Dodaj do ulubionych

Co myslicie o Volvo S40?

IP: *.olsz.gazeta.pl 20.07.01, 18:09
U dilerow byla ostatnio wspaniala okazja - Volvo S40 z automatyczna
klimatyzacja, alufelgami, spoilerem, komputerem pokladowym i jeszcze kilka
cacek. O maly wlos nie skusilem sie na ten samochodzik. Ale postanowilem na
spokojnie to przeanalizowac. Co sie mowi i co myslicie o tym samochodzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ma Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.07.01, 09:12
      No piszcie! Ja tez jestem zainteresowany...Byl tu taki watek o Mitsubishi
      Carisma vs S40. Zaczynal sie rozwijac i umarl...a ja chce wiecej na ten temat!
      • Gość: jurek Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.wartsila-nsd.fi 24.07.01, 09:20
        Rozmawialem z Finem na ten temat wlasnie .I powiedział mi ,że jedyna różnica
        między Mitsubishi Carisma i Volvo S40 jast taka , że Mitsubishi jest lepsze .
        Ale może to była tylko czysta złośliwość.
        • Gość: ma Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.07.01, 10:57
          Gość portalu: jurek napisał(a):

> Rozmawialem z Finem na ten temat wlasnie .I powiedział mi ,że jedyna różnica
          > między Mitsubishi Carisma i Volvo S40 jast taka , że Mitsubishi jest lepsze .
          > Ale może to była tylko czysta złośliwość.

Ja przejechalem carismą ok. 80 tys. km i jak S40 jest gorsze, to nie
          chce...Carisma jest calkiem wygodna, ale ma fatalnie wygladajace wnetrze i bardzo
          glosne tylne zawieszenie. No i fotele mim zdaniem troche za twarde (chociaz lubie
          twarde, ale te sa naprawde jak stolki)
          • Gość: rafix Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: 213.77.91.* 25.07.01, 21:33
            pracowałem 4 rata w ponkcie dealerskim volvo i mam spore doswiadczenie odnosnie
            modelu s/v40. jest to samochod, ktory poczatkowo posiadal zbyt twarde
            zawieszenie (i to nie tylko na polskich drogach) ale wynikalo to z koncepcji
            tego modelu - mialo to byc volvo zupelnie inne od wszyskiego co firma
            produkowala dotychczas, cos o bardzo sportowym charakterze. Samochod przeszedl
            juz dwie modyfikacje zawieszenia i wszystkie egzemplarze po FL (model 2001 i
            wyzej) zachowuja sie w czasie jazdy rewelacyjnie. modele 1,6 i 1,8 posiadaja
            francuska skrzynie biegow (pozostalosc po niedoszlej do skutku fuzji volvo-
            renault) i mowijac krotko nie jest to szczyt wspolczesnej techniki. Samochod
            bardzo solidnie montowany (po 100.000 km mimo twardego zaw. nic nie trzeszczy),
            bardzo bezpieczny (widzalem kilka aut po powaznych wypadkach - kierowcy i
            pasazerom praktycznie nigdy nic sie nie stalo), z bardzo niezawodnymi
            silnikami, z nieduzym wnetrzem ale za to estetycznym i bardzo funkcjonalnym.
            Generalnie samochody po liftingu nie posiadaja juz zadnych wad. Polecam! (dla
            ludzi ktorzy nie lubia spotykac w ciagu dnia na ulicach zbyt wielu modeli auta
            ktorym samoemu sie podrozuje. Pozdrawiam, rafix
    • Gość: Tweed Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.grey.com.pl 24.07.01, 09:34
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> U dilerow byla ostatnio wspaniala okazja - Volvo S40 z automatyczna
      > klimatyzacja, alufelgami, spoilerem, komputerem pokladowym i jeszcze kilka
      > cacek. O maly wlos nie skusilem sie na ten samochodzik. Ale postanowilem na
      > spokojnie to przeanalizowac. Co sie mowi i co myslicie o tym samochodzie?

Dla mnie wielkie rozczarowanie. Przejechalem tym samochodem ostatnio ok. 4000 km po roznych
      drogach, od autostrad po waskie i krete drogi w Szkocji (wersja z kierownica z prawej strony). Z jednej
      strony to nie tak duzo, ale z drugiej wystarcza, aby zorientowac sie, z czym ma sie do czynienia.

Rozczarowanie dlatego, ze samochod podoba mi sie bardzo. I to i z zewnatrz i w srodku. Naprawde
      przyjemnie do niego wsiasc. Bardzo ladne wnetrze i deska rozdzielcza (oczywiscie to sprawa gustu).
      Bardzo wygodne siedzenia.

To, co uderzylo mnie najpierw - to zawieszenie. Przy predkosci ok. 100km/h trzesie i skacze, jezeli droga
      nie jest idealnie rowna. Wogole sie nie stabilizuje, caly czas cos sie tam dzieje. Ten egzemplarz co
      prawda mogl pochodzic sprzed przerobki zawieszenia, ktora byla przep;rowadzona jakies dwa lata temu.
      Podobno te nowe sa lepsze, ale nie osobiscie nie moge tego potwierdzic. Nie mam zastrzezen do
      trzymania sie drogi, jedzie jak po szynach, nawet na dosc szybkich ciasnych zakretach, ale komfort jest
      ponizej oczekiwan (szczegolnie, jak na image, ktorym Volvo cieszy sie w Polsce, ze o cenie nie
      wspomne).

Kolejna rzecza, ktora mi sie nie podobala, to skrzynia biegow. Podobno stanowi "dobra srednia", ale dla
      mnie jest nieprecyzyjna (nie sadze, ze to wplyw zmieniania biegow lewa reka). szczegolnie na poczatku
      czesto zdazalo mi sie wrzucac III zamiast I lub III zamiast V. Uprzedzajac ewentualne komentarze napisze,
      ze nie pamieta, abym mial takie problemy w innych samochodach i naprawde umiem poslugiwac sie
      skrzynia biegow. Ale ciebie akurat ten problem nie dotyczy, bo chciales kupic automat.

Silnik 1,8 - takim mialem przyjemnosc jezdzic jest dramatycznie nieelastyczny. Przyspieszanie na V biegu
      jest nierealne. Ten silnik dopiero nabiera mocy na wysokich obrotach. Nawet przy ruszaniu czuc brak
      mocy. Takze na "dwojce", kiedy np. "toczymy" sie w korku i w pewnym momencie mozna przyspieszyc,
      dodanie gazu nie oznacza od razu przyspieszania, raczej jest to mozolne nabieranie predkosci. Silnik ten
      nie jest takze specjalnie cichy.

Sa jeszcze drobiazgi, takie jak np. glosna praca wspomagania kierownicy.

Ogolnie - za pieniadze, ktore trzebaby wydac w Polsce na S40 znajdzie sie pewnie kilka lepszych
      propozycji. Nalezy tylko zapomniec o prestizu i imagu, jaki u nas daje Volvo.
    • Gość: MP Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.gazeta.pl 26.07.01, 12:43
      Jezdze S40 od kilku miesiecy i generalnie jestem zadowolony z tego samochodu. Kupilem samochod uzywany,
      z 1997 roku. To prawda, ze zawieszenie jest twarde (zwlaszcza jest to odczuwalne na nierownych drogach
      miejskich - w trasie jest to duzo mniej odczuwalne) ale dzieki temu samochód ten ma "straszliwą" przyczepność.
      Próbowałem doprowadzic samochód do poślizgu na zakręcie, naprawdę musiałem się wysilić aby zapiszczały
      opony. Wiem o czym mówię bo mam porównanie do Toyoty Celica. Dwulitrowy silnik, który mam faktycznie
      wydaje się lekko mułowaty (140KM), jednak auto osiąga setkę poniżej 10 sekund. Minusem jest to, że silnik
      trzeba wprowadzić w wyższe obroty aby było czuć kopa. Jednak z drugiej strony jazda na trzecim biegu
      z prędkościa 20 km\h nie jest problemem. Myślę, że wynika to wszystko z faktu, iż akurat ten silnik był
      projektowany dla wersji z turbiną, która zwiększa moc o 20KM. Natomiast bardzo mi się podobają możliwości
      tego silnika przy dużych prędkościach - powyżej 150 km\h samochód przyspiesza (wyraźnie czuć, że chce
      jechać) a nie rozpędza się jak niektóre inne.
      Silnik o pojemności 2l, 140 KM (czyli wcale nie tak mało), a samochód (pusty, bez paliwa) waży 1255 kg,
      przy prędkości ok 90 km\h (w trasie, przy spokojnej jeździe) pali poniżej 7 litrów, miasto (w tej cwili - lato,
      czasem włączona klimatyzacja ale mniejsze korki) ok 9,2 litra, w zimę miasto (zero oszczędzania, warszawskie
      korki) to 10 litrów, a trasa tak ok 120 - 140 km\h pali ok 8,5 litra, przy 190 km\h ok 20 litrów na stekę.
      Jeżeli chodzi o skrzynię biegów to ja nie mam problemów z "trafieniem" na właściwe przełożenie, jednakże
      to prawda, że trzeba "wyczuć" miejsce jedynki i trójki (na początku kilkakrotnie zdażyło mi się wrzucić
      trójkę zamiast jedynki - ale było to w ciągu pierwszych dwóch miesięcy użytkowania samochodu). Nigdy nie
      miałem żadnych problemów z trafieniem na piątkę. Natomiast nie podoba mi się słaba synchronizacja biegu
      wstecznego (zdarza się wejść ze zgrzytem). Jeżeli chodzi o wyglą samochodu to zależy od gustu
      ale dla mnie jest na 5, jednak kolega, który jeżdził Audi A4 powiedział że moje Volvo wygląda "Zimno" w środku
      (czarna tapicerka, półskóra na siedzenia, wykończenia drewniane, jasna podsufitka i wykończenie słupków)
      jednak porównanie do Carismy jest bezsensowne, łatwo zauważyć, dlaczego Carisma jest tańsza..
      Bardzo wygodne są siedzenia (i tu każdy kto w nich siedział miał taką opinię).
      Koszt przeglądu w ASO Volvo to ok. 1000 zł (kolega w Fordzie za Eskorta płaci 800). Wymiana tuleji w tylnych
      wahaczach to 300 zł (i te tuleje są wadą w s40 - bardzo szybko wybija się guma i słychać stukot - ale tylko na
      wertepach - dochodzący z zawieszenia).
      jeżeli masz jakieś pytania - to napisz
      Marcin
      • Gość: rafix Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 15:30
        jeśli chodzi o nieprecyzyjne zapinanie biegów w s40 to można to wyreguliwać w
        ASO Volvo (na pewno poradzą sobie z tym w firmie Skan-Car (Warszawa ul.
        Łopuszańska) lub w Lublinie (Lenartowicz- teraz jest to salon/serwis Mercedesa)

pozdrawiam

rafix
        • Gość: Jarek Re: Co myslicie o Volvo S40? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 26.07.01, 16:07
          My myslimy... myslimy... myslimy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka