anka7878 03.06.08, 21:38 Cześć Wszystkim. Mam problem :):) - poradźcie jaki wybrać samochód . Po wstępnej selekcji waham się na Corsą C a Citroenem C3. Biorę pod uwagę silniki na olej napędowy. Będę wdzięczna za porady. Pozdrawiam. Ania. Link Zgłoś Obserwuj wątek
anka7878 Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 03.06.08, 21:43 Zapomniałam dodać, że biorę pod uwagę autka 3-4 letnie. Pozdrowionka raz jeszcze :) Link Zgłoś
pindoll Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 03.06.08, 21:48 1.3 cdti tak samo dobry jak 1.4 HDI, reszta chyba jedynie kwestia gustu. W kazdym razie selekcja wstepna jak najbardziej sluszna :) Link Zgłoś
asserwis Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 04.06.08, 09:58 nie mam żadnego z nich, więc wybrałbym c3 nie tylko ze względu na bogatsze wyposażenie. Link Zgłoś
wujo_prezio Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 04.06.08, 13:21 ja bym wybral c3, nowoczesniejsza konstrukcja znajdujaca sie caly czas w produkcji. co do silnika hdi to b. dobre silniki. ale glownie patrrzylbym na to od kogo kupuje auto i wjakim jest stanie. jakby byla corsa w super stanie z 1. reki to corse bym wzial Link Zgłoś
mamatie Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 04.06.08, 16:09 Tylko nie citroen - gorszego badziewia nie widziałam. 1.2 benzyna silnik do kitu i paliwożerny. Corsy nie znam. A może Clio, testowany przez nas 8 lat i następne auto też renault! Link Zgłoś
frequentflyer Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 04.06.08, 16:50 Citroena tym bardziej nie znasz. Nie ma silnika 1.2 w C3 a mimo to jest paliwożerny? bardzo dobra kombinacja to C3 ale z silnikiem 1.6 HDi - 90-konnym (wystarczy, skoro napędza z powodzeniem C4 i Focusa, przy tym, w przeciwieństwie do odmiany 109-konnej, nie ma koła dwumasowego, więc jeden kłopot mniej). jest też 1.4 HDI o 92KM i tego bym unikał - zresztą po 2005 wypadł z gamy. Link Zgłoś
josner Citroen C3 05.06.08, 08:36 Naprodukowałem się i po ponownym logowaniu straciłem co napisałem wcześniej. Było użyć ctrl+c - ctrl+v :) Więc w skrócie o c3 1.4hdi - wóz radzi sobie bez problemu z wyprzedzaniem, świetny wóz dla kobiety, przyzwoite zawieszenie, jest wrażenie że siedzi się wysoko, koło zapasowe jest w bagażniku, sam bagażnik ma przyzwoitą wielkość jak na auto tej klasy, radio nie gubi stacji, nagłośnienie bez zarzutów, wspomaganie kierownicy - trochę przedobrzyli, bo kręcąc kierownicą nie czułem jak kręcą się koła, klima, nawiew bez uwag. Przegląd w serwisie, to ok. 700zł. Koszmarnie drogo porównujac koszt przeglądu w Peugeocie 206, który kosztuje ponad 400zł. Na otomoto jest sporo diesli, więcej niż benzyniaków. To przeważnie powypadkowe służbówki przejeżdzające kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, z licznikami po korekcie, bez książek serwisowych, bez kompletu kluczy. Wyklepać, naprawić jak najtańszymi zamiennikami i sprzedać z zyskiem - to dewiza handlarzy. Więc uważaj przy kupnie i nie napalaj się na konkretne auto. Link Zgłoś
asserwis Re: Citroen C3 05.06.08, 10:03 "... Wyklepać, naprawić jak najtańszymi zamiennikami i sprzedać z zyskiem - to dewiza handlarzy..." Zgadza się - teraz ta dewiza stosowana jest przez wszystkich łącznie z ubezpieczycielami, ale ojczyzną stosowania zamienników jest zachodnia europa i to wszystko papugowane jest do nas.... Link Zgłoś
josner Re: Citroen C3 05.06.08, 10:44 Niestety jak handlarz ma do wyboru kupno oryginalnego nadkola do C3 za ok. 150zł lub polskiego zamiennika za 20-30zł to wiadomo co wybierze. Tyle że kupujący przy wymianie żarówki przeciwmgielnej będzie musiał zdemontować nadkole. Link Zgłoś
v-6 Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 05.06.08, 15:53 Według raportów niezawodności ADAC: www.autocentrum.pl/?FF=338&id=1535305833&type=14&ile_naraz=5&makeid=-1&modelid=-1&pagenr_art=1&total_pages=2&view=1&viewId=496612624&msg_root=496612624 oraz TUV: www.roadlook.pl/technika/auto-bild-tv-report-2008-samochody-2-i-3-letnie-mazdy-na-szczycie.html Corsa wypada znacznie lepiej. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
ageh Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 05.06.08, 19:01 Citroen C3 bardziej mi się podoba ale też wybrałbym corse- sam nie wiem czemu. Link Zgłoś
asserwis Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 05.06.08, 22:31 no.... sam musisz wiedzieć czym sie kierujesz przy wyborze... skoro nie wiesz - to źle świadczy o Tobie, i taki wybór :) Link Zgłoś
ageh Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 07.06.08, 00:30 asserwis napisał: > no.... sam musisz wiedzieć czym sie kierujesz przy wyborze... skoro nie wiesz - > to źle świadczy o Tobie, i taki wybór :) Same nie wiem dlaczego w tym wypadku pokierowałbym się rozsądkiem a nie upodobaniami- tak powinna brzmieć ta wypowiedź do końca w domyśle. Moge jeszcze namieszać i powiedzieć, że wole Citroen'a ;) Link Zgłoś
ant777 Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 06.06.08, 07:55 Mój sąsiad uśmiałby się widząc w tym rankingu wysoką pozycję Clio. Sprzedał wóz jak skończyła się gwarancja. Czemu? Ze wzgledu na liczne usterki i dwa "powroty" auta do serwisu na lawecie. Ale pewnie to był jednostkowy przypadek. Nie ma nic gorszego jak zapłacic za wóz jak za zboże i później użerać się w serwisie. Link Zgłoś
chris62 Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 06.06.08, 08:39 anka7878 napisała: > Cześć Wszystkim. > Mam problem :):) - poradźcie jaki wybrać samochód . Po wstępnej > selekcji waham się na Corsą C a Citroenem C3. Biorę pod uwagę > silniki na olej napędowy. jak używane to najważniejsze żeby wyszukać auto w jak najlepszym stanie i z dobrym silnikiem oraz wyposażeniem a marka? Ten czy ten nieważne tego typu auta są podobne. Z pewnością szukałbym autka wyłącznie z dobrym silnikiem i z klimą. Z nowych wybrałbym Corsę bo ma wysuwany bagażnik na rowerki. Super pomysł i chciałbym takie coś mieć w Scenicu. Link Zgłoś
pindoll Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 07.06.08, 10:22 chris62 napisał: > Z nowych wybrałbym Corsę bo ma wysuwany bagażnik na rowerki. > Super pomysł i chciałbym takie coś mieć w Scenicu. ...tyle ze przepisy w Polsce zabraniaja jego uzywania :/ Link Zgłoś
ageh Re: Corsa C czy Citroen C3 ?? 07.06.08, 19:16 pindoll napisał: > chris62 napisał: > > > Z nowych wybrałbym Corsę bo ma wysuwany bagażnik na rowerki. > > Super pomysł i chciałbym takie coś mieć w Scenicu. > > ...tyle ze przepisy w Polsce zabraniaja jego uzywania :/ > i pewnie nie jest w standarcie i kosztuje tyle co klima :) Link Zgłoś