lo-sa-lna.Wreszcie widziałem
      pobocze,światła mijania wydłużyły się,rozjaśniły,wyłapywały więcej szczegółów.
      Potem zmieniłem samochód na C5,zmieniłem też żarówki.I różnicy prawie wcale nie
      było.Może świeciły ciut jaśniej.Jedna wytrzymała około 5tyś.km,druga z 7.

Wniosek jest taki,że o wiele ważniejsza jest konstrukcja samych
      reflektorów,odbłyśników.Jeżeli masz w miarę nowoczesne,to zamiana jest bez
      sensu.Zresztą spróbuj,sam się przekonaj.

• Gość: Sławek Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 03.08.03, 22:24
        Potwierdzam,ze Brava ma beznadziejne światła oraz to,ze po wymianie żarówek w
        Citroenie (Picasso) różnicą jest fakt,ze + 30% świecą jaśniej.
        Ich wada to to,że światło odbijające sie od drogowskazów bardzo razi
        (zwłaszcza po deszczu i im większa tablica)

pozdr

Gość portalu: cytryniec napisał(a):

> Wsadziłem Osramy do Bravy i różnica była ko-lo-sa-lna.Wreszcie widziałem
        > pobocze,światła mijania wydłużyły się,rozjaśniły,wyłapywały więcej
        szczegółów.
        > Potem zmieniłem samochód na C5,zmieniłem też żarówki.I różnicy prawie wcale
        nie
        >
        > było.Może świeciły ciut jaśniej.Jedna wytrzymała około 5tyś.km,druga z 7.
        >
        > Wniosek jest taki,że o wiele ważniejsza jest konstrukcja samych
        > reflektorów,odbłyśników.Jeżeli masz w miarę nowoczesne,to zamiana jest bez
        > sensu.Zresztą spróbuj,sam się przekonaj.
        >
    • Gość: Jankes Re: Cool Blue(Osram)-ale model HB4(Corolla 2001) IP: *.suas.cz / 10.1.220.* 04.08.03, 09:01
      NO wlasnie. Probowalem dostac zarowki Cool Blue Osrama w wersji HB4 bo takie sa
      w swiatlach mijania w Corroli z 2001 roku- taki model przejsciowy z lezkowatymi
      reflektorami. Szukalem w Poznaniu i na razie moje poszukiwnia spelzly na
      niczym. Cz ktos sie orientuje gdzie mozna tó dostac.
      • sluzewiaczek Re: Cool Blue(Osram)-ale model HB4(Corolla 2001) 17.12.03, 09:35
        Czy ktoś wyrazi jeszcze swoją opinię? Zupełnie ostatnio usłyszałem, że jednak
        Cool Blue są zdecydownie lepsze ale i działają krócej. macie racje, że nigdzie
        nie można dostać prawdziwej informacji. Pozdrawiam.
    • Gość: Odin Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 17.12.03, 09:42
      ... juz nie imponuja,nikomu.Swiatlo gorsze niz w H4/H7 z klarownym szklem,
      zwlaszcze gdy jest to tzw.+zarowa . Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • lolo75 Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 17.12.03, 10:06
        Chyba za drogie jak na oferowane właściwości. Lepiej zrobić przegląd elektryki
        i spadki napięcia prądu usunąć, jeśli to stare auto. Tak myślę. Sam miałem
        nieco lepsze H4 (w sensie droższe od standartowych o jakieś 100% circa). Nie
        były barwione, nie przepaliły się mimo, że klosz był ruchomy (taki wieśniacki
        podnośnik w starej M 323f) i wiem, że służą do dziś nowemu właścicielowi.

pozdro

Lolo
    • Gość: Niknejm Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 17.12.03, 10:23
      Olej wszystkie żarówki typu 'blue'. Słabiej świecą niz standardowe. Lepiej
      załóż zwykłe, albo +30% lub +50% (ale broń Boże stuwatowe, 55/60W mają być!).
      +30% czy +50% oświetlają drogę znacznie lepiej niz zwykłe żarówki.
      Co do trwałosci, to Philipsy +30% palą się na potęgę. Natomiast Osram
      Silverstar +50% sa trwalsze - jeżdżę na nich juz ponad rok (światła non-stop) i
      jeszcze żyją. Choć pewnie już niedługo...
      Co do wymiany żarówek, jak jedna się spali, wymieniam obie. Dlaczego? Bo druga
      padnie najdalej za tydzień. Nowoczesne żarówki sa bardzo jednolite pod względem
      parametrów, i jak na jedna przyszedł czas, to druga zaraz też sie pożegna.

Pzdr
      Niknejm
      • pudel25 Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 17.12.03, 15:58
        Przerabiałem już kilka żarówek, na pewno nie powrócę do Philipsa Premium +30%,
        starczyły mi i kumplowi na ok miesąc! Troche lepiej wypadł Tungsram Mega Light
        +50%, trwałość nie najlepsza ale świecą wyraźnie lepiej, no i kosztują 25zł za
        dwie! Teraz mam założone Tungsramy, nazwy nie pamiętam, takie z żółto fioletową
        poświatą i mam już na nich około 40tyś km!
        • Gość: Odin Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)?>pud IP: *.telia.com 17.12.03, 19:30
          Pudel_25,badz tak dobry i sprawdz jakie zarowy w reflektorach ci siedza,
          szukam takich+50,-z taka poswiata,sa dobre w deszcz i przyziemne niskie mgly,
          tego u nas codziennie jesienia skolko godno. Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
          • Gość: Niknejm Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 17.12.03, 19:38
            Odinie, zainteresuj się Osram Allseason, są w wariancie +30%, +50% może też.
            Są właśnie takie.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Odin Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 18.12.03, 08:32
              Dziekuje za tips Niknejm,dotychczas zawsze na st.benzynowej kupowalem "zarowy
              marki zarowy" nigdy mnie to zbytnio nie interesowalo jakie-mialem zawsze extra
              lampy(p.mgielne i railly),teraz mam nowe wozidlo i extra lampy zle by pasowaly
              do calosci-zepsoly by designe,wprawdzie mam w Piccassie male p.mgielne ale z
              takim przelaczeniem ze nie da sie jechac jednoczesnie na krotkich i p.mgielnych-
              3-y lata gwarancji robi to ze sam nie moge niczego zmieniac,zwlaszcza ze jest
              10-c lat gwarancji na elektronike,tylko mocniejsze zarowy mnie ratuja. Za 100/90
              Watt slono sie placi u policajow,nie bede ryzykowal, +30/+50 wystarcza ,zeby
              tylko nie gasly zbyt czesto. Pzdr.
              • Gość: Wiktor Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.netia.pl 18.12.03, 09:22
                > mam w Piccassie male p.mgielne ale z
                > takim przelaczeniem ze nie da sie jechac jednoczesnie na krotkich i
                > p.mgielnych

Tzn. co, można tylko razem z długimi albo tylko z przeciwmgielnymi? Zawsze
                myślałem, że krótkie + pmgielne to podstawowa kombinacja? Mam od niedawna
                francuski samochód to wiem, że oni lubią coś wymyślić...
                • Gość: Odin Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? IP: *.telia.com 18.12.03, 10:05
                  Zgodnie z likalnym prawem drogowym w Szwecji,swiatla p.mgielne nie moga swiecic
                  jednoczesnie z krotkimi/dlugimi ,swiatla "raily"tez nie moga swiecic z tymi
                  swiatlami,-idiotyczny przepis moim skromnym zdaniem,ale nie chce tego
                  dyskutowac z policajem na drodze,nie oplaca sie.
                  Spisalem Wasze rady zarow dotyczace,teraz napisze do "Vi Bilägare" -niech
                  skontroluja ktore "zyja" dluzej,nie o cene chodzi lecz nie chce diabelstwa w
                  jakas ciemna noc na drodze zmieniac. Pzdr.
    • apacz9 Re: Cool Blue(Osram) czy Blue Vision(Philips)? 18.12.03, 09:54
      Witam,
      Mam starszy samochód, i światła miałem naprawdę beznadziejne, w nocy na trasie
      prawie nic nie widziałem, takie żółte były. Zmieniłem dwa miesiące temu na
      VisionPlus Philipsa i jest poprawa, przede wszystkim światło jest białe i ma
      troszkę lepszy zasięg (oczywiście cudów się nie spodziewaj). Jestem zadowolony.
      Osobiście polecam, choć słyszałem, że ponoć częściej się przepalają od
      normalnych. Ja osobiście polecam
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka