Dodaj do ulubionych

wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku)

IP: 195.94.215.* 04.01.02, 09:33
Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził, by
po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.baplc.com 04.01.02, 12:11
      Wywazenie po 1500km nie zaszkodzi, natomiast czy jest konieczne?
      Na naszych drogach to moznaby wywazac kola co tydzien i byloby co poprawiac.
      Praktycznie po wjechaniu w wieksza dziure powinno sprawdzac sie wywazenie.
      A u nas dziur w drogach dostatek!
      Moim zdaniem, jezeli zmieniasz opony 2 razy w roku to sprawdzanie wywazenia co
      mniej wiecej 6 miesiecy jest wystarczajace.

pozdrawiam
      Wojtek
      • Gość: Ralph Re: Spytaj go o powody- może ma rację... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.01.02, 13:18
        Sądze podobnie, poza tym niewyważone koło 'bije' przy pewnej prędkości i czuc
        to na kierownicy (wtedy nie masz wątpliwości i wyważasz). Spotkałem się też z
        opinią, że czeste ściąganie opony z obręczy szkodzi samej oponie.
    • Gość: 130rapid Re: wyważenie kół IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 18:43
      Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził, by
      > po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne?

Wyważenie u niego, oczywiście?
      (Biznes is biznes!!! ;-))

Nowe opony wymagają dotarcia, ale trwa to minimum 100-150 km latem. Dopiero potem
      zyskują pełną przyczepność. A do tego czasu, lepiej uważać.
      (Może dlatego gość sugerował powtórkę wyważenia?)
      Mój facet od opon, gdy kupiłem nowe, na do widzenia powiedział mi "Do zobaczenia
      za 10 tkm!"
      PZDR
      • Gość: Jarek Re: wyważenie kół IP: *.unregistered.formus.pl 04.01.02, 19:04
        > Gość portalu: Grzesiek napisał(a):
        >
        > > Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził
        > , by
        > > po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne?

Czasami oponki sa skladowane "troche", a guma jak to guma z betonu nie jest i
        odksztalceniom niejakim podlegac moze. Po zalozeniu na felge i
        napompowaniu "uklada sie" czas jakis. Mam nadzieje, ze troska sprzedawcy wynikala
        jedynie z dbania jego o interes, a nie z faktu, ze oponka byla dlugo i
        niewlasciwie przechowywana.

Pozdr
    • Gość: Mirek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 19:26
      Wydaje mi się że jak się nie przekracza dozwolonych 90 km/h to w przypadku 14-
      calowych (i większych) kół wyważanie w ogóle nie jest potrzebne.
      • Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 04.01.02, 19:42
        Jarek mial racje.Wystepuje zjawisko plywania gumy,szczegolnie w oponie swiezej
        im data produkcji jest najswiezsza to mozemy ten efekt niekorzystny dla nas
        uzyskac.Wystepuje w tanich oponach i w regumerakach.Tak sprzedawca wiedzial o
        tym i bardzo dobrze ze zalecil.Spotkalem sie z tym zjawiskiem ,wlasnie podczas
        niskich temperatur. Pzdr.Michal
      • Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 04.01.02, 20:03
        Mirku w sytuacjach ekstremalnych musisz miec wywazone opony do zera.Zima
        obfituje wlasnie w takie sytuacje.Pzdr.Michal
        • Gość: Mirek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 20:59
          Akurat zimą, ze względu na mniejsze prędkosci, wyważanie tym bardziej wydaje
          się zbędne.
          • Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 05.01.02, 17:43
            Nie ,jezeli masz duzy obalans,np 50gr i jestes w sytuacji
            ekstremalnej ,wpadles w poslizg na szklance to przez brak balansu i przy malej
            predkosci moze sie bardzo zle skonczyc.
    • Gość: TOYA Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: 192.168.6.* 05.01.02, 18:59
      Przepraszam że nie na temat ale nie mogę uwierzyć że wreszcie zaczynacie mieć
      dosyć tych gówniarzy typu :DRUID, ANDRE itp. może wreszcie doczekam czasów że
      nie będziecie odpowiadać na ich prostackie zaczepki, chamskie odzywki itp. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka