Dodaj do ulubionych

silnik - pytanie do fachowców

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 08:52
Ostatnio zauważyłem, że auto trochę kopci mi czrnym dymem, wręcz pluje
drobinkami sadzy /benzyna bez kat./, ponadto sporo wzrosło spalanie i przy
ruszaniu z wolnych obrotów trochę się dławi. Co to może być /jak dla mnie to
chyba podaje za dużo benzyny, której potem nie spala??? /, będę wdzieczny za
wszystkie sugestie / i mądrzejszy w serwisie :) /

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ładolog Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.telenergo.pl 17.09.03, 09:00
      Po mojemu,to pali olej,<dziwne że nagle,z tego co rozumiem>sprawdź kompresje i
      wszystko będzie jasne.A to że się dławi,to całkiem co innego przyczymn może być
      wiele<końcówki wtryskiwaczy??>
      • Gość: ron.tp Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 09:05
        Problem zauważyłem niedawno, do tej pory oleju nie brał ani grama.
        • Gość: Radek Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.tu.ok.cox.net 17.09.03, 09:09
          > Problem zauważyłem niedawno, do tej pory oleju nie brał ani grama.

Nie pali zadnego oleju, jakby palil olej, dym by byl niebieski, czarny dym to
          raczej za bogata mieszanka czyli tak jak podejrzewales od samego poczatku.
          Przy bogatej mieszance tez na niskich obrotach sie moze silnik dlawic
          (przynajmniej ja tak mialem w jednym tuningowanym pojezdzie), auto ma wtrysk
          czy gazniki?
          • Gość: ron.tp Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 09:13
            wtrysk
            • Gość: Radek Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.tu.ok.cox.net 17.09.03, 09:17
              > wtrysk

Jak bys mial gaznik to bym ci poradzil wyregulowac sklad mieszanki ale na
              wtryskiwaczach to sie nie znam , ryzykowalbym stwierdzenie ze sie zurzyly,
              ewentualnie moze rzuc okiem na filtr powietrza, moze jest brudny i czas go
              wymienic, ale nie mam pojecia czy to moze miec jakikolwiek wplyw przy wtrysku,
              chyba nie.
    • mrzagi01 Re: silnik - pytanie do fachowców 17.09.03, 09:46
      Gość portalu: ron.tp napisał(a):

/jak dla mnie to
      > chyba podaje za dużo benzyny, której potem nie spala??? /
      a moze raczej do poprawnej ilosci benzyny podaje za malo powietrza, innymi
      slowy- czy wymieniales filtr?
    • greenblack Re: silnik - pytanie do fachowców 17.09.03, 09:47
      W pierwszej kolejności wymień filtr powietrza.

Pozdrawiam
    • Gość: lexus Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.trzebinia.net 17.09.03, 11:28
      ....a o jakim samochodzie piszesz ??? marka,model,pojemność,rocznik ????
      Pzdr.
      • Gość: ron.tp Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 11:37
        Mocny motor 2.0, nie chcę żeby było o marce, więc nie podam :)) /raczej
        nie jest to typowa wada dla tych aut/, filtr powietrza był wymieniany 15kkm
        temu, ale sprawdzę, pozostaje jeszcze kwestia spalania, wg mnie jakieś 2L za
        dużo :( ???

pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi
        • greenblack Re: silnik - pytanie do fachowców 17.09.03, 11:38
          Gość portalu: ron.tp napisał(a):

> filtr powietrza był wymieniany 15kkm

No to na co jeszcze czekasz?

Pozdrawiam
        • Gość: lexus Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.trzebinia.net 17.09.03, 11:48
          ...niewiele można Tobie pomóc nie wiedząc w co wyposażony jest silnik,jaki układ wtryskowy może K-jetronic a może KE-jetronic a może L-jetronic czy LH może MOTRONIC lub cholera wie co jeszcze a jeszcze trochę jest.Filtr powietrza owszem do wymiany ale obawiam się,że nie o to chodzi,napisz chociaż,który rok i jaki przebieg.
          Pzdr.
    • Gość: A Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.netspeed.com.au 17.09.03, 11:49
      Ja bym zaczal od sprawdzenia czy zaplon jest prawidlowy na wszystkich
      cylindrach. Jesli tak, to powodem moze byc urzadzenie wtryskowe (przelew).
      Czy jest dysza "startowa" (osobny wtrysk)? Jesli tak, to czy wylacza sie
      prawidlowo?

Kiedys zatankowalem brudna benzyne i objawy byly podobne. Po nastepnym
      zatankowaniu silnik dzialal bez problemow.
      • Gość: Pablo Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 11:55
        filtr pow. po 15tys nadaje się do wymiany, ale mało prawdopodobne by był
        winien, raczej kłopot z wtryskiem, warto wobec tego sprób. przeciścić wtryski
        płynem dolewanym do paliwa.
        • Gość: Michal Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.telia.com 17.09.03, 12:45
          Panowie nic z tych rzeczy,kazdy wtrykowy silnik posiada urzadzenie zimnego
          startu mowiac jezykiem gaznikowca to jest chock czyli ssanie.Ten maly aoparacik
          jest uszkodzony i stad ten TWOJ PROBLEM JEZDZISZ CALY CZAS NA SSANIU.Lexus
          dobrze zauwazyl jaki masz system wtryskowy?Pzdr.Michal
          • darkle może czujnik temperatury? 17.09.03, 13:16
            Zazwyczaj on jest odpowiedzialny za włączanie urządzenia o którym pisze Michał,
            a dodatkowo jego impuls powoduje wybranie odpowiedniego programu przez komp.
            który w przypadku uszkodzenia przestawia się ta tryb awaryjny. zazwyczaj świeci
            się przy tym lampka kontrolna-check engine. Z tym że ja najpierw sprawdziłbym
            układ zapłonowy-szczególnie kable i kopułkę zapł (wyczyścić). Jeśli nie ma
            katalizatora, to pewnie nie ma także sondy lambda, Może to być także uszkodzony
            wtryskiwacz.
    • Gość: Michal Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.telia.com 17.09.03, 12:53
      Jestesmy przy zasilaniu.
      Panowie btylem wczoraj w firmie i taki widoczek,obecnie nie pracuje.
      Porsche 928S cieknie przewod paliwa skorodowany.Chlopcy montuja wstawke z
      gumowego weza o0bieg jest ,motor startuje i gasnie.Szukaja zmieniaja nastepny
      kawalek ,tosamo.Nie pomaga dorazna naprawa.Zmieniaja na caly gumowy,to samo.
      Zostaje zakupiony miedziany duzej srednicy mniejwiecej takiej samej i
      zalozone.To samo silnik niechce pracowac.Wkoncu zamowili u Porsche za 290sek
      nie drogo myslalem ze 1000 co najmniej.Przychchodzi orginal rurka o penych
      wygieciach nadajac predkosc przeplywanemu paliwu i oto chodzilo motor
      staruje.Otym nikt nie pomyslal.koledzy stracili ponad tydzen za nim doszli.
      Ja mialem okazje sobie przetestowac auto.Cug jak cholera.Pzdr.Michal
      • Gość: ron.tp Re: silnik - pytanie do fachowców IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 13:26
        >jaki masz system wtryskowy?

ML-Motronic

pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka