Dodaj do ulubionych

Toyota Prius - pogromca diesli

24.08.03, 17:25
Nowa wersja Toyoty Prius prezentuje sie zaista interesujaco przynajmniej na
papierze. Po pierwsze cena: $20,000. Silniki: elektryczny 67 KM i 258 pb-ft
moment obrotowy (co na to zwolennicy klekotow), silnik spalinowy 1,5 litra -
moc 76 KM. Przyspieszenie ok. 10s 0-60 mph. Zuzycie paliwa: 59 mpg (ok 4
l/100 km) w miescie i 51 mpg (4,6 l/100km). Ma byc dostepna w Europie. Ilosc
miejsca w srodku porownywalna do nowej Toyoty Camry. Do tego jest to 5-
drzwiowy hatchback.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.pppool.de 24.08.03, 17:48
      wowo5 napisał:

Silniki: elektryczny 67 KM i 258 pb-ft
      > moment obrotowy (co na to zwolennicy klekotow

Przy jakich obrotach ten moment, jesli np przy 1000 umin wynosi 258 ale przy
      2000 tylko połowę z tego to na niewiele się przyda. Nic nie sugeruję, po
      prostu pytam:)

maciek
    • Gość: Milos Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: 62.233.141.* 24.08.03, 18:20
      Widziałem raz poprzedni model. Zaparkowałem pod Geantem i jak wróciłem po
      zakupach to stała obok mojej Toyki. Miała polskie blachy, ale na szybie
      naklejkę od dealera z USA. Dokładnie ją sobie obejrzałem bo wiedziałem że taka
      okazja się pewnie nie powtórzy. Prawdę mówiąc nie wyglądała za ciekawie.
      Podobna do nowej Corolli, w środku dość dużo miejsca. Ale poprzedni Prius był
      kompaktem a nowy podobno ma być upl;asowany w klasie średniej.

Ps. Dieslom, a u nas LPG raczej nie zagrozi ze względu na cenę. W USA
      faktycznie jest dość tania, ale w Europie pewnie będzie kosztować ze 30.000
      euro :-(

Pzdr
      • Gość: cracovian Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.bankofamerica.com 25.08.03, 16:21
        Nowa nie ma jednak NIC wspolnego ze stara...
        www.toyota.com/html/shop/look_ahead/prius/minisite/index.html
    • Gość: Marek Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.atlanta-41-42rs.ga.dial-access.att.net 24.08.03, 21:50
      Mam powazny zamair przejechac sie tym pojazdem. W koncu gdyby mozna bylo kupic
      duzy samochod palacy malo, o niezlym przyspieszeniu to dlaczego nie?

P.S. Silniki elektryczne majaw alsnie to do siebie ze maja duzy moment
      obrotowy - dlatego np. stosuje sie je w lokomotywach.
      • Gość: Szymi Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.03, 21:56
        > P.S. Silniki elektryczne majaw alsnie to do siebie ze maja duzy moment
        > obrotowy - dlatego np. stosuje sie je w lokomotywach.

silniki elektryczne maja ogromny moment obrotowy, zeby sie o tym przekonac
        wystarczy sie przejechac tramwajem po warszawie i (jesli sie trafi motorniczy
        ktory "wcisnie w deche") zobaczyc jak przyspiesza tramwaj (jeden wagon wazy
        podobno 60 ton)

nie jestem specjalista ale podobno te silniki maja moment dostepny prawie od
        zerowych obrotow i nie zmienia sie on znaczaco w zaleznosci od ilosci obrotow
        (taki constant). moze ktos kto sie zna cos napisze

Pozdrawiam,
        • wowo5 Re: Toyota Prius - pogromca diesli 24.08.03, 22:23
          Gość portalu: Szymi napisał(a):

> > P.S. Silniki elektryczne majaw alsnie to do siebie ze maja duzy moment
          > > obrotowy - dlatego np. stosuje sie je w lokomotywach.
          >
          > silniki elektryczne maja ogromny moment obrotowy, zeby sie o tym przekonac
          > wystarczy sie przejechac tramwajem po warszawie i (jesli sie trafi motorniczy
          > ktory "wcisnie w deche") zobaczyc jak przyspiesza tramwaj (jeden wagon wazy
          > podobno 60 ton)
          >
          > nie jestem specjalista ale podobno te silniki maja moment dostepny prawie od
          > zerowych obrotow i nie zmienia sie on znaczaco w zaleznosci od ilosci obrotow
          > (taki constant). moze ktos kto sie zna cos napisze
          >
          > Pozdrawiam,
          Prius maksymalny moment osiaga od 0 do 1200 obrotow. Ktory diesel to potrafi.
          Jedyna skrzynia dostepna to CVT.
        • Gość: Marek Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.norcross-06rh16rt.ga.dial-access.att.net 24.08.03, 23:53
          Nie, nie. W silniku eletrycznym moment maleje ze wzrostem predkosci obrotowej -
          silniki elektryczne maja stala moc mnie-wiecej niezalezna od obrotow.
          Poniewaz moc to mniej-wiecej moment razy predkosc obrotowa (wiem ze
          upraszczam) to ze wzrostem predkosci tracimy moment.
          • wowo5 Re: Toyota Prius - pogromca diesli 25.08.03, 02:04
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Nie, nie. W silniku eletrycznym moment maleje ze wzrostem predkosci
            obrotowej -
            > silniki elektryczne maja stala moc mnie-wiecej niezalezna od obrotow.
            > Poniewaz moc to mniej-wiecej moment razy predkosc obrotowa (wiem ze
            > upraszczam) to ze wzrostem predkosci tracimy moment.
            Cytowalem za New York Timesem. Nie znam sie na silnikach elektrycznych.
          • Gość: Kierowiec Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: 212.6.124.* 25.08.03, 09:35
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Nie, nie. W silniku eletrycznym moment maleje ze wzrostem predkosci
            obrotowej -
            > silniki elektryczne maja stala moc mnie-wiecej niezalezna od obrotow.
            > Poniewaz moc to mniej-wiecej moment razy predkosc obrotowa (wiem ze
            > upraszczam)

Nie upraszczasz ani troche.

P = M * n
            gdzie moc w watach, moment w Nm, a obroty w radianach na sek.

> to ze wzrostem predkosci tracimy moment.

W silniku spalinowym rowniez po przekroczeniu szczytu momentu tracimy go.

Poza tym zly kierunek argumentacji :-)

W silniku spalinowym musimy zwiekszyc obroty, aby miec powoli dojsc do
            maksymalnego momentu, albo maksymalnej mocy, ktora to w elektrycznym mamy od
            zera.

Innymi slowy ruszajac z silnikiem spalinowym mam przy 1500 obrotow ulamek
            momentu maksymalnego. Ruszajac z silnikiem elektrycznym przy 0 obrotow mam 100
            % momentu maksymalnego.

Dla trybu jazdy miejskiej z czestym ruszaniem i przyspieszaniem na niskich
            obrotach silnik elektryczny jest korzystniejszy. Dla jazdy na trasie z duzymi
            przyspieszeniami z wiekszych predkosci dobrze uzyty silnik spalinowy bedzie
            przyjemniejszy (nie koniecznie lepszy).

Pozdr.

K.
            • remo29 Re: Toyota Prius - pogromca diesli 25.08.03, 09:41

> Dla trybu jazdy miejskiej z czestym ruszaniem i przyspieszaniem na niskich
              > obrotach silnik elektryczny jest korzystniejszy.

Oj tak... Wystarczy przejechać się trolejbusem. Nie raz i nie dwa, lecąc na łeb
              na szyję łapałem się czego (kogo) popadnie, żeby nie wylądować na plecach :)
            • Gość: Marek Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.atlanta.ga.us 25.08.03, 16:03
              Upraszczam, upraszczam. Wszystkie te rownania zakladaja
              idealny, beztarciowy silnik elektryczny, bez strat itp. W
              rzeczywistosci przebieg momentu w silniku elektrycznym
              wcale nie jest liniowy :)

• Gość: AK Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: 213.216.84.* 25.08.03, 19:23
                Charakterystyka wykresu momentu zalezy od rodzaju silnika elektrycznego.
                Najprawdopodobniej w Priusie zastosowali silnik szeregowy, ktory charakteryzuje
                sie bardzo duzym momentem rozruchowy. Wraz ze wzrostem predkosci obrotowej
                moment jego spada (charakterystyka momentu do predkosci obrotowej przypomina
                hiperbole).

Pozd. AK
        • Gość: jabol Re: Toyota Prius - pogromca diesli IP: *.acn.waw.pl 25.08.03, 15:23
          Gość portalu: Szymi napisał(a):

> orniczy
          > ktory "wcisnie w deche") zobaczyc jak przyspiesza tramwaj (jeden wagon wazy
          > podobno 60 ton)

Grubo przesadziłeś - masa własna wagonu 105N/105NA to 17 ton, ale to i tak
          dużo.
          Tramwaje mają genialne przyspieszenie, podobnie metro, pomimo relatywnie
          niewielkiej mocy silników ( jak na pojazdy o tak dużej masie własnej)
      • Gość: cracovian Marek Prius - pogromca diesli IP: *.bankofamerica.com 25.08.03, 16:31
        ...a kiedy ja o tym pojezdzie wspomnialem pare miesiecy temu to mi sie od
        Ciebie oberwalo, ze baterie beda do duszy i drogie do wymiany, ze brzydki i
        maly, itd. a teraz to nawet na liste zakupow go wkladasz?

Ja prawie na pewno sie wlasnie na ten pojazd zdecyduje, bo mi sie juz
        odechciewa tyle za squrwysynka benzyne ostatnio placic. A mielismy z Iraku
        kolonie sobie zrobic, a tu nici...

Pojazd nie jest piekny (choc oryginalny), ale dosc duzy, odpowiada mi
        hatchback, no i ten guzik do zapalania to odjazd. Mozna "kluczyki" miec w
        kieszeni i sam drzwi tez otwiera. Mysle, ze zalozylbym troszke wieksze opony
        (kosztem wiekszego spalania), bo troszke sa za male, szczegolnie w porownaniu z
        Trooperem :-)
        • Gość: Marek Re: Marek Prius - pogromca diesli IP: *.atlanta.ga.us 25.08.03, 18:01
          Ty nie narzekaj - ja musze "premium" lac. A ceny benzyny
          sa rzeczywiscie jakies szalone ostatnio.

Z Priusem jest tak jak z Accordem Coupe - pierwszy raz
          jak go zobaczylem to sie za glowe zlapalem jakie to
          brzydactwo. A teraz mi sie bardzo podoba. Ale przed
          zakupem Priusa wartaloby dokladnie przeczytac jaka
          gwarancje daja...
          • Gość: cracovian gwarancja na 2003 IP: *.bankofamerica.com 25.08.03, 18:17
            Na 2004 przynajmniej tyle samo (niezle) albo i wiecej (podejrzewam, ze troszke
            wiecej, bo to gdzies kiedys czytalem):

Basic: 36 months/36,000 miles (all components other than normal wear and
            maintenance items).

Hybrid-Related Component Coverage: Prius' hybrid-related components, including
            the HV battery, battery control module, hybrid control module and inverter with
            converter, are covered for 8 years/100,000 miles.

Powertrain: 60 months/60,000 miles (engine, transmission/transaxle, front-wheel
            drive, rear-wheel drive, seatbelts and air bags).

Rust-Through: 60 months/unlimited miles (corrosion perforation of sheet metal).

Emissions: Coverages vary under Federal and California regulations. Refer to
            applicable Owner's Warranty Information booklet for details.

Accessories: Warranty coverage is for 12 months, regardless of mileage. If the
            part or accessory is installed during the New Vehicle Warranty period, coverage
            is for 12 months or the remainder of the applicable warranty coverage,
            whichever is greater, with the exception of car covers, which are covered for
            12 months only.
            • Gość: Marek Re: gwarancja na 2003 IP: *.atlanta.ga.us 25.08.03, 18:33
              8 lat to kupa czasu. Ciekawe tylko czy utrata pojemnosci
              baterii (nie wierze w to ze przez 8 lat wytrzymaja) nie
              jest "normal wear and tear"...
    • Gość: toyotaman Stary Prius IP: *.look.ca 25.08.03, 20:20
      Mamy dwa w pracy. Fajnie jezdza. Pala 5.9 l/100 w miescie, czyli wiecej niz
      broszura mowi (co nowego) ale i tak 1/3 mniej niz zwykla Corolla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka