Dodaj do ulubionych

Ostry niczym brzytwa

02.04.08, 22:57
za bardzo wykręcili mu linie w kierunku Astona, nie ładnie jak na tak
awangardową markę, a powiem więcej jest to dość niedoskonała jego kopia.
Szkoda, Jaguar miał zawsze świetnych stylistów (przyp. z polakiem na
pokładzie) i myślę że stać ich na więcej.
Obserwuj wątek
    • tiramisssu droższe mondeo 03.04.08, 17:57
      nuda
      • mageillusionist Re: droższe mondeo 04.04.08, 09:36
        Porażka. Teraz wygląda jak kolejna mydelniczka segmentu średniego, bez
        charakteru.. Gdybym obok niego przejeżdżał pewnie bym pomyślał, że to kolejny
        hundai jakiś czy coś takiego..
        Legenda upada.
    • kirpek Ostry niczym brzytwa 04.04.08, 01:21
      dziób=kupa
      tył astonowaty, dla mnie to akurat nie wada, bo jak to mawiają w top gear, żaden
      facet nigdy nie narzekał na to że jego dziewczyna jest podobna do, dajmy na to
      Liv Tyler...
      no ale ten dziób...
      inna kwestia do tej pory jaga ceniłem BARDZO wysoko za to że robił samochody
      PIĘKNE, nawet szybkie, i w odróżnieniu od konkurencji lekkie.
      i zawsze jak patrzyłem na jaga to wiedziałem, to jest jag. dlaczego??
      bo jest cudny. teraz muszę znaleźć inne słowo- najbardziej pasuje "inny". co do
      wnętrza, naprawdę ładnie skomponowane.
      • simr1979 Re: Ostry niczym brzytwa 04.04.08, 09:52
        kirpek napisał:

> tył astonowaty, dla mnie to akurat nie wada, bo jak to mawiają w
        > top gear, żaden facet nigdy nie narzekał na to że jego dziewczyna
        > jest podobna do, dajmy na to Liv Tyler...

Ani astonowaty, ani lyv tyler - odwłok jak w new mondeło, czyli wypisz wymaluj jennifer lopez... ;)
    • tbarbasz Ostry niczym brzytwa 04.04.08, 10:22
      Ten pojazd nie jest godny miana Jaguara!
      Dowód:
      Weźcie dobrze utrzymanego XJ z lat 1970-2000, ładnie umyjcie i postawcie obok.
      Następnie proszę liczyć osoby, które się oglądną za starym XJ i nowym XF...
      W serwisie Jaga w Krakowie stały takie obok siebie - oba czarne. Wynik był
      absolutną porażką XF...
      Upadek nastąpił w okolicach 2003 r. wraz z wprowadzeniem nowego aluminiowego XJ
      oraz "Jaguara dla mas" czyli X type.
      I pomyśleć, że kiedyś Jaguar był nazywany "Wyjątkowym samochodem dla wyjątkowych
      ludzi". I oto mamy kolejnego "lepszego Forda". Oczywiście z dieslem... O sławnym
      silniku V12, który wygrywał LeMans już dawno zapomniano. Oby był to już ostatni
      taki model, bo brakuje jeszcze tylko wersji z "fabryczną instalacją gazową"
      (Jaguar Kombi już jest)!
      Nowy XF to po prostu kolejne auto bez wyrazu. A kiedyś było tak pięknie i Audi
      wyglądało jak Audi, Mercedes jak Mercedes (przepiękna "pagoda") a Jaguar jak
      Jaguar. I komu to przeszkadzało??? Ano "zawodowym macherom od losu"...
      Najlepiej, aby wszystko było jednakowe - określamy "target", robimy badania i
      uśredniamy:
      - dla uboższych: McDonald i Ford (segment A)
      - dla bogatszych: Hilton i Jaguar (segment D)
      do tego piękne feasibility study, project i... znów nie wyszło, trzeba sprzedać
      ze stratą Hindusom...
      Mam nadzieję, że pan Tata jako były poddany Królowej dobrze rozumie, czym była
      "Stara, dobra Wielka Brytania" i doceni dorobek Sir Lyonsa...
    • sniperslaststand Ostry niczym brzytwa 04.04.08, 13:00
      Kiedyś był ostrzejszy.

www.automobilemag.com/multimedia/photo_gallery/0704_2007_jaguar_cxf_concept/index.html
      www.automobilemag.com/multimedia/photo_gallery/0704_2007_jaguar_cxf_concept/wallpaper.html
      robson.m3rlin.org/cars/wp-content/uploads/2007/04/jaguar_c-xf_concept_2007.jpg
      www.webwombat.com.au/motoring/news_reports/jaguar-c-xf.htm
      Nie rozumiem co stało na drodze do produkowania tego prototypu. Wtedy nic nie miało by szans z dżagiem.
    • kodem_pl Musze stanac w jego obronie 07.04.08, 23:23
      IMO najladniejszy Jaguar od dluuuugiego czasu.

Drozsze Mondeo? Ten co to powiedzial to tylko mniej wlochata malpa.

Co do swietnych stylistow to dawali ostro ciala. S-type (poprzednij tego modelu)
      wygladal P A S K U D N I E, nawet flegmatyczni angole go nie kupowali. Teraz
      Jaguar wreszcie ma cos, co moze (przynajmniej wygladem) konkurowac z wielka
      trojka z de.

Wnetrze nowoczesne i pociagajace zarazem. Piekna, plynna linia. Nawet przod mi
      sie podoba.

Moze wreszcie sprzedaz ruszy...

Ah, dla tych co placza za latami 80... te jaguary psuly sie bardziej niz fiaty.
      A jak chcecie tej lini to macie XJ, topowy model. Gdzie tu problem?
      • 01boryna I tak i nie 08.04.08, 21:46
        bardzo podoba mi sie S-Type. Bylem bardzo bliski by go kupic. Przewazyl jednak
        rozsadek tzn. Volvo.
        Co do XF, uwazam ze jest to jeden z piekniejszych aut w tym przedziale cenowym.
        Troche nie podoba mi sie przod, ale reszta rekompensuje to z nawiazka. Zreszta
        zeby docenic prawdziwe piekno XF trzeba go zobaczyc w rzeczywistosci. Fotografie
        nie oddaja wszystkiego. Ciekawostka, Autobild porownywal BMW 550 z XF. Mimo ze
        BMW jest ponad 60 PS mocniejsze, ponad 10 tys. Euro drozsze i oczywiscie wygralo
        to o Jaguarze napisano w samych superlatywach. Takie okreslenia jak "nadwrazliwy
        w jezdzie na wprost przy duzych predkosciach" jakos mnie nie przekonaly. Nowy XF
        wzbudza emocje i zachwyca.
        • kodem_pl Re: I tak i nie 09.04.08, 01:40
          S type z zewnatrz jeszcze ujdzie, ale wnetrze... Niemniej tak jak mowie: byl
          zbyt flegmatyczny nawet dla samych angoli, o innych nacjach nie ma co mowic;-)

XF to cudo dizajnerskie, choc nie pasowalby mi do charakteru. Ja jednak wzialbym
          BMW E60 (z tej klasy);-)
          • 01boryna Re: I tak i nie 09.04.08, 19:19
            kodem_pl napisał:

> XF to cudo dizajnerskie, choc nie pasowalby mi do charakteru. Ja jednak wzialby
            > m
            > BMW E60 (z tej klasy);-)

Co kto lubi :)

Dla mnie E60 ma jedna wade. Pelno ich na kazdym kroku.
      • 01boryna Szkoda 08.04.08, 21:57
        ... ze nowy XF nie otrzymal drapiezno-kociego wykroju przodu jaki byl
        zaprezentowany w prototypie. Chyba decydenci wystraszyli sie zbyt nowatorskiej
        formy i postanowili zrownac przod XF z XK a nie odwrotnie. Szkoda...
      • simr1979 Re: Musze stanac w jego obronie 09.04.08, 10:27
        kodem_pl napisał:

> S-type (poprzednik tego modelu)
        > wygladal P A S K U D N I E,

Ponieważ jakoś nie wierzę, żebyś miał kłopoty z oczami, zakładam że to tylko
        ogłupiający wpływ mass-mediów... ;)
        Zalecam zatem albo rezygnację z czytania/oglądania Jeremiego Clarksona,
        ewentualnie naukę robienia tego ze zrozumieniem, czyli odróżniania tego co u
        Clarksona jest na poważnie, a co jest tylko prowokacją obliczoną na bicie piany
        i wzrost oglądalności/czytalności.

> nawet flegmatyczni angole go nie kupowali.

Angole kupowali go jak opętani - przez pierwszy rok. Potem nawet oni, choć
        ZACHWYCENI designem i gotowi poświęcić dlań wiele, poddali się - usterkowość
        tego auta (w połączeniu z podejściem serwisu) okazała się gorzej niż tragiczna.
        Opinia Clarksona na temat urody S-typa, którą zdaje się ciemny lud w ciemno
        kupił, jest tylko wyrazem frustracji Angola, nie mogącego przeżyć, że tak
        spektakularny owoc najlepszego brytyjskiego wzornictwa samochodowego jeszcze
        bardziej spektakularnie zgnił na kupie industrialnej niekompetencji.....

Jakakolwiek może być osobista opinia nt urody XF'a, bez zasadniczej poprawy
        jakości w Birmingham, Coventry i Gaydon to auto nie zdziała więcej niż S-type.

Aha - i proszę nie mieszać tu lat 80-tych.
        S-type to uwspółcześniony klon projektu z 1963-go, a XJ - z 1968-go.
        • kodem_pl Re: Musze stanac w jego obronie 09.04.08, 11:50
          Szczerze?

S-type na poczatku mi sie nawet podobal... ale ogladalem go z kazdej strony i
          stal sie dla mnie 'podrobka'. Brakowalo mu charakteru, tego czegos. Ma to XJ,
          nawet Xtype w wiekszym stopniu... Zrobili auto, ktore mialo nawiazywac do
          tradycji, ale na sile. XF wyglada SUPER, ma nawiazania do tradycji, ale wszystko
          to osadzone w realiach nowoczesnosci. No i to wnetrze... Wnetrze stype bylo
          paskudne juz w dniu premiery:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka