Gość: Mewa IP: *.uni.lodz.pl 20.07.01, 11:06 Proszę mi wyjaśnić co to jest i jak to działa Dziękuję Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: M Re: Co to jest immobilizer? IP: *.uni.lodz.pl 20.07.01, 13:19 Czy ktoś może mi to wyjaśnić??? Link Zgłoś
Gość: PiL Re: Co to jest immobilizer? IP: 212.244.170.* 20.07.01, 13:29 Mewa = M ? Wyjaśniam krótko. Kilka zazwyczaj przerw w obwodach elektrycznych i elektronicznych zamykanych urządzeniem rozpoznającym kod Twojego kluczyka lub breloczka, oczywiście wyposażonych w emiter takiego kodu (stałego lub zmiennego - jak w autoalarmach). Po wyjęciu kluczyka przerwy są otwierane i tym samym niemożliwe jest uruchomienie silnika. Ale złodziejuchy (przykre!) i z tym podobno już sobie radzą... Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Co to jest immobilizer? IP: 195.116.107.* 20.07.01, 13:43 Gość portalu: Mewa napisał(a): > Proszę mi wyjaśnić co to jest i jak to działa > Dziękuję Jest to bardzo podstawowe zabezpieczenie samochodu, montowane zazwyczaj przez producenta samochodu z racji wymagań ubezpieczenia AC. Fabryka "przerywa" obwód zawsze w tym samym miejscu, więc dla zwykłego majsterkowicza uruchomienie pojazdu stanowi to problemu. PZDR Link Zgłoś