Gość: Jarek Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD IP: 217.8.186.* 18.11.03, 15:38 Wszystko zależy od stanu technicznego Twojego silnika. O ile się nie mylę to w 1999r. PSA zrezygnowało z 1,9 TD na rzecz 2,0 HDi, więc silniczek na już kilka lat i pewnie niezły przebieg. Czasami regeneracja samej turbiny wystarczy za niezły sposób na poprawę osiągów. Cena dokonywanych modyfikacji jest różna i uzalezniona od jej skali. Sugeruję kontakt ze wyspecjalizowanym warsztatem, w którym dowiesz się szczegółow oraz możliwych zagrożeń. Przy silnikach turboładowanych popularną modyfikacją jest zmiana sterownika (chiptuning) lub instalacja dodatkowej centralki sterującej (tuning box), ale powtarzam, że podstawą jest aktualny stan Twojego silnika. Wspomniane przeze mnie modyfikacje kształtują się cenowo na poziomie około 2-3 tys. PLN. Pozdr Link Zgłoś
niepocieszony Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD 19.11.03, 09:07 Dzięki. Silnik ma jakieś 120 tyś przebiegu jak na disla to chyba nie za dużo żadnych wycieków i nadal jeździ na półsyntetyku. Nie jest też zbytnio obciążany bo samochód nie za duży lecz zawsze pozostaje drobny niesmak że mogło by być lepiej. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD IP: 217.8.186.* 19.11.03, 09:26 Sam korzystam z modyfikacji elektronicznej i jestem w pełni usatysfakcjonowany, ale ja swoją modyfikację wykonałem przy 18 tys. km przebiegu. Jeśli myślisz o podobnym rozwiązaniu potrzymuję, że powinieneś indywidualnie porozmawiać ze specjalistycznym warsztatem. Ja osobiście "molestowałem" mail'ami kilka warsztatów, zanim się zdecydowałem. W poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9123600&a=9173075 podałem kilka namiarów na strony internetowe sprawdzonych tunerów. Znajdziesz tam teorie podparte praktyką. Jak masz pytania, na które mogę odpowiedziedź, to służę. Pozdr J. Link Zgłoś
niepocieszony Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD 19.11.03, 11:57 Oj głowa boli ;) od natłoku informacji trzeba to jakoś poukładać. Według panów z jednej z podanych przez ciebie firm to raczej nie możliwe jezeli to nie HDI. Trzeba sprawdzać czy linka gazu przyczepiona jest do pedału czy też jest na sensorze jak dlamnie to ciemna magia jestem przecież tylko użytkownikiem dlamnie to jedno wielki blebleble. Proszę o tłumaczenie. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD IP: 217.8.186.* 19.11.03, 14:42 Na stronach znajdziesz tylko ogóły i dlatego powtarzam, że powinieneś wysłać zapytania mail'owe do poszczególnych warsztatów lub wykonać telefon. Taka akcja po pierwsze poszeszy Twoją wiedzę, po drugie zorientujesz się któremu zależy, aby "kupić" Cię jako klienta. Ponadto jak już wspominałem technologia TD z PSA już nie jest stosowana, więc nie ma się co dziwić, że bardziej popularne są aktualnie akcesoria do HDi. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD IP: 217.8.186.* 21.11.03, 11:14 Może skonsultuj się jeszcze z: www.turbo.com.pl/ Pozdr Link Zgłoś
Gość: winuae@go2.pl Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.04, 18:03 Chciałbym tylko zauważyć że w gamie silników citroena nie występowala jednostka 1.9 turbodiesel, lecz 1.8 turbodiesel, a dokładnie pojemność skokowa takiego silnika wynosi 1769 cm3. Link Zgłoś
scorpionek_gosia Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD 14.11.04, 22:25 ZX Volcane 1,9 który używał silnika o poj. 1 905cm3 i mocy 122 KM; Xantia - W lipcu 1993 pojawił się silnik 1,9 diesel w odmianie wolnossącej i z turbodoładowaniem. To tak na szybko. Sprawdź dobrze, a potem pisz. Info z citroen.triger.com.pl Link Zgłoś
p406 sprawdzona informacja o 1.9td 25.11.04, 02:06 No chyba niestety istnieje 1.9 td, dokladnie 1905cm3 bo wlasnie taki posiadam;) Link Zgłoś
Gość: muniek taki silnik jest - a dokladnie to był! IP: *.com.pl / *.com.pl 25.11.04, 15:13 Taki silnik jest - a dokladnie to był! Ma 92KM i duży moment(choć dopiero od 3 tys obr.) . Na drugim biegu powinien spokojnie dostawać poślizgu na "suchym" od samego dodawania gazu...(ZX) Długo tak nie pociagnie to nie mercedes czy VW. Mi co chwila wydmuchiwało uszczelke pod głowicą... M. ps. z tym nic już nie da sie zrobić (dopiero HDI) Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: taki silnik jest - a dokladnie to był! IP: 217.17.46.* 25.11.04, 16:40 Gość portalu: muniek napisał(a): > z tym nic już nie da sie zrobić (dopiero HDI) Chyba nie do końca, bo skoro da się zrobić z 2,1 TD, to i z 1,9 TD się da: www.chiptronic.pl/oferta/td/d_techn/index.php?idp=5&idm=40&ids=60 www.godula.cc.pl/index.php?mode=modul_citroen www.godula.cc.pl/index.php?mode=Oferta%20tuningu%20chipowego Link Zgłoś
scorpionek_gosia Re: Tuning Citroenowskiego 1,9 TD 14.11.04, 22:18 www.citroen.drewnikowski.pl/ - polecany przez Cytryniarzy. Link Zgłoś