Dodaj do ulubionych

Dziwna maź pod korkiem oleju

26.10.03, 13:34
Witam
Ostatnio wymieniałem olej w samochodzie i po ok. miesiącu przy sprawdzaniu
oleju spostrzegłem na korku oleju od spodu dziwną maź wygladem przypominającą
musztarde. Nigdy czegoś takiego tam nie było. Czy ktoś może mi powiedzieć czy
spotkał się już z czymś takim i co to jest? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mati_ Re: Dziwna maź pod korkiem oleju IP: *.icpnet.pl 26.10.03, 13:36
      Płyn chłodniczy dostaje się do oleju.Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą się
      kończy.
      Taka moja diagnoza w każdym razie.
    • Gość: A Re: Dziwna maź pod korkiem oleju IP: *.netspeed.com.au 26.10.03, 13:53
      Woda w oleju. Niekoniecznie problem. Zalezy czy ubywa plyn chlodniczy. Jesli
      nie to jest OK. Powodem jest kondensacja pary wodnej w silniku. Jesli jezdzisz
      krotkie odcinki to silnik nie nagrzewa sie wystarczajaco aby woda odparowala z
      oleju. Powinno sie czesciej zmieniac olej, np. co 5k km lub 3 miesiace.
      Powodzenia,
      A
    • Gość: 130rapid Bez paniki! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 13:58
      Jeżeli olej na miarce nie jest dziwnie spieniony, nie ma konsytencji kremu, nie
      ma dziwnych kolorów (kawa z mlekiem, musztardowy, sraczkowaty, itp.), jeśli go
      nie przybywa, jeśli przy pracującym silniku w zbiorniczku wyrównawczym układu
      chłodzenia nic nie bąbli, jeśli nie ma gęstego białego dymu z wydechu przy
      ciepłym silniku, to uszczelka pod głowicą jest OK.

Dziwna maź na korku oleju, gdy zrobi się chłodniej, to nic szczególnie
      niepokojącego. To pozostałość wody (wilgoci), która kondensuje się w stygnącym
      silniku, a potem próbuje wydostać się tędy z silnika po jego rozgrzaniu.

Jest tylko jeden wniosek - silnikowi przydałoby się kilka dłuższych tras, w
      dość wyśrubowanym tempie, żeby się solidnie przedmuchał i wygrzał.
      • Gość: Michal Re: Bez paniki! IP: *.telia.com 26.10.03, 15:40
        Podpisuje sie pod postami A i Rapida130 nic dodac i nic ujac.Pzdr.Michal
        P.S rapid co slychac?
        • Gość: 130rapid Re: Bez paniki! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 17:04
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> P.S rapid co slychac?

Dzisiaj luz blues, jadę sobie w wieczorną trasę, ca 150 km (trza starą ciotkę
          przywieźć na święta), w sam raz żeby się przejechać w przyjemny sposób - drogi
          lokalne, puste i gładkie.

Projekt "Amazon" na razie zamrożony, ale we wtorek wyposażam samochód w nowe
          przednie amortyzatory, potem zamiana opon na zimowe i wtedy chyba nabiorę
          ochoty na specjalny wyjazd - jest jedno Volvo do obejrzenia, 240 km ode mnie,

Po cenie (tyle co za tani skuter) wygląda, że jeździ, ale nadaje się do
          gruntownego remontu. Muszę tylko zadzwonić i obgadać. Obejrzeć w końcu nikt nie
          broni...

Największy ból to nie odległość, tylko trzeba znaleźć jeden całkiem wolny
          dzień. :-(
    • cartilian Re: Dziwna maź pod korkiem oleju 26.10.03, 17:30
      Dzięki za pomoc sprawdze teraz dokładnie poziom płynu chłodzącego, myślałem że
      to olej był jakiś stary albo coś z nim nie tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka