Dodaj do ulubionych

Rowerzysci! Łączcie sie!

IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 14:46
Chcialem zaapelowac do wszystkich rowerzystow aby nie bali walczyc sie o
swoje. Ile razy zdarzylo sie wam ze mimo iz mieliscie pierwszenstwo przejazdu
jakis cham zajechal wam droge?? Po tym co powiedzial mi znajomy ( a jezdzi
rowerem doslownie wszedzie) postanowilem sprobowac jego sposob. Wjechal w
auto, ktore zajechalo mu droge (na dodatek auto wyjezdzalo z zatoczki
autobusowej!!), na poczatku gosc zaczal mu wyc ze mu walna w auto i zadal od
niego odszkodowania (w rezultacie skonczylo sie odwrotnie, poniewaz moj
znajomy zaproponowal zadzwonic po policje). Jak sie wszyscy domyslaja gosc
zlamal dwa przepisy. Kidy byla mowa o policji od razu zmienil zdanie i
zaplacil mojemu znajomemu 50 zlotych... Ja zrobilem cos podobnego bo znudzilo
mi sie hamowac gdy jakis burak zajezdza mi droge. Ja dostalem 30 zlotych
(zawsze to cos). Mnie nic sie nie stalo (rowerowi tez) a gosc
najprawdopodobniej nastepnym razem bedzie uwazal. Polecam to jest sprawdzony
sposob !! Pozdrawiam oczywiscie wszystkich kulturalnych kierowcow (ktorych
niestety wciaz jest za malo)
Obserwuj wątek
    • name2 Re: Rowerzysci! Łączcie sie! 01.11.03, 14:52
      DZIĘKI ostatnio gdybym nie uciekła na chodnik,to nie wiem co by było.Od tamtej
      pory boje sie jeżdzic rowerem.
      • Gość: dzemik kokosowy Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 14:57
        Nie ma sie czego bac... o ile to bylo auto osobowe bo z tirem czy busem
        probowac nie radze :) Po prostu przychamowywujesz do jakich 10-15 km i walisz
        gosciowi w drzwi (najlepszy efekt). Tobie raczej nic sie niestanie...Dla
        bezpieczenstwa polecam kask :)
        • Gość: verte Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 15:14
          Gość portalu: dzemik kokosowy napisał(a):

> Nie ma sie czego bac... o ile to bylo auto osobowe bo z tirem czy busem
          > probowac nie radze :) Po prostu przychamowywujesz do jakich 10-15 km i walisz
          > gosciowi w drzwi (najlepszy efekt). Tobie raczej nic sie niestanie...Dla
          > bezpieczenstwa polecam kask :)

Nie namawiaj innych do robienia takich rzeczy bo...zaczną to robić,także ci co
          jeżdżą samochodami.Gdybym myślał jak ty i każdemu idiocie na rowerze
          zajeżdżającemu mi drogę ładował się w bok to paru,parunastu wysłałbym już do
          kostnicy.Poza tym rowerami nie powinno się jeździć po ulicach w mieście.Z
          resztą to b.niezdrowe.
          • Gość: dzemik kokosowy Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 15:21
            Verte to co ja mam sobie kur** kupic helikopter, albo brac rower pod pache i z
            nim chodzic?? Wez nie cuduj... bo mnie po prostu rozsmieszasz... A dla twojej
            wiadomosc jadac w miescie moge sobie rownie dobrze jechac srodkiem ulicy...
            Przyklad masa krytyczna jakis miesiac temu w katowicach. I jakos nikt z
            kilkutysiecy rowerzystow nie dostal mandatow.... Nie zapominaj ze rower jest
            pelnoprawnym uczestnikiem ruchu... A powiedz kto czesciej robi wioche na
            ulicach kierowcy aut czy rowerzysci ?? I serdecznie cie pozdrawiam... Autem tak
            apropo tez po miescie sie nie powinno jechac bo to szkodzi srodowisku ;p
            • mr.elwood Re: Rowerzysci! Łączcie sie! 01.11.03, 15:29
              Nie mozesz jechac srodkiem ulicy :)
              • Gość: dzemik kokosowy Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 15:32
                Wiesz srodek ulicy to pojecie wzgledne... mi chodzilo bardziej o pas :)
                Pozdrawiam
          • name2 Re: Rowerzysci! Łączcie sie! 01.11.03, 15:33
            Gość portalu: verte napisał(a):

> Gość portalu: dzemik kokosowy napisał(a):
            >
            > > Nie ma sie czego bac... o ile to bylo auto osobowe bo z tirem czy busem
            > > probowac nie radze :) Po prostu przychamowywujesz do jakich 10-15 km i wal
            > isz
            > > gosciowi w drzwi (najlepszy efekt). Tobie raczej nic sie niestanie...Dla
            > > bezpieczenstwa polecam kask :)
            >
            >
            > Nie namawiaj innych do robienia takich rzeczy bo...zaczną to robić,także ci
            co
            > jeżdżą samochodami.Gdybym myślał jak ty i każdemu idiocie na rowerze
            > zajeżdżającemu mi drogę ładował się w bok to paru,parunastu wysłałbym już do
            > kostnicy.Poza tym rowerami nie powinno się jeździć po ulicach w mieście.Z
            > resztą to b.niezdrowe.
            A gdzie mam jezdzić rowerem na księżycu?Rower nie zanieczyszcza spalinami,
            szczegolnie w mieście gdzie jest takie duze skupisko ludzi,i brakuje swiezego
            powietrza ,a przyczyniaja się do tego samochody.
    • Gość: aki Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.protonet.pl 01.11.03, 15:57
      no wiesz -mam rower za kilka tysiecy tak wiec 30 zł mam w d.... ale pomysł sam
      w sobie niezły
      chociaz watpie czy nauczysz tym kultury kierowcow w stosunku do rowerzystów
      • Gość: dzemik kokosowy Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 21:52
        Wiesz aki... to juz zalezy jak bardzo gosc zlamal przepisy i jak gruby ma
        portfel :) A ani mnie ani rowerowi nic sie nie stalo... I ten wyczyn nie ma za
        duzo z kaskaderstwem. Bo to czeba mocno puknac zeby gosc sie polapal ze w niego
        wjechalem ?? Pozdrawiam. A drugi sposob to wolac policje i nie dawac sie
        przekupic, ale wtedy kto zarobi ?? :)
        • Gość: verte Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.03, 23:02
          Gość portalu: dzemik kokosowy napisał(a):

> Bo to czeba mocno puknac zeby gosc sie polapal ze w niego wjechalem

Trzeba to się było w szkole podst.uczyć elementarnych rzeczy.Niestety już
          raczej za późno.Trzeba się teraz lepiej puknąć w główkę analfabeto.
    • Gość: Rav Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.03, 16:34
      Faktycznie, niektórym przyda się taka nauczka, bo to zwykłe świństwo wymuszać
      na rowerzyście.

Z drugiej strony- niezły z Ciebie i kolegi musi być kaskader!

Ale i co poniektórzy rowerzyści też przeginają- dla takich mam klakson i "kilka
      pozdrowień" przez okno.

W ogóle jak się ktoś zanadto ujawnia ze swoją premedytacją i łamie przepisy na
      bezczelnego, to jakaś nauczka się należy. Może to jest jakiś sposób?

pozdrawiam
    • Gość: adekwat Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.chello.pl 01.11.03, 22:07
      Kolego radzil bym poczytac twoja wypowiedz i pozostalych forumowiczów na zimno!
      Czy nie jest to nastawianie jednych na drugich!?Przeciez zyjemy w tych samych
      miastach,po zejsciu z roweru lub opuszczeniu wozu wszyscy jestesmy piesi!Pewnie
      mozna sie pozabijać jesli oto ci chodzi!Tylko tak sobie mysle ze rower ma chyba
      mniejsze szanse niz auto.A co do chamstwa to dam ci przyklad z Wawy.Bulwary nad
      Wisłą,lato pełno ludzi,jest sciezka dla rowerow jest i oddzielnie chodnik dla
      pieszych.Rowerzysci i tu i tu!Wiec za przeproszeniem "inteligenciku"troche
      pokory i szacunku dla innych bo ci kiedys ktos przyłozy liścia i poco ci to?
      • Gość: dzemik kokosowy Re: Rowerzysci! Łączcie sie! IP: *.cidernet.pl / 80.48.249.* 01.11.03, 22:34
        A co mam zrobic jak tych cudnych i opisywanych sciezek rowerowych w moim
        miescie jest 7 km ?? i te rozliczne sciezki prowadza do lasu :/ a ja chce
        dojechac do jakiegos miejsca w centrum ?? i tu rozroznijcie jedna kwestie od
        drugiej. Nie wymuszam na chama!! do wspomnianych sytuacji dochodzi wtedy i
        tylko wtedy jak na chama ktos chce wymusic te przepisy przedemna i moim
        kosztem! Pozdrawiam szanownego kolege adekwata !
    • smallec Re: Rowerzysci! Łączcie sie! 01.11.03, 22:12
      Wiele lat śmigałem na rowerze, teraz - raz auto, raz rower :)
      I jedno jest pewne: "dupa z blachą nigdy nie wygra".
      Oczywiście nleży kożystać z przepisów zdecydowanie, ale egzekfowanie ich na
      siłę nie ma większego sensu. Nie zależnie czy sie idzie, czy jedzie czymkolwiek.
      Kultury nie da się na nikim wymusić niestety.
      Wiedzą o tym wszyscy piesi, którzy stoją przed przjściem, czekając często po
      kilka minut na jednego "normalnego" kierowcę, który pozwoli im przejść.

pozdrowienia
      Smallec
    • Gość: Rav Kwestia moralna. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.03, 23:27
      Wiele możnaby pisać, ale trzeba jeździć na rowerze, żeby rowerzystę zrozumieć.
      Jeśli autor ma dość odwagi i potrafi sytuację ocenić, ma moje poparcie. Wal
      kolego śmiało i nie wstydź się, tylko sobie krzywdy nie zrób, bo to by było
      dopiero głupie! A jeśli ktoś jest na tyle nierozsądny, że jeszcze się kłóci,
      gdy na słabszym zawinił, to chyba dobrze, jak go ktoś "nawróci" po
      starotestamentowemu? No, niby jest i nowsza nauka, ale pitekantropus się od
      razu świętym nie stanie, no nie?

pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka