Dodaj do ulubionych

PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS????

IP: *.cezex.pl 22.09.03, 14:26
Zamierzam kupic sobie uzywane autko,najchetniej 206ke albo yariska. Doradzcie
prosze ktory jest Waszym zdaniem lepszy (plusy/minusy kazdego z nich)? A moze
radzicie kupic zupelnie inne autko w tej klasie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kugel 206 / yaris IP: 62.181.161.* 22.09.03, 16:12
      Peugeot 206 to jeden z najstarszych obecnie produkowanych samochodow klasy B,
      naprawde nie zawracaj sobie nim glowy. Nie wiem jaka kasa dysponujesz na zakup,
      ale Yaris bedzie zdecydowanie lepszy. Statystyki nie klamia, to praktycznie
      bezawaryjne auto, takze nie ma sie co zastanawiac. Poza tym Yaris ma
      supersilniki, nawet wybierajac silnik 1.0 masz wystarczajaca dynamike, no a juz
      1,3 to rakieta, jak na taki samochodzik (85 koni!). W peugeocie mniejszy silnik
      1.1 to muzeum, glosny, niedynamiczny i wcale niespecjalnie oszczedny. 1.4 jest
      lepszy, ale kosztuje drozej.

Jesli zastanawiasz sie nad innym samochodem damskim za w miare rozsadne
      pieniadze, to moge polecic nissana Micre (obojetnie jaki silnik), Skode Fabia w
      nowej wersji Flash i silnikiem beznzynowym 1.4 16V 75 koni mech. lub (turbo)
      dieslem. Takze jest co wybierac, ale przed zakupem pogadaj z jakims kolezka,
      ktory zna sie na rzeczy.
      • greenblack Re: 206 / yaris 22.09.03, 16:21
        Gość portalu: Kugel napisał(a):

>Statystyki nie klamia,

Nie słyszałeś porzekadła o kłamstwach i statystykach?

>Poza tym Yaris ma
        > supersilniki, nawet wybierajac silnik 1.0 masz wystarczajaca dynamike, no a
        juz
        >
        > 1,3 to rakieta, jak na taki samochodzik (85 koni!)

206 ma w ofercie 1.6 110 KM o 2.0 o 2.0 RC nie wspomnę.

> W peugeocie mniejszy silnik
        >
        > 1.1 to muzeum, glosny, niedynamiczny i wcale niespecjalnie oszczedny.

A na czym się opierasz, wydajac takie sądy? 1.1 ma wyższy moment na niższych
        obrotach.

ɭ.4 jest
        > lepszy, ale kosztuje drozej.

Taniej niż Yaris 1.3.

> Jesli zastanawiasz sie nad innym samochodem damskim za w miare rozsadne
        > pieniadze, to moge polecic nissana Micre

Najgłośniejsze auto w klasie.

>(obojetnie jaki silnik)

Tak, zwłaszcza wersja 1.4 za 53 tys. jest sensowna.

, Skode Fabia w
        >
        > nowej wersji Flash i silnikiem beznzynowym 1.4 16V 75 koni mech. lub (turbo)
        > dieslem.

Tu już wchodzimy w przedział kompaktów 1.4-1.6.

Pozdrawiam
        • Gość: els Re: 206 / yaris IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.03, 21:15
          greenblack napisał:

> > Skode Fabia w
          > > nowej wersji Flash i silnikiem beznzynowym 1.4 16V 75 koni mech. lub (turb
          > o)
          > > dieslem.
          >
          > Tu już wchodzimy w przedział kompaktów 1.4-1.6.

Bardzo ciekawe, od kiedy Skoda Fabia jest kompaktem ??? :))
          Chyba od wczoraj.................

Pozdrawiam,, els
          • greenblack Re: 206 / yaris 24.09.03, 23:06
            Gość portalu: els napisał(a):

> Bardzo ciekawe, od kiedy Skoda Fabia jest kompaktem ??? :))

Chodzi o przedział cenowy.

Pozdrawiam
      • Gość: -) Re: 206 / yaris IP: 217.153.153.* 22.09.03, 16:28
        Jesli jestes kobieta, to kup ten ktory bardziej Ci sie podoba. I juz. Nie ma co
        tu sie wdawac w jakies wywody o mocach silnika. Jezdzi sie pojemnoscia a nie
        moca. Czyli mowie o tym, ze stary silnik 1.6 80 KM i tak bedzie milszy w
        jezdzie od 1.3 86 KM. Tak juz jest.
        206 jest przestronniejsza i dla mnie wciaz ladniejsza od yarisa. 206 mojej
        dziewczyny zepsul sie tylko raz - spadl pasek klinowy dlatego, ze wkrecil sie w
        niego kot - dachowiec - silnikowiec

:-)

• Gość: JuleK Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.tele2.pl 22.09.03, 19:56
      mialem ten sam problem rok temu, kupilem 206, powod: yaris - mniejszy bagaznik,
      po cofnieciu fotela max do tylu mialem za malo miejsca na nogi - mam 190cm ;-(
      poza tym yaris wychodzil znacznie drozej, ale nastepnym moim autem bedzie
      corolla :-) a nie 307.......
    • Gość: Paul Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 22.09.03, 22:24
      Kieruj sie sercem a przy zakupie jak kazda kobialka intuicją i wtedy będziesz
      zadowolona.
      • Gość: hanka Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 14:05
        Gość portalu: Paul napisał(a):

> Kieruj sie sercem a przy zakupie jak kazda kobialka intuicją i wtedy będziesz
        > zadowolona.

Zwariowales? Sercem i intuicja kobita ma sie kierowac, kiedy wydaje
        kilkadziesiat tysiecy na samochod? Ty bys sie tez kierowal serduszkiem i
        jakimis innymi bzdetami jak masz wyskoczyc z takiej duzej sumy? Az taki bogaty
        to chyba nikt nie jest, zeby sie bawic w serduszko i emocje w takiej sytuacji.
        Chyba ze obraczasz sie tylko wsrod Gudzowatych i i9nnych potentatow. Zejdz na
        ziemie koles.

hanka
        • Gość: Kugel Bardzo fajny post, z charakterem. IP: 62.181.161.* 24.09.03, 14:56
          .
        • Gość: Paul Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 24.09.03, 19:03
          Gość portalu: hanka napisał(a):

>
          > Zwariowales? Sercem i intuicja kobita ma sie kierowac, kiedy wydaje
          > kilkadziesiat tysiecy na samochod? Ty bys sie tez kierowal serduszkiem i
          > jakimis innymi bzdetami jak masz wyskoczyc z takiej duzej sumy? Az taki
          bogaty
          > to chyba nikt nie jest, zeby sie bawic w serduszko i emocje w takiej
          sytuacji.
          > Chyba ze obraczasz sie tylko wsrod Gudzowatych i i9nnych potentatow. Zejdz na
          > ziemie koles.
          >
          > hanka
          Oj, czy Hanka to kobialka ? Nie wiesz o czym mówię - "zadzwoń do mamy".
          • Gość: hanka Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.03, 20:22
            > Oj, czy Hanka to kobialka ? Nie wiesz o czym mówię - "zadzwoń do mamy".

Wiem o czym mowisz - mowisz o tym, co napisales w poprzednim poscie. Chyba ze
            ze jak mowisz o sercu to masz na mysli cos innego. Watku z dzwonieniem do mamy
            nie lapie, cos za wysoki ten twoj poziom abstrakcji. Ale w rodzinie wszyscy
            zdrowi?
    • Gość: Allegra Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: 195.245.213.* 22.09.03, 22:39
      A ja jako świeżo upieczona właścicielka yarisi będę obstawać za toyotami. Moja
      koleżanka z pracy ma niewiele ponad rocznego 206 i już urzędowała z nim w
      serwisie.
      A ja swoją yariskę 1.0 przegoniłam przez góry Chorwacji i Bośni (4 tys. km)
      kilka dni temu i jestem zachwycona: na autostradach Austrii biegła 170 km/h!!
      (a producent mówił, że więcej niż 155 nie pociągnie, he! ;) ), a w górach Bośni
      miałam do niej całkowite zaufanie.. Jedynym, ale naprawdę malutkim minusikiem,
      wobec całego ogromu zalet - było to, że pod górę (sporą) nieco traciła moc i
      przyspieszenie.
      Niemniej kocham ją miłością zasłużoną!!! :)
      • Gość: -) Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: 217.153.153.* 24.09.03, 19:22
        Bo te 170 to w rzeczywistosci 155 bylo. Predkosciomierze zawsze zawyzaja po to
        bys potem toyoty po sądach nie ciagala jak kazdy patrol drogowki bedzie Cie za
        przekroczenia zatrzymywal

4tys w yarisie po gorach - to chyba nic nadzwyczajnego. To jzu leprzy test
        bylby 4 tys po warszawie.

Pod gore tracila moc i przyspieszenie? To na pewno wina zlych wiatrow i
        gwaltownej zmiany cisnienia - przy predkosci z jaka pokonywalas szczyty.

Ja tam kocham tylko jedna kobiete. Do samochodow mam raczej stosunek obojetny
    • Gość: ag Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.cezex.pl 23.09.03, 16:46
      Odswwierzam topic
      • Gość: Adam Re: PEUGEOT 206 CZY TOYOTA YARIS???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 18:58
        W połowie roku także wybierałem samochód. Miał być używany. Po długim
        poszukiwaniu, biorąc pod uwagę własny brak wiedzy mechanicznej, doświadczenia
        kolegi (znać się na samochodach, a znać się na ich kupowaniu to już dwie różne
        sprawy) padło jednak na nowy. Długie analizowanie cenników, rabatów, sondowanie
        znajomych, forów itd. Wybór padł na Fiata Punto. Poszedłem kupić P II w wersji
        Dynamic, a kupiłem Fabię Fresh +.
        Jakie wnioski:
        1. Pytanie pierwsze: nowy czy używany? Zastanów się- gwarancja, koszty napraw,
        ryzyko kupna samochodu- „jeździł nim dziadek, tylko do kościoła raz w miesiącu
        bo miał trudności w otwieraniu garażu, a ja teraz muszę wyjechać za
        granicę...”. Jak się okazuje w tym kraju są firmy zajmujące się cofaniem
        liczników, a sprawdzenie czy jest faktycznie poduszka powietrzna wymaga
        rozbierania samochodu.
        2. Do czego jest mi potrzebny samochód, jak dużo i długo i gdzie będę nim
        jeździła? Jeżeli kupujesz nowy samochód na pięć lat i chcesz przejechać w tym
        czasie 50000-60000km to statystyki awaryjności nie są tak istotne- zwróć uwagę,
        że różnice, poza skrajnościami wynoszą kilka procent. Ile osób będziesz woziła?
        P206 pozwala swobodnie podróżować 2 osobom, Yaris- 2osoby lub 3-4 ale bez
        bagażnika. Silnik- jeśli zamierzasz jeździć głównie po dużym mieście, to zwróć
        raczej uwagę na spalanie, chyba, że jesteś zwolennikiem wyścigów od następnych
        świateł lub planujesz dużo jazdy na trasie. Pojemność silnika ma wpływ składki
        ubezpieczeniowej.
        Jakość wykończenia w środku, popatrz na materiały w środku, regulacja fotela,
        kierownicy, ergonomia itp.
        3. Wyposażenie. Tak naprawdę to istotne jest wyposażenie z zakresu
        bezpieczeństwa- jeśli będziesz wozić rodzinę- ABS, 4 poduszki. Klimatyzacja w
        naszym klimacie jest bardzo cenna ale bez przesady, da się bez niej jeździć.
        4. Przeanalizuj testy zderzeniowe i zwróć uwagę, że cztery gwiazdki nie
        oznaczają takiego samego wyniku- przeczytaj opis oraz jak wyposażony samochód
        testowano- różnice są duże.
        5. Miły sprzedawca i reklama. Czytając posty chwilami można odnieść wrażenie,
        że fajny sprzedawca i dobra reklama spowoduje, że wybierzesz pralkę wirnikową
        zamiast automatycznej.
        6. Samochód dla wieśniaków- dużo rad tego typu ale samochód służy zwykle do
        jeżdżenia i jest tylko samochodem, który można kupić, sprzedać, zarysować i nie
        wymaga ołtarzyka w domu..
        7. Fiat to badziewie i zaraz się zepsuje. Każdy może się zepsuć zwłaszcza,
        jeśli nie robi się przeglądów, jeździ się w stylu gaz-hamulec itd.
        8. Opinie użytkowników. Jeśli poczytasz na różnych forach to znajdziesz opinie,
        że Fiat 126 jest najlepszy- większość lubi to co ma.
        Reasumując. Zastanów się do czego potrzebujesz samochodu, policz jeszcze raz
        pieniądze, pochodź z kimś po salonach, koniecznie weź jazdy próbne- to nic nie
        kosztuje i wybierz nie zwracając specjalnie uwagi na doradców.
        Jeśli używany to rozważ samochody z gwarancją, strony: Fiata Toyoty, Forda.
        Pozdrawiam i napisz co wybrałaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka