Dodaj do ulubionych

Jeżdzenie na obcych tablicach

IP: *.psi-net.pl 16.07.01, 17:38
Chciałem spytać czy ktoś orientuje się co grozi za poruszanie się po polskich
drogach samochodem zarejerstrowanym np w niemczech??
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitz Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 157.25.125.* 16.07.01, 17:44
      Jak lepsze auto, to przede wszystkim grozi Ci pozbycie sie auta. A tak na
      powaznie, to jak nie masz stalego zameldowania czy karty stalego pobytu, czy
      obywatelstwa obcego panstwa i nie masz dokumentow potwierdajacych oclenie auta
      (a nie masz, bo go przeciez nie sprowadzasz, tylko nim tu jezdzisz), to moga Ci
      odholowac autko na parking, bo beda Cie podejrzewac, ze oszukales nasze biedne
      panstwo i chciales uzywac autka bez naleznych oplat celnych. Ale to nie tylko u
      nas sa takie przepisy.
      • Gość: Arek Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.psi-net.pl 16.07.01, 19:30
        Czy ktoś zna wysokość mandatu lub kolegium która mi za to grozi?? Czy są szanse
        na otrzymania auta spowrotem?
        • Gość: Doris Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.pgnig.com.pl 17.07.01, 11:26
          Poszperaj w archiwum Wyborczej. Kiedyś był taki artykuł o Holendrze, który
          będąc w Polsce pożyczył swój samochód Polakowi. Oczywiści samochód został
          zatrzymany, ponieważ Polak nie ma prawa prowadzić wozu na zagranicznych
          numerach. Była tam opisana cała procedura odzyskiwania samochodu.
          • Gość: Piotr Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.deu.dupont.com 17.07.01, 13:05
            Nie chce Cie straszyc, ale chyba tam grozili (tzn. Policja Celna, czy jak sie
            to nazywa) nawet przepadkiem mienia. Sprawa sie zakonczyla pozytywnie o ile
            pamietam tylko dlatego, ze zglosil sie prawowity wlasciciel (obcokrajowiec) i
            narobil szumu (Takze za pomoca "GW").

A to Koledze nasze blachy smierdza? ;))
          • Gość: Arek Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.psi-net.pl 17.07.01, 19:30
            Archiwum gazety niestety jest płatne a ja nime mam tego wykupionego :(
            A może ktoś wie gdzie mogę szukać informacji na ten temat??
            Dzieki za pomoc
    • Gość: PiL Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 212.244.170.* 17.07.01, 11:46
      Wolno zapytać, dlaczego ludzie uwielbiają komplikować sobie życie? Marzysz o
      białych tablicach? Przerejestruj auto. Gwarantuję, że otrzymasz białe. Nie
      możesz przerejestrować? To po co się w to pakujesz?
    • Gość: Turysta Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.as.wcom.net 18.07.01, 00:46
      Kochani, to nie chodzi o "zapach" tablic (jak ktos sie wyrazil). Wielu emigrantow, ktorzy przyjezdzaja do
      Polski wypozycza samochody w Europie Zachodniej. Dlaczego? nie dlatego ze chca sie popisac obca
      rejestracja, albo wola inny "zapach" tablic. Wypozyczaja samochod za granica, bo z jakiegos
      dziwnego powodu jest to taniej. Na ile taniej? Roznica potrafi byc nawet dziesieciokrotna!!!!!!!!!
      Do tego dochodzi roznica w jakosci samochodu. W Polsce taka sama wypozyczalnia ( np. Avis)
      wypozyczy ci zdezelowana Renowke z prawie 100.000 km przebiegu, a w Niemczech nowa Vectre
      albo Japonczyka. ( do tego 10 razy taniej! ). Rozni sie tez standard ubezpieczenia i obslugi.
      Polskie paszporty wydawane za granica nie roznia sie od paszportow krajowych (za wyjatkiem
      pieczatki przy zdjeciu) Nie ma tam wpisu miejsca zamieszkania. W tej sytuacji byle "niebieski" moze
      sie do takiego przyjezdnego "przypieprzyc" i daje glowe, ze aby sprawe wyprostowac moze nie
      starczyc mu urlopu.

Dla mnie sposob wprowadzania przepisu zabraniajacego jazde Polakowi samochodem z rejestracja
      zagranicznai po terenie Polski w polaczeniu z przepisami o obywatelstwie i paszportach wyglada na
      probe utrudniania zycia Polonii

Proponuje wiec wakacje na Hawajach, Karaibach czy nad Morzem Srodziemnym. Taniej i
      bezpieczniej.
      • Gość: marcin Re: Jeżdzenie na obcych tablicach do TURYSTY IP: *.online-age.net 18.07.01, 01:31
        POPIERAM CIE W100%TO JEST UTRDNIANIE POLONI ZYCIA W OJCZYSTYM KRAJU
        • Gość: PiL Re: Jeżdzenie na obcych tablicach do TURYSTY i Marcina IP: 212.244.170.* 18.07.01, 07:56
          Wydaje mi się, że z wypożyczonymi w zach. wypożyczalniach samochodami akurat
          nie ma problemu, można nimi w kraju jeździć. Podobnie z polonusami
          odwiedzającymi Polskę własnym autem. Podobnie z każdym polskim obywatelem
          przebywającym przez czas dłuższy jak 3 m-ce za granicą i tam kupionym i
          zarejestrowanym autem. Jest tylko wyznaczony jakiś czas, po którym auto należy
          w Polsce przerejestrować czy coś w tym rodzaju.
          • Gość: Turysta Re: Jeżdzenie na obcych tablicach do TURYSTY i Marcina IP: *.dialsprint.net 18.07.01, 16:01
            Problem jest w tym co piszesz czyli "tego smego kota szarego". Niewielu ludzi w Polsce zna szczegoly
            przepisow. Na pewno nie zna ich misio na trasie Pacanowo - Kozia Wolka. Sprobuj go przekonac ze
            nie ma racji, a on jest pewny ze zlapal tlusta rybe i czeka na swoja dole.
            Powodzenia
      • Gość: Piotr Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.deu.dupont.com 18.07.01, 12:27
        Nie gniewaj sie o ten "zapach". To zart.

Pytanie powazne - czy Hertz/Avis i inne w Niemczech nie maja ograniczen co do
        podrozy ich samochodami poza wschodnia granice Niemiec? Ostatnio wypozyczalem w
        Reichu pare razy samochod i wydaje mi sie, ze za kazdym razem podpisywalem taka
        klauzule (z mapka), ze do krajow "w paski" (tak byly oznaczone) nie bede
        jezdzil pod zadnym pozorem.

Byc moze dotyczylo to tylko lepszych wozow (BMW, Merc i cos tam jeszcze), ale
        pls sprawdz to, bo mozna sie wpakowac w spore klopoty na granicy - z holowaniem
        na Twoj koszt, kara i czyms tam jeszcze.

Pzdr
        • Gość: Turysta Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.dialsprint.net 18.07.01, 15:55
          Wielokrotnie wypozyczalem w przeszlosci. Nalezy wczesniej zglosic wypozyczalni, ze samochod
          wjedzie do Polski. Dostaje wtedy specjalny papier. Jak chcesz wziac przez wypozyczalnie
          ubezpieczenie CDW to kosztuje ono drozej. Poza tym maja ograniczenia narzucone przez biura
          ubezpieczeniowe co do modeli samochodow przekraczajacych granice. Z tego co wiem nie moze to
          byc VW,Merc, BMW. Chetnie daja Japonczykow, bo te podobno malo kradna w Polsce
          Pozdrowienia
          • Gość: eXxon Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.*.*.* 18.07.01, 18:31
            Gość portalu: Turysta napisał(a):

> Wielokrotnie wypozyczalem w przeszlosci. Nalezy wczesniej zglosic wypozyczalni,
            > ze samochod
            > wjedzie do Polski. Dostaje wtedy specjalny papier. Jak chcesz wziac przez wypoz
            > yczalnie
            > ubezpieczenie CDW to kosztuje ono drozej. Poza tym maja ograniczenia narzucone
            > przez biura
            > ubezpieczeniowe co do modeli samochodow przekraczajacych granice. Z tego co wie
            > m nie moze to
            > byc VW,Merc, BMW. Chetnie daja Japonczykow, bo te podobno malo kradna w Polsce
            > Pozdrowienia

Do Polski dadza fiaty bravo i brava, opla corse, astre (I i II) i czasem vectre
            oraz japonce. powyzej trzeba wykupic specjalne ubezpieczenie "na Polske". Jak sie
            wykupi to dadza wszystko. Ja ostatnio mialem nowiutkecgo merca C klasse.
    • Gość: Aro Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 134.169.131.* 18.07.01, 08:23
      Najprawdopodobniej grozi mandat za zbyt szybka jazde. ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka