simona1974 04.03.09, 22:44 Krótkie pytanie. Chce sobie kupic małe babskie auto - wybieram miedzy Punto 2 FL i Yarisem. Które z tych aut jest lepsze? Mówimy oczywiscie o autach uzywanych r.p. 2004. Prosze o opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
krakus.mp Re: Punto czy Yaris? 04.03.09, 22:48 Krótka odpowiedź. Yaris! Patrz ranking bezawaryjnosci. Link Zgłoś
frequentflyer Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 00:21 moja odpowiedź jest krzywa. punto znam z tygodniowego korzystania z auta z wypożyczalni na dystansie blisko 2000 km, głównie po górach szwajcarii i liechtensteinu, yarisa - z dziesięciominutowej jazdy próbnej w wersji z litrowym benzyniakiem. po dziesięciu minutach zrezygnowałem - tym się nie dało jeździć. chyba że z dieslem 75KM, bo ten kiepsko wygłuszony benzyniak wymagający piłowania powyżej 5000 obrotów żeby cokolwiek z niego wykrzesać jest kompromitujący. sam wtedy jeździłem clio 1.5dci 82 KM, który był i od yarisa i od większości wersji silnikowych punto lepszy o klasę, jeno ciasnawy. Punto z najsłabszym silnikiem też zresztą ledwo jedzie, dopiero 80 KM jakoś ciągnie, ale przynajmniej w środku jest znośnie cicho. a awaryjność yarisa jest niższa od konkurencji dopiero u trzy-czterolatków, i argument jak dla mnie żaden skoro w ADAC podpadł im jeden czteroletni yaris na 100, a dla porównania "aż" 1,4 egzemplarze fiesty budziły zastrzeżenia. natomiast wśród roczniaków yaris wypadł 10 razy gorzej od mitsubishi colta więc peanów na cześć yarisa pojąć nie jestem w stanie. za to pewnie koszt naprawy tego jednego yarisa na sto był wyższy niż naprawienia półtorej fiesty. równie dobrze zresztą możesz kupować oczami, albo uszami (wtedy na pewno nie yaris) bo różnice w awaryjności są znikome. Link Zgłoś
etom Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 06:12 Mialem Punto 55KM i 2 Yarisy (1.0 68Km i 1.3 87KM). Punto nie ma zadnych szans jezeli chodzi o osiagi z Y 1.0 nie mowiac juz o Y 1.3, bo to przepasc. Yaris 1.0 (bo juz 1.3 nie) faktycznie jest glosniejszy niz Punto w okolicy 110-120km/h a co ciekawe juz powyzej tej szybkosci nie. Zuzycie paliwa na podobnym poziomie. Co do awaryjnosci, Punto jakos :-) sie specjalnie nie psulo. Pare drobiazgow tylko (szczegolnie zawieszenie) ale za to Yarisy nigdy nie widzialy warsztatu, poza przegladami. Polecam, szczegolnie z silnikiem 1.3 Link Zgłoś
rojberto Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 07:09 Ja Mam obecnie Grande Punto z 2005r 1.3 Multijet - dieselek 87KM skrzynia 6biegowa. i co mogę powiedzieć... silniczek ekonomiczny, odpycha się dobrze jak na tą masę tylko wajchować dość często trzeba, sylwetka auta bardzo ładna z włoskim temperamentem... jednym się podoba innym nie wiec nie dyskutuje... a teraz o awaryjności: 2 razy na gwarancji wymienieali przekładnie kierowniczą bo stukało pukało - podobno wada tw "wieku dziecięcego" w pierwszych egz. po za tym reszta OK mam przekulane 120tyś km i jestem zadowolonym urzytkownikiem. Link Zgłoś
remo29 Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 08:31 2 > razy na gwarancji wymienieali przekładnie kierowniczą bo stukało > pukało - podobno wada tw "wieku dziecięcego" A nie było czasem tak, że wymienili dwa łączniki stabilizatora, a powiedzieli, że to przekładnia? :) W moim GP (i dwóch egz znajomych) stało się to samo, ale o przekładni to nie słyszałem... Link Zgłoś
mjf1 Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 07:05 Jeśli chodzi o prowadzenie, wygodę, funkcjonalność, to zdecydowanie Punto, a jeśli chcesz mieć spokój, to Yaris. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Punto czy Yaris? 05.03.09, 11:14 Punto wygrywa z Yarisem tylko w kategorii standardowa pojemność bagażnika. I to tylko standardowa, bo Yaris ma funkcjonalnie przesuwaną kanapę (nie tylko składaną). Kanapa Yarisa ma także regulacją kąta oparcia, co nie zdarza się w wielu samochodach. Link Zgłoś