Gość: Grzesiek IP: 195.94.215.* 04.01.02, 09:33 Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził, by po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Wojtek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.baplc.com 04.01.02, 12:11 Wywazenie po 1500km nie zaszkodzi, natomiast czy jest konieczne? Na naszych drogach to moznaby wywazac kola co tydzien i byloby co poprawiac. Praktycznie po wjechaniu w wieksza dziure powinno sprawdzac sie wywazenie. A u nas dziur w drogach dostatek! Moim zdaniem, jezeli zmieniasz opony 2 razy w roku to sprawdzanie wywazenia co mniej wiecej 6 miesiecy jest wystarczajace. pozdrawiam Wojtek Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Spytaj go o powody- może ma rację... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.01.02, 13:18 Sądze podobnie, poza tym niewyważone koło 'bije' przy pewnej prędkości i czuc to na kierownicy (wtedy nie masz wątpliwości i wyważasz). Spotkałem się też z opinią, że czeste ściąganie opony z obręczy szkodzi samej oponie. Link Zgłoś
Gość: 130rapid Re: wyważenie kół IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 18:43 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził, by > po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne? Wyważenie u niego, oczywiście? (Biznes is biznes!!! ;-)) Nowe opony wymagają dotarcia, ale trwa to minimum 100-150 km latem. Dopiero potem zyskują pełną przyczepność. A do tego czasu, lepiej uważać. (Może dlatego gość sugerował powtórkę wyważenia?) Mój facet od opon, gdy kupiłem nowe, na do widzenia powiedział mi "Do zobaczenia za 10 tkm!" PZDR Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: wyważenie kół IP: *.unregistered.formus.pl 04.01.02, 19:04 > Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > > > Założyłem nowe opony zimowe (oczywiście wyważono je), sprzedawaca poradził > , by > > po 1500 km ponownie je wyważyć, czy jest to konieczne? Czasami oponki sa skladowane "troche", a guma jak to guma z betonu nie jest i odksztalceniom niejakim podlegac moze. Po zalozeniu na felge i napompowaniu "uklada sie" czas jakis. Mam nadzieje, ze troska sprzedawcy wynikala jedynie z dbania jego o interes, a nie z faktu, ze oponka byla dlugo i niewlasciwie przechowywana. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 19:26 Wydaje mi się że jak się nie przekracza dozwolonych 90 km/h to w przypadku 14- calowych (i większych) kół wyważanie w ogóle nie jest potrzebne. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 04.01.02, 19:42 Jarek mial racje.Wystepuje zjawisko plywania gumy,szczegolnie w oponie swiezej im data produkcji jest najswiezsza to mozemy ten efekt niekorzystny dla nas uzyskac.Wystepuje w tanich oponach i w regumerakach.Tak sprzedawca wiedzial o tym i bardzo dobrze ze zalecil.Spotkalem sie z tym zjawiskiem ,wlasnie podczas niskich temperatur. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 04.01.02, 20:03 Mirku w sytuacjach ekstremalnych musisz miec wywazone opony do zera.Zima obfituje wlasnie w takie sytuacje.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 20:59 Akurat zimą, ze względu na mniejsze prędkosci, wyważanie tym bardziej wydaje się zbędne. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: *.telia.com 05.01.02, 17:43 Nie ,jezeli masz duzy obalans,np 50gr i jestes w sytuacji ekstremalnej ,wpadles w poslizg na szklance to przez brak balansu i przy malej predkosci moze sie bardzo zle skonczyc. Link Zgłoś
Gość: TOYA Re: wyważenie kół (druid nie tykaj tego mojego wątku) IP: 192.168.6.* 05.01.02, 18:59 Przepraszam że nie na temat ale nie mogę uwierzyć że wreszcie zaczynacie mieć dosyć tych gówniarzy typu :DRUID, ANDRE itp. może wreszcie doczekam czasów że nie będziecie odpowiadać na ich prostackie zaczepki, chamskie odzywki itp. Pzdr. Link Zgłoś