majagoda 08.01.08, 20:04 Kiedyś jeździłem tylko benzyniakami... Teraz nie wyobrażam sobie lepszego silnika od diesla. Do oszczędnej jazdy wyśmienity. Link Zgłoś Obserwuj wątek
awisniecki O czym ten artykuł? 09.01.08, 08:45 Spodziewałem się czegoś więcej niż przepisanie kilku faktów opisanych w wikipedi: pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_wysokopr%C4%99%C5%BCny#Rys_historyczny Link Zgłoś
maciekamigo Niestety ON będzie wkrótce droższy niż benzyna 09.01.08, 10:01 Klekoty padną ofiarą własnej popularności Link Zgłoś
crannmer O ograniczonym spojzeniu i podreczniku do rozpalki 09.01.08, 09:16 Cytat z artykułu: "Wolny postęp Pierwszy samochód z silnikiem diesla wyprodukował Mercedes-Benz w 1936 roku. " Czyli wg autora artykułu budowane od roku 1923 ciężarówki napędzane tym silnikiem nie są samochodami. Pogratulować. "Podręcznik historii techniki pod hasłem "silnik o zapłonie samoczynnym" nie odnotowuje żadnych poważnych udoskonaleń przez następne czterdzieści dziewięć lat!" No to należy dać ten podręcznik na rozpałkę. Bo w tym czasie pojawiły się min. takie innowacje: - doładowanie mechaniczne - turbodoładowanie - intercooler - wtrysk do komory wstępnej - wtrysk do komory wirowej - funkcjonujące i ciągle udoskonalane żarzenie przed i po rozruchu - kilka różnych układów pomp wtryskowych - ograniczenie dawki wtrysku w zależności od stopnia napelnienia i wiele wiele innych. Z których to innowacji wiele było decydujących dla użycia tych silników np. do napędu samochodów osobowych. "Przez ten czas utrwalił się w świecie wizerunek kopcącego klekota napędzającego U-Booty, lokomotywy spalinowe, ciągniki siodłowe i Mercedesy "Beczki"." Gratuluje szerokiego spojrzenia. Które to spojrzenie mogło nie zauważyć użycia silników ZS do napędu min. sterowców, samolotów, oraz ok. 95 % wszystkich większych jednostek pływających cywilnych i wojskowych. Oraz nie zauważyło doskonałych jak na swoje (przedbezposredniowtryskowe) czasy małych silników Diesla, napędzających samochody marek min. Peugeot, Citroen i Fiat. Link Zgłoś
hmp_inc Cienko panowie z WO. 12.01.08, 13:48 Warto zwrócić uwagę na kolor literek - im więcej czerwonych, tym większa moc. - bzdura. A jak literki są niebieskie? Albo srebrne ;-) ? Dzwoni, ale nie w tym kościele. Bodajże MAN pierwszy zastosował diesla w swojej ciężarówce. Link Zgłoś
pawel_1976 Re: O ograniczonym spojzeniu i podreczniku do roz 12.01.08, 22:22 I nie wspomniał też ani słowem o czymś co w skrócie oznaczone jest EDC... Link Zgłoś
zuq1 Hoffentlich springt der Diesel an... 09.01.08, 09:16 Dla miłośników książki/filmu "Das Boot" - pamiętacie ten moment, gdy okręt wynurza się z dna koło Gibraltaru i jest kwestia czy, "diesel" zaskoczy? Ja też przy -15°C zadaję sobie to pytanie, ale wtedy silnik jeszcze daje radę (rocznik 1994). Super wynalazek, moje następne auto też będzie miało dieslowski silnik. Link Zgłoś
sajm O silniku diesla, czyli wpływ orzeszków ziemnyc.. 09.01.08, 09:51 CR wg mojej wiedzy nie fiat skonstruował, tylko V- Motori? czy może się mylę? Link Zgłoś
ready4freddy Re: O silniku diesla, czyli wpływ orzeszków ziemn 12.01.08, 20:12 Fiat, a dokladniej Iveco i CRF, czyli centrum badawczo-rozwojowe Fiata. Link Zgłoś
kazimierz151 O silniku diesla, czyli wpływ orzeszków ziemnyc.. 13.01.08, 07:24 a ja ostatnio kupiłem poldka z silnikem disla,92 rocznik i mam zamiar silnik perzełożyć do mojej nivki Link Zgłoś
holyfido Cichy Diesel? 13.01.08, 09:36 Cichy w porównaniu z czym? Bo na pewno nie z benzyniakiem. Cichsze to może one są ale w porównaniu do diesli z przed 20 lat. Choć i to nie jest pewne gdy słucham jak pracuje VW TDI. VW TDI mają kulturę pracy gorszą niż wolnossący diesel z beczki. Link Zgłoś