Gość: Odyn IP: *.acn.pl 18.08.03, 23:19 Witam, Podobno jadąc autostarda nalezy zwiększyć cisnienie w oponach o 0,1 do 0,2 bara. Azaliż słuszna to idea? pozdrawiam, Link Zgłoś Obserwuj wątek
tyciarek Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie 18.08.03, 23:31 -z nudów ? a jak zjedziesz to obniżysz o 0,1 Bara ? a jak wjedziesz znowu, to co wtedy ? ....................................................... ....................................................... Link Zgłoś
Gość: com Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: 0 19.08.03, 00:32 uzyje pompki Link Zgłoś
tyciarek Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie 19.08.03, 00:48 --to masz problem... ...z głową. ....................................................... ....................................................... Link Zgłoś
Gość: com Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: 0 19.08.03, 01:11 "tyciarek napisała: > > --to masz problem... > > > ...z głową. > ....................................................... > > ......................................................." ale pompki i tak moze uzywac Link Zgłoś
tyciarek Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie 19.08.03, 01:18 -może,ale to również jest bez sensu. ....................................................... ....................................................... Link Zgłoś
Gość: Marek Tak IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 19.08.03, 03:46 Producenci opon ZALECAJA zwiekszanie cisnienia gdy ma zamiar sie jechac dlugo z duzymi predkosciami. Jak poszukasz po internecie to znajdziesz specjalna regulke o ile dla jakiej predkosci. Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: Tak IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 19.08.03, 04:19 Pewnie, ze tak nalezy robic... W Hiszpanii na wielu stacji benzynowych obok pompki podana jest tabelka z markami samochodow i modelami, rozmiarem opon i wartosciami do pompowania - na miasto i trase - co z tego co wiem jest rownoznaczne z cisnieniem na 1 pasazera i puste auto oraz 5 i zaladowane na maxa auto... Pozdrawiam Link Zgłoś
tyciarek Re: Tak 19.08.03, 08:46 --hmm. to znaczy,ze jak zabierasz 5 pasażerów z domu to jedziesz natychmiast na stację by napompować, a jak tylko wysiądą pod domem i dalej jedziesz sam- spuszczasz powietrze ? :-) o ile pamiętam to w moim- na pustaka mam -2,0 bary, a jak z cegłami- 2,2 bara. latem zawsze tankuję w oponę 2,2 . ale pomyslę o tym, bo może rzeczywiście jak pusty to opona przezywa katusze, ja mam gorszą conajmniej o 50% przyczepność i jeczcze ścieram środek bieznika :-) nie zauwazyłem,ale kto wie.moja percepcja odczuwa dyskomfort dopiero gdy w którejś oponie przytrafi sie 1,8 i ponizej. pomyslę tez o tym czy się nie zatrzymywać co 20 km i nie ścierać z maski robali co się rozbiły od tej prędkości. niepotrzebnie podnoszą opór powietrza i przez to zuzycie paliwa (a własnie,ciut wyzsze ciśnienie,ciut zmniejsza opory toczenia więc własnie zuzycie paliwa). pozdrawiam pucujących samochody :-) ....................................................... ....................................................... Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Tak IP: *.telia.com 19.08.03, 09:01 tyciarek napisała: > > --hmm. to znaczy,ze jak zabierasz 5 pasażerów z domu to jedziesz natychmiast na > > stację by napompować, a jak tylko wysiądą pod domem i dalej jedziesz sam- > spuszczasz powietrze ? > > :-) > > o ile pamiętam to w moim- na pustaka mam -2,0 bary, a jak z cegłami- 2,2 bara. > latem zawsze tankuję w oponę 2,2 . > ale pomyslę o tym, bo może rzeczywiście jak pusty to opona przezywa katusze, ja > > mam gorszą conajmniej o 50% przyczepność i jeczcze ścieram środek bieznika :-) > nie zauwazyłem,ale kto wie.moja percepcja odczuwa dyskomfort dopiero gdy w > którejś oponie przytrafi sie 1,8 i ponizej. > > pomyslę tez o tym czy się nie zatrzymywać co 20 km i nie ścierać z maski robali > > co się rozbiły od tej prędkości. niepotrzebnie podnoszą opór powietrza i przez > to zuzycie paliwa (a własnie,ciut wyzsze ciśnienie,ciut zmniejsza opory > toczenia więc własnie zuzycie paliwa). > > pozdrawiam pucujących samochody :-) > ....................................................... > > ....................................................... ******************************************************************************** Tyciarek,a kup Ty sobie kompresorek maly,na 12V,-to sobie pompowal bedziesz do znudzenia,kiedy tylko ochota na "rozrywke" Cie najdzie . -------------------------------------------------------------------------------- Wieksze cisnienie w oponach (z umiarem)przedluza zycie opony,wybiez srednia miasto/autostrada i tylko kierowca/pelny ladunek ,oczywiscie gdy po piaszczystych bezdrozach jezdzic Ci przyjdzie to obniz cisnienie w oponach i pedale gazu . Pzdr. ******************************************************************************** Link Zgłoś
tyciarek Re: Tak 19.08.03, 09:06 przekonałes mnie. lecę kupić. wiesz, od rana miałem takie mrowienie,uczucie niecierpliwości ,ze nic jeszcze dzisiaj nie poprawiłem przy swoim samochodzie. zobacze,może go trochę podpompuje na parkingu ? pozdr. :-) ....................................................... ....................................................... Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Tak IP: *.telia.com 19.08.03, 18:19 tyciarek napisała: > > przekonałes mnie. lecę kupić. > wiesz, od rana miałem takie mrowienie,uczucie niecierpliwości ,ze nic jeszcze > dzisiaj nie poprawiłem przy swoim samochodzie. > zobacze,może go trochę podpompuje na parkingu ? > > pozdr. :-) > ....................................................... > > ....................................................... ________________________________________________________________________________ Nie spiesz sie tak z tym zakupem,sprawdz najpierw kondycje Tesciowej-moze reczna /nozna pompka da rade napompowac.Kompresorek mozesz jednak miec,tak na wszelki wypadek,gdyby Tesciowa sie zzezlila na Ciebie z jakiegos tam powodu. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: Kris Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: mieszko.pl.u* 19.08.03, 12:41 W instrukcji do mojego auta jest napisane, ze dla opon zimowych nalezy cisnienie zwiekszyc o 0.2 bara.... Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: *.telia.com 19.08.03, 19:37 Juz kiedys pisalem,w mojej instrukcji Camry 2.2 zalecane cisnienie jest 2.2bara ,ale powyzej 160km/h ciaglej jazdy po autostradzie cisnienie musi wynosic 2.6 bara,tutaj problem sie rozbija o bezpieczenstwo,przy duzych predkosciach jakis gwaltowniejszy skret lub najechanie na cos moze spowodowac sie zsuniecie opony ze swego miejsca na feldze i wyniku tego gwaltowna utrate powietrza w oponie bezdetkowej.Majac wyzsze cisnienie zabespieczamy sie przed tym probblemem.Pamietajcie ze przy duzych predkosciach inne sily dzialaja na opony niz przy jezdzie 100-130km/h.Sa one o wiele wieksze.Pzdr.Michal Link Zgłoś
kicur Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie 20.08.03, 02:23 Gość portalu: Michal napisał(a): > Juz kiedys pisalem,w mojej instrukcji Camry 2.2 zalecane cisnienie jest > 2.2bara ,ale powyzej 160km/h ciaglej jazdy po autostradzie cisnienie musi > wynosic 2.6 bara,tutaj problem sie rozbija o bezpieczenstwo,przy duzych > predkosciach jakis gwaltowniejszy skret lub najechanie na cos moze spowodowac > sie zsuniecie opony ze swego miejsca na feldze i wyniku tego gwaltowna utrate > powietrza w oponie bezdetkowej.Majac wyzsze cisnienie zabespieczamy sie przed > tym probblemem.Pamietajcie ze przy duzych predkosciach inne sily dzialaja na > opony niz przy jezdzie 100-130km/h.Sa one o wiele wieksze.Pzdr.Michal Właśnie :) Ja dodam, że w moim Focusie należy zwiększyć ciśnienie o 0,2 atm dla DŁUŻSZEJ jazdy pow. 160 km/h - co przy takich okazjach czynię. Nie popadam jednak w skrajność - jeśli np. 4-5 osób wiozę 5 km to nic nie dopompowuję - hehe;)) Nadmienię jednak przy okazji, że dla dłuższej jazdy pow. 160 km/h i równocześnie pow. 3 osób na pokładzie - ciśnienie w tyle pompuję aż... 3,3 atm! Przejechałem już z takim ciśnieniem kilkadziesiąt tys. km, więc jakby ktoś chciał mówić, że za duże - to niech sobie daruje :)) A wracając do tematu, to ponoć dodatkowo powietrze się rozrzedza przy wysokich prędkościach - to w oponie;) Inna sprawa, że od pewnego czasu jeżdżę na azocie... i sobie chwalę, bo ZAWSZE ciśnienie mam to samo!:) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: *.telia.com 20.08.03, 13:40 Kicur, Uwazaj.Opona do aut osobowych 4 wartswowa ma mozliwosc dopompowania max do 3bar.Powyzej po dluzszym czasie mozesz dostac komplikacji.Zreszta na kazdej oponie z boku jest zaznaczone max cisnienie i nie wolno go przekraczac.Jezeli mialbys 6 warstwowa dawna rein forces wzmocniona to mozna smialo jechac do 4bar,tylko auta ciezarowe i ich opony mozna pompowac wiecej. Chyba ze na oponie jest zaznaczone ze wymagane jest wysokie cisnienie i wtedy jest podane jakie ,zawsze czytaj nigdy nie eksperymentuj.Widzialem w komorze eksplodujace opony ,ktore byly zamontowane na walce i dociskane i wirowaly z predkoscia 220km/h.Opona byla do 210km/h z oznaczeniem H i przy tych 220 strzelila,myslalem w pierwszej chwili ze byl to ladunek dynamitu odpalony za szyba przeciwpancerna.Nikomu nie zycze tego zjawiska w praktyce. Pzdr.Michal Link Zgłoś
kicur Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie 20.08.03, 23:18 Gość portalu: Michal napisał(a): > Kicur, > Uwazaj.Opona do aut osobowych 4 wartswowa ma mozliwosc dopompowania max do > 3bar.Powyzej po dluzszym czasie mozesz dostac komplikacji.Zreszta na kazdej > oponie z boku jest zaznaczone max cisnienie i nie wolno go przekraczac.Jezeli > mialbys 6 warstwowa dawna rein forces wzmocniona to mozna smialo jechac do > 4bar,tylko auta ciezarowe i ich opony mozna pompowac wiecej. > Chyba ze na oponie jest zaznaczone ze wymagane jest wysokie cisnienie i wtedy > jest podane jakie ,zawsze czytaj nigdy nie eksperymentuj.Widzialem w komorze > eksplodujace opony ,ktore byly zamontowane na walce i dociskane i wirowaly z > predkoscia 220km/h.Opona byla do 210km/h z oznaczeniem H i przy tych 220 > strzelila,myslalem w pierwszej chwili ze byl to ladunek dynamitu odpalony za > szyba przeciwpancerna.Nikomu nie zycze tego zjawiska w praktyce. > Pzdr.Michal Ma się rozumieć! Nie mam opon wzmacnianych, ale max. ciśnienie dla moich letnich opon - pisze - to 3,5 atm. Na 3,3 atm przejechałem już co najmniej 20- 30 tys. km z prędkością ciągłą max. 180-190 km/h przez kilkaset km - tankowanie - znowu kilkaset km. Na zimówkach, które mają napisane max. 3 atm - nigdy nie pompuję więcej niż to maksimum. Też się boję takich zjawisk, ale z drugiej strony trzeba trochę zaufać producentom: auta i opon - jeśli obydwoje tak zalecają i piszą, to znaczy że mają ku temu solidne podstawy. Inna sprawa, że wypadki chodzą po ludziach, ale tego już uniknąć się nie da:( Pozdrawiam!:)) Link Zgłoś
Gość: Henry Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: *.telia.com 21.08.03, 08:46 Michal ,wzioles pod uwage ze pod wplywem ciepla powietrze expanduje ?,zdarzalo sie juz ze w czasie jazdy po autostradzie "przepompowane" opony pekaly . Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyższe ciśnienie w oponach na autostradzie IP: *.telia.com 21.08.03, 11:54 Opisywalem kiedys,jak mi do lba strzelilo, wracajac z Alp do domu byl odcinek pod wieczor totalnie pusty.Pocisnolem i wlaczylem cruiser ( tempomat)Camra przejechala bez zatrzymania 300km w ciagu 1.5 godziny predkosc byla stala na liczniku 200km/h.Potem stanalem na stacji i wymienialismy swoje uwagi bylo takich 5 wariatow.Moje opony byly letnie nawet nie gorace.Mialy cisnienie 2.6 bara i index H.Tamte auta to byli niemcy na swoich BMW 4-litrowych i jeden Mesiu 500.Byli zdziwieni ze ta Camra takie szalenstwo wytrzymala.Jak pozniej opowiadalem w servisie kolegom to sie za glowe zlapali.Mielismy przygode zlapal nas ulewny deszcz ja chcialem hamowac i zwolnic niemcy zaczeli machac zeby tego nie robic.To trzymalem ,za autem tornado,woz strasznie niski sie zrobil.Potem mi wytlumaczylli na czym to polega.Faktycznie tak bylo. a mianowicie po przekroczeniu 185km/h auto zaczelo sie robic twarde i niskie i pozniej jak sie ustabilizowala predkosc, cruiser ja caly czas trzymnal,zauwazylem ze cos wiecej auto trzyma niz zwykle,ONi to tak tlumaczyli ze ped powietrza w padajacy na maske i przednia szybe powoduje docisk auta do jezdni prawie ekstra sila okolo 1T.Ztad auto zrobilo sie niskie i twarde i wtedy tez wystepuje efekt ssania czyli wytwarza sie podscinienie pod podwoziem ktore przysysysa auto do nawierzchni.Dlatego nie trzeba w tych szybkosciach zwalniac na wodzie.Jezeli bymn zeszedl ponizej 185km/h ten efekt ustepuje i dostaje odrazu wodny poslizg i ttrzeba sie witac juz ze swietym Piotrem.Dobrze jest wiedziec o tym.Lepiej nigdy tak nie jechac.Po tamtej przygodzie przestalem jezdzic stala 200km/h.Obecnie max w niemczech 160km/h.Pzdr.Michal Link Zgłoś