Dodaj do ulubionych

Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA?

IP: *.domena.pl 19.08.03, 09:22
Kumpel jeździł peugeotem 305, poimimo 20 wielu latek dobrze się spisywał, aż
kiedyś się rozkraczył i stwierdził że nie opłaca mu się go robić.
Kupił renault 19 z automatem 10-co letnie przebieg ok, 150tk. Robił
alternator, rozrusznik, skrzynie biegów, ostatnio słyszałem padły mu
amortyzatory.
Ja też mam PEUGEOTA 205 diesel 330tk przebiegu i auto jeździ.

Chcę zmienić moje autko na megankę diesel ewentualnie PEUGEOT-a 306, ale
troszeczkę się przestraszyłem.
Kto mi odpowie, czy dobrze rozumuję, czy to zbieg okoliczności?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek F. Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: 195.116.99.* 19.08.03, 10:09
      Z francuskich marek Peugeot generalnie uwazany jest za najlepsza. W latach 70
      na Peugeoty mowiono "Francuskie Mercedesy" ze wzgledu na trwalosc i jakosc.
      Moim zdaniem sa troszke lepsze. Niektore renowki np. Megane I mialy problemy z
      korozja co u Peugeota od dawna sie nie zdarza.
      • Gość: stado Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 11:01
        Jeżeli chodzi o pozycje i image marki we FRANCJI (mieszkałem tam) to kolejność
        jest następująca:

1. Renault
        2. Peugeot
        3 Citroen

Przy czym Renault wyprzedza Peugeota o włos, ale ma (a przynajmniej miało w
        latach 90-tych) opinie marki bardziej progresywnej stylistycznie (to ważne we
        F) oraz bardziej zaawansowanej technicznie.

Zastrzegam, że powyższy pogląd to francuski vox populi, który miałem okazje
        poznać podczas pobytów w tym pieknym kraju i nie zamierzam sie z nikim spierać
        na ten temat. Sam jeździłem Peugeotem, aktualnie Renault, IMHO: obie marki
        idą "łeb w łeb".

pozdr.
        • Gość: Tomek F. Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: 195.116.99.* 19.08.03, 11:16
          Gość portalu: stado napisał(a):
          > Jeżeli chodzi o pozycje i image marki we FRANCJI (mieszkałem tam) to
          kolejność
          > jest następująca:
          >
          > 1. Renault
          > 2. Peugeot
          > 3 Citroen

Tylko tu jest mowa nie o image marki lecz o jakosci produkowanych aut. Zgadzam
          sie ze Renault z nowoczesna stylistyka jest napewno najlepiej "widziane". Ale
          jednak produkty Renault sa nieznaczne gorsze od Peugeota choc lepsze od
          Citroena (jest to o tyle ciekawe ze P. i C. to jedne koncern ale produkcja
          czesto w roznych fabrykach)

Mialem okazje na wlasne oczy sie przekonac o tym. W 1997 r. dwoch moich kumpli
          kupilo auta. Jeden 306 1,4 drugi Megane 1,4. Jezdzili obaj raczej spokojnie. Po
          60 tys km Megane mial przednie zawieszenie do remontu a tylnie amortyzatory do
          wymiany. 306 nic dopiero przy 80 tys km poszedl lacznik stabilizatora.

Wiem ze to nie jest reprezentatywna grupa do badan ale wole to do TUV i ADAC bo
          na wlasne oczy widziane.
          • Gość: stadokrów do Tomasza IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 13:09
            Z całym szacunkiem ale wyciaganie wniosków co do jakości aut na podstawie
            jednostkowego przypadku twoich znajomych jest ... ryzykowne (mówiąc oględnie) a
            trochę ostrzej - naiwne.

Dwóch moich znajomych miało ostatnio koszmarne przygody z nowymi samochodami
            (VW Golf 1.6 i Ford Mondeo 2.0 TdCi). Golf miał jakies problemy z elektryką i w
            ciągu 2 miesięcy użytkowania stał 2 tygodnie w serwsie. Mondeo (130 KM TdCi)
            kilkakrotnie odmówiło koledze posłuszeństwa w trasie (najgorsza rzecz) jakiś
            feler z common rail.
            Ja renówką (kupioną mniej więcej w tym samym czasie) jeżdżę zupełnie
            bezstresowo i bez absolutnie żadnych awarii.

Według twojego sposobu myślenia (na podst. ww. przykładu) Renault jest
            zdecydowanie lepszym samochodem od VW i Forda. Trochę kontrowersyjna teza.
            Zastanów sie nad tym.

pozdr.
    • Gość: laguna Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.nsm.pl 19.08.03, 14:22
      To niewarzne ktury gorszy bo oba to megasyf.
      Njalepsze som BMW i Woldzwageny Golwy i Pasady.

--------------
      <> Renault, createur d'automobiles
      • Gość: Odyn Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.acn.pl 19.08.03, 23:18
        Najlepsze sa auta służbowe :)
        • Gość: olinapetoli Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.domena.pl 20.08.03, 09:31
          Słuchaj Odyn, nie każdy może jeździć autem służbowym.
          Nie każdego stać też na naowe auto.

Ja plaanuję coś kupić,
          ale nie chcę wdupić!!!

Podoba bardzo mi się Renault Magane diesel, robie rocznie po 25tk
          i nie chcę co miesiąc czy co 2 coś w nim robić?
    • yooyo Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? 20.08.03, 09:50
      Jeżdżę Mganką 1.6 i jedyny problem to cewki. Wszystkie po kolei były do
      wymiany. Poza tym ekstra to moja druga renówka. Pierwsza to amerykanin Medalion
      automat 2.2 benzyna i do 300 000 mil nic nie robione.
      Pozdrawiam
      • Gość: Kaszana Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 10:07
        Użytkowałem 3 francuskie auta : jednego Peugeota i dwa Renault ( obydwa to
        Megane - 1,4 i 1,6 ).
        Wspominam je jak najgorzej praktycznie pod każdym względem i teraz mocno
        broniłbym się przed francuskim samochodem.
        • Gość: Tomek F. Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: 195.116.99.* 20.08.03, 10:12
          Gość portalu: Kaszana napisał(a):
          > Użytkowałem 3 francuskie auta : jednego Peugeota i dwa Renault ( obydwa to
          > Megane - 1,4 i 1,6 ).
          > Wspominam je jak najgorzej praktycznie pod każdym względem i teraz mocno
          > broniłbym się przed francuskim samochodem.

a ja prosto z Golfa II 1,6 70 tys km przesiadlem sie na Peugeota 205 1,8 D 150
          tys km. I Golfa wspominam tragicznie a peugeot to bylo cos prawie nic sie nie
          zepsulo przez 3 lata jezdzenia.
          Teraz bronilbym sie przed niemieckim samochodem :)
      • Gość: Milos Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: 62.233.141.* 20.08.03, 18:45
        yooyo napisał:

> Jeżdżę Mganką 1.6 i jedyny problem to cewki. Wszystkie po kolei były do
        > wymiany. Poza tym ekstra to moja druga renówka. Pierwsza to amerykanin
        Medalion
        >
        > automat 2.2 benzyna i do 300 000 mil nic nie robione.

A co to za wynalazek ten Medalion ? Nie słyszałem, że Renault robiło jakieś
        auta na USA. Masz jakieś fotki lub stronę w necie o tym aucie ?

Ps. Te 300.000 mil to wybacz ale nie bardzo wierzę. To nie Lexus tylko
        Renault ;-)

Pzdr
        • Gość: frequent flyer Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: 80.241.130.* 20.08.03, 19:00
          Medallion to po naszemu Renault 21 - ostatnia renówa eksportowana za ocean
    • greenblack Porównanie 20.08.03, 21:56
      Jeśli chodzi o samochody do połoowy lat 90, to chyba Peugeot był lepszy. Teraz
      Renault osiągnęło przewagę, głownie dzięki współpracy z Nissanem. Turbodiesle
      mają równorzędne. Benzynowce z lekką przewagą Renault - głownie dzięki
      rewelacyjnemu 2.0T i 3.5 V6 (z Nissana). Automaty lepsze ma Renault.
      Bezpieczeństwo - oczywiście Renault. 406 to już przeżytek.

Subiektywne zestawienie;

106 (czy oni to jeszcze produkują?) : Twingo - 0:1
      206 : Clio - 1:1
      307 : Megane (duży "-" za kretyński wygląd hatchbacka, ale "+" za
      bezpieczeństwo i wersję sedan) - 1:1
      406 : Laguna - 0:1 (ludzie, dawać 407!)
      607 : Vel Satis - 0:1 (w przypadku 605 i Safrane oraz och poprzedników,
      wygrałby Peugeot, który niestety stanął w miejscu, jeśli idzie o klasę wyższą)
      807 : Espace (potężny "-" za brak przesuwanych drzwi i idiotyczny wyświetlacz
      na środku deski) - 1:1
      307 SW : Scenic - 0:1

Koniec meczu - 3:7.

Pozdrawiam
      • Gość: Milos Re: Porównanie IP: 62.233.141.* 21.08.03, 01:08
        greenblack napisał:

Benzynowce z lekką przewagą Renault - głownie dzięki
        > rewelacyjnemu 2.0T i 3.5 V6 (z Nissana).

Ale to wciąż silnik Nissana do którego Renault ABSOLUTNIE nic nie wniosło.

> Automaty lepsze ma Renault.

To można robić gorsze automaty od Renault ??? Nie wiedziałem że to możliwe ;-)

> 607 : Vel Satis - 0:1 (w przypadku 605 i Safrane oraz och poprzedników,

Tu się nie zgadzam. Dla mnie zdecydowanie wygrywa 607. Jest to limuzyna, dość
        elegancka, a to w tej klasie podstawa. Vel Satis nie spełnia nawet tego
        wstępnego warunku. Dałbym też zwycięstwo 307 nad Megane - jest przestronniejsze
        i nie wygląda tak szpetnie. Poza tym zgoda co do pozostałych konkurencji,
        chociaż Twingo jest równie przestarzałe jak P106. Więc mi w sumie wychodzi
        remis.
        >
        > Koniec meczu - 3:7.

U mnie 5 : 5
        >
        >
        > Pozdrawiam

Również
      • Gość: trooper benzynowce IP: *.revers.nsm.pl 21.08.03, 01:18
        No ja bym jeszcze kilka mniejszych benzynowców wymienił na korzyść Renault:

rewelacyjny 1.4 16v, 1.4 8v też lepszy w Clio niż w 206, świetne 1.6 16v w
        Megankach 1 faza 2, Laguny 1.8 16v dużo sprytniejsze od 406 1.8 16v.
      • Gość: Kaszana Re: Porównanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 08:48
        greenblack napisał:

> Jeśli chodzi o samochody do połoowy lat 90, to chyba Peugeot był lepszy.
        Teraz
        > Renault osiągnęło przewagę, głownie dzięki współpracy z Nissanem. Turbodiesle
        > mają równorzędne. Benzynowce z lekką przewagą Renault - głownie dzięki
        > rewelacyjnemu 2.0T
        A na czym ma polegać "rewelacyjność" tego silnika?
        • greenblack Re: Porównanie 21.08.03, 09:40

> A na czym ma polegać "rewelacyjność" tego silnika?

Wspaniała elastyczność, szeroki zakres obrotów z maksymalnym momentem,
          wyciszenie. Swobodnie napędza nawet 1,8-tonowego Vel Satisa. Znacznie lepszy od
          1.8T Volkswagena.

Pozdrawiam
          • Gość: Kaszana Re: Porównanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 10:46
            greenblack napisał:

> Gość portalu: Kaszana napisał(a):
            >
            > > A na czym ma polegać "rewelacyjność" tego silnika?
            >
            > Wspaniała elastyczność, szeroki zakres obrotów z maksymalnym momentem,
            > wyciszenie. Swobodnie napędza nawet 1,8-tonowego Vel Satisa. Znacznie lepszy
            od
            >
            > 1.8T Volkswagena.
            >
            >
            > Pozdrawiam
            Przecież jest to jeden z najsłabszych silników turbo o tej pojemności na rynku.
            Robi ktoś słabszy?Jedynie Opel wkłada do Signum i chyba Vectry zbliżony silnik.
            Subaru,Mitshubishi,Ford z tej samej pojemności wyciągają o wiele lepsze
            parametry.
            A skąd wiesz,że "swobodnie napędza nawet 1,8-tonowego Vel Satisa"? Zwykła logika
            mówi,że to nie jest możliwe.
            A co to znaczy,że jest znacznie lepszy od 1,8T? Skąd wiesz? Z gazety?
            I od której wersji jest lepszy? Od tej 225 KM ?
            Poza tym silnik 1,8T ma o 10% mniejszą pojemność.
            • greenblack Re: Porównanie 21.08.03, 11:27

> Przecież jest to jeden z najsłabszych silników turbo o tej pojemności na
              rynku.
              > Robi ktoś słabszy?Jedynie Opel wkłada do Signum i chyba Vectry zbliżony
              silnik.

Bo to jest maksymalne soft-turbo. Tu nie chodzi o maksymalną moc, lecz o
              moment - 270 Nm w przedziale 2000 obr. Saab ma jeszcze "słabszy" motor: 150 KM.

> Subaru,Mitshubishi,Ford z tej samej pojemności wyciągają o wiele lepsze
              > parametry.

I co z tego? Megane z tym silnikiem będzie miało 220 KM.

Pozdrawiam
              • Gość: Kaszana Re: Porównanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.03, 12:16
                greenblack napisał:

>
                >
                > >
                >
                > Bo to jest maksymalne soft-turbo. Tu nie chodzi o maksymalną moc, lecz o
                > moment - 270 Nm w przedziale 2000 obr. Saab ma jeszcze "słabszy" motor: 150
                KM.

Audi wyciąga z silnika o mniejszej pojemności 280 Nm w bardzo szerokim
                zakresie.

> > Subaru,Mitshubishi,Ford z tej samej pojemności wyciągają o wiele lepsze
                > > parametry.
                >
                > I co z tego?

To z tego,że nie jest to więc żaden" rewelacyjny" silnik tylko jeden ze
                słabszych.

Megane z tym silnikiem będzie miało 220 KM.

Ale na razie nie ma.Jak będzie to pogadamy.Pewnie wtedy inne marki będą
                wyciągały jeszcze większe moce.
                >
                >
                > Pozdrawiam
      • Gość: Sławek Re: Porównanie IP: *.trzebinia.net 21.08.03, 09:34
        greenblack napisał:

> Subiektywne zestawienie;
        >
        > 106 (czy oni to jeszcze produkują?) : Twingo - 0:1

A w czym Twingo jest lepsze?
        W tym,ze prawie przez cały czas miało tylko jeden prehistoryczny silnik,a
        potem troche mocniejszy ale mało elastyczny?
        W 106 mozna znaleźć nawet 2.0,a wszystkich silników jest chyba z 10.
        W momencie pojawienia się na rynku oraz jeszcze przez kilka lat Twingo nie
        miało nic wspólnego z bezpieczeństwem promowanym przez Renault.
        Nie twierdze,że 106 to kamień milowy motoryzacji ale uważam,ze twoja ocena
        jest delikatnie mówiąc krzywdząca dla 106.

pozdr
        • greenblack Re: Porównanie 21.08.03, 09:38
          Gość portalu: Sławek napisał(a):

> A w czym Twingo jest lepsze?

Większe wnętrze+przesuwana kanapa, dostępność różnych skrzyń biegów i chyba
          lepsze bezpieczństwo. Silniki lepsze ma rzeczywiście 106, ale jak napisałem, to
          ocena subiektywna;)

Pozdrawiam

• Gość: Szymi Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 22:05
      hyhy a co jest lepsze Zyguli czy Dacia?

rozmawiajmy o samochodach a nie o francuskim zlomie
      francuzi niech wracaja do szycia ubran
      • Gość: Odyn Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.acn.pl 20.08.03, 23:43
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

> hyhy a co jest lepsze Zyguli czy Dacia?
        >
        > rozmawiajmy o samochodach a nie o francuskim zlomie
        > francuzi niech wracaja do szycia ubran
        -----------------------------------------------
        szymi, gratulacje zz finezyjną i inteligentna odpowiedź, jestes z siebie
        zadowolony?
    • Gość: Henry Re: Czy RENAULT jest gorszy od PEUGEOTA? IP: *.telia.com 21.08.03, 09:04
      Gość portalu: Olinapetoli napisał(a):

> Kumpel jeździł peugeotem 305, poimimo 20 wielu latek dobrze się spisywał, aż
      > kiedyś się rozkraczył i stwierdził że nie opłaca mu się go robić.
      > Kupił renault 19 z automatem 10-co letnie przebieg ok, 150tk. Robił
      > alternator, rozrusznik, skrzynie biegów, ostatnio słyszałem padły mu
      > amortyzatory.
      > Ja też mam PEUGEOTA 205 diesel 330tk przebiegu i auto jeździ.
      >
      > Chcę zmienić moje autko na megankę diesel ewentualnie PEUGEOT-a 306, ale
      > troszeczkę się przestraszyłem.
      > Kto mi odpowie, czy dobrze rozumuję, czy to zbieg okoliczności?
      ________________________________________________________________________________

... ,nie ma zlych aut ,sa tylko skapi kierowcy,ktorzy do samochodu "dokladaja"
      wtedy kiedy sie "rozkraczy" . Jak bedziesz o samochod dbal,tak bedziesz nim
      jechal . Pzdr.
      ________________________________________________________________________________

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka