mala25-2 23.10.08, 21:12 poszukuje audi a4 kombi z 2003/2004, tylko zastanawiam sie czy warto kupic sutomat czy lepiej zostac przy manualnej skrzyni? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kontik_71 Re: automat czy manual? 23.10.08, 21:16 Moim zdaniem zdecydowasnie automat. To machanie durna wajcha i zabawy ze sprzeglem sa out :) Link Zgłoś
charlie_x Re: automat czy manual? 23.10.08, 21:34 zdecydowanie tak.Komfort,wygoda zwlaszcza w miescie.Poza tym w aucie z automatem masz z reguly lepsze wyposazenie i wzmocniony uklad hamulcowy. Link Zgłoś
racjusz Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:08 > wzmocniony uklad hamulcowy. ta, kotwice dorzucają i to jest też to dodatkowe wyposażenie Link Zgłoś
roll Tylko automat 23.10.08, 22:14 Mam od 8 lat w volvach.Z sekwencją i bez.Według mnie sekwencja to zbytek zupełnie nie jest przydatny i szkoda się na to podpalać. Link Zgłoś
kontik_71 Re: Tylko automat 23.10.08, 22:22 Tu sie nie zgodze.. sekwencyjna jest przydatna, chocby do hamowania silnikiem.. Link Zgłoś
scag Re: Tylko automat 24.10.08, 02:29 kontik_71 napisał: > Tu sie nie zgodze.. sekwencyjna jest przydatna, chocby do hamowania silnikiem.. Nie jestem mechanikiem i o automatach wiem niewiele, ale kiedys mialem amerykanska wersje mistsubishi galant 2.4 l automat, rocznik '94, zdecydowanie niesekwencyjny a hamowal silnikiem wysmienicie. Nawiasem mowiac auto zrobilo na tej skrzyni ponad 250 000 mil i jak je sprzedalem to zwawo odjechalo o wlasnych silach. To byl moj pierwszy automat w zyciu i od tego czasu tylko automat. Link Zgłoś
dewulot1 Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:22 > > wzmocniony uklad hamulcowy. Przynajmniej pedal hamulca w automacie jest szerszy. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:28 Kurcze, Ty mnie tu nie strasz.. moj pedal hamulca ma normalna szerokosc.. czyzbym nie mial wzmocnionego ukladu hamulcowego? Kupilem jezdzaca trumna??? :O Link Zgłoś
mala25-2 Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:31 a czy to prawda ze te skrzynie sa awaryjne i ze auto zuzywa wiecej paliwa? Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:38 Zero problemow.. A co do spalania.. Subaru Outback w gorzystym terenie ma spalanie srednie 8.5l.. wiec chyba nie jest to jakos strasznie tym bardziej, ze mam darmowe paliwo wiec specjalnie nie oszczedzam. Link Zgłoś
racjusz Re: automat czy manual? 24.10.08, 14:20 panie chwalipięta, Obk jest raczej wyjątkiem od reguły jeśli chodzi o różnice w spalaniu mt vs aut. Generalnie AUTOMATY PALĄ WIĘCEJ, czasami dużo. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 24.10.08, 14:28 Ee a czym to ja sie tak strasznie chwalilem? Stwierdzam jedynie fakty, potrzebne do oceny spalania i tyle.. Gdybym mial Bugatti to moznaby mowic o chwaleniu sie.. Outback jest wolem roboczym i niczym wiecej. Link Zgłoś
trypel Re: automat czy manual? 24.10.08, 14:43 racjusz napisał: > panie chwalipięta, Obk jest raczej wyjątkiem od reguły jeśli chodzi > o różnice w spalaniu mt vs aut. > Generalnie AUTOMATY PALĄ WIĘCEJ, czasami dużo. Stare 3 czy 4 biegowe tak, zwłaszcza te co pracowały na permanentnym poslizgu. Ale dzisiejsze już nie. S-tronic w audi nie wiem czy zwieksza choć o 0,5 l spalanie a mój multitronic owszem zwiększa w miescie (poniżej 7,5 nie da rady zejść) ale za to zmniejsza w trasie (rejon 6 l podczas szybkich przelotów autostradowych 120-180.) Link Zgłoś
v-6 Re: automat czy manual? 24.10.08, 19:54 racjusz napisał: > Generalnie AUTOMATY PALĄ WIĘCEJ, czasami dużo. Klasyczne tak. Multitronik niewiele więcej. DSG "mokre" 6-biegowe minimalnie więcej. DSG "suche" 7-biegowe mniej. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
jorn Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:30 > > > wzmocniony uklad hamulcowy. > > Przynajmniej pedal hamulca w automacie jest szerszy. Dzięki czemu można hamować obiema nogami:) A tak poważnie - do automatycznej skrzyni biegów przekonałem się w dniu, kiedy pierwszy raz miałem okazje ją wypróbować. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 23.10.08, 22:34 Latwy jestes :P ja mialem peugeota z tradycyjnym automatem, nastepny byl za manulana bo sie "stesknilem" a obecne i kazde nastepne ot juz tylko automat Link Zgłoś
trypel Re: automat czy manual? 24.10.08, 10:20 Jesli mówisz o multitronicu (nie wiem czy już był wtedy) to sam tu przeczytałem że jest stosunkowo awaryjny i nie przezywa wiecej niż 150 tys km. Mój na razie jest po 16 tys wiec cieżko powiedzieć ile jeszcze pociągnie ale na przeglądzie gość pierwsze przy stoliku zapytał czy czipujemy na 170KM a potem jak sie dowiedział że mam multitronica to sie natychmiast wycofał i powiedział że wtedy bedę miał problemy. Ja jestem zadowolony i do ręcznej bym nie wrócił. Ale fakt że bez przejcia na tryb ręczny coś takiego jak hamowanie silnikiem nie istnieje. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 24.10.08, 10:30 Ale fakt że bez przejcia na > tryb ręczny coś takiego jak hamowanie silnikiem nie istnieje. peugeot mial taki patent, ktory troche poprawial hamowanie silnikiem w tradycyjnym automacie.. Nie mam pojecia jak to funkcjonowalo, ale funkcjonowalo :) Link Zgłoś
trypel Re: automat czy manual? 24.10.08, 10:42 multitronic nie hamuje silnikiem bo jak zauważyłem priorytetem we wzajemnych ustawieniach silnik/skrzynia jest najnizszy poziom hałasu i emisji spalin w związku z czym skrzynia cały czas stara sie być na najwyższym przełożeniu czyli np jadąc 60/godz mam koło 1200 obrotów a to nie sprzyja hamowaniu. W takiej sytuacji jak sie zbliżam do skrzyzowania i chce mi sie bawić (rzadko) to przerzucam na manualny tryb i ze 4-5 biegów w dół. Wtedy działa oczywiscie. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat czy manual? 24.10.08, 10:56 Ja zauwazylem, ze gdy zmienia, na tryb sportowy to wtedy hamowanie jest dosc skuteczne, ale oczywiscie gdy jest gorka i koniec drogi to bez recznej zmiany sie nie obejdzie :) Link Zgłoś
trypel Re: automat czy manual? 24.10.08, 11:00 OK jak przerzuce na tryb sportowy to bede miał 500 obrotów więcej i bedzie dociągało do 4500 przy ostrej jezdzie ale w czasie zjazdu z góry i tak bedzie trzymało stabilne 1500-1700 a to za mało do hamowania. Po prostu to jest boska skrzynia ale ma złe priorytety :D Link Zgłoś
wowo5 Re: automat czy manual? 25.10.08, 01:53 Juz od 9 lat jezdze automatami i sobie chwale. Kiedys sobie wmawialem, ze automaty sa dla polglowkow i leni ale wystarczy ugrzeznac w porzadnym korku by sie wyleczyc z manuala. Manual to przezytek. Moja kumpela, ktora zarzekala sie, ze w zyciu nie kupi manuala kiedys pozyczyla ode mnie samochod bo jej wkasny (z manualem) sie zepsul i od tej pory sie przekonala. Kupila Audi A4 2.0T Quattro oczywiscie z automatem. I sobie chwali. Link Zgłoś
vandermerwe Boze Narodzenie czy Wielkanoc? 25.10.08, 06:14 Z calej tej dyskusji dla Autorki watku nic nie wynika. Jedno mozna wywnioskowac, ze decyduja preferencje czysto osobiste -np "wowo5" od 9 lat lubi i chwali sobie skrzynie automatyczna a "vandermerwe" od wielu lat uzywa i chwali sobie ( nawet w ruchu miejskim) skrzynie konwencjonalna. Czyli o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkanocy. I to by bylo na tyle - jak kiedys mawiano Link Zgłoś
a-ndrzej Re: automat czy manual? 25.10.08, 08:28 Tez sobie tlumaczylem ze automat zabiera przyjemnosc jazdy, i takie tam. Od pierwszego auta z automatem, nigdy nie wroce do manualnej skrzyni. Robie duze przebiegi, a jazda bez koniecznosci wajhowania biegow, meczy o polowe mniej. Nie ma juz sily zebym np. ze wzgledu na bardzo okazyjna cene, kupil dla siebie samochod bez automatycznej skrzyni. Link Zgłoś