Gość: Arek IP: *.psi-net.pl 16.07.01, 19:25 Chciałem spytać czy ktoś orientuje się co grozi za poruszanie się po polskich drogach samochodem zarejerstrowanym np w niemczech?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ffmarkus Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.icpnet.pl 24.07.01, 23:17 Chyba nic skoro tyle polskich Niemców jeździ po naszych drogach . Ale zdaje się, że jest jakiś przepis nakazujący przerejestrowanie auta, ale jak widać nikt tego nie przestrzega. PZDR Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 159.107.89.* 25.07.01, 11:01 Gość portalu: Arek napisał(a): > Chciałem spytać czy ktoś orientuje się co grozi za poruszanie się po polskich > drogach samochodem zarejerstrowanym np w niemczech?? W zeszłym roku była dosc głośna sprawa chyba w W-wie. Polak z Francji przyjechał do rodziny i poprosił bodajże szwagra, żeby coś załatwił i dał mu swój samochód. Szwagra zatrzymał patrol i samochód trafił do urzędu celnego i nawet właścicielowi nie chciano go wydać. Jak się sprawa skończyła nie wiem. Podobno jest jakies w miarę ogólnoświatowe porozumienie zakazujące obywatelom danego państwa używać we własnym kraju samochodu zarejestrowanego za granicą. Zdaje się, że chodzi o przeciwdziałanie ukrytemu importowi. Oczywiście nie dotyczy to osób o podwójnym obywatelstwie. Podobno wystarcza też jakiś kontrakt czy pozwolenie na prace w obcym kraju. Mój kolega jeździł tak po Polsce na czeskich numerach majac czeskie pozwolenie na prace i chyba raz polską policję tym zbył. Pzdr, Krzysiek Link Zgłoś
Gość: X Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 26.07.01, 08:26 Krzysiu, dlaczego piszesz tyle razy "chyba" w swoim poscie. Przepisy sa przepisami. Czy jest ktos na tym forum, kto moglby rzeczowo podac obowiazujace przepisy i wyjatki zwiazane z przebywaniem za granica. Osobiscie mam wrazenie, ze mamy z tym taki balagan, ze lepiej samochod z obca rejestracja zostawic w domu. Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 159.107.89.* 26.07.01, 09:09 Gość portalu: X napisał(a): > Krzysiu, dlaczego piszesz tyle razy "chyba" w swoim poscie. Przepisy sa przepis > ami. Czy jest ktos na tym forum, > kto moglby rzeczowo podac obowiazujace przepisy i wyjatki zwiazane z przebywani > em za granica. > Osobiscie mam wrazenie, ze mamy z tym taki balagan, ze lepiej samochod z obca r > ejestracja zostawic w domu. Słówka "chyba" użyłem dokładnie dwa razy :-) A całość jest w trybie niepewnym, bo taka jest i moja na ten temat wiedza. Nie jestem prawnikiem, na przepisach sie nie znam. Napisałem co mi się przypomniało na ten temat, może to kogoś zainteresowanego skieruje we właściwą stronę żeby się dowiedzieć dokładnie. Jak bym napisał to czego pewien nie jestem jako pewnik, to mógłbym kogos wprowadzić w błąd. Pzdr, Krzysiek Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: 195.116.250.* 26.07.01, 10:02 Popatrzcie troche w tyl - jakies dwa tygodnie temu (moze tydzien) byl dosc dlugi watek na ten temat. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.ci.comarch.pl 26.07.01, 11:34 Przepisy ruchu drogowego rozróżniają tylko pojazd samochodowy. Tu jest bez znaczenia miejsce zarejestrowania pojazdu. Ma to jednak znaczenie "dla" paragrafu 135 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie gospodarczych procedur celnych i procedur uproszczonych. W czym problem: otóż sprowadzając z zagranicy dowolny towar, jego właściciel obowiązany jest dokonać odprawy celnej zgodnie z obowiązującymi przepisami. Cała ta procedura kończy się w momencie zapłaty cła, akcyzy i podatku VAT. Dla towarów, które mają wrócić z powrotem za granicę powinna być odprawa czasowa. Proszę zwrócić uwagę, że osoby wjeżdżające do Polski samochodami zarejestrowanymi za granicą, z takimi procedurami praktycznie nie spotkały się. Cóż celnik sprawdza wybiórczo (ma takie prawo)dokumenty samochodu, numery charakterystyczne pojazdu, prawo dysponowania samochodem (np. upoważnienie firmy jeśli jest to samochód służbowy) i wjazd wolny. I wszystko to jest zgodne z wyżej wspomnianym Rozporządzeniem. Dokonana została bowiem odprawa celna zgodnie z procedurą odprawy celnej czasowej, gdzie właściciel samochodu skorzystał z tej procedury, przyjmując równocześnie obowiązek dozoru celnego nad pojazdem.(=gdzie jedzie pojazd-tam ma być właściciel czy osoba upoważniona). Tych spraw nie należy lekceważyć, bo w razie wpadki, zawsze skończy się to u Prezesa Głównego Urzędu Ceł, a decyzja nie zawsze musi być zadawalająca dla obcokrajowca. Jeśli np. kontrola policyjna tego nie wychwyci, to mieliśmy szczęście. Polecam artykuł w Europejskim Przeglądzie Gospodarczym nr 1/2001 str. 107. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: X Re: Jeżdzenie na obcych tablicach IP: *.vancouver34.dialup.canada.psi.net 27.07.01, 06:21 dziekuje ci Andrzeju. W koncu cos konkretniejszego Pozdrowienia Link Zgłoś