Dodaj do ulubionych

Chrzczone paliwo w Wawie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 13:43
Ostatnio zatankowałem na stacji Neste na Ursynowie (Wawa) i zauważyłem, że
samochód ma teraz znacznie słabsze osiągi. Domyślam się, że paliwo jest
chrzczone.

Czy ktoś wie jak w takiej sytuacji postępować? Mam wrażenie, że odczuwalny
spadek mocy świadczy o dużej zawartości "dodatków" w benzynie. Czy nie grozi
to poważnym uszkodzenmiem silnika bądź katalizatora? Czy ważne jest aby nie
dochodzić do wysokich obrotów? Czy ktoś zna jakąś "pewną" stację w Warszawie?
Wcześniej myślałem, że tankowanie w stacjach należących do sieci jest
bezpieczne :(

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 07.10.03, 16:16
      a ja do tej pory myslalam, ze siec stacji Neste jest jedynym bezpiecznym
      miejscem gdzie mozna tankowac paliwo. A to dlatego, ze rafineria ta jako jedyna
      w Polsce sprowadza paliwo z zagranicy, reszta zagranicznych koncernow kupuje je
      od naszych rodzimych producentow(artykul we Wprost). A poza tym duzym ryzykiem
      jest dla Neste(stacji samoobslugowej)chrzcic paliwo. Ja nie zauwazylam zmian w
      pracy silnika w moim samochodzie, ale byc moze dlatego,ze jestem jeszcze
      kierowca z malym doswiadczeniem,
      pozdrawiam
      • Gość: Rad Bzdura! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 08.10.03, 10:46
        Gość portalu: zuza napisał(a):

> a ja do tej pory myslalam, ze siec stacji Neste jest jedynym bezpiecznym
        > miejscem gdzie mozna tankowac paliwo. A to dlatego, ze rafineria ta jako
        jedyna
        >
        > w Polsce sprowadza paliwo z zagranicy, reszta zagranicznych koncernow kupuje
        je
        >
        > od naszych rodzimych producentow(artykul we Wprost). A poza tym duzym
        ryzykiem
        > jest dla Neste(stacji samoobslugowej)chrzcic paliwo. Ja nie zauwazylam zmian
        w
        > pracy silnika w moim samochodzie, ale byc moze dlatego,ze jestem jeszcze
        > kierowca z malym doswiadczeniem,
        > pozdrawiam

Bzdura zuza, bzdura, Neste tak jak inne koncerny ciągnie paliwko z płockiej
        petrochemi. Wprost już nie raz wypisywał banialuki i tyle.

Pozdrawiam
        • Gość: xxxgrze Re: Bzdura! IP: 212.244.167.* 11.10.03, 17:31
          Ty i poprzednik pieprzycie głupoty. Neste kupuje paliwa w cytuję: "Żródłem
          dostaw paliw jest rafineria Grupy Lotos S.A. (
          www.neste.pl/artikkeli.asp?path=1992;4281;4283;4287;4292)". A tak poza
          tym nigdy nie miałem problemów z tym paliwem, no i ta cena Benzyna bezołowiowa
          95 za 3,16 PLN/l na początku września w Jankach
    • Gość: rudy Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: 5.3.1R* / *.abnamro.nl 07.10.03, 16:19
      ja tam nie tankuje,ale czesto bedac w Leclercu widze baaaardzo dlugie kolejki
      do tej stacji. Nie wiem czego. Moze przyczyna jest dosc niska cena paliwa,ale
      taka powinna byc,gdyz nie oplacaja pracownikow
      • Gość: verte Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 16:37
        Uważam Neste za b.dobre stacje.Z tym chrzczeniem paliwa to jakaś psychoza
        zapanowała.Każdemu zaczyna się wydawać,że mu lewego paliwa nalali i siliczek
        jakby tak ciut nieco gorzej chodził.90 % takich wypowiedzi to bujna wyobraźnia
        autorów.
        • stadox Re: Chrzczone paliwo w Wawie 07.10.03, 17:29
          Witam,
          Ja też tam tankuję. Własciwie wyłącznie tam, chyba że jeżdżę za granicę (zasięg
          po zatankowaniu do pełna mam ok. 1200 km więc mogę w wiekszości przypadków nie
          tankować "po drodze" tylko spokojnie wrócić do Naszej Kochanej Warszawy i tutaj
          napoić mego smoka).

Nigdy nie miałem problemów z jakością paliwka a myslę że na paliwie z Neste
          przejechałem w ciągu kilka lat jakieś 100.000 km zarówno zima jak i latem (co
          prawda zimą niezależnie od temperatury dodaję uszlachetniacza do ON)
          Podczas wakacji przejechałem ok. 6000 km po Europie (UE) i nie odczułem żadnej
          poprawy pracy silnika na rzekomo lepszym zagranicznym paliwie. IMHO to bzdura i
          subiektywne oceny szanownych wąsatych rodaków, którzy wreszcie mają szansę
          przejechać się porządna drogą więc od razu wydaje im się że auto "lepiej idzie
          na zachodnim paliwie".

pozdrawiam,
          • bms01pl Re: Chrzczone paliwo w Wawie 07.10.03, 17:55
            Stadox, nie mogę się zgodzić z Twoją wypowiedzią - jakość paliwa poza Polską
            (oczywiście w cywilizowanej części Europy) jest wg moich doświadczeń dużo
            lepsza, i to zarówno benzyn, jak i LPG. W tym roku jadąc do Francji zmuszony
            byłem zatankować belgijskiego paliwa na stacji Shell'a (i benzyny i LPG). Na
            tym paliwie zrobiłem sporo więcej kilometrów, niż na cieczy sprzedawanej w
            Polsce (niestety nie pamiętam już różnicy w przebiegu na tych dwóch bakach).
            Zachwycony byłem też ceną LPG w Belgii (gaz kosztował około 0,33 Euro za litr).
            Najlepszy natomiast gaz, na którym kiedykolwiek jechałem, zatankowałem w
            zeszłym roku podczas wyprawy do Chorwacji w jakiejś przygranicznej słoweńskiej
            wiosce, której nawet na mapach nie ma. Był co prawda droższy, niż wówczas w
            Polsce, ale jechało się na nim po krętych chorwackich drogach wyśmienicie.

A wracając do meritum sprawy - jakość paliwa z Nestle jest moim zdaniem dość
            dobra, niezłą benzynkę udaje się też czasem zatankować w stacjach sieci Jet.

Pozdrawiam, Bartek.
    • Gość: Paul Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: *.acn.pl / 10.72.4.* 07.10.03, 19:49
      Ja tankuje Pb95 od 3 lat tylko na Migdalowej (jak znasz U-snów)i uczciwie
      powiem dalej bede tak robił bo sie nie zawiodlem a jestem doswiadczonym
      kierowcą. Na innych stacjach nie eksperymentuję.
      Pozdr
      • Gość: Fredek Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: 2.5.STABLE* / *.kpwig.gov.pl 08.10.03, 10:22
        A Ja na Geancie, od początku powstania tej stacji i nigdy nic mi się nie
        przydażyło, samochód pali i poprzedni palił 7 litrów w mieście a na trasie 5,5-
        6 w zależności od prędkości. Po całej akcj ilewa stacja pojechałem na Geanta i
        nareszcie zero kolejek i benzyna po 3,13zł. I oczywiście do dzisiaj nic się nie
        wydarzyło i pewnie nie wydarzy:)). Pozdrawiam Fredek
        Aha i Auchan w Piasecznie też jest okiej tylko czasem za daleko:(((.
        • nekysz Re: Chrzczone paliwo w Wawie 09.10.03, 20:10
          Gość portalu: Fredek napisał(a):

> A Ja na Geancie, od początku powstania tej stacji i nigdy nic mi się nie
          > przydażyło, samochód pali i poprzedni palił 7 litrów w mieście a na trasie
          5,5-
          > 6 w zależności od prędkości. Po całej akcj ilewa stacja pojechałem na Geanta
          i
          > nareszcie zero kolejek i benzyna po 3,13zł. I oczywiście do dzisiaj nic się
          nie
          >
          > wydarzyło i pewnie nie wydarzy:)). Pozdrawiam Fredek
          > Aha i Auchan w Piasecznie też jest okiej tylko czasem za daleko:(((.

Mnie się jednak przytrafiło. Po zatankowaniu około 15l silnik zaczął wariować.
          Na biegu jałowym obroty w zakresie 800- 2000, przy ruszaniu szarpanie albo
          gwałtowny spadek mocy, tak jakby jeden cylinder wysiadł. Po wyjeżdzeniu
          trefnego paliwa objawy ustąpiły. Myśle, że benzyna miała solidnie zaniżoną
          liczbe oktanów - nastepowało wyraźne spalanie detonacyjne.
          Wtedy paliwa dostarczała firma krzak. Teraz po tych aferach wywiesili
          certyfikaty jakościowe, mam nadzieje, że będzie lepiej.
          Natomiast co do jakości w Neste to jestem pewien dobrej jakości paliwa.
          • Gość: Fredek Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: 172.10.11.* 10.10.03, 10:01
            Kfak, to miałeś niefart, ale dobrze, że wszystko dobrze się skończyło. wygląda
            na to, że miałem farta i akurat nigdy nie trafiłem lewego transportu:)). Ale
            dobrze że zrobili te akcję, bo przynajmniej teraz się będą pilnować z
            jakością:)). Pozdrawiam Fredek
    • Gość: Wicio Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: 2.4.STABLE* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.03, 20:34
      A ja tankuję zwykle w Auchan Piaseczno. Nie widzę powodu, żeby tankować drożej, jak mogę taniej. A na dodatek ta stacja przeszła pozytywnie ostatnią kontrolę. Polecam
      • Gość: Odin Neste - Jet IP: *.telia.com 08.10.03, 08:44
        Neste jest wlascicielka "Jet" sieci automatycznych stc.benzynowych ,sprzedaja
        benzyne najtaniej,sa zawsze pierwsi by ceny obnizyc i ostatni by je podniesc.
        Kfalifikacja benzyny (nie sprzedaja diesla) jest na srednim poziomie,a wiec nie
        najgorsza,warta swej ceny i nic pozatem. Pzdr.
      • doro6 Chrzczone paliwo wzdłuż Puławskiej 08.10.03, 12:26
        Wicio i Fredek ! Wymieniacie jeden po drugim najgorsze stacje w Warszawie i
        okolicy !!! Tankowałem, bo tanio, ale NIGDY WIĘCEJ !!!
        Dlaczego jedna z nich przeszła tę kontrolę, tego nie mogę pojąć.
        Może to ma coś wspólnego z tym 66 miejscem Polski w niesławnym rankingu ?
        Pozdr.
        R.
        • Gość: Fredek Re: Chrzczone paliwo wzdłuż Puławskiej IP: 172.10.11.* 09.10.03, 10:23
          A cóż takiego się stało, że już nigdy więcej??. Samochód zaczął jeździć żabką,
          stanął i nie chciał jeździć, palił 30% więcej benzyny niz na innych stacjach?.
          czy też może spadła ci dynamika, albo jeszcze coś innego?. Ja tam tankuję odkąd
          pamiętam i jakoś do dzisiaj nic się nie wydarzyło co najwyżej wcześniej były
          mega kolejki a teraz nic. Może nie podoba Ci się obsługa, trudno mnie zawsze
          mile obsługują a jeszcze kalkulator dadza żebym sobie policzył jak wyglądam ze
          spalaniem, same plusy o cenie benzyny nie wspomnę. Fredek
    • skolmi Re: Chrzczone paliwo w Wawie 09.10.03, 17:35
      Neste jest OK. Tankuję od trzech lat tylko u nich.
    • lolo271 Re: Chrzczone paliwo w Wawie 09.10.03, 17:46
      Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Ostatnio zatankowałem na stacji Neste na Ursynowie (Wawa) i zauważyłem, że
      > samochód ma teraz znacznie słabsze osiągi. Domyślam się, że paliwo jest
      > chrzczone.
      >
      > Czy ktoś wie jak w takiej sytuacji postępować? Mam wrażenie, że odczuwalny
      > spadek mocy świadczy o dużej zawartości "dodatków" w benzynie. Czy nie grozi
      > to poważnym uszkodzenmiem silnika bądź katalizatora? Czy ważne jest aby nie
      > dochodzić do wysokich obrotów? Czy ktoś zna jakąś "pewną" stację w Warszawie?
      > Wcześniej myślałem, że tankowanie w stacjach należących do sieci jest
      > bezpieczne :(
      >
      > Pozdrawiam

.......Jasny moral!
      Nigdy nie lej tam gdzie ksiadz.........
      • romek101 Re: Chrzczone paliwo w Wawie 10.10.03, 00:13
        Robiłem testy spalania porównując paliwo z shella Vpover95 z Nestle 95.
        Samochody testujące to Accord 2003(mój) i Almera 2002 (żony).
        Testy były osobne dla miasta i trasy. Po prostu lałem raz jedno paliwo a raz
        drugie do pustych baków.
        Drodzy państwo, Zadnych różnic w spalaniu nie było Zadnych!!!
        Nie wyczułem też zmiany mocy w jednym i drugim samochodzie.
        Na wolnych obrotach też wszystko gra.
        -----
        Byłbym zapomniał. Jedyna istotna różnica to cena. Znaczna różnica.
        -----
        Testowane paliwo pochodziło wyłącznie ze stacji Nestle i Shella po obydwu
        stronach ul.puławskiej w Warszawie (w okolicach Geanta).
        -----
        Jestem kierowcą od ponad 20 lat i niejedno "paliwo" już miałem w baku w
        niejednym samochodzie.
        POZDR
    • Gość: echo66 Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 00:24
      To prawda, niestety.
      W zeszłym tygodniu, po zatankowaniu Pb95 na Neste pod mostem Grota, samochód
      miał ewidentny brak mocy.Piszę "niestety" ponieważ przez ostatnie trzy lata
      nie miałem żadnych problemów z ich paliwem.
    • Gość: Odin Re: Chrzczone paliwo w Wawie ... IP: *.telia.com 10.10.03, 08:08
      ... nie narzekaj ,ciesz sie ze w Czestochowie nie tankowales ,w Chrzescijanskim
      Kraju przeciez zyjesz. Pzdr.
    • Gość: robert u mojej zony po Neste zapala się IP: *.acn.pl 10.10.03, 08:19
      kontrolka silnika. A po BP gaśnie. Ot taka zabawa:)
      • Gość: Odin Re: u mojej zony po Neste zapala się IP: *.telia.com 10.10.03, 08:58
        ... jakies pelne mistycyzmu auto Zona Twoja ma ,albo tez wszyscy chrzcza na
        wyscigi- kto lepszym chrzczycielem jest, sprawa dla occa dobrodzieja ??.
        • Gość: Rycho Re: u mojej zony po Neste zapala się IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 10.10.03, 09:09
          Tankuję prawie wyłącznie na Neste pod Leclerkiem w Warszawie i zawsze do tej
          pory ok.Eksperymentowałem z różnymi benzynami w kraju i zagranicą i wniosek mam
          jeden:tankuję tylko tam gdzie taniej,bo innej różnicy niż cena między nimi nie
          zauważam.Pozdr
    • Gość: Paweł Re: Chrzczone paliwo w Wawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 09:20
      Wczoraj zatankowałem jeszcze raz w Neste na Ursynowie i zauważyłem, że moc
      silnika wzrosła. Teraz jest po prostu ok. Na podstawie tego co piszecie
      wygląda, że stacja miała jednorazową wpadkę. Zobaczymy co będzie dalej. Do 3
      razy sztuka. Pozdr
      • Gość: Adam Neste Tak, Orlen NIGDY!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 10.10.03, 21:08
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Wczoraj zatankowałem jeszcze raz w Neste na Ursynowie i zauważyłem, że moc
        > silnika wzrosła. Teraz jest po prostu ok. Na podstawie tego co piszecie
        > wygląda, że stacja miała jednorazową wpadkę. Zobaczymy co będzie dalej. Do 3
        > razy sztuka. Pozdr

Też tam wczoraj zatankowałem Pb 95 po 3,19 i jestem zadowolony. Raz, że
        samochód jeździ O.K. Dwa, że gdybym zatankował w PKN Orlen po 30 groszy za litr
        więcej to miałbym kaca moralnego, że za moje pieniądze jakiś pieprzony kacyk z
        partyjnego rozdania kupił sobie dom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka