Dodaj do ulubionych

90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami !

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 21:39
Sam myślałem kiedyś, że jest odwrotnie i wierzyłem w siłę rozumu.
Po przeanalizowaniu własnych przypadków kupna i przypadków moich znajomych,
wiem na 100 %,że prawie wszyscy podchodzą do sprawy emocjonalnie. Zwyczajnie
kupujemy to, co się nam podoba. Pozostałe autka uważamy za ohydę,tandetę,złom
itd...
Oczywiście gromada przemądrzalców i złośliwców powie zaraz że opowiadam
gupoty.Oni bowiem kierowali się rozumem, czyli ceną i zrobili doskonały
interes ! Ale kupując tani samochód kupowali dziadowski samochód ! Dali się
oszukiwać sprzedawcy, który wmówił im,
że nowe auto za 20000, jest tyle samo warte, co za 30000.
Obserwuj wątek
    • Gość: unhappy Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! IP: *.toya.net.pl 04.08.01, 21:51
      Masz racje... opowiadasz głupoty. Po co wogóle zaczynałeś taki wątek. Chcesz
      udowodnić innym na siłe że są debilami? Nudzi Ci się??? Jak nie masz co robić
      to idź marudzić na inne forum.
      • Gość: GRZEGORZ Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 14:07
        NICZEGO NIE ROZUMIESZ UNHAPPY !
        FACETOWI CHODZI TYLKO O TO, ŻE KIERUJEMY SIĘ CZĘSTO EMOCJAMI, A POTEM WYMYŚLAMY
        MĄDRE UZASADNIENIA !
        • sarastro Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! 09.09.01, 12:36
          Zgadzam się z autorem tego wątku. Sam zresztą poruszałem ten temat w
          wątku "Skoda-paranoja".
          Gdybyśmy nie kierowali się emocjami, nie kupowalibyśmy samochodów wchodzących
          na rynek, które:
          1. są drogie nieproporcjonalnie do tego, co sobą prezentują, bo przepłacasz za
          nowinkę
          2. często ujawniają się w nich wady wychodzące dopiero w eksploatacji, które
          czasem się ukrywa, a czasem naprawia
          3. przepłacasz za nową stylistykę nadwozia, kształt świateł itd, a nie za to,
          że samochód jest rzeczywiście lepszy.

Gdyby kupować rozumem, a nie emocjami, to nikt nie kupiłby Matiza, Ka, Astry
          II, Fokusa, Fabii w momencie ich pojawienia się na rynku.
          • civic_vtec Re: 90 % ludzi ... do sarastro 09.09.01, 15:35
            Dopisz itd na koncu listy, bo oberwiesz od Tych co uwielbiaja te wlasnie
            marki :-)))

A ja dopisze - nowej Hondy Civic ;-)

vtec
            • sarastro Re: 90 % ludzi ... do sarastro 09.09.01, 18:45
              itd... :-))) Dzięki, vtec. Oczywiście chodzi tu nie o tę czy inną konkretną
              markę - dałem przykłady. Przykład wątku z Alfą pasuje tu jak ulał - 147, nowy
              model i skrzynia jest niedopracowana. Powtarzam - nigdy bym nie kupił
              samochodu, który jest na rynku krócej niż, powiedzmy, rok.
              • Gość: rico Re: 90 % ludzi ... do sarastro IP: 195.136.25.* 10.09.01, 07:53
                Zgadzam sie z przedpiszącym. Ja też nigdy nie kupiłbym nowego modelu i to
                obojetnie jakiej firmy zaraz na wejściu nowego modelu. Lepiej odczekać
                przynajmniej 1 rok i dopiero wtedy kupować. Wiecie jakie są najbardziej
                awaryjne samochody? Wszelkiego typu vany a rekordy awaryjności bije renault
                scenic. A wiecie dlaczego? Bo te auta produkuje sie dopiero od kilku lat i są
                po prostu jeszcze niedopracowane. Dużo wody w Wiśle przepłynie zanim wszelkie
                vany (niekoniecznie francuskie) osiągną przyzwioty poziom.
                • Gość: MAĆ Re: 90 % ludzi ... do sarastro IP: *.bresa.com.pl 10.09.01, 15:39
                  scenic, citroen czy dacia każdemu się podoba inny i każdy ma prawo kupic to co
                  lubi.moim zdaniem rzecz w serwisie- w jego jakości. był taki wątek o sławetnej
                  xarze. jakby serwis stanął na wysokości zadania to byłoby ok. wymieniliby
                  szybko motor, kupili by kwiaty dla żony albo dziewczyny właściciela i byłoby
                  dobrze. a tak była nerwówa i mięso.
                  kolezanka w szczecinie jak odbierała saxo to jej obsługa podp. dywaniki. ale
                  koleżanka charakterna jest, zrobila grande i dywaniki sie znalazły.
                  taki serwis. rodem ze starego dobrego polmozbytu. poz,mac
    • Gość: Gość Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 08.09.01, 23:09
      Gość portalu: Darek napisał(a):

> Sam myślałem kiedyś, że jest odwrotnie i wierzyłem w
      > siłę rozumu.
      > Po przeanalizowaniu własnych przypadków kupna i
      > przypadków moich znajomych,
      > wiem na 100 %,że prawie wszyscy podchodzą do sprawy
      > emocjonalnie.

Oczywiście. Kto nie wierzy, niech sobie popatrzy na
      tematy wątków w tym forum. Można się sprzeczać jedynie
      czy 90%, czy mniej albo więcej.
    • Gość: XXL Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! IP: *.rsk.pl 09.09.01, 14:26
    • Gość: trurl Re: 90 % ludzi przy zakupie samochodu kieruje się głównie emocjami ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 15:28
      Twoje stwierdzenie jest truizmem.Wyobrażam sobie że zupełnie "na zimno" ,tylko wg . kryteriów
      rozumowych są w stanie kupować auta absolwenci wydziąłów samochodowych Politechnik czy inni podobni
      specjaliści , choć i to nie jest wcale pewne.A jak ma postępować zwykły "szary" obywatel mający do wyboru
      kilka podobnych samochodów za podobną cenę mamiony dodatkowo agresywnymi reklamami i otumaniany
      rozmaitymi "obiektywnymi" testami w prasie czy TV podpierający się dodatkowo pewnymi obiegowymi
      opiniami.Faktycznie śmieszna jest tylko żarliwość z jaką później szczęśliwi mniej lub bardziej nabywcy bronią
      słuszności swojego wyboru.No ale naprawdę bardzo trudno jest umieć przyznać się do błedu i zachować
      pełnię obiektywizmu w ocenie swojego często dość kosztownego nabytku.PZDR.
    • Gość: Darek Re: Do dyskutantów ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 22:00
      Nie chciałem nikogo obrazić ."Unhappy" musi być naprawdę nieszczęśliwy, żeby
      tego nie zauważyć ! Wielu przyznało mi rację. Z jednej strony jesteśmy
      zwyczajnie manipulowani przez firmy samochodowe, z drugiej strony każdy stara
      się kierować swoimi gustami ( albo gustami żony lub dziewczyny ).Nie lubię
      tylko osób nawiedzonych, którzy są fanatykami swoich samochodów !
    • Gość: Tomasz Re: kupujcie zatem najlepsze !!! IP: 193.59.192.* 10.09.01, 09:55
      Kupujcie zatem TOYOTY - najbardziej bezawaryjne auta na tej planecie !!!
      Chętnie kupiłbym STARLET-kę lub YARIS-a. Co Wy na to???
      3 lata gwarancji powala na kolana !!!!
      • Gość: bObO Re: kupujcie zatem najlepsze !!! IP: 212.244.192.* 10.09.01, 10:01
        Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Kupujcie zatem TOYOTY - najbardziej bezawaryjne auta na tej planecie !!!
        > Chętnie kupiłbym STARLET-kę lub YARIS-a. Co Wy na to???
        > 3 lata gwarancji powala na kolana !!!!

Jak wszyscy będą kupować Toyoty, to ich awaryjność niewątpliwie wzrośnie za
        sprawą konieczności nadążenia z podażą za rosnącym popytem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka